ŠTÍTEK: Iowa

Americká policie. Ilustrační snímek
Při střelbě na střední škole Perry High School v americké Iowě zemřel student a dalších pět lidí bylo zraněno. Sedmnáctiletý střelec poté podle všeho obrátil zbraň proti sobě. Na tiskové konferenci o tom informovali představitelé místních úřadů. Podle zdrojů amerických médií našla policie v budově školy výbušné zařízení. Policie oficiálně nepotvrdila, zda útočník zemřel, podle zdrojů amerických médií střelnému zranění podlehl.

Na střední škole v americké Iowě se střílelo. Jeden student nepřežil

Svět
Snímek, jenž údajně zachycuje čtyři velké legendy Divokého západu, Billyho Kida, Doca Hollidaye, Jesseho Jamese a Charlieho Bowdreho v Las Vegas v roce 1879
Osm vozů měl vlak Rock Island Express, který v pondělí 21. července 1873 přepadla banda bratrů Jamesových a Youngerových: čtyři normální vagony, dva spací a dva pro zavazadla. Bandité předpokládali, že v oněch vagonech pro zavazadla se poveze i zlatý poklad, který měl tou dobou cestovat z oblasti Cheyenne do Chicaga. A tak na příhodném místě vytrhali koleje a čekali. Než poznali, že se spletli, stálo to dva lidské životy.
26 fotografií

Dva mrtví a slabý zisk. Banda Jesseho Jamese svou první vlakovou loupež zpackala

Svět
Buffalo Bill a jeho show, představení Vzrušující životy Buffalo Billa, plukovníka Williama F. Codyho, posledního z velkých zvědů, a Pawnee Billa, majora Gordona W. Lillieho, bílého náčelníka Póniů, rok 1911
V roce 1869 napsal spisovatel Ned Buntline román Buffalo Bill, král hraničářů. Román pojednával o legendárním lovci bizonů, zvědovi americké armády a průvodci Williamu Fredericku Codym, přezdívaném Buffalo Bill. O tři roky později, v prosinci 1872, se Buntlineův román proměnil v divadelní inscenaci, v níž vystupoval Buntline, Cody a Texaský Jack. Buffalo Bill zahájil novou životní éru, kterou už nikdy neopustil.
24 fotografií

Před 150 lety přesedlal Buffalo Bill na divadlo. Začala se rodit slavná show

Svět
Američané byli svědky ohnivé koule, kterou později vysvětlila americká kosmická agentura. Stál za ní start nové rakety S.S. Sally Ride.
Američany žijící ve Virgínii vyděsila záhadná ohnivá koule, která se v pondělí ráno objevila na obloze. Internet brzy zaplavily fotky pořízené obyvateli, kteří nevěděli, co rozzářilo oblohu nad jejich hlavami. Odpověď jim nedlouho poté poskytla NASA. O události informoval portál The News & Observer.

Američany vystrašila ohnivá koule. Spekulace na internetu utnula až NASA

Svět
Porubské gymnázium Hello.
/FOTOGALERIE/ Porubské gymnázium Hello se pyšní úspěšnou jazykovou třídou, přesto od září otevírá další gymnaziální obor se specializací MMIT (moderní média a IT).„Má to smysl. Školu máme moderně vybavenou, dokážeme v hodinách zapojovat spoustu moderních technologií, začali jsme učit ve virtuální realitě, máme moderní mikroskopovnu, nebojíme se dělat věci jinak a chodí k nám dost dětí, které ví, co chtějí,“ vysvětluje důvody ředitelka školy Ivona Klímová.
4 fotografie

Obor Moderní média a IT bude na porubském gymnáziu Hello novinkou

Podnikání
Při návštěvě Obecního úřadu Hrušky, zleva: Dagmar Benešová, Jana Filipovičová, místostarosta Marek Babisz, Cecilia Rokusek, Robert Petrik
Jižní Morava je velice blízká taktéž krajanům v Americe. Dokazuje to úzká spolupráce nadačního fondu Moravská krása s Národním českým a slovenským muzeem a knihovnou v Cedar Rapids, Iowa. Jeho prezidentka a CEO Cecilia Rokusek spolu se svým chotěm přijela v prvním srpnovém týdnu do moravské metropole, odkud zamířila dál na jih, na Podluží. Na programu dne bylo setkání na Krajském úřadu Jihomoravského kraje nebo návštěva obce Hrušky, která se stále vzpamatovává z nedávného řádění tornáda. Iowské muzeum totiž pokračuje ve sbírce určené právě na pomoc těm, které 24. června zasáhl ničivý přírodní živel. Děkujeme nadačnímu fondu Moravská krása za zajímavý příspěvek.
14 fotografií

Krajané z Iowy zavítali na Břeclavsko. Jednali o spolupráci i o pomoci Podluží

Čtenář reportér
Pete Buttigieg, Bernie Sanders
Demokratická strana v Iowě (IDP) po průtazích a technických problémech označila za těsného vítěze pondělních stranických shromáždění bývalého starostu města South Bend v Indianě Peta Buttigiege. O výsledcích má však pochybnosti nejen řada médií, ale také šéf celoamerického vedení Demokratické strany Tom Perez, který vyzval k jejich prověření. Šéf iowských demokratů Troy Price mezitím v tiskovém prohlášení uvedl, že strana je připravena výsledky překontrolovat, pokud o to někdo z uchazečů o demokratickou prezidentskou nominaci požádá.
12 fotografií

Primárky v Iowě vyhrál Buttigieg. Pochybnosti však přetrvávají

Svět
Americký stát Iowa by na mapě USA našli jen premianti gymnázií a hlavní město, dvousettisícové Des Moines, troufám si tvrdit, ani ti. Přesto se tady, mezi kukuřičnými lány, kde žijí asi tři miliony obyvatel, z nichž více než třetina přišla kdysi z Německa, možná rodí budoucnost USA, světa a vlastně i trochu naše na příští čtyři roky.
12 fotografií

Demokraté si zvolí Corbyna, Amerika pak znovu Trumpa

Komentáře
Ilustrační foto.
Moravská Nová Ves – Kompletní lidové kroje, jejich nejrůznější části, ale třeba i tradiční místní porcelán. To všechno vybírá Jihomoravská komunitní nadace z Moravské Nové Vsi. Jejím záměrem je pomoci Národnímu českému a slovenskému muzeu v Iowě ve Spojených státech amerických.

Shánějí kroje pro krajánky do Iowy

Břeclavsko
Ilustrační foto.
Moravská Nová Ves – Před více než sto lety se v americkém státě Iowa usídlila česká komunita. Postupně vzniklo také muzeum, jehož součástí je i expozice lidových krojů. Právě kroje a jejich součásti pro potřeby muzea v úterý vybírali v Moravské Nové Vsi.

Vybírali kroje do muzea krajánků

Břeclavsko
Trosky letadla po rozlomení vedle přistávací dráhy
Dopravní letadlo DC-10 United Airlines bylo zhruba půl hodiny ve vzduchu, když se ozval výbuch. A po něm rachot. "Byl to takový randál, že se ani nedá popsat jaký," prohlásila později Jan Murrayová, jedna ze sedmi letušek na palubě. "Letadlo vydávalo zvuky, jaké jsem ještě nikdy neslyšela." Na palubě vážně ohroženého letounu se v tu chvíli nacházelo 296 lidí.
16 fotografií

Rozmázli jsme se! Před 30 lety došlo k zázraku letu 232, zpovědi lidí stále děsí

Svět
Miliardář Tom Steyer.
Do souboje amerických demokratů o prezidentskou nominaci dnes vstoupil miliardář Tom Steyer, který je vášnivým zastáncem podání ústavní žaloby na šéfa Bílého domu Donalda Trumpa. Steyerův mluvčí Alberto Lammers podle listu The New York Times prohlásil, že miliardář chce na kampaň vynaložit nejméně 100 milionů dolarů (2,3 miliardy korun).

Další adept na Bílý dům. O demokratickou nominaci se uchází miliardář Steyer

Svět
Nadhazovačka české softballové reprezentace Veronika Pecková.
První ostrý test před klíčovou sezonou čeká na reprezentační softbalistky. Dnes odlétají na Floridu, kde sehrají devatenáct utkání proti americkým univerzitním týmům. České hráčky se zaměří hlavně na útok a rovnoměrné vytížení nadhazovaček. „Důležité pro nás bude nasimulovat zátěž, která nás čeká v rámci olympijské kvalifikace,“ prohlásil trenér Vojtěch Albrecht. Softbalistky se připravují na červencový evropský šampionát, ze kterého do další části kvalifikace na OH v Tokiu 2020 postoupí šest nejlepších týmů.

České softbalistky míří na Floridu: proti americkým týmům chtějí zlepšit útok

Ostatní sporty
Fitness náramek Fitbit Alta, jaký používala zavražděná žena.
/VIDEO/ Měl to být dokonalý zločin – vražda narafičená jako sebevražda. S čím však vrah nepočítal, byl fitness náramek, který jeho oběť nosila, aby s jeho pomocí sledovala svou kondici. Ten pomohl kalifornské policii usvědčit devadesátiletého Anthonyho Aiella z vraždy jeho šestasedmdesátileté nevlastní dcery Karen Navarrové.

Sleduje kondici, ale dokáže mnohem víc. Fitness náramek pomohl usvědčit vraha

Svět
Basketbalista Donovan Jackson ještě v dresu Iowa State
Pardubice – Americká legie se rozšiřuje. Čtvrtým novým zahraničním hráčem na soupisce BK JIP Pardubice pro nadcházející sezonu je americký shooting guard Donovan Jackson (22 let).

Pardubice si plácly s Jacksonem

Ostatní sporty
Basketbalista Donovan Jackson ještě v dresu Iowa State
Pardubice, Svitavy - Americká legie se rozšiřuje. Čtvrtým novým zahraničním hráčem na soupisce BK JIP Pardubice pro nadcházející sezonu je americký shooting guard Donovan Jackson (22 let).

Pardubice si plácly s Jaksonem

Ostatní sporty
Saláty od McDonald's jsou v podezření, že ve dvou amerických státech vyvolaly epidemii střevní infekce, ilustrační foto
Zdravotnická zařízení v amerických státech Illinois a Iowa řeší hromadný výskyt parazitu cyklospora, vyvolávajícího střevní infekci. Illinois hlásí výskyt 90 případů od poloviny května, Iowa dalších 15 od konce června. Epidemie může souviset se saláty řetězce rychlého občerstvení McDonald's, uvedly oba státy. Informuje o tom CNN.

Epidemie v USA, přes sto lidí má střevní infekci. Asi kvůli salátům McDonald's

Svět
Ocel a hliník, ilustrační foto.
Mexiko včera oznámilo zavedení nových cel vůči americkému dovozu. Uloží tarify ve výši 20 a 25 procent na americkou whisky, sýr, ocel, bourbony a vepřové maso, cla by se měly týkat také jablek a rajčat. Reakce na obchodní válku amerického prezidenta Donalda Trumpa by mohla výrazně zamávat s reputací republikánů před volbami do amerického Kongresu, které budou na podzim.  
10 fotografií

Mexiko oznámilo zavedení cel vůči USA, ohrozit by mohla republikány před volbami

Ekonomika
Vzácná návštěva z USA v Galerii J. Uprky i na hradišťské radnici.
Na pozvání Nadace Moravské Slovácko a Galerie Joži Uprky navštívila region šestadvacetičlenná skupina převážně našich krajanů z okolí Chicaga. Pobyt zahájili 25. 9. v Luhačovicích, kde obdivovali zejména Jurkovičovu architekturu a dověděli se o jeho přátelských kontaktech s Uprkou.
4 fotografie

Vzácná návštěva z USA v Galerii J. Uprky

Volný čas
V létě si zahrála Roudnice proti výběru z Texasu.
Roudnice n. L. -  Fotbaloví dorostenci SK Roudnice nad Labem, účastníci krajského přeboru, si k přípravě vybrali netradičního soupeře. V pátek 17. března se od 15:30 hodin střetnou v domácím areálu Pod lipou s Iowa Rush Soccer Club (USA).

Pod lipou prověří mladé Američany

Fotbal