ŠTÍTEK: Indus

Z údajných migrantů se nakonec vyklubali indičtí turisté, kteří přijeli na výlet do polských příhraničních hor a lesů.
Video, na kterém je vidět početná skupina lidí neevropského vzezření jdoucích po silnici vedoucí na polské straně Javořích hor (Góry Suche), se v neděli 8. října objevilo na sociální síti a uvedlo ve zvýšenou bdělost i polské uniformované složky. Podle místních obyvatel se totiž mohlo jednat o ilegální migranty. Dnes se však polskému Dzienniku Wałbrzych ozval podnikatel z Wrocławi (Vratislavi), který tvrdil že se jednalo o členy jeho rodiny a přátele, kteří byli v česko-polském příhraničí na výletě.
10 fotografií

Migranti nebo turisté? Pohraniční vody rozvířily desítky Indů na výletě

Náchodsko
Dvojčátka zebu zakrslého pojmenoval chovatel Jaruška a Prokop.
/FOTO/ Za dobu posledních třiceti let si nikdo ze zasloužilých zaměstnanců nepamatuje, že by se ve vyškovské zoo narodila nějakému skotu dvojčata. Až letos v červenci se po hladkém porodu objevila dvojčátka zebu zakrslého. „Ještě v noci ani po ránu se chovateli nezdálo, že porod začal a kolem dvanácté hodiny telátka v pořádku objevil. Pojmenoval je Jaruška a Prokop,“ sdělila v pondělí pracovnice ZooParku Vyškov Hana Vymazalová.
5 fotografií

Ve vyškovské zoo se narodila dvojčata zebu zakrslého. Je to rarita, podívejte se

Vyškovsko
Z kamionu v Kněževsi vyskákali v neděli 3. července 2022 migranti.
/FOTOGALERIE/ Mezi Kněževší a ruzyňským letištěm vyskákali z kamionu v neděli kolem čtrnácté hodiny migranti. Na linku 158 se obrátila náhodná svědkyně s tím, že u návěsu odstaveného kamionu někdo prořízl pachtu a ven vyskákalo několik osob. Na místo ihned vyrazily policejní hlídky, které zadržely sedm lidí. S největší pravděpodobností se jedná o čtyři Afghánce a tři Indy.
5 fotografií

V Kněževsi vyskákalo z kamionu několik migrantů. Mohou mít kožní chorobu

Krimi
Z kamionu v Kněževsi vyskákali v neděli 3. července 2022 migranti.
/FOTOGALERIE/ Mezi Kněževší a ruzyňským letištěm vyskákali z kamionu v neděli kolem čtrnácté hodiny migranti. Na linku 158 se obrátila náhodná svědkyně s tím, že u návěsu odstaveného kamionu někdo prořízl pachtu a ven vyskákalo několik osob. Na místo ihned vyrazily policejní hlídky, které zadržely sedm lidí. S největší pravděpodobností se jedná o čtyři Afghánce a tři Indy.
5 fotografií

V Kněževsi vyskákalo z kamionu několik migrantů. Mohou mít kožní chorobu

Zločiny a soudy
Jarda Šmédek
Již loni soupeřům vypálil rybník. I přes svůj handicap talentovaný otrokovický tenista Jaroslav Šmédek by rád ve svém posledním vystoupení na Pardubické juniorce udělat výsledek. Po ovládnutí soutěže čtyřhry s talentovaným Siniakem je odborníky pasován za černého koně turnaje. „Poslouchá se to dobře a hodně mě to namotivovalo,“ přiznává 18letý Šmédek.
2 fotografie

Nejlepší neslyšící tenista světa Šmédek z Otrokovic má za vzor Nadala

Ostatní sporty
Ilustrační foto
Pardubice – Ještě nic není jasné. Nicméně tři kola před koncem velmistrovského turnaje se rozestupy mezi hráči se začínají pomalu ale jistě zvětšovat. Jedno je však jisté, souboj o celkový triumf není zdaleka rozhodnutý.

Štoček nenechal pláchnout vedoucího Guptu

Ostatní sporty
Volby v Pákistánu. Ilustrační foto
Pákistán začal na hranici s Afghánistánem budovat plot. Chce tím zamezit pohybu islamistických ozbrojenců přes hranice. Afghánská strana se k tomu zatím nevyjádřila. Nicméně tato aktivita zřejmě povede ke zhoršení vztahů s Afghánistánem, který hranice vytyčené za koloniální správy v 19. století nikdy neakceptoval. Uvedla to dnes agentura Reuters.
8 fotografií

Pákistán začal na hranici s Afghánistánem budovat plot

Svět
Po dvoudenní pauze se pro návštěvníky znovu otevřely všechny budovy Národní galerie v Praze včetně Veletržního paláce.
Praha - Až 70 procent zaměstnanců společnosti ABAS, která do pátku střežila objekty Národní galerie v Praze, pracuje podle její prokuristky Vladimiry Popardowské nyní pro firmy, které galerie nově najala. Sdělila to v úterý v reakci na kritiku její firmy ze strany vedení NG. Ředitel galerie Jiří Fajt řekl, že o několika takových zaměstnancích ví. Důležité podle něj ale je manažerské řízení bezpečnostní agentury a především podmínky, které agentura svým zaměstnancům nabízí, a tím je motivuje k práci. Smlouva uzavřená s novými agenturami podle něj garantuje lepší kvalitu práce, než odváděli lidé pracující pro firmu ABAS.

Národní galerii střeží i lidé z původní firmy, ředitel věří v lepší vedení

Volný čas
Budova Veletržního paláce, kde sídlí Národní galerie
Národní galerie (NG) v Praze dnes uzavřela novou smlouvu o ostraze svých šesti objektů i uměleckých děl se společnostmi G4S a Indus. "Noví dodavatelé od úterý 28. února, kdy se výstavní prostory Národní galerie znovu otevřou pro návštěvníky, zajistí kompletní služby," uvedla NG na webu. Své objekty NG o víkendu uzavřela kvůli sporům s bezpečnostní agenturou ABAS IPS Management.
8 fotografií

Národní galerie má novou ostrahu. V úterý už bude přístupná expozice

Ostatní
Národní galerie.
Praha - Národní galerie (NG) v Praze v pondělí uzavřela novou smlouvu o ostraze svých šesti objektů i uměleckých děl se společnostmi G4S a Indus. „Noví dodavatelé od úterý 28. února, kdy se výstavní prostory Národní galerie znovu otevřou pro návštěvníky, zajistí kompletní služby," uvedla NG na webu. Své objekty NG o víkendu uzavřela kvůli sporům s bezpečnostní agenturou ABAS IPS Management.

Národní galerie má novou ostrahu, v úterý otevře expozice návštěvníkům

Volný čas
Prodlužování končetin ale v Indii není nijak regulováno a mnoha chirurgům, kteří se mu věnují, chybějí zkušenosti.
Dillí – Komal nikdy svým přátelům neřekla, kde loni strávila šest měsíců. Tato čtyřiadvacetiletá mladá žena ze západní Indie navštívila doktora Amara Sarina, ortopedického chirurga z Dillí, který ji učinil o osm centimetrů vyšší. Procedura spočívá v tom, že se dotyčnému zlomí kosti v nohou, takže pak je nutné nosit speciální ortézu. A to až do doby, než může pacient znovu chodit.

Prodlužování nohou v Indii se často děje divoce

Svět
Ilustrační foto
Moskva/Dillí - Největší ruský producent ropy Rosněfť podepsal dokumenty o prodeji podílů v ruských ropných polích indickým společnostem. Rosněfť, která musí splácet dluhy plynoucí z jejích dřívějších akvizic, indickým podnikům prodává téměř polovinu svých nejslibnějších aktivit. Vyplývá to podle agentury Reuters z dnešního oznámení firmy.

Ruská Rosněfť prodává Indům téměř polovinu slibného ropného pole

Ekonomika
Ilustrační foto
Karáčí (Pákistán) - Karáčí v roce 2050. Ve městě je nedostatek vody, chléb je nesmírně drahý a obyvatele stále častěji sužují vlny smrtících veder. Je to fikce, nebo skutečnost? Počínaje rychlým táním místních ledovců a konče prudkým růstem počtu obyvatel má již nyní Pákistán všechny ingredience časované klimatické bomby. Píše o tom agentura AFP.

Pákistán je časovanou klimatickou bombou

Svět
Obrovský zájem vyvolala nabídka nových pracovních míst ve státním sektoru v indickém státě Uttarpradéš, který má více obyvatel než Brazílie. O 368 volných míst na nižší úrovni se zde uchází celkem 2,3 milionu lidí.
Dillí – Obrovský zájem vyvolala nabídka nových pracovních míst ve státním sektoru v indickém státě Uttarpradéš, který má více obyvatel než Brazílie. O 368 volných míst na nižší úrovni se zde uchází celkem 2,3 milionu lidí. Rozhovor se zájemci by podle zástupců úřadu zabral více než tři roky.

Dva miliony Indů má zájem o 368 míst ve státním sektoru

Ekonomika
Ilustrační foto
Karáčí – Pákistánští celníci zabavili minulý týden v přístavu v Karáčí rekordní zásilku želvího masa určenou zřejmě čínským zákazníkům. Informovala o tom agentura AFP. V kontejneru, který měl převážet ryby, bylo 1,9 tuny sušeného masa z chráněného druhu sladkovodních želv. Celkem bylo zabito odhadem 4000 zvířat.

V Pákistánu zabavili pašerákům dvě tuny želvího masa

Svět
Do Británie dorazilo v kontejneru přes 30 zubožených imigrantů.
Londýn - Pětatřicet lidí ve vážném zdravotním stavu a jednoho mrtvého muže objevili dnes přístavní dělníci v britském Tilbury při vykládání kontejnerové lodi z belgického přístavu Zeebrugge. Oznámila to agentura AFP s odvoláním na informaci britské policie. Podle nepotvrzených zpráv pocházejí ilegální přistěhovalci z Indie.

Celníci našli v kontejneru pětatřicet zubožených imigrantů

Svět
Zlepšit hygienu v nemocnicích a zachránit tak životy mnoha pacientů chtějí tři indičtí podnikatelé.
Brno - Zlepšit hygienu v nemocnicích a zachránit tak životy mnoha pacientů chtějí tři indičtí podnikatelé. Navrhli nádobu s dezinfekcí, kterou zdravotníci nosí u pasu, a mohou si díky tomu bleskově očistit ruce od bakterií a virů. Jak vykřesat z původního nápadu životaschopný podnikatelský projekt, jim poradil tříměsíční program Jihomoravského inovačního centra StarCube. Tým Indů se stal nej-úspěšnějším z devíti účastníků této akce.

Vítězové StarCube bojují s infekcemi

Brněnsko
Desítky milionů Indů se ponořily do vod u soutoku řek Gangy a Jamuny, aby tak uskutečnily rituální očistu během dne, který je v rámci tradičního hinduistického svátku Kumbh mélá považován za nejsvětější.
Iláhábád /VIDEO/ - Desítky milionů Indů se dnes ponořily do vod u soutoku řek Gangy a Jamuny, aby tak uskutečnily rituální očistu během dne, který je v rámci tradičního hinduistického svátku Kumbh mélá považován za nejsvětější. Hinduisté, kterých se očekávalo přes 30 milionů, věří, že koupelí v posvátných vodách ze sebe smyjí hříchy. Svátek, který začal 14. ledna a potrvá do 10. března, je označován za největší shromáždění lidí na světě.

Desítky milionů Indů se ponořily do Gangy během nejsvětějšího dne

Svět
Ilustrační foto
Dillí – Evropští Romové jsou údajně potomky indické kasty dalitů, kteří představují nejnižší stupeň stavovsko-kastovní hierarchie v Indii. Z indického subkontinentu odešli před 1000 lety. Ukazuje to nová genetická studie, o níž informoval deník The Daily Telegraph.

Evropští Romové jsou potomci indické kasty nedotknutelných

Svět
Socha sv. Františka Xaverského na hradeckém Velkém náměstí.
Hradec Králové – Společně 
s Deníkem se čtenáři mohou dozvědět zajímavosti o sochách, které zdobí Hradec. Téma zpracovala Martina Vítková z Galerie moderního umění. Tentokrát se rozepsala o soše sv. Františka Xaverského z průčelí kostele Nanebevzetí Panny Marie na Velkém náměstí.

Světec, který obracel Indy a černochy na katolickou víru

Hradecko
Desítky tisíc chudých Indů se dnes vydaly na 350 kilometrů dlouhý pochod do metropole Dillí na protest proti nerovnoprávnostem, kvůli nimž se některé skupiny obyvatelstva nemohou účastnit ekonomického rozvoje země. Pochod má trvat 26 dní.
Dillí - Desítky tisíc chudých Indů se dnes vydaly na 350 kilometrů dlouhý pochod do metropole Dillí na protest proti nerovnoprávnostem, kvůli nimž se některé skupiny obyvatelstva nemohou účastnit ekonomického rozvoje země. Pochod má trvat 26 dní.

Indové se vydali na 350 kilometrový pochod chudých

Svět
Desítky tisíc chudých Indů se dnes vydaly na 350 kilometrů dlouhý pochod do metropole Dillí na protest proti nerovnoprávnostem, kvůli nimž se některé skupiny obyvatelstva nemohou účastnit ekonomického rozvoje země. Pochod má trvat 26 dní.
Desítky tisíc chudých Indů se dnes vydaly na 350 kilometrů dlouhý pochod do metropole Dillí na protest proti nerovnoprávnostem, kvůli nimž se některé skupiny obyvatelstva nemohou účastnit ekonomického rozvoje země. Pochod má trvat 26 dní.

Indové se vydali na 350 kilometrový pochod chudých

Cestujeme
Andreas Christodoulou (vlevo) alias Indy nebo André.
Vítkov /POZVÁNKA/ – Vítkov se o víkendu na chvíli stane Mekkou českého hip hopu. Na jednom pódiu totiž spolu vystoupí Indy a LA4, kteří se s tuzemskou scénou tohoto žánrového odvětví pojí od jejího samotného začátku.

Indy: S Laforem zahrajeme asi čtyřicet skladeb

Volný čas