ŠTÍTEK: jaderná energie

Celkem 27 učňů z celé republiky soutěžilo v JE Temelín ve svařování.
Zvýšit zájem mladých lidí o svářečské obory. Takový je jeden z motivů unikátní svářečské soutěže pro středoškoláky z celé republiky. V Jaderné elektrárně Temelín své dovednosti ve specifickém oboru změřilo 27 učňů. Podle energetiků mají takto vyučení lidé velkou šanci u nich najít uplatnění.

V Temelíně soutěžili o kuklu a novou svářečku

Čtenář reportér
Během dvoutýdenní stáže studenti navštívili strojovnu hlavního výrobního bloku.
Hned dva týdny strávila šestice studentů Střední průmyslové školy strojní a elektrotechnické (SPŠSE) Dukelská v Českých Budějovicích v Jaderné elektrárně Temelín. Svou délkou a rozsahem šlo vůbec o první stáž tohoto typu pro středoškoláky. ČEZ tím sleduje především získání nových pracovníků. Temelín totiž prochází generační obměnou, navíc se připravuje na nové projekty.
3 fotografie

Na jihu Čech vznikají obory pro jadernou energetiku

Podnikání
Jaderná elektrárna Temelín
/OD ZVLÁŠTNÍHO ZPRAVODAJE VE ŠTRASBURKU/ Česko je dnes v pozici Titaniku, který se blíží k ledovci v podobě hlasování Evropského parlamentu. Ten bude zítra rozhodovat o ekologické přijatelnosti jaderné energetiky. Jen několik málo hodin před hlasováním vystoupí před europoslance český premiér Petr Fiala se zásadním projevem.

Europarlament se chystá zasadit úder jádru. Fiala to může odvrátit

Česko a EU
Jaderná elektrárna Temelín.
Ruská válka na Ukrajině vrátila na první stránky zpravodajství téma jaderné energetiky. Nejprve před měsícem energetická společnost ČEZ spustila tendr na dostavbu nového bloku jaderné elektrárny Dukovany. Před týdnem se ČEZ rozhodl, že dodávky jaderného paliva nadále nebude odebírat od Ruska, ale od americké firmy Westinghouse a francouzské Framatome. Zelenou před pár dny dostala i možnost stavět malé modulární reaktory, první z nich by mohl vyrůst v dohledné budoucnosti v areálu jaderné elektrárny Temelín.

Zelená pro jadernou energii. Hudbou budoucnosti jsou i malé modulární reaktory

Udržitelnost ve státě
František Hezoučký, který stál u zrodu československé jaderné energetiky, dostal medaili Za zásluhy.
Stál u zrodu československé jaderné energetiky, po studiích působil v Jaslovských Bohunicích, byl hlavním inženýrem spouštění všech čtyř bloků jaderné elektrárny v Dukovanech a jako ředitel jaderné elektrárny Temelín spouštěl do provozu oba její bloky. Teď dostal doc. František Hezoučký, jeden z našich předních jaderných expertů, který žije v Českých Budějovicích a dnes působí na katedře energetických strojů a zařízení Fakulty strojní Západočeské univerzity na tamním oddělení jaderné energetiky, medaili Za zásluhy I. stupně.

František Hezoučký ze Západočeské univerzity dostal medaili Za zásluhy

Plzeňsko
Zleva vládní zmocněnec pro jadernou energetiku Jaroslav Míl, ministr průmysl a obchodu Karel Havlíček, premiér Andrej Babiš a šéf společnosti ČEZ Daniel Beneš vystoupili 13. listopadu 2019 v Praze na tiskové konferenci po jednání Stálého výboru pro výstav
Nový blok Jaderné elektrárny Dukovany se začne stavět v roce 2029, dokončen bude v roce 2036. Na tiskové konferenci po dnešním jednání vládního výboru pro jadernou energetiku to řekl premiér Andrej Babiš (ANO). Podle něj jde o plán, který také počítá s tím, že územní rozhodnutí pro stavbu bude vydáno v roce 2021 a dodavatel bloku bude vybrán do konce roku 2022.

Rozšíření elektrárny Dukovany? Stavba začne v roce 2029, potrvá sedm let

Ekonomika
Premiér Andrej Babiš
Pro stát bude lepší uzavřít s energetickou společností ČEZ smlouvu kvůli stavbě nového jaderného bloku než vládní garance. Na dnešní konferenci k budoucnosti jaderné energetiky v Česku to uvedl premiér Andrej Babiš (ANO). Stát tak podle něj získá větší kontrolu nad výstavbou a možnost jednat v případě, že se změní parametry trhu, či přebrat stavbu od ČEZ, kdyby hrozilo zvýšení nákladů. Při přípravě nového jaderného bloku se stát zaměří na jednu lokalitu, a to v Dukovanech, řekl zmocněnec Míl. Dohoda s ČEZ by měla být uzavřena letos.
8 fotografií

Smlouva s ČEZ kvůli bloku je pro stát lepší než vládní garance, tvrdí Babiš

Ekonomika
Jaderná elektrárna Dukovany. Ilustrační foto.
Odvětví jaderné energetiky utrpělo významný šok po tragické události ve Fukušimě v roce 2011. V měsících následujících po havárii byly jaderné programy v některých zemích pozastaveny nebo zcela zrušeny. Nyní, o sedm let později, je zřejmé, že celosvětově se odvětví jaderné energetiky z tohoto šoku zotavilo a nabírá zpět na rychlosti, i když s pomalejším tempem.
7 fotografií

Vyplatí se atom? Jaderná energie se vrací. Skrývá rizika i potenciál.

Ekonomika
Společnost ČEPS staví tyto ochranné transformátory v rozvodně Hradec u Kadaně. Právě na propojení s Německem totiž vzniká nejvíc neočekávaných přetoků elektrické energie.
Odklon od jaderné energetiky a masivní prosazování obnovitelných zdrojů v Německu si vybírá svou daň. Rozvodná síť není schopna vypořádat se s prudkými výkyvy v nabídce a poptávce. Řešení častých nouzových stavů stálo vloni jen společnost Tennet, jednoho ze čtyř německých operátorů sítí, téměř miliardu eur (25 miliard korun). Tyto sumy pak v konečném důsledku platí koncoví spotřebitelé. 
5 fotografií

Velmi drahý odpor k jádru. Problémy v rozvodné síti stojí Němce miliardy ročně

Ekonomika
Jaderná elektrárna Dukovany.
Třebíčsko - Rok 2018 bude pro Třebíčsko rokem zásadním. Vláda by měla rozhodnout o stavbě nového jaderného bloku v Dukovanech. Znamenalo by to příležitost pro místní firmy, velmi rychle by také vznikly obchvaty měst a obcí, na které by se jinak dostalo až v daleké budoucnosti, nebo vůbec.

Přichází klíčový rok. Rozhodne o obchvatech a reaktoru

Třebíčsko
Z reaktoru prvního bloku Jaderné elektrárny Temelín už energetici vyvezli všechno palivo.
Temelín - Z reaktoru prvního bloku Jaderné elektrárny Temelín už energetici vyvezli všechno palivo. Třetinu ze 163 souborů vymění za čerstvé a aktivní zónu nově nakonfigurují.

Z Temelína už vyvezli palivo

Z okolí
Jaderná elektrárna Dukovany. Ilustrační foto.
Valeč, Dukovany – „Máme deset dní na to, abychom jednali, kde můžeme, A díky tomu dostali do vládního prohlášení nové vlády dostavbu jaderných zdrojů.“ To byla jedna z hlavních myšlenek, které zazněly na semináři Občanské bezpečnostní komise (OBK) na zámku ve Valči. Uskutečnil se toto úterý. Zúčastnil se ho taky vládní zmocněnec pro jadernou energetiku Ján Štuller.

Plán B: Dukovanské bloky pojedou dalších deset let, do roku 2045

Třebíčsko
jaderná elektrárna Dukovany
Společnost ČEZ dnes předala Ministerstvu životního prostředí (MŽP) dokumentaci záměrů na životní prostředí týkající se nových jaderných bloků v Dukovanech. Materiály zohledňují závěr zjišťovacího řízení z prosince loňského roku, ve kterém MŽP doporučilo, na které oblasti vlivů na životní prostředí má být kladen zvýšený důraz. Naplňování Národního akčního plánu souvisejícího s dlouhodobým zajištěním energetické soběstačnosti Česka se tak posunulo.
6 fotografií

ČEZ chce nechat posoudit vliv nových bloků v Dukovanech na životní prostředí

Ekonomika
Modernizace meziskladu obnášela zodolnění a částečnou výměnu kabelů, vybudování nových kabelových kanálů, chrániček a instalaci magnetických příchytek.
Dukovany - V Jaderné elektrárně Dukovany vylepšili mezisklad použitého paliva. Modernizace obnášela zodolnění a částečnou výměnu kabelů, vybudování nových kabelových kanálů, chrániček a instalaci magnetických příchytek měřicích kabelů přímo na obalových souborech. Šestiměsíční technicky i organizačně náročná modernizace ČEZ stála necelé čtyři miliony korun.
4 fotografie

Experti vylepšili mezisklad použitého paliva v Dukovanech

Třebíčsko