ŠTÍTEK: infarkt

Některé přírodní látky obsažené v potravinách a bylinách vykazují schopnost ředit krev.
Krevní sraženiny mají svůj účel. Chrání nás před přílišným krvácením při úrazu nebo operaci. Pokud se však začnou tvořit z jiných důvodů, mohou vést i k infarktu, mrtvici či plicní embolii. Lidé, kterým toto nebezpečí hrozí, musí být v péči lékařů a brát léky. Dá se tomu však předejít zdravým životním stylem a pestrou stravou. Existují totiž potraviny a byliny, které podle vědců vykazují schopnost ředit krev.

7 potravin, které pomáhají ředit krev a chránit cévy před sraženinami

Zdraví
Chřest je vhodnou dietní potravinou pro všechny, kteří chtějí shodit pár kil. Navíc čistí cévy a ledviny.
Chřest patří mezi jednu z prvních sklízených jarních plodin. Těší se velké oblibě. I proto se na mnoha místech pořádají chřestové slavnosti, kde lze tuto chutnou a zároveň léčivou zeleninu vyzkoušet na mnoho způsobů. Chuť chřestu však oceníte, i když ho připravíte jen tak doma v pekáčku. A co víc, pročistí vám cévy i ledviny a ještě pomůže shodit přebytečné kilogramy.

Zkuste i vy zeleninu, která může různě chutnat. Zbaví vás kil a pročistí cévy

Ženy
Když je stav tepen vážný, začne se to projevovat nepříjemnými příznaky.
Ucpané cévy představují pro organismus vážnou zdravotní komplikaci. Mohou totiž bránit krvi, aby se dostala do životně důležitých částí těla, jako je srdce nebo mozek. Navíc jsou záludné, protože příznaky ucpání cév nebývají vždy zřejmé a mohou se projevit, teprve když člověku způsobí infarkt nebo mrtvici. Přečtěte si, čím se cévy ucpávájí. Dozvíte se také, jak poznat ucpané cévy a jaké problémy ucpané cévy způsobují.

Jak poznat ucpané cévy? Pro tělo jsou velkým rizikem, ale ochránit si je můžete

Zdraví
Zeptejte se na cokoli a Deník najde odpovědi. S pomocí expertů…
/54. OTÁZKA/ Se smutkem, který nastává po ztrátě blízkého člověka, se každý pere jinak. Někdo zvládne truchlením projít sám, jiný potřebuje třeba pomoc psychologa či psychoterapeuta. Jde každopádně o jednu z největších životních zkoušek. Může člověk na smutek (a to nejen vyvolaný smrtí milované osoby) i zemřít? Na tuto otázku odpovídá další díl seriálu 100 otázek a odpovědí. 

Může člověk zemřít na smutek?

Věda
Typické rýhy na ušním lalůčku u jedince s anginou pectoris, tedy vážným onemocněním oběhové soustavy (na snímku vlevo). Tuto rýhu na uchu má i slavný režisér Steven Spielberg
Nejvíce Čechů každoročně umírá na nemoci oběhové soustavy. V roce 2022 podlehla kardiovaskulárním problémům zhruba třetina z celkového počtu 120 tisíc zemřelých, vyplývá z dat Českého statistického úřadu. Řada pacientů přitom ani netuší, že jejich stav začíná být vážný. Upozornit je ale může okolí - a to na základě pouhého pohledu na jejich uši. 

Zkontrolujte si uši. Jeden znak může upozornit, že vaše srdce není v pořádku

Zdraví
První krok k méně slanému jídelníčku: přestaňte dosolovat jídla, která konzumujete.
Sůl a tuk jsou dvě ingredience, které činí jídlo atraktivním a chutným. Bez soli žít nelze, to víme i ze známé pohádky. Jenže české jazýčky si bohužel zvykly spíš na jídlo přesolené, a tomu se těžko odvyká. Proč bychom odvykat měli? Čím nám sůl škodí? Kolik soli je už pro nás v jídle nebezpečné a existuje zdravější varianta soli? Zeptali jsme se lékařů, jak sůl v našem jídelníčku omezit tak, abychom byli zdravější, ale jídlo nám nepřestalo chutnat.

Pět známek toho, že jíte mnoho soli. Lékař radí, jak sůl bezbolestně omezit

Zdraví
Běžkař, ilustrační foto
Při běžkařském závodě v italských Alpách v neděli zemřel sedmdesátiletý muž z České republiky. Informovala o tom agentura ANSA, na věc upozornila také TV Nova. Pomoc se muži, který podle prvních informací dostal infarkt, snažili poskytnout ostatní závodníci a zdravotníci přivolaní na místo. Smrt českého občana v oblasti Bolzano potvrdil ČTK bez bližších podrobností mluvčí českého ministerstva zahraničí Daniel Drake.

Při běžkařském závodě v Itálii zemřel muž z Česka. Dostal infarkt

Státy EU
Pacientům se srdečními obtížemi trvá dny i týdny, než navštíví lékaře. Správně si nevysvětlí své příznaky. Shutterstock
Problémy se srdcem má spousta lidí. Ať už je to občasná bolest na hrudi, bušení srdce nebo okamžité zadýchání po pár krocích. A jelikož se mnohým nechce k lékaři, hledají na internetu babské rady, jak srdce uklidnit, či jak jej léčit. Kardiologové ale varují, že odkládání návštěvy lékaře při podezření na srdeční onemocnění může mít fatální následky. Jak tedy včas poznat problémy se srdcem a případně i to, že srdce trpí arytmií či dokonce selhává? A jak to řešit? Zeptali jsme se odborníků.

Bušení srdce mají podle babských rad léčit kašel a slzy. Co na to kardiologové?

Zdraví
Test cholesterolu. Ilustrační foto.
Vyšší než optimální hladinu cholesterolu v krvi má podle odborníků kolem osmdesáti procent Čechů. To může vést k potížím s cévami a srdcem, vedoucím k infarktu nebo mrtvici. „Ročně u nás na oběhová onemocnění zemře asi 45 tisíc lidí, což představuje téměř polovinu celkové úmrtnosti,“ uvedl pro Deník profesor na III. interní klinice 1. lékařské fakulty Univerzity Karlovy a Všeobecné fakultní nemocnice v Praze Michal Vrablík.

Léky na cholesterol jsou bezpečné. Část lidí se jich ale obává, zbytečně

Zdraví
Infarkt mohou mít už i ženy po třicítce.
Dostatek pohlavního hormonu estrogen naměřili před několika lety Alici Cárkové z Prahy (jméno redakce změnila), které lékaři po zdravotních komplikacích vyoperovali dělohu a vaječníky. „Bylo mi čtyřicet, věděla jsem, že úbytkem hormonů jsou ženy náchylnější k infarktům či mrtvicím, ale nechtěla jsem po operaci brát umělé hormony,“ řekla Deníku.

Ženy po přechodu jsou náchylnější k infarktu. Mohou mu ale předcházet

Zdraví
V utkání 31. kola Tipsport extraligy hostil Litvínov na svém ledě Kladno. Tomáš Plekanec duel rozhodl.
Na litvínovském ledě kladenští hokejisté tahali po většinu zápasu za kratší konec. Deset minut před koncem se však trefil jejich kapitán Tomáš Plekanec, pro kterého šlo o sedmou trefu v sezoně. Rytíři už výhru udrželi. I přes chybu gólmana Brízgaly, za kterého v závěru skvěle zaskočil Dotchin. „My nejsme schopní normálně vyhrát,“ kroutil hlavou Plekanec.

Málem jsem dostal infarkt, ulevil si Plekanec po šílené koncovce v Litvínově

Hokej
V utkání 31. kola Tipsport extraligy hostil Litvínov na svém ledě Kladno. Tomáš Plekanec duel rozhodl
Na litvínovském ledě kladenští hokejisté tahali po většinu zápasu za kratší konec. Deset minut před koncem se však trefil jejich kapitán Tomáš Plekanec, pro kterého šlo o sedmou trefu v sezoně. Rytíři už výhru udrželi. I přes chybu gólmana Brízgaly, za kterého v závěru skvěle zaskočil Dotchin. „My nejsme schopní normálně vyhrát,“ kroutil hlavou Plekanec.

Málem jsem dostal infarkt, ulevil si Plekanec po šílené koncovce v Litvínově

Hokej
Jedna ze studií prokázala, že vyšší riziko infarktu myokardu mají muži, ti, kteří se léčí se srdcem, a také ti, kteří provozují mimomanželský sex
Případ, kdy pohlavní styk u muže končí infarktem, se lidově nazývá sladká smrt. Takové situace skutečně byly popsány, nejedná se jen o fantazii tvůrců filmových scénářů. Podle klinického psychologa profesora Petra Weisse si musíme uvědomit, že samotná soulož a hlavně každý orgasmus jsou velkým zatížením pro kardiovaskulární systém. Stoupne tlak, zrychlí se puls. Není divu, že u lidí, kteří nejsou z hlediska srdečně cévního systému v pořádku, může skutečně nastat až fatální závěr soulože.
5 fotografií

Sladká smrt: Infarkt při sexu není výmysl. Jsou situace, kdy opravdu hrozí

Sex a vztahy
Den srdce varuje před infarkty a nezdravým způsobem života.
Infarkt myokardu je nejčastějším onemocněním srdce. Jeho příčinou je většinou ucpání koronární tepny sraženinou. Roli hraje také cholesterol uložený ve stěně tepny, který způsobuje její zúžení. Světový den srdce, který připadá na tuto neděli, upozorňuje na následky nezdravého životního stylu.

Den srdce varuje před infarkty a nezdravým způsobem života

Zlínsko
Kristina se po infarktu znovu narodila.
Před třemi lety se devětašedesátiletá Kristina z Prahy doslova znovu narodila. V té době totiž prodělala silný infarkt, který později vedl k chronickému srdečnímu selhání. Nejhorší bylo, že se neohlásil obvyklými příznaky, jakými jsou bolest na hrudi, pocení nebo neschopnost dýchat. Naštěstí byli v té chvíli blízko lékaři. Stát se to na ulici, Kristina by nepřežila.
12 fotografií

Na patnáct minut jsem umřela, říká bývalá baletka. Infarkt jí byl skoro osudným

Zdraví
Vladimir Putin a ministr obrany Sergej Šojgu
Ruský ministr obrany Sergej Šojgu se neobjevuje na veřejnosti, protože utrpěl infarkt. Uvedl to poradce ukrajinského ministra vnitra Anton Heraščenko na facebooku. Dodal, že Šojgu dostal infarkt poté, co ho ruský prezident Vladimir Putin tvrdě kritizoval za fiasko invaze na Ukrajinu. Nyní podle něj Šojgu absolvuje rehabilitaci ve vojenské nemocnici. Ruský ministr se ale podle informace zveřejněné na facebooku jeho úřadu ráno objevil na poradě.
14 fotografií

Šojgu prodělal infarkt, domnívá se Kyjev. Rusko zveřejnilo záběry z porady

Státy mimo EU
Jedna porce smažené ryby a pár kousků cukroví vám rozhodně neublíží, ale dva týdny přejídání už negativní efekt mají
Uplynulý advent se obvykle nese ve znamení konzumace tučnějších i sladších jídel. Mnoho lidí v této době zároveň omezuje fyzické i sportovní aktivity. Když všechno propojíme, může to vést nejen k akutním žaludečním potížím, ale i k dalším problémům, jako je například zvýšený cholesterol. Ten je „vstupní branou“ k závažným kardiovaskulárním onemocněním, jako je infarkt či mrtvice. Text přinesl časopis Story.
8 fotografií

Dejte si pozor. Vánoční přejídání pomůže k dřívější cestě do hrobu

Zdraví
Jak se projevuje infarkt? Dlouhotrvající bolestí na hrudníku, která se může šířit do krku, zubů, dolní čelisti nebo obou horních končetin. Infarkt provází také bolest v zádech či břiše.
Během svátků nečíhá za rohem jen strašák v podobě několika kil navíc, ale rovnou infarkt. Přetížení srdce způsobují každodenní maličkosti, od stresu z nákupu dárků až po odhrabávání sněhu před domem. Poslední kapkou je nízká teplota, která chod oběhového systému ovlivňuje. Lékaři varují, že v době pandemie rapidně narostly počty neléčených srdečních příhod, které si životy teprve vyžádají.
11 fotografií

Nejvíce infarktů dostávají Češi na přelomu roku. Stres je pouze jedním z důvodů

Zdraví
Juraj Puci v minulosti absolvoval 366 dnů trvající pochod „K sedmi křížkům přes šest zemí“ o délce 13 151 kilometrů
Nikdy se nedozvíme, který z dávných předchůdců člověka jako první přišel na ten skvělý nápad: postavit se na zadní. Evoluci tak ovšem „nakopl“ stejně dramaticky, jako třeba vynálezce kola či pravidelné teplé krmě. Prvnímu chodci bychom měli někde hodně daleko v divočině postavit pomník a pravidelně k němu chodit meditovat. Místo toho však čím dál víc sedíme: v USA dokonce spočítali, že průměrný člověk stráví vsedě 88 procent svého bdělého času!
6 fotografií

Lidé, choďte. Zlepší se vám život

Eko rady a tipy
INFARKT. Rizikové faktory: dlouhotrvající stres, nezdravý životní styl: kouření, obezita a nedostatek pohybu, vysoký krevní tlak,vysoký cholesterol.
Infarkt myokardu ohrožuje ženy stejně jako muže, mohou mít ale odlišné příznaky. Zřejmě i proto podle celkových statistik podlehnou ženy tomuto onemocnění častěji (byť údaje ze středních Čech i z metropole pro ně vyznívají podstatně příznivěji).

Riziku infarktu může předejít preventivní prohlídka

Z okolí
INFARKT. Rizikové faktory: dlouhotrvající stres, nezdravý životní styl: kouření, obezita a nedostatek pohybu, vysoký krevní tlak,vysoký cholesterol.
Infarkt myokardu ohrožuje ženy stejně jako muže, mohou mít ale odlišné příznaky. Zřejmě i proto podle celkových statistik podlehnou ženy tomuto onemocnění častěji (byť údaje ze středních Čech i z metropole pro ně vyznívají podstatně příznivěji).

Riziku infarktu může předejít preventivní prohlídka

Z okolí
INFARKT. Rizikové faktory: dlouhotrvající stres, nezdravý životní styl: kouření, obezita a nedostatek pohybu, vysoký krevní tlak,vysoký cholesterol.
Infarkt myokardu ohrožuje ženy stejně jako muže, mohou mít ale odlišné příznaky. Zřejmě i proto podle celkových statistik podlehnou ženy tomuto onemocnění častěji (byť údaje ze středních Čech i z metropole pro ně vyznívají podstatně příznivěji).

Riziku infarktu může předejít preventivní prohlídka

Z okolí
PETR ŠPAČEK byl omilostněn. Znovu tak může vykonávat funkce v TJ Sokol Živanice.
/ROZHOVOR/ Amnestie. Ne, neděste se, prezident země žádné milosti nechystá. Tato věc se týká jediné osoby. Živanický „odbojář", který upozornil na nekalé praktiky v českém fotbale a byl starým vedením doživotně vyloučen z FAČR, už může znovu legálně pracovat pro svůj klub. Petr Špaček totiž přišel o veškeré pravomoci a navíc utrpěl i společenskou újmu. Podepsalo se to na jeho zdraví, když tyto peripetie jen uspíšily jeho infarkt.
5 fotografií

Amnestie pro kritika. Špaček měl infarkt, teď varuje: Malíku, půjdeš k soudu

Fortuna ČFL + MSFL
Petr Špaček byl omilostněn. Znovu tak může vykonávat funkce v TJ Sokol Živanice.
/ROZHOVOR/ Amnestie. Ne, neděste se, prezident země žádné milosti nechystá. Tato věc se týká jediné osoby. Živanický „odbojář", který upozornil na nekalé praktiky v českém fotbale a byl starým vedením doživotně vyloučen z FAČR, už může znovu legálně pracovat pro svůj klub. Petr Špaček totiž přišel o veškeré pravomoci a navíc utrpěl i společenskou újmu. Podepsalo se to na jeho zdraví, když tyto peripetie jen uspíšily jeho infarkt.
5 fotografií

Amnestie pro kritika. Špaček měl infarkt, teď varuje: Malíku, půjdeš k soudu

Fortuna ČFL + MSFL
INFARKT. Rizikové faktory: dlouhotrvající stres, nezdravý životní styl: kouření, obezita a nedostatek pohybu, vysoký krevní tlak,vysoký cholesterol.
Infarkt myokardu ohrožuje ženy stejně jako muže, mohou mít ale odlišné příznaky. Zřejmě i proto podle celkových statistik podlehnou ženy tomuto onemocnění častěji (byť údaje ze středních Čech i z metropole pro ně vyznívají podstatně příznivěji).

Riziku infarktu může předejít preventivní prohlídka

Z okolí
INFARKT. Rizikové faktory: dlouhotrvající stres, nezdravý životní styl: kouření, obezita a nedostatek pohybu, vysoký krevní tlak,vysoký cholesterol.
Infarkt myokardu ohrožuje ženy stejně jako muže, mohou mít ale odlišné příznaky. Zřejmě i proto podle celkových statistik podlehnou ženy tomuto onemocnění častěji (byť údaje ze středních Čech i z metropole pro ně vyznívají podstatně příznivěji).

Riziku infarktu může předejít preventivní prohlídka

Z okolí
INFARKT. Rizikové faktory: dlouhotrvající stres, nezdravý životní styl: kouření, obezita a nedostatek pohybu, vysoký krevní tlak,vysoký cholesterol.
Infarkt myokardu ohrožuje ženy stejně jako muže, mohou mít ale odlišné příznaky. Zřejmě i proto podle celkových statistik podlehnou ženy tomuto onemocnění častěji (byť údaje ze středních Čech i z metropole pro ně vyznívají podstatně příznivěji).

Riziku infarktu může předejít preventivní prohlídka

Z okolí
INFARKT. Rizikové faktory: dlouhotrvající stres, nezdravý životní styl: kouření, obezita a nedostatek pohybu, vysoký krevní tlak,vysoký cholesterol.
Infarkt myokardu ohrožuje ženy stejně jako muže, mohou mít ale odlišné příznaky. Zřejmě i proto podle celkových statistik podlehnou ženy tomuto onemocnění častěji (byť údaje ze středních Čech i z metropole pro ně vyznívají podstatně příznivěji).

Riziku infarktu může předejít preventivní prohlídka

Z okolí
INFARKT. Rizikové faktory: dlouhotrvající stres, nezdravý životní styl: kouření, obezita a nedostatek pohybu, vysoký krevní tlak,vysoký cholesterol.
Infarkt myokardu ohrožuje ženy stejně jako muže, mohou mít ale odlišné příznaky. Zřejmě i proto podle celkových statistik podlehnou ženy tomuto onemocnění častěji (byť údaje ze středních Čech i z metropole pro ně vyznívají podstatně příznivěji).

Riziku infarktu může předejít preventivní prohlídka

Z okolí