ŠTÍTEK: jaderná zbraň

Jaderné pokusy spustila jako první armáda Spojených států v roce 1946 na atolu Bikini pod krycím názvem Operace Crossroads ( na fotografii). Indie provedla první jaderný výbuch v roce 1974.
Před 50 lety Indie oznámila světu, že vstoupila do elitního klubu národů, disponujících jadernou zbraní. Udělala to nanejvýš výmluvným způsobem: provedením zkušebního jaderného výbuchu. Došlo k němu 18. května 1974 na armádní střelnici Pokhran v poušti západního Rádžasthánu, kde byla pod zemí odpálena bomba o síle 12 až 13 kilotun TNT. Operace získala název Smějící se Buddha. Její význam přesahuje až do dneška.
11 fotografií

Buddha se usmál, radovali se Indové. Předběhli Pákistánce v testu jaderné zbraně

Historie
Ruské vojenské cvičení v Kaliningradské oblasti
Rusko chystá manévry zahrnující přípravu rozmístění a použití taktických jaderných zbraní, oznámilo v pondělí 6. května ruské ministerstvo obrany. Uvedlo, že cvičení se zaměří na zajištění územní celistvosti a suverenity Ruska „v reakci na provokativní prohlášení a hrozby ze strany některých západních představitelů vůči Ruské federaci“. To následně potvrdila i ruská diplomacie, podle které jde o vzkaz Západu.

Rusko chystá vojenské cvičení. Zaměří se na přípravu taktických jaderných zbraní

Státy mimo EU
Ukrajinští vojáci při střelbě z houfnice Pion na ruské pozice u Bachmutu, 16. prosince 2022
O tom, zda pokračovat v bojích, nebo se pokusit s ruským agresorem domluvit, musí rozhodnout sami Ukrajinci. Jaký je ale názor české veřejnosti? Většina Čechů, Moravanů a Slezanů je podle výzkumu veřejného mínění společnosti CVVM přesvědčena o tom, že česká vláda pomáhá Ukrajině až příliš. Sílí hlasy požadující, aby naopak tlačila ukrajinskou vládu k uzavření co nejrychlejšího míru. V anketě Deníku hlasovalo do čtvrtečního rána bezmála 28 tisíc lidí. Mírná většina z nich je pro uzavření míru i za cenu územních kompromisů. Kabinet i prezident však jednoznačně stojí za tím, že přepadená země má bojovat až do vítězství. Redakce se pokusila popsat argumenty obou stran.

Má Ukrajina uzavřít mír i za cenu ztráty území, či bojovat? Přinášíme argumenty

Černá a bílá
Ilustrační snímek
Rusko uspořádalo cvičení jaderných sil, přičemž odpálilo nejméně dvě mezikontinentální balistické rakety, uvedla ruská státní agentura TASS. Cvičení přes videokonferenci přihlížel ruský prezident Vladimir Putin a vyslechl si také hlášení o těchto manévrech od ministra obrany Sergeje Šojgua. Ten uvedl, že „pod Putinovým vedením“ Rusko nacvičilo masivní odvetný úder.
14 fotografií

Rusko nacvičovalo masivní odvetný úder. Odpálilo dvě mezikontinentální rakety

Svět
Oppenheimer (2023)
Novinka Christophera Nolana si již stihla vydobýt status pravděpodobně nejočekávanějšího filmu roku a získat nadšené ohlasy od předních světových kritiků i filmařů. Nyní nastal čas ji adekvátně zhodnotit. Dokáže výsledek oslnit i jinak než jen dokonale zvládnutou technikou a hereckými výkony? Zrodil se opravdu velký film či rozpačitě stravitelná podívaná, jíž předcházel mediální boom spojený s legendou o „otci atomové bomby?“

RECENZE: Brilantní zpracování, přepálená stopáž. Nolanův Oppenheimer jedině v ki

Volný čas
Dvanáctý ročník Filmového víkendu ČSFD v Boskovicích.
Výbuch atomové bomby, střet s nacisty, megažraloky i umělou inteligencí nebo návštěva růžového světa Barbie. Příběhy pod širým nebem vládnou pátku a sobotě v Boskovicích. Do města na Blanensku se sjely stovky lidí z Česka i Slovenska kvůli dvanáctému ročníku Filmového víkendu ČSFD. Atmosférou filmového nadšení je prodchnuté i stanovené městečko se zámeckým parkem.
20 fotografií

Sedm filmů a nekonečný déšť. Takový byl Filmový víkend ČSFD v Boskovicích

Volný čas
Georg Placzek a Lili Hornig, vědci z Československa, kteří se podíleli vývoji atomové bomby v Projektu Manhattan
Projekt Manhattan, což je později používaná hovorová zkratka pro Manhattan Engineering District (MED), tedy krycí název pro utajený americký vývoj atomové bomby za druhé světové války, je dnes asi všeobecné známým pojmem. A díky před nedávnem uvedenému životopisnému velkofilmu o jeho vedoucím, vědci Robertu Oppenheimerovi, se určitě stal ještě známějším. Jednou z méně známých skutečností je ale fakt, že na vývoji atomové bomby měli svůj podíl také vědci pocházející z někdejšího Československa.
8 fotografií

Projekt Manhattan: Jak se na vývoji atomové bomby podíleli Čechoslováci?

Magazín
Katherine „Kitty“ Oppenheimer
Snímek Oppenheimer o otci americké atomové bomby nyní uchvacuje diváky v kinech. Jednu ze dvou hlavních ženských postav, géniovu manželku Kitty Oppenheimerovou, hraje Emily Bluntová. Také Kitty byla nadanou vědkyní. S manželem si nezadala ani v nekonvenčním způsobu života. Když se stala jeho milenkou a otěhotněla, byla ještě vdaná za jiného.

Oppenheimer a jeho osudové ženy: Manželka Kitty byla krutá, k sňatku ho přiměla

Svět
Ústecké muzeum vlastní nejen fotografie vědkyně Lilli Hornig, která se podílela na výzkumu a výrobě první atomové bomby. Také bundu, kterou nosila v Los Alamos během přípravy a pokusu Trinity.
Mohou mít filmový trhák současnosti a atomová bomba nějaké spojení s městem Ústí nad Labem? Vlastně ano. „Stal jsem se smrtí, ničitelem světů.“ Notoricky známým citát z indického eposu Mahábháraty proslavil americký fyzik Robert Oppenheimer, tvůrce atomové bomby. Úspěšný film režiséra Christophera Nolana o tomto jeho počinu nyní vstoupil i do českých kin.
18 fotografií

Děj filmového hitu Oppenheimer má spojení do Čech, potkáte v něm postavu z Ústí

Ústecko
Běloruský prezident Alexandr Lukašenko
Rusko už začalo s přesunem nestrategických jaderných zbraní do Běloruska, oznámil běloruský vůdce Alexandr Lukašenko podle ruské televizní stanice Pervyj kanal. Stalo se to poté, co ministři obrany Běloruska a Ruska Viktar Chrenin a Sergej Šojgu ve čtvrtek podepsali dokument o rozmístění tohoto typu zbraní v Bělorusku. Spojené státy to, že Rusko smí v Bělorusku rozmístit taktické zbraně, odsoudily.
6 fotografií

Smlouva podepsána. Rusko přesouvá do Běloruska jaderné zbraně, oznámil Lukašenko

Státy mimo EU
Jihokorejský soul během návštěvy Markéty Pekarové Adamové
/Od zvláštního zpravodaje v Jižní Koreji/ Jižní Korea žije desítky let v sousedství agresivního severokorejského režimu, který navíc vlastní i jaderné zbraně. Je to situace, která zřejmě čeká střední a východní Evropu po ukončení války na Ukrajině, kdy tu stále bude nepřátelský ruský režim s jadernými zbraněmi. Deník proto zjišťoval, jak se Jihokorejcům v takové situaci žije.
5 fotografií

Soul si na severokorejské hrozby zvykl. Nevylučuje však vlastní jaderné zbraně

Svět
Ruský prezident Vladimir Putin
Ruský prezident Vladimir Putin pohrozil tvrdou odplatou, pokud by nějaký stát zaútočil na Rusko jadernými zbraněmi. Na jednání euroasijské ekonomické rady podle agentury Reuters řekl, že by v takovém případě byl útočník smazán z povrchu země.Americký ministr obrany Lloyd Austin podle Reuters prohlásil, že Rusko rozšiřuje a modernizuje svůj jaderný arzenál, a Putina obvinil z „řinčení jadernými zbraněmi“.
4 fotografie

V případě jaderného útoku na Rusko přijde tvrdá odplata, varoval Putin

Svět
Severokorejský vůdce Kim Čong-un na snímku z 23. března 2021
KLDR urychlí budování svého jaderného arzenálu. Na pondělní vojenské přehlídce v centru Pchjongjangu to prohlásil severokorejský vůdce Kim Čong-un. Jihokorejská média informovala o přehlídce již v pondělí večer, dnes její konání potvrdila i severokorejská státní agentura KCNA. Podle agentury AP mezi analytiky rostou obavy, že KLDR uskuteční nový jaderný test.
5 fotografií

KLDR urychlí budování svého jaderného arzenálu, řekl Kim Čong-un

Svět