ŠTÍTEK: jaderný reaktor

Elektrárna Tisová
Slouží jako pohon v jaderných ponorkách. Používají se také v Rusku a Číně. V Karlovarském kraji by mohly nahradit dosluhující uhelné elektrárny. Řeč je o malých jaderných reaktorech. Skupina vysokoškolských studentů pocházejících ze Sokolovska a Ústecka seznamuje v rámci svého projektu veřejnost s možností technologií malých modulárních reaktorů jako náhradou za dosluhující uhelné elektrárny.
3 fotografie

Dosluhující uhelné elektrárny by mohly nahradit malé jaderné reaktory

Sokolovsko
Zahájení provozu jaderného reaktoru VR-2 a následná prohlídka reaktorové haly.
/VIDEO, FOTOGALERIE/ V Česku byl spuštěn celkově desátý jaderný reaktor. Provoz svého druhého školního štěpného reaktoru VR-2 v úterá 6. června zahájila Fakulta jaderná a fyzikálně inženýrská (FJFI) ČVUT v Praze. Využívat ho bude pro výuku a vědeckou činnost. Na dnešní tiskové konferenci to oznámili zástupci fakulty. Celkové náklady na reaktor činily kolem 15 milionů korun.
24 fotografií

ČVUT spustila svůj druhý jaderný reaktor. Je desátým v České republice

Praha
Sedmnáctiletý David Hahn z amerického Michiganu si na dvorku postavil jaderný reaktor. Projekt nadšenému skautovi před 28 lety zhatila až samotná FBI. Ilustrační snímek
Koníčky jsou důležité. Zlepšují duševní i motorické schopnosti, pomáhají sociálnímu rozvoji a v neposlední řadě zahánějí nudu. Někteří teenageři proto chodí na fotbal, jiní se baví hraním počítačových her, další si doma vyrábí gigantické stavby z lega. Sedmnáctiletý David Hahn z amerického Michiganu si na dvorku postavil jaderný reaktor. Projekt nadšenému skautovi před 28 lety zhatila až samotná FBI.

Radioaktivní skaut David Hahn: Napálil vědce, doma pak vyrobil jaderný reaktor

Svět
Francouzský prezident Emmanuel Macron na návštěvě výrobce jaderným turbín GE Steam Power System v Belfortu, 10. února 2022.
Francie v nadcházejících desetiletích postaví nejméně šest nových jaderných reaktorů, řekl francouzský prezident Emmanuel Macron. Jadernou energii staví do centra úsilí země o uhlíkovou neutralitu do roku 2050. Oznámil také, že chce prodloužit životnost starších jaderných elektráren ze současných 40 let na 50 a více, pokud to bude bezpečné.

Francie postaví šest jaderných reaktorů. Chce dosáhnout uhlíkové neutrality

Státy EU
Vizualizace štěpného jaderného energetického systému umístěného na povrch Měsíce
V 60. letech 20. století byl Měsíc symbolem soupeření nejen dvou státních celků, Sovětského svazu a Spojených států amerických, ale i jimi reprezentovaných rozdílných společenských a politických systémů. V zápase o dobývání vesmíru vedl dlouho Sovětský svaz, na Měsíci nakonec jako první přistáli Američané. Pak na něj po dlouhá desetiletí lidská noha nevkročila. Nyní se lidé hodlají na jeho povrch vrátit.
10 fotografií

Američané chtějí obsadit Měsíc. Plánují stálou posádku i jaderný reaktor

Věda a technika
Studenti z Obchodní akademie Vlašim na interaktivní besedě o jaderné energetice.
Bez náznaku jakýchkoliv tendencí se studenti Obchodní akademie ve Vlašimi dozvídali od znalců o možnostech využití energie vznikající při štěpných reakcích radioaktivních prvků. Do školy za žáky prvních a druhých ročníků přijeli na besedu o energiích a energetice nezávislí odborníci na energetiku i operátoři a fyzici jaderných reaktorů z Jaderné elektrárny Temelín.  

Studenti z Vlašimi se bavili o atomu

Benešovsko
Předseda představenstva a generální ředitel energetické společnosti ČEZ Daniel Beneš na tiskové konferenci
Česká energetická skupina ČEZ a americká firma NuScale budou společně rozvíjet malé modulární jaderné reaktory, podepsaly dohodu o porozumění. ČTK to dnes sdělil mluvčí ČEZ Ladislav Kříž. Společnosti podle něj mimo jiné budou sdílet technické poznatky z vývoje těchto zdrojů, posoudí také možnosti jejich uplatnění v podmínkách Česka i celé Evropy. Právě jaderné zdroje menšího výkonu označil premiér Andrej Babiš (ANO) letos na jaře za optimální řešení pro stavbu nových jaderných bloků v Česku.

ČEZ bude spolupracovat s Američany. Chtějí rozvíjet malé jaderné reaktory

Ekonomika
Nová značka vodky byla vyrobená v oblasti někdejší jaderné katastrofy
Tým britských vědců představil novou značku vodky Atomik, která se od konkurenčních produktů liší zejména tím, že byla vyrobena z vody a zrní, které pochází ze zakázané zóny v Černobylu. Podle vědeckého týmu je však její pití úplně bezpečné. Je to první spotřebitelský produkt, který od havárie jaderného reaktoru v roce 1986 z této oblasti vzešel.
25 fotografií

Na trh míří „Černobyl vodka“. Vyrobena je z vody a žita z kontaminované zóny

Ekonomika
Íránský výzkumný těžkovodní reaktor v Araku
Teherán obnoví činnost v jaderném reaktoru na těžkou vodu v Aráku. Před poslanci to dnes řekl šéf íránské organizace pro atomovou energii Alí Akbar Sálehí. Informovala o tom íránská agentura ISNA. Pokud to Írán učiní, půjde o další porušení dohody o íránském jaderném programu z roku 2015. Írán ji začal vypovídat v květnu kvůli postoji USA, které od dohody odstoupily loni a obnovily proti Íránu sankce.

Írán pokračuje s vypovídáním jaderné dohody. Spustí jaderný reaktor v Aráku

Svět
Učitelé - Ilustrační foto
Dobře a spravedlivě placený učitel rovná se výborní žáci. Tahle rovnice neplatí absolutně, ale podle unikátní studie ekonomů České spořitelny má k realitě blízko. „Nejde přitom jen o výšku platů, ale také o to, zda odrážejí skutečnou kvalitu pedagogů,“ uvedl analytik ČS Michal Skořepa. Při srovnání mezinárodního testování matematické a přírodovědné gramotnosti PISA a kantorských příjmů se ukazuje, že nejlépe je na tom Finsko, kde je oboje na vysoké úrovni. 
5 fotografií

Českému školství chybí finance. Stát „dluží“ učitelům jaderný reaktor

Česko
Štefan Margita převzal zlatou desku.
Do soutěže 55. ročníku mezinárodního festivalu Zlatá Praha se přihlásilo 87 televizních hudebních a tanečních pořadů a filmů ze 14 zemí. Návštěvníci je budou moci zhlédnout mezi 19. a 22. zářím na Nové scéně Národního divadla (ND), stejně jako dalších pět filmů a pořadů z nesoutěžní sekce. Součástí akce bude doprovodný program. Na tiskové konferenci to ve středu uvedl ředitel festivalu a výkonný ředitel ČT art Tomáš Motl.

Zlatá Praha: Sbor v jaderném reaktoru, balet na fotbale i Margita se Zagorovou

Volný čas
Premiér Bohuslav Sobotka a jeho jordánský protějšek Hání Mulki
Česko s Jordánskem u příležitosti návštěvy jordánského premiéra Háního Mulkiho v Praze podepsaly dohodu o spolupráci při mírovém využití jaderné energie. Podle premiéra Bohuslava Sobotky dohoda umožní lepší spolupráci v oblasti vědy a výzkumu a usnadní přístup českých firem k výstavbě jaderných reaktorů, která se chystá v Jordánsku. 

Sobotka podepsal jadernou dohodu s Jordánskem

Česko
Jaderná elektrárna Dukovany.
Téměř osmdesát evakuovaných jihomoravských obcí, jen v Brně šestnáct zřízených přijímacích center pro tisíce lidí bez domova. I tak může vypadat scénář případné nehody v Jaderné elektrárně Dukovany. Právě kvůli takovému riziku je celý areál postavený jako novodobá pevnost. Právě Jaderné elektrárně Dukovany je věnovaný další díl seriálu Deníku Rovnost nazvaného Za zavřenými dveřmi, který ukazuje lidem běžně nepřístupná místa.
27 fotografií

Jadernému reaktoru se vyká, říká dukovanský technolog

Česko
Poničená elektrárna ve Fukušimě
Tokio - Neštěstí v jaderné elektrárně Fukušima z roku 2011 bude zřejmě japonskou vládu stát 22,6 bilionu jenů (5,1 bilionu Kč). Je to více než dvojnásobek původního odhadu, informovala dnes s odkazem na svůj zdroj agentura Reuters. Oficiální místa tuto částku zatím nepotvrdila.

Náklady na likvidaci havárie ve Fukušimě se prý zdvojnásobí

Svět
Jaderná elektrárna Černobyl. Ilustrační foto.
Kyjev - V Černobylu v pondělí začala složitá operace přesunu nového obřího krytu nad havarovaný čtvrtý energoblok, jehož exploze v roce 1986 vyvolala největší katastrofu v dějinách jaderné energetiky. Gigantická konstrukce o váze přes 36.000 tun, dlouhá 165 metrů a vysoká 110 metrů se bude nad trosky jaderného reaktoru přesouvat čtyři dny.

V Černobylu začali přesouvat nový kryt havarovaného reaktoru

Svět
Ilustrační foto.
Moskva - Únik radiace oznámila dnes ruská média z Nižního Novgorodu, který je sídlem jednoho z největších ruských závodů v oboru jaderného strojírenství. Incident, k němuž došlo v pátek, si vyžádal sedm zraněných, z nichž jeden byl vystaven ozáření. O povaze zranění ostatních šesti nebyly zveřejněny žádné informace.

Ruský závod na výrobu jaderných reaktorů ohlásil únik radiace

Svět
Ilustrační foto
Tokio - Japonský průmyslový konglomerát Toshiba se po roce a půl ztrát vrátil v prvním čtvrtletí svého finančního roku do kladných čísel. Dnešní údaje naznačily, že podnik se zotavuje z loňského rozsáhlého účetního skandálu. Skupina, která vyrábí spotřební elektroniku i jaderné reaktory, vytvořila od dubna do června provozní zisk 20,2 miliardy jenů (4,8 miliardy Kč).

Japonská Toshiba se po roce a půl ztrát vrátila k zisku

Ekonomika
Ilustrační foto.
Moskva - Rusko má v plánu postavit v Íránu osm jaderných reaktorů. Teheránu Moskva poskytne také půjčku 2,2 miliardy eur (59,5 miliardy Kč) určenou na energetické projekty. V rozhovoru s ázerbájdžánskou agenturou Azertac to dnes uvedl ruský prezident Vladimir Putin.

Rusko má v plánu vybudovat v Íránu osm jaderných reaktorů

Svět
Ilustrační foto
Paříž - Správní rada francouzské energetické společnosti EDF těsně schválila kontroverzní projekt výstavby dvou jaderných reaktorů v britském Hinkley Point. Informovala o tom dnes agentura Reuters. EDF je hlavním investorem projektu v hodnotě 18 miliard liber (578 miliard Kč). Hinkley Point přitom bude první novou jadernou elektrárnou v Británii po 20 letech.

EDF schválila kontroverzní výstavbu jaderné elektrárny v Británii

Ekonomika
Ilustrační foto.
Londýn - Britská jaderná ponorka se během cvičné plavby ve Středozemním moři poblíž Gibraltaru střetla s obchodní lodí. O úterní nehodě dnes informovalo ministerstvo obrany. Ponorka HMS Ambush je podle něj po srážce lehce poškozená, posádce se však nic nestalo a žádnou újmu neutrpěl ani jaderný reaktor.

Britská jaderná ponorka se u Gibraltaru srazila s obchodní lodí

Svět
Japonská vlajka
Tokio - Japonský regulační úřad dnes umožnil prodloužit životnost dvou stárnoucích jaderných reaktorů v elektrárně Takahama na více než 40 let. Je to první takové rozhodnutí podle nových bezpečnostních požadavků, které byly zavedeny po jaderné katastrofě ve Fukušimě z roku 2011. Verdikt znamená, že první a druhý reaktor mohou zůstat v provozu ještě dalších 20 let.

Japonsko prodloužilo životnost dvou starých jaderných reaktorů

Ekonomika
Ilustrační foto.
Stockholm - Švédsko chce v příštích letech postavit až deset nových jaderných reaktorů. Cílem země sice je, aby do roku 2040 vyráběla veškerou svojí elektřinu z obnovitelných zdrojů, mezitím však postaví nové jaderné elektrárny, které mají nahradit starší, které plánuje vyřadit z provozu. Uvedl to na svých internetových stránkách Financial Times s odvoláním na dohodu mezi vládou a opozičními stranami.

Švédsko plánuje stavbu nových jaderných reaktorů

Ekonomika
Francouzská jaderná elektrárna Bugey
Zaměstnanci francouzských jaderných elektráren dnes zahájili jednodenní stávku na protest proti plánované reformě zákoníku práce. Neplánované výpadky zasáhly nejméně 11 z 58 jaderných reaktorů ve Francii. Produkce se snížila o zhruba 5 GW, což představuje přibližně 6 % jaderné kapacity v zemi.

Zaměstnanci francouzských jaderných elektráren stávkují

Ekonomika
Ilustrační foto.
Berlín - Německé ministerstvo životního prostředí vyzvalo Francii, aby co nejdříve uzavřela svou nejstarší jadernou elektrárnu ve Fessenheimu. Informovala o tom agentura AP. Výzva přišla poté, co dnes německý deník Süddeutsche Zeitung napsal, že nehoda v elektrárně před dvěma lety byla vážnější, než se uvádělo. Francouzský úřad pro jadernou bezpečnost reagoval, že k uzavření elektrárny není žádný důvod.

Německo vyzvalo Francii k rychlému uzavření jaderné elektrárny

Ekonomika
Den otevřených dveří na Fakultě jaderné a fyzikálně inženýrské ČVUT se uskutečnil v úterý 2. února 2016 v Praze. Na snímku zmrzlina dělaná dusíkem.
Praha - Jak vypadá jaderný reaktor či fúzní tokamak se v úterý mohli přijít podívat nejen zájemci o studium na Fakultě jaderné a fyzikálně inženýrské ČVUT v Praze. Na dni otevřených dveří se setkali se zástupci z řad studentů a vyučujících jednotlivých oborů. Otevřeny byly i unikátní laboratoře a pracoviště fakulty, samozřejmě s ohledem na probíhající experimenty.
4 fotografie

OBRAZEM: Jaderná fakulta ČVUT se otevřela návštěvníkům

Praha