ŠTÍTEK: Interfax

Ruská policie. Ilustrační foto
Při útocích neznámých pachatelů v ruském Dagestánu zahynulo devět lidí včetně sedmi policistů a údajně i kněz a strážce kostela. Vyplývá to ze zpráv ruských tiskových agentur, které informují o útocích v regionální metropoli Machačkale, městě Derbent a nově také o střelbě na policejní vůz ve vesnici Sergokala. Situace je poměrně nepřehledná a ze zpráv médií vyplývá, že v Machačkale i Derbentu zřejmě pokračují střety mezi bezpečnostními složkami a útočníky. Úřady informují o likvidaci několika pachatelů, nicméně podle serveru Kommersant není jasné, kolik jich útočilo.

Ze dvou měst ruského Dagestánu je hlášena střelba. Několik lidí zemřelo

Svět
Záchranáři v zaplaveném ruském Orsku
V ruské Orenburské oblasti, která se potýká s povodněmi, zůstává k pondělnímu ránu zaplaveno 10168 obytných domů, evakuováno bylo 6127 lidí, včetně 1478 dětí, napsala agentura Interfax s odvoláním na oblastní úřady. Záplavy mají podle předpovědi hydrometeorologického ústavu kulminovat ve středu. Aktuálně je nejhorší situace v Orsku, druhém největším městě oblasti, ale povodeň má silný dopad i na oblastní metropoli Orenburg. V Ťumenské oblasti na západní Sibiři úřady kvůli hrozbě povodní vyhlásily nouzový stav, v sousední Kurganské oblasti se v rozvodněné řece utopil člověk. Všechny tři regiony spadají do Uralského federálního okruhu.
6 fotografií

V ruské oblasti je zaplaveno na deset tisíc domů. Voda má kulminovat ve středu

Svět
Tankoviště ropy. Ilustrační snímek
Ruská vláda zvažuje, že na určitou dobu zcela zakáže vývoz ropných produktů, aby stabilizovala ceny pohonných hmot na domácím trhu. Informovala o tom ruská tisková agentura TASS s odvoláním na svůj zdroj. Rusko patří mezi největší producenty ropy na světě. V poslední době se však potýká s nedostatkem pohonných hmot. Ten je důsledkem kombinace negativních faktorů, které zahrnují údržbářské práce v rafineriích, problémy s infrastrukturou a slabý kurz rublu, jenž podporuje vývoz pohonných hmot.
11 fotografií

Rusko čelí nedostatku paliv. Vláda údajně zvažuje zákaz vývozu ropných produktů

Svět
Ilustrační snímek
Ruským městem Sergijev Posad asi 50 kilometrů od Moskvy ve středu otřásl silný výbuch v pronajatém skladu s pyrotechnikou v areálu místní továrny na optické přístroje pro civilní i vojenské účely. Příčina exploze je dosud neznámá. Úřady hlásí šest desítek zraněných, dalších osm lidí je považováno za nezvěstné, uvedla stanice BBC na svém ruskojazyčném webu. Jedna ze žen, hospitalizovaných na jednotce intenzivní péče, podlehla svým zraněním, sdělila večer agentura Interfax.

Městem u Moskvy otřásl silný výbuch. Zraněných jsou desítky

Svět
Ruský prezident Vladimir Putin (vlevo) a majitel Wagnerovy skupiny Jevgenij Prigožin (vpravo) na prohlídce oligarchovy restaurace
Ruský prezident Vladimir Putin přijal pět dní po vzpouře žoldnéřů z Wagnerovy soukromé společnosti jejich šéfa Jevgenije Prigožina v Kremlu. Spolu s ním se setkal i s více než 30 dalšími lidmi z vedení skupiny a veliteli. Podle agentury Interfax to řekl prezidentský mluvčí Dmitrij Peskov. Wagnerovci podle něj na schůzce zdůraznili, že Putina jako hlavu státu a vrchního velitele ozbrojených sil uznávají.
7 fotografií

Schůzka v Kremlu. Putin se pět dní po vzpouře setkal s Prigožinem, uvedl Peskov

Svět
Ruský prezident Vladimir Putin (vlevo) a majitel Wagnerovy skupiny Jevgenij Prigožin (vpravo) na prohlídce oligarchovy restaurace. Ilustrační snímek
Ruská tajná služba FSB stále oficiálně vyšetřuje šéfa Wagnerovy žoldnéřské skupiny Jevgenije Prigožina kvůli podezření z organizování ozbrojené vzpoury, píše ruský list Kommersant s odvoláním na nejmenovaný zdroj. Uvedl, že pro to, aby FSB přijala jiné rozhodnutí, uplynulo příliš málo času. Později tuto informaci přinesly i tři ruské státní agentury TASS, Interfax a RIA Novosti.
7 fotografií

Vzpoura Wagnerovců: FSB i nadále vyšetřuje Prigožina, tvrdí ruská média

Svět
Ruský prezident Vladimir Putin
Cíle vojenské operace na Ukrajině se mohou přizpůsobovat situaci, ale obecně jsou pro Rusko zásadní a měnit se nebudou, prohlásil prezident Vladimir Putin při setkání s válečnými reportéry a vojenskými blogery, které vysílala televize. „Mění se v souladu s aktuální situací, ale celkově samozřejmě nic měnit nebudeme. Jsou pro nás zásadní,“ řekl Putin, který nejkrvavější konflikt v Evropě od druhé světové války rozpoutal loni v únoru s odůvodněním, že je nutné sousední zemi „demilitarizovat“ a „denacifikovat“.
11 fotografií

Rusko neustoupí od svých cílů na Ukrajině. Putin: Jsou pro nás zásadní

Svět
Ukrajinští vojáci v boji proti ruským agresorům
Dlouho očekávaná ukrajinská protiofenzíva proti ruským invazním silám začala, píší na svém webu americká stanice ABC News nebo list The Washington Post s odvoláním na nejmenované ukrajinské zdroje. Mluvčí ukrajinského generálního štábu však podle agentury Reuters uvedl, že žádnou takovou informaci nemá. Ruský ministr obrany Sergej Šojgu mezitím podle agentury Interfax tvrdil, že ukrajinská armáda se v noci na čtvrtek pokusila prolomit ruskou obranu v Záporožské oblasti a že Rusové útok odrazili.
144 fotografií

Ukrajinská protiofenzíva proti ruským silám začala, uvádí americká média

Státy mimo EU
Leningradská jaderná elektrárna. Ilustrační snímek
Ruská tajná služba FSB uvedla, že odvrátila diverzi plánovanou ukrajinskou rozvědkou proti dvěma jaderným elektrárnám v Rusku. Dva Ukrajince, které podezřívá ze sabotáže, zadržela, jakož i jejich dva údajné ruské spolupracovníky. Tvrzení nešlo ve válečných podmínkách bezprostředně ověřit z nezávislých zdrojů. Podezřelým hrozí až 20 let vězení, dodala agentura Interfax.
144 fotografií

Ukrajinci chtěli sabotovat vedení u ruských jaderných elektráren, tvrdí Moskva

Svět
Kh-47M2 Kinžal na stíhačce MiG-31K.
Rusko v noci na úterý podniklo další rozsáhlý vzdušný útok na Kyjev. Ukrajinští představitelé informovali o sestřelení všech 18 ruských raket, včetně šesti nadzvukových střel Kinžal, které je obtížné zachytit. Podle starosty metropole Vitalije Klička si útoky přesto vyžádaly nejméně tři zraněné, média informují o dopadech trosek střel. Moskva později podle agentury Interfax oznámila, že střely Kinžal zasáhly v Kyjevě systém protivzdušné obrany Patriot, odmítla však tvrzení o sestřelených šesti střelách. 
144 fotografií

Úspěch systému Patriot. Sestřelili jsme šest střel Kinžal, tvrdí Ukrajina

Státy mimo EU
Ruští vyšetřovatelé na místě výbuchu v petrohradské kavárně, 2. dubna 2023
Nedělní atentát na ruského blogera v Petrohradu naplánovaly ukrajinské rozvědky v součinnosti se spolupracovníky vězněného ruského opozičního představitele Alexeje Navalného, tvrdí podle agentury Interfax ruský protiteroristický výbor (NAK). Ředitel Navalného Fondu boje proti korupci zapojení lidí kolem vězněného opozičníka do atentátu odmítl. Bloger Vladlen Tatarskij zemřel v neděli při explozi v petrohradské kavárně. Ruský prezidentský mluvčí Dmitrij Peskov zavraždění Tatarského označil za teroristický čin a uvedl, že za ním pravděpodobně stojí Kyjev. Ruské úřady v souvislosti s útokem zadržely ženu.
4 fotografie

Smrt blogera Tatarského: Do atentátu se zapojili lidé od Navalného, tvrdí Moskva

Svět
Ruský policista na Rudém náměstí v Moskvě. Ilustrační snímek
Ruská tajná služba FSB zadržela v Jekatěrinburgu na Urale reportéra amerického listu The Wall Street Journal (WSJ) Evana Gershkoviche. Tajná služba novináře, který je americkým občanem, podezírá ze špionáže, informuje agentura Interfax. Gershkovich podle informaci na webu WSJ pokrývá dění v Rusku, na Ukrajině a v dalších státech bývalého SSSR.
144 fotografií

Rusové zadrželi reportéra amerického listu. Viní ho ze špionáže

Svět
Ukrajinský tank u města Bachmut v Doněckém regionu, 12. února 2023
Ruským jednotkám se na ukrajinské frontě za čtyři dny podařilo postoupit o dva kilometry na západ. S odvoláním na prohlášení ruského ministerstva obrany o tom dnes informovala agentura Interfax. Ministerstvo neuvedlo, ve které části několik stovek kilometrů dlouhé frontové linie se postup odehrál, nejtvrdší boje se svádí u města Bachmut.

Boje na Ukrajině: Rusové tvrdí, že posunuli frontu o dva kilometry

Státy mimo EU
Plynovod South Stream - Ilustrační foto
Ruská tajná služba FSB uvedla, že překazila pokus Ukrajiny o sabotáž "na plynovodu South Stream", který podle jejího sdělení přivádí ruský plyn do Turecka a Evropy. Informovala o tom dnes agentura Interfax. Tvrzení nebylo možné ověřit z nezávislých zdrojů, ukrajinští představitelé se k záležitosti nevyjádřili.

Rusko prý překazilo sabotáž plynovodu South Stream. Ukrajina mlčí

Svět
Požár obytného domu v jihoruském Jejsku, na který spadl 17. října 2022 vojenský letoun Su-34. Snímek poskytl Kooperativ Telegram Channel
Počet obětí po pondělním pádu ruského bombardéru Su-34 na obytný dům v Jejsku na jihu evropského Ruska stoupl na 15. Dalších 28 lidí je zraněných, uvedly podle agentury TASS místní úřady. Předchozí bilance neštěstí činila 14 mrtvých a 19 zraněných. Záchranáři ukončili prohledávání trosek. Podle vyšetřovatelů je nejpravděpodobnější příčinou havárie letadla technická závada, uvedla agentura Interfax.

Prohledávání trosek v ruském Jejsku skončilo. Po pádu letadla zemřelo 15 lidí

Svět
Kancelář ruské lidskoprávní organizace Memorial v Moskvě, 21. března 2013
Ruský soud nařídil zabavit moskevské kanceláře lidskoprávní nevládní organizace Memorial, která je jedním z čerstvých laureátů Nobelovy ceny za mír. Podle agentury Interfax verdikt znamená, že sídlo organizace je nyní „veřejným majetkem“. Činnost Memorialu soud ukončil loni v prosinci s odůvodněním, že ospravedlňuje terorismus a extremismus.

Veřejný majetek. Ruský soud nařídil zabavit kanceláře organizace Memorial

Svět
Kompresní stanice plynu - ilustrační foto
V nově vybudovaném, ale nefunkčním plynovodním potrubí Nord Stream 2 přes noc prudce klesl tlak. Provozovatel tohoto rusko-německého plynovodu položeného na dně Baltského moře, kterým plyn po jeho loňském dokončení nezačal pro komerční účely nikdy proudit, příčinu poklesu nezná. S odkazem na mluvčího provozovatele o tom dnes informovala agentura Reuters. Ve večerních hodinách informoval o poklesu tlaku rovněž provozovatel sesterského plynovodu Nord Stream 1. Dodal, že příčiny poklesu tlaku se vyšetřují.

V nefunkčním plynovodu Nord Stream 2 přes noc prudce klesl tlak

Ekonomika
Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov
Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov žádá dodatečná vysvětlení k částem zprávy Mezinárodní agentury pro atomovou energii (MAAE) o situaci v Záporožské jaderné elektrárně na Ruskem okupovaném území Ukrajiny. Informovala o tom agentura Interfax. Ruský prezident Vladimir Putin ve Vladivostoku prohlásil, že v areálu elektrárny není žádné ruské vojenské vybavení. Zpráva MAAE přitom hovoří o opaku.
7 fotografií

Chceme odpovědi. Lavrov žádá vysvětlení zprávy o Záporožské jaderné elektrárně

Státy mimo EU
Čerpací stanice Lukoil.
Po pádu z okna nemocnice v Moskvě ve čtvrtek zemřel vysoce postavený manažer ropného koncernu Lukoil Ravil Maganov. Informovala o tom ruská média, Lukoil zatím úmrtí nekomentoval. 67letý Maganov, který byl viceprezidentem Lukoilu, byl na ošetření v šestém patře moskevské nemocnice. Na internetu se objevily spekulace, že spáchal sebevraždu, tyto informace zatím nikdo nepotvrdil.

Zemřel vysoce postavený manažer ruského giganta Lukoil. Vypadl z okna nemocnice

Státy mimo EU
Michail Sergejevič Gorbačov během rozhovoru v Moskvě v roce 2016
Pohřeb bývalého prezidenta Sovětského svazu Michaila Gorbačova bude v sobotu 3. září. Ruské agentuře Interfax to sdělila Gorbačovova dcera Irina. Poslední rozloučení se podle ní bude konat ve Sloupové síni Domu odborů a pohřben bude na Novoděvičím hřbitově v Moskvě. První a zároveň poslední prezident Sovětského svazu Gorbačov zemřel v úterý ve věku 91 let. Zda bude mít pohřeb státní zatím není jasné.
7 fotografií

Poslední rozloučení. Pohřeb Gorbačova bude v Moskvě v sobotu, uvedla jeho dcera

Svět
Fotografie složená ze satelitních snímků od Planet Labs PBC ukazuje kouř stoupající 24. srpna 2022 z okolí Záporožské jaderné elektrárny
Ukrajinská energetická společnost Enerhoatom v sobotním prohlášení upozornila na vysoké riziko úniku radioaktivních látek v důsledku pokračujícího ostřelování Záporožské jaderné elektrárny okupované ruskými vojsky. Z ostřelování největší jaderné elektrárny v Evropě se opět vzájemně obvinily obě znepřátelené strany, což se v poslední době stalo už několikrát. Průlom podle tisku zaznamenala jednání o přístupu expertů Mezinárodní agentury pro atomovou energii (MAAE) do elektrárny.
144 fotografií

Elektrárna v Záporoží pod palbou. Hrozí požár i únik radiace, varuje Enerhoatom

Státy mimo EU
Ruské dělostřelectvo na Ukrajině.
Ukrajinské úřady zvýšily bilanci středečního ruského úderu na nádraží v obci Čaplyne v Dněpropetrovské oblasti - zemřelo podle nich 25 lidí, předchozí údaje hovořily o 22 mrtvých. Ruské ministerstvo obrany ve čtvrtek prohlásilo, že na nádraží v Čaplyne zaútočilo balistickou střelou Iskander a zasáhlo vlak, jenž podle něj mířil na frontu na východ Ukrajiny, přičemž „zničilo 200 ukrajinských vojáků". Ukrajinské úřady mezitím informovaly o tom, že Kyjevskou oblastí v noci na dnešek otřáslo několik explozí.
144 fotografií

Z Čaplyne informují už o 25 mrtvých. Rusko hlásí zásah vlaku s vojáky

Státy mimo EU
Poškozená budova separatistů v Doněcku
Ukrajinské síly zasáhly v Doněcku na východní Ukrajině budovu správy separatistické Doněcké lidové republiky (DNR). Podle agentury TASS to uvedla administrativa šéfa mezinárodně neuznávané DNR Denise Pušilina. V budově po dopadu rakety začalo hořet. Ukrajinci objekt zasáhli pomocí raketového systému HIMARS dodaného z USA, uvedl zástupce ministra pro informace separatistické republiky. Kyjev se k odpovědnosti za útok nepřihlásil, zásah správy DNR ale potvrdil Serhij Leščenko z ukrajinské prezidentské kanceláře.
144 fotografií

Ukrajinci zasáhli budovu správy lidové republiky, tvrdí doněčtí separatisté

Státy mimo EU
Na fotografii z videa ruského ministerstva obrany opouštějí ukrajinští vojáci 20. května 2022 ocelárnu Azovstal v Mariupolu
Ruský nejvyšší soud označil ukrajinský pluk Azov za teroristickou organizaci a zakázal mu působit na ruském území, oznámila ruská média. Soudkyně uvedla, že soud vyhovuje žádosti generálního prokurátora a rozhodnutí platí okamžitě, napsala agentura TASS, která pluk označila za jednotku ukrajinských nacionalistů. Sám pluk Azov v reakci označil Rusko za teroristický stát.

Rusové označili pluk Azov za teroristickou organizaci. Zajatce budou moci soudit

Státy mimo EU
Ukrajinští vojáci ve městě Bachmut na východě Ukrajiny, 28. května 2022.
Ruské jednotky v posledních dnech pokračovaly ve snaze o "taktické útoky" směrem na ukrajinské město Bachmut a dařilo se jim postupovat, ovšem pouze pomalu. Ve svém ranním hlášení o vývoji bojů na Ukrajině to uvádí britské ministerstvo obrany. Rusové podle něj pravděpodobně mění strategii ofenzívy na Donbase poté, co ta stávající nepřinesla "rozhodující průlom".

Rusové pomalu postupují na Bachmut. Podle Britů Moskva mění strategii ofenzívy

Státy mimo EU
Ruský bitevní letoun Su-25 během mise na Ukrajině na snímku ruského ministerstva obrany z 2. července 2022
Ruská tajná služba FSB tvrdí, že zmařila operaci ukrajinské vojenské rozvědky, jejímž cílem údajně bylo získat do ukrajinské armády ruské letce a především se zmocnit ruských armádních letounů. S odvoláním na FSB to napsaly ruská agentura Interfax a další prokremelská média. Operaci ukrajinské rozvědky podle Interfaxu zaštiťovala Severoatlantická aliance.

Ukrajina se snažila naverbovat ruské letce, tvrdí ruská tajná služba

Státy mimo EU
Místopředseda bezpečnostní rady Dmitrij Medveděv na jejím zasedání v moskevském Kremlu 21. února 2022
Neochota Kyjeva a NATO uznat poloostrov Krym jako součást Ruska představuje pro Moskvu systematickou hrozbu, prohlásil podle agentury Interfax bývalý ruský prezident Dmitrij Medveděv. Pokud se Ukrajina pokusí získat Krym vojenskou cestou zpět, "nadejde pro ni soudný den", pohrozil také na setkání s veterány ve Volgogradu Medveděv, který nyní zastává funkci místopředsedy ruské bezpečnostní rady.
144 fotografií

Medveděv: Pokud se Ukrajina pokusí získat Krym, nadejde pro ni soudný den

Státy mimo EU