ŠTÍTEK: inflace

Peníze. Ilustrační snímek
„Inflační vlna byla hlavní příčinou, proč reálné mzdy v České republice mezi posledním čtvrtletím 2019 a prvním čtvrtletí 2024 klesly o 7,5 procenta, což bylo nejvíce ze všech zemí OECD. Utlumení inflace v letošním roce v kombinaci se zvyšováním nominálních mezd vede k růstu reálných mezd. Ty se však na předcovidovou úroveň vrátí až na přelomu let 2025 a 2026,“ říká hlavní ekonom BHS Štěpán Křeček.

Voda a elektřina zdražují, potraviny zlevňují. Inflace je na 2 procentech

Jičínsko
Zleva poslankyně a jednička kandidátky hnutí ANO Klára Dostálová, předseda ANO Andrej Babiš, místopředseda ANO Karel Havlíček na tiskové konferenci po zveřejnění výsledků voleb do Evropského parlamentu ve volebním štábu hnutí ANO, 10. června 2024, Praha
Ve volbách do Evropského parlamentu v Česku výrazně uspěli populisté. Dokonce více než v jiných zemích. Velkou roli na tomto výsledku měla ekonomika, zejména pak dozvuky inflace nebo pokles reálných mezd. Ekonomové dokonce spočítali, kolik procentních bodů může stav ekonomiky populistům „bezpracně“ přinést. Ti čeští si mohli vylepšit volební výsledek o 3,1 procenta.

Špatná ekonomika nahrává populistům. Ekonomové spočítali o kolik

Ekonomika
Chorvatská velvyslankyně Ljiljana Pancirovová.
Chorvatsko si udržuje pozici oblíbené destinace českých turistů i přes rostoucí konkurenci a inflaci. Velvyslankyně Ljiljana Pancirovová v exkluzivním rozhovoru pro Deník zdůrazňuje rekordní návštěvnost a stabilní situaci v turistickém sektoru, přičemž zmiňuje i přínosy přechodu na euro a integraci do schengenského prostoru. „Při přechodu z kun na eura panovala v Chorvatsku obava ze zvýšení cen. Předběžné výsledky však ukazují, že přechod z kuny na euro měl relativně malý dopad na chorvatské spotřebitelské ceny a vnímání cen,“ říká Pancirovová.

Chorvatská velvyslankyně: Vstup do eurozóny a Schengenu pomohl nám i turistům

Státy EU
Návštěva hospody a restaurace přijde zákazníky opět o něco dráž. Proč? Více se dozvíte v článku.
Tuzemští hospodští dlouho nezažili tak turbulentní nástup první čtvrtiny roku. Od 1. ledna se zvýšilo DPH u čepovaného piva, na druhou stranu jaro přišlo o několik týdnů dříve, než je zvykem, což mělo pozitivní vliv na počet hostů. Souhrnné tržby gastro podniků dosáhly za první letošní kvartál srovnatelných hodnot jako v loňském prvním čtvrtletí. Vzhledem k meziroční desetiprocentní inflaci to ovšem znamená reálný pokles a některé hospody dál uvažují o zdražování.

Teplé počasí hospodám pomohlo. Přesto musí lidé počítat se zdražováním

Ekonomika
Peníze, výplata. Ilustrační snímek
Průměrná mzda v Česku se v loňském čtvrtém čtvrtletí zvýšila meziročně o 6,3 procenta na 46 013 korun. Při zohlednění inflace ale reálně klesla o 1,2 procenta, informoval v úterý Český statistický úřad (ČSÚ). Reálné mzdy se snižují devět čtvrtletí v řadě, což je v historii Česka ojedinělé. Podle analytiků oslovených ČTK se dostaly na úroveň roku 2017 a i když od letošního roku začnou znovu růst, předpandemické úrovně dosáhnou nejdřív v roce 2026.

Průměrná mzda v Česku stoupla, ale jen na papíře. Dvě třetiny na ni nedosáhnou

Ekonomika
Bydlení, mladý pár, pořízení bytu. Ilustrační foto.
Během třetího čtvrtletí loňského roku došlo na trhu s nemovitostmi k poklesu cen prodaných bytů. K propadu průměrné ceny došlo počtvrté v řadě, tentokrát o 1,8 % na 89 300 korun za metr čtvereční. Ve Zlíně naopak cena prodaných bytů vzrostla o 3,1 % na 61 500 korun za metr čtvereční. Vyplývá to z nejnovějších dat žebříčku Real Index, který pravidelně vydává poradenská a technologická společnost Deloitte.
8 fotografií

Nákup bytu ve Zlíně? Podle expertů je nejvhodnější čas, ceny dolů už nepůjdou

Zlínsko
Veřejné toalety v hodonínském přístavišti U Jezu.
/FOTO, VIDEO/ Dva pánské, dva dámské a tři pisoáry. To je stěžejní vybavení jediných každodenně přístupných toalet v Hodoníně, které jsou pro veřejnost k využití zdarma. Lidé je v případě potřeby najdou v přístavišti U Jezu. Podle provozovatele se jejich návštěvnost ze čtyřiačtyřiceti tisíc lidí v roce 2022 přehoupla loni už přes hranici padesáti tisíc hostů.
7 fotografií

Zdražení dopadlo v Hodoníně také na veřejné toalety u řeky Moravy

Hodonínsko
Dáváte při nakupování přednost blízkému obchodu? Anebo vám jde hlavně o výši slevy?
Dáváte při nakupování přednost blízkému obchodu? Anebo vám jde hlavně o výši slevy? Pokud nechcete jezdit pro zboží příliš daleko, jste na tom stejně jako většina ostatních. Zjistil to nový reprezentativní průzkum agentury STEM/MARK pro společnost Česká distribuční, největšího distributora tištěných letáků v Česku a firmu ze skupiny Vltava Labe Media. Většina respondentů se totiž rozhoduje právě podle toho, jak dlouho nebo jak daleko musí za výhodnou nabídkou cestovat. „Jinými slovy řečeno, čas jsou peníze,“ řekl manažer České distribuční Jaroslav Staněk.

Čas jsou peníze. Pro zboží v akci jsou Češi ochotni jet i půl hodiny

Česko
Koruna jako měna podle odborníků Česku sice nepomohla, ale ani mu neuškodila
Koruna, nebo euro? Pomohla Česku v uplynulém období, kdy evropské země zaznamenaly vysokou inflaci, jeho vlastní měna, anebo mu naopak uškodila? Na sociálních sítích se nyní objevují různé tabulky a srovnání, které mají potvrdit, o co hůře na tom nyní Češi ve srovnání s jinými národy jsou. Podle ekonomů ale odpověď na tyto otázky není jednoduchá. Ostatně ani na tu, která se nyní opět vrací na přetřes: máme, tak jako řada dalších členských států, přijmout euro, anebo si nadále pomůžeme s korunou? Nejde totiž jen o to, zda platíme korunou, anebo eurem. Ve hře je i celá řada dalších faktorů.

Bylo by v Česku levněji s eurem? Doplácíme na blízkost Rusku, míní ekonomové

Ekonomika
Česká republika se v posledních letech zařadila mezi inflací nejvíce zasažené země Evropské unie.
Zatímco ještě před epidemií covidu se česká ekonomika potýkala spíše s opačnou hrozbou deflace, v posledních letech se zařadila mezi inflací nejvíce zasažené země Evropské unie. Příčiny přibližuje pro Deník hlavní ekonom společnosti Natland Petr Bartoň. „Velké západní země, které nezasáhla energetická krize způsobená ruskou válkou, musí logicky snižovat průměr hodnoty inflace zemí platících eurem,“ připomíná.

Srovnávat českou inflaci s průměrem eurozóny je zločin, říká ekonom Bartoň

Ekonomika
Na loňský rok každopádně nebudou v dobrém vzpomínat důchodci. V jejich případě totiž ekonomové sledují i takzvanou seniorskou inflaci, a ta byla za loňský rok 13,6 procenta.
Peněženky a bankovní konta Čechů v loňském roce pořádně hubly. Potvrdila to poslední čísla Českého statistického úřadu. Průměrná inflace loni dosáhla 10,7 procenta, což je třetí nejhorší výsledek v novodobé historii. Dráž bylo jen v letech 1993 a 2022. Které položky nám nejvíce ukrojily z rodinných rozpočtů a jaký je odhad pro letošní rok, zmapovala datová redakce Deníku.

Přehledně: Drahota loni nejvíce dopadla na důchodce. Penze růst cen nedohnaly

Češi v číslech
Petr Král, ředitel měnové sekce České národní banky, která má jako svůj hlavní úkol udržování cenové stability pomocí nástrojů měnové politiky, přijel do Soběslavi na besedu.
Na poslední listopadovou středu přichystala místní etnografická pobočka Blatského muzea v Soběslavi besedu s ne zcela typickou tématikou. O inflaci, čili růstu cen, a současném "životě k nezaplacení" v naší republice přijel do zdejšího přednáškového sálu povyprávět renomovaný ekonom Petr Král. Ten zastává odborně-manažerskou pozici ředitele měnové sekce v pražském ústředí České národní banky (ČNB). A právě k zásahům této národohospodářské instituce vůči přetrvávajícímu znehodnocování měny, a potažmo i úspor lidí, přišla řeč především.

V Soběslavi besedoval expert z ČNB o inflaci, je to rodák z Písku Petr Král

Čtenář reportér
Krajský dopravní podnik. Ilustrační foto
/VIDEO/ Za stejné peníze jako letos budou moci lidé jezdit v příštím roce krajskými autobusy a vlaky. V době všeobecného zdražování zachová po letošním výrazném zvýšení cen Doprava Ústeckého kraje stejné ceny. Oproti tomu České dráhy na spojích, které nejsou zahrnuté do některého z integrovaných dopravních systémů, oznámily zdražení o téměř desetinu.

Dobrá zpráva! Krajské jízdné v autobusech a vlacích příští rok nezdraží

Děčínsko
Veřejné toalety v Lanškrouně
Inflace se už promítá i do tak intimních záležitostí, jako je vykonání potřeby. V Lanškrouně radnice sáhla ke dvojnásobnému zdražení této veřejné služby. Ode dneška (středy) tak lidé zaplatí za využití zdejších veřejných záchodků nacházejících se poblíž náměstí desetikorunu místo dosavadních pěti. Fronty se tady ale včera, aby se lidé vyčůrali za poloviční cenu do zásoby, podle dostupných informací netvořily.

Jít se v Lanškrouně vyčůrat už vyjde dráž než si koupit Braník

Názory z regionu
Halloweenská dýně. Ilustrační snímek
Bývala popelkou, teď je královnou podzimu. Obliba dýní v Česku roste a současně s ní i tuzemská produkce. Ročně se na českých polích vypěstují tykve za stamiliony. Podle prodejců jich letos bude dostatek pro nové recepty i halloweenské dekorace a navzdory inflaci nebudou ceny výrazně vyšší než loni. Poptávku zvládnou zajistit domácí zemědělci.

Výjimka mezi zeleninou. České dýně inflaci ustály, svou cenu si drží

Ekonomika
Český premiér Petr Fiala.
Premiér Petr Fiala v souvislosti s teroristickým útokem Hamásu na Izrael uvedl, že by se měla přesunout česká ambasáda z Tel Avivu do Jeruzaléma. Nejde však pouze o slovo na efekt, pokud s tím nesouhlasí prezident ani ministr zahraničí? „Teď jsou na pořadu dne aktuálnější věci, a to je ochrana českých občanů a jejich bezpečí. V těchto hodinách probíhají lety vládních speciálů, které přivážejí české občany, kteří zůstali v Izraeli a přejí si vrátit do ČR. Na to se soustředíme,“ řekl v debatě Deníku Fiala.
16 fotografií

Ambasádu do Jeruzaléma přesuneme v řádu týdnů či měsíců, řekl Deníku Fiala

Česko