ŠTÍTEK: infekce

K zánětům močových cest jsou mnohem náchylnější ženy než muži.
Sezóna studených mezí, mokrých plavek a z toho plynoucích zánětů je v plném proudu. Zejména ženy dokážou v letním období pořádně potrápit infekce močových cest. Ve srovnání s muži mají totiž mnohem kratší močovou trubici, takže zákeřná bakterie E. coli má u něžnějšího pohlaví kratší cestu. Na to, jak se pozná zánět močových cest i jak se ho co nejrychleji zbavit, jsme se zeptali gynekoložky Kristýny Koutné a uroložky Kataríny Friedové.

Bolestivým zánětům močových cest lze předejít. Stačí dodržovat snadná pravidla

Zdraví
Ocenění Hartmann Innovation Award putovalo do Nemocnice AGEL Nový Jičín.
Tlak na produktivitu a nedostatek zdravotnického personálu jsou problémy, s nimiž bojuje většina tuzemských nemocnic. O to více začala v posledních letech nemocniční zařízení investovat do inovací. Moderní řešení v oblasti prevence infekcí či nemocniční hygieny totiž významně přispívají k jejich vyšší efektivitě a kvalitě. Příkladem za všechny je Nemocnice AGEL Nový Jičín, která obdržela ocenění Hartmann Innovation Award.

Ocenění Hartmann Innovation Award putovalo do Nemocnice AGEL Nový Jičín

Podnikání
Nikola Dušková je 25letá mladá žena, která kvůli piercingu onemocněla virovou encefalitidou. Módní doplněk ji téměř stál život.
Nikola Dušková je mladá žena, která kvůli piercingu přišla prakticky o všechno. Piercing způsobil tehdy 16leté dívce infekci, která vyústila až v zánět mozku. Čtyři měsíce strávila v kómatu, ze kterého se díky lékařské péči probrala. Mentálně je však na úrovni malého dítěte. Znovu se učila chodit i jíst a dodnes trpí četnými epileptickými záchvaty. Jsou dny, kdy ani neví, jak použít lžičku.
5 fotografií

Nikole z Výměny manželek život zničil piercing, teď neumí použít ani lžičku

Zdraví
Diabetem 2. typu v České republice onemocní přibližně každý třetí člověk
Jedním z nejzávažnějších hromadně se vyskytujících onemocnění je cukrovka 2. typu. V České republice tato choroba postihne přibližně každého třetího člověka. Problémem je, že nemocný o své diagnóze často neví a na jeho diabetes se přijde jen náhodou. Existují však příznaky, které by pacienty mohly včas varovat.

10 příznaků, které varují před cukrovku 2. typu. Poznejte ji i bez lékaře

Zdraví
Matěj dělal díky rehabilitacím pokroky. Vývoj mu ale zabrzdila epilepsie a hledání správné léčby. Rodině nyní chybí především prostředky na rehabilitace a bezbariérovou úpravu domova.
Lucie prožívala bezproblémové a docela klidné těhotenství. S manželem očekávali narození prvního dítěte. Život jim ale obrátila naruby běžná bakterie. Matěj během dlouhého porodu vdechl smolku. Následná infekce ho odkázala na přístroje a poškodila mu 70 % mozku. „Doteď se nedokážu podívat na fotku Matýska, kde je v zavinovačce hned po porodu,“ vzpomíná Matějova maminka Lucie.

Po bezproblémovém těhotenství přišla rána. Život Matějovi změnila běžná bakterie

Rodina
Zkoušet vaginální čípek aplikovat do úst není ten nejlepší nápad.
Nápady laiků, jak se léčit sami doma, neznají hranic. Nedávno se na sociálních sítích objevila vychytávka, která radí, jak se snadno vypořádat s kvasinkovým zánětem v ústech. Pokud máte po ruce vaginální tablety s obsahem antimykotik, čili protikvasinkových látek, lze je údajně použít i na léčbu sliznice v ústech a krku. Co na takovou terapii říkají, jsme se zeptali lékárnice Veroniky Orendášové a praktického lékaře Dušana Zhoře.

Vaginální tablety někteří cucají pro úlevu v ústech. Odborníci reakcí překvapí

Zdraví
Čím déle je klíště přisáté, tím vyšší riziko přenosu infekce hrozí.
Rady na správné vyndávání přisátého klíštěte a názory na ně se různí. Někteří klíště vytrhnou, jiní točivým pohybem vykroutí, další buď pinzetou či speciální kartou vyviklají. Ideální postup, jak vyndat zakousnuté klíště, je však jen jeden. A schvalují ho i zdravotníci. Zjistěte jednou pro vždy, jak minimalizovat riziko infekce lymeskou boreliózou a klíšťovou encefalitidou. Podíváme se i na to, proč klíště nikdy nemydlit a nezakapávat olejem.
4 fotografie

Jediný správný postup, jak vyndat klíště. Schvalují ho i záchranáři

Zdravý život
Láhev s vodou patří mezi nejšpinavější předměty, které běžně nosíme u sebe.
Opakovaně použitelné láhve na nápoje jsou dobrou volbou, jak minimalizovat odpad a mít u sebe neustále něco k pití. Z vědecké studie ale nedávno vyplynulo, že mohou obsahovat až 40 tisíckrát více bakterií než vaše toaleta. Kromě bakterie E. Coli, která způsobuje řadu závažných infekcí, nalezli vědci v láhvích i bakterie vedoucí k nevolnostem včetně zvracení a průjmů. Jak láhev na nápoje správně čistit? Dočtete se i, kterých dalších bakterií se v láhvi obávat.

Láhve na vodu jsou 40 000krát špinavější než toaleta. Množí se v nich bakterie

Domácnost
Černý kašel lze diagnostikovat jen laboratorním vyšetřením.
V Česku bylo diagnostikováno už přes 4200 případů černého kašle, dva nakažení zemřeli. Druhým zaznamenaným úmrtím je čtyřiaosmdesátiletá žena žijící v domově pro seniory na Chrudimsku. V týdenní zprávě o tom dnes informoval Státní zdravotní ústav (SZÚ). Mluvčí SZÚ Štěpánka Čechová doplnila, že kromě černého kašle měla žena i další infekci, černý kašel proto nelze určit jako jasnou příčinu úmrtí.

V domově pro seniory na Chrudimsku zemřela na černý kašel 84letá žena

Chrudimsko
Barva soplu může říct hodně o tom, co se děje uvnitř vašeho nosu.
Jednou z prvních věcí, kterou využíváme k samodiagnostice příčin rýmy, je její barva. Přesněji tedy zabarvení nosního hlenu, kterému se především na Moravě říká sopel. V Čechách je populární spíše název nudle. Co nám o našem zdraví řekne sopel a co je důležité kromě jeho barvy? Proč se zbytečně bojíme žluté barvy hlenu a je červená barva hodně nebezpečná? Zkuste se sami diagnostikovat podle rad lékařů.

Zelená nebo vodnatá rýma a sopel všude: Jak poznat závažnost nemoci podle hlenu

Zdraví
Kopřivu coby léčivku používali lidé už v době bronzové.
Konečně nastal čas sběru prvních jarních bylinek. Pro naše předky představovaly záchranu při řadě zdravotních neduhů a také první zdroj čerstvých účinných látek po dlouhé zimě. Královnou mezi jarními bylinkami je nepochybně kopřiva. K jaké léčbě se kopřiva hodí? Jak kopřivu vyluhovat, na co výluh použít a jak dlouho se může pít čaj z kopřivy? Na rady jsme se zeptali lékárníka.
7 fotografií

Léčí močové cesty, cukrovku i vysoký cholesterol. Už ji můžeme hledat venku

Zdraví
Cokoli, co dráždí vnitřek nosu, může způsobit rýmu.
Rýma je jedním z nejčastějších příznaků, které provázejí řadu nemocí dětí i dospělých. Většinou jsou to infekce, které způsobují ucpaný nos. K léčbě akutní rýmy pak stačí oněch známých sedm dní samoléčby. Ale co s rýmou chronickou? Co všechno ji může způsobovat a jak málo známé příčiny rýmy léčit? Zeptali jsme se praktické lékařky Ludmily Bezdíčkové.

Rýma i po pár panácích? Lékařka vysvětluje důvody, proč lidem pořád teče z nosu

Zdraví
Pokud se plísně v organismu přemnoží, nezahálejí: začnou postupně bujet a mohou se ze střeva šířit krevní, lymfatickou nebo přímou cestou.
Od nepaměti žijeme v prostředí, kde je množství plísní. Pomocí přirozené imunity se můžeme většině z nich bránit a díky naší vnitřní mikroflóře s nimi žijeme ve vzájemné symbióze. Někdy se však vnitřní mikroflóra naruší, plísně a kvasinky se ve střevech přemnoží, a to může vyvolat vážné zdravotní problémy. Jak se projevuje plíseň ve střevech? A jak můžeme plíseň ze střev odstranit?

Plíseň ve střevech je pro tělo nebezpečná. Jak ji poznat a jak se jí zbavit

Zdraví
Roup dětský patří mezi nejčastěji se vyskytující střevní parazity u lidí, zejména pak u dětí.
I když jste opatrní a dbáte na hygienu, může být váš trávicí trakt napaden střevními parazity. Do vašeho těla se mohly dostat nedostatečně tepelně upraveným nebo kontaminovaným jídlem. Jak poznáte, že se problém se střevními parazity týká i vás? Co na nezvané červy zabírá? Můžeme kromě klasické léčby antiparazitiky využít i přírodní léčbu?

Vetřelci v břiše: Jak poznat, že máte parazity ve střevech a co proti nim pomůže

Zdraví
Opar je nepříjemný, bolestivý a navíc na obličeji moc parády nenadělá.
Jak se co nejrychleji zbavit oparu? Opar je nepříjemný, bolestivý a navíc na obličeji moc parády nenadělá. Prvními příznaky oparu je slabé svědění a brnění rtů. Poté se objeví drobné puchýřky, které po nějaké době praskají a vytvoří se strupy. Samovolné hojení trvá osm až deset dní. Po celou dobu je přitom opar vysoce infekční. Myslete na to, že virus můžete na někoho přenést nejen polibkem, ale třeba i použitím stejného ručníku. Co si dát na opar? Co opary způsobuje a jak jim předcházet? Dají se opary léčit i podomácku, bez mastí a náplastí na opary z lékárny? Podívejte se na osvědčené tipy.

Jak si poradit s nepříjemným a bolestivým oparem? Jde to i bez masti z lékárny

Zdraví
Vědcům se podařilo vytvořit dvě nová embrya nosorožce bílého severního
Mezinárodnímu vědeckému týmu BioRescue, který se před vyhynutím snaží zachránit nosorožce bílého severního, se poprvé podařilo úspěšně vložit embryo do těla nosorožčí samice. Metodu, která vychází z lidské asistované reprodukce, odborníci vyzkoušeli s embryem nosorožce bílého jižního. Březí samice ale později uhynula na infekci související se záplavami, uvedli vědci na tiskové konferenci v Berlíně. Na světě žijí již jen dvě samice nosorožce bílého severního, a to Fatu a Nájin narozené ve Dvoře Králové.
6 fotografií

Vědci se přiblížili záchraně nosorožce bílého severního. Úspěšně přenesli embryo

Věda
Konvička na proplachování nosu pomáhá vyhnout se rýmě. V jednom případě však může být nebezpečná.
Ucpané dutiny, bolesti čela, zatékání hlenů do krku i nekončící epizody rýmy. Průměrný člověk trpí akutní rýmou zhruba 5x do roka, děti dvakrát častěji. Někdy sama odezní, jindy je potřeba nasadit antibiotika. Lepší však je, naučit se rýmě předcházet. A proč ne zrovna s konvičkou do nosu, kterou zvládnou používat i děti. Když se naučíte, jak často ji používat a jaký roztok na výplach zvolit, je to hračka. Na jednu věc je ale potřeba dát si dobrý pozor.
4 fotografie

Tato pomůcka vás zbaví rýmy i ucpaných dutin, může ale i poškodit mozek

Zdraví
Močení není až tak samozřejmé, jak by se mohlo zdát. Některé pozice jsou vyloženě nevhodné.
Chození na malou se zdá být naprosto samozřejmou věcí, o které není potřeba dlouze diskutovat. Zkrátka si sednete a je to. Někdy to však není tak jednoduché, jak se na první pohled zdá. Existují totiž pozice, které ženám při močení vyloženě škodí. Kdy může chození na malou způsobit infekci močových cest, záněty či ohrozit vaše ledviny? A jak se vymočit správně?
4 fotografie

Existuje špatná pozice při močení? Ano. A bohužel ji používá většina žen

Zdraví
Na základní škole v Předlicích se začala šířit kožní infekce, takzvané impetigo. Škola přitom vyzývá rodiče, aby děti neléčili svépomocí. „Nevyléčí se tím, že dítě jen zůstane doma.  Prosíme všechny zákonné zástupce, aby důkladně prohlédli své děti a v případě výskytu dítě neposílali do školy, ale určitě navštívili lékaře,“ uvedla na webu školy jedna z třídních učitelek Nur Ashraf Bekai.

V Předlicích se šíří kožní infekce. Při neléčení hrozí celoživotní následky

Ústecko
Pro bohatou úrodu voňavých domácích rajčat je potřeba dodržet pár pravidel - důkladná zálivka, přihnojování a zaštipování vedlejších výhonů k nim patří.
Ať už máte rajčatových keříků plnou zahradu nebo jen dva tři na balkóně, potřebují stejnou péči. Kromě vydatné každodenní zálivky a přihnojování přišel právě teď čas na zaštipování přebytečných výhonků rajčat. Bude vás to sice stát trochu práce, ale rostliny vás pak odmění bohatou úrodou rajčat. Přečtěte si, proč a jak zaštipovat rajčata.
7 fotografií

Zaštípnout, zastřihnout, zkrátit. Rajčata teď potřebují vaši péči, aby dozrála

Zahrada
Kvasinková či bakteriální infekce dokáže dovolenou pěkně znepříjemnit.
Jen máloco dokáže zkazit dovolenou jako jakákoliv zdravotní komplikace. Jednou z těch méně závažných, zato však vysoce nepříjemných, je především pro ženy bakteriální či kvasinková infekce intimních partií. Jak se ale na dovolené mykózy rychle zbavit? Jak se zbavit kvasinek v pochvě? Jak léčit infekci pochvy či jak si poradit s mykózou i bez léku na předpis? Ale hlavně: jak se zbavit svědění pochvy?

Nepříjemný výtok, nebo mykóza na dovolené? Pokud jedete k moři, žádný problém

Zdraví
Vulvovaginální atrofie způsobuje nepříjemnou vaginální suchost.
Oblast intimních partií je pro každou ženu velice citlivým tématem, tím spíš, pokud se jedná o nějaký zdravotní problém. Nejčastěji ženy řeší infekci kvasinkami, bakteriemi, bolest při sexu či zánět močových cest. Mykóza a infekce však nejsou jediným problémem, který ženy trápí. Problémem může být i nedostatečná vlhkost a vaginální suchost, jež může provázet například i rakovinu či endometriózu.

Neignorujte vaginální suchost. Může se vyskytnout i při závažných onemocněních

Zdraví
Dlouhý pobyt v mokrých plavkách se někdy nemusí vyplatit. Kvasinky mají rády vlhké prostředí.
Svědění a pálení v intimních partiích, které způsobuje vaginální mykóza, zažijí někdy za život tři ze čtyř žen. A každá druhá z nich navíc trpí opakovaně. Jak ženy řeší tuto nepříjemnou kvasinkovou infekci? K lékaři se mnohým z nich nechce, a nevypraví se ani do lékárny, kde lze koupit volně prodejné léky na vaginální mykózu. Místo toho sahají raději k babským receptům a intimní problémy řeší doma. Našli jsme nejbizarnější rady z českého internetu a požádali gynekoložku o jejich okomentování.
8 fotografií

Jogurt mezi nohy ano, a co česnek? Babské rady málokdy léčí vaginální mykózu

Zdraví
Zpěvačka Madonna
Americká zpěvačka Madonna byla propuštěna z nemocnice, informoval erver CNN s odkazem na své zdroje. Čtyřiašedesátiletá královna popu byla s těžkou bakteriální infekcí na jednotce intenzivní péče a musela kvůli tomu odložit sedmiměsíční turné, které měla zahájit v následujících týdnech.

Madonnu propustili z nemocnice. Léčila se v ní z těžké infekce

Hudba
Všímáte si, jakou barvu má vaše moč? Její odstíny a zápach mohou varovat před řadou nemocí.
Jedna obyčejná věc je jasným ukazatelem našeho zdraví. Může nám být varováním každý den, a to hned několikrát. Tou věcí je naše moč. Jediný pohled do záchodu často odhalí víc, než byste čekali. Co o vašem zdraví prozradí barva moči, co ji ovlivňuje a na jaké nemoci může poukázat její zápach? A jaký je vlastně zdravý odstín moči a co všechno se z něj dá zjistit?
5 fotografií

Žlutá, zelená, páchnoucí. Odstín moči i její zápach mohou odhalit vážné nemoci

Zdraví
Ilustrační foto.
/TÉMA DENÍKU/ Je naprosto nezodpovědné a nepochopitelné po zkušenosti s covidem takto přímo podporovat rozšiřování infekcí na pracovištích, říká k vládou znova navrhované karenční době Karel Dvořák z Chotěboře. Dvořák je předseda okresního výboru KSČM Havlíčkův Brod, levicový politik, ale nyní také chotěbořský podnikatel. Takže situaci, kdy by zaměstnanci nebyla první tři dny nemoci vyplácena nemocenská, vidí z několika úhlů.

Nemocní do práce nepatří, nejsem pro karenční dobu, říká podnikatel z Chotěboře

Havlíčkobrodsko
Kašel trvající déle než čtyři týdny může signalizovat mnohá závažná onemocnění a měl by ho vždy léčit lékař.
Kašel je minimálně od začátku covidové pandemie vnímaný doslova jako stigma. Zkuste mezi lidmi zakašlat a většina se od vás začne s hrůzou v očích odtahovat. Kašel může, ale také vůbec nemusí být příznakem toho, že je člověk infekční. Než toto každému vysvětlovat, je samozřejmě mnohem lepší se kašle co nejrychleji zbavit. Kdy stačí samoléčba a kdy už jít s kašlem k lékaři, jsme se zeptali specialisty Aleše Novosáda z České lékárnické komory.
5 fotografií

Jak se nejrychleji zbavit kašle? Dva týdny potíží jsou normální, čtyři už moc

Zdraví
Ilustrační foto
V Olomouckém kraji se zastavil několikatýdenní pokles nemocnosti u akutních respiračních infekcí včetně chřipky. Počty nemocných naopak mírně vzrostly. Nemusí to však signalizovat, že se blíží další vlna epidemie. V části Olomouckého kraje navíc začínají týdenní jarní prázdniny, což má z epidemiologického hlediska pozitivní efekt.

Pokles respiračních infekcí v Olomouckém kraji se zastavil. Pomůžou prázdniny

Olomoucko
Kolonie houby Aspergillus v Petriho misce
Parazitická houba, která v seriálu a videohře The Last of Us ovládá mysl lidí a dělá z nich zombie, je sice skutečná, ale napadá pouze mravence. Existuje však několik stovek dalších druhů hub, které jsou doopravdy pro člověka nebezpečné. Podle statistik zabijí ročně více lidí než malárie nebo rakovina prsu. Stále se oteplující klima pak může tato čísla ještě navýšit, protože obranyschopnost lidského těla před houbovými infekcemi se kvůli němu snižuje. Vědci navíc varují před globální epidemií nedávno objeveného druhu, který se rychle šíří napříč kontinenty.
11 fotografií

Mohou houby ovládnout lidi jako v Last of Us? Existuje mnoho nebezpečných druhů

Věda
Nemocná Johanka s rodinou.
Nejposlouchanější moravská rozhlasová stanice Hitrádio Orion, které patří do mediální skupiny Media Bohemia, předalo v rámci své adventní kampaně Šťastný nový rok 100 000 korun rodičům šestileté Johanky. Ta přišla na svět s krutým Hay Wells Syndromem, to znamená že se narodila s popálenou hlavičkou, zády i končetinami, a celý život bude bojovat s infekcemi kůže. Další pomoc nabídli sami posluchači rádia.

VIDEO: Hitrádio Orion předalo nemocné Johance šek na 100 tisíc korun

Ostravsko