ŠTÍTEK: Jan Kaplický

Platýz
Necelé tři dekády čekali lidé na návrat kdysi ikonické značky Ida. Východočeská běloveská kyselka zmizela z trhu v polovině devadesátých let minulého století, nyní se blýská na lepší časy. Radnice v Náchodě, které patří ochranné známky známé etikety s mytologickou nymfou, měla původně v plánu kromě kyselky vzkřísit i jeden z projektů významného českého architekta Jana Kaplického - vilu Platýz. „K tomu však nyní nedojde, není to na pořadu dne,“ řekl náchodský místostarosta Jan Čtvrtečka. Prioritou Náchoda je hlavně oživit zdejší lázeňství.  
8 fotografií

Běloveská Ida se vrací na scénu. Zatím bez vily Platýz od Kaplického

Regiony
vila Čerych
V modernistické vile Čerych v České Skalici z dvacátých let začíná rozsáhlá oprava, na jejímž konci v ní vznikne kulturní a vzdělávací centrum Nadačního fondu Kaplicky Centre vdovy po architektovi Janu Kaplickém Elišky Kaplický Fuchsové. Památkově chráněná stavba, kde se natáčelo film Václava Havla Odcházení bude sloužit jako kulturní, vzdělávací a společenské centrum.

Začíná oprava vily Čerych za 40 milionů. Nadále zůstane otevřená veřejnosti

Náchodsko
Zpěvák Pavel Bobek
Ačkoliv si už jako dítě tajně prozpěvoval ukryt pod víkem v betonovém bazénku na zahradě, nejprve vystudoval architekturu. Na České vysoké učení technické v Praze se Pavel Bobek dostal na rozdíl od svého spolužáka z gymnázia Jana Kaplického. Pak ale uspěl v soutěži Hledáme nové talenty a bylo rozhodnuto o tom, že jeho budoucnost není u rýsovacího prkna. Do hudebního nebe odešel 20. listopadu 2013. Otestujte si v kvízu Deníku, co o něm víte.
9 fotografií

KVÍZ: Pavel Bobek. Troufnete si na otázky o legendárním zpěvákovi?

Hudba
Vizualizace koncertního a kongresového centra Antonína Dvořáka, tzv. Rejnoka pro České Budějovice od Jana Kaplického a Future Systems z roku 2008.
Osudy zapovězených projektů jsou vesměs podobné, shořely na nedostatek financí. V Jihočeském kraji se neuskutečnilo hned několik zásadních staveb, které mohly kraji přinést turistickou atraktivitu i jiné výhody. Šlo například o výstavbu Kaplického Rejnoka, tunelu od Novohradských hor až po Jadran či železniční překladiště na velkoobjemové kontejnery v Jindřichově Hradci. Na tyto projekty se Deník podíval blíže.
34 fotografií

Ani tunel k Jadranu, ani Kaplického Rejnok. Jihočeské projekty, které pohořely

Českobudějovicko
Zimní pítko zásobuje zájemce Běloveskými bublinkami ze tří výtočí. Minerálka je prý méně „ostrá“, než byla oblíbená kyselka IDA.
Pamětníci si ještě vzpomenou na zelenou lahev s vyobrazením mytologické nymfy a nápisem Běloveská kyselka Ida. Léčivá voda, pramenící v areálu Lázní Běloves ve východočeském Náchodě, kterou si dle pověsti nechal dopravit do svého ležení i slavný vojevůdce Albrecht z Valdštějna, ukončila neslavně svoji pouť na začátku milénia. Teď má však šanci, že se znovu dostane na trh. I když jen v omezeném množství.

Kyselka Ida se vrací. Město Náchod chce znovu čerpat známou minerálku

Regiony
Budějovice se ucházejí o titul Evropské hlavní město kultury. Snímek je z baletu Šípková Růženka na hudbu P. I. Čajkovského v Metropolu.
Příležitost pro kulturní a sousedské vyžití občanů Českých Budějovic a lidí z okolí, stejně jako šance na zviditelnění jihočeské metropole v Evropské unii ze státních i evropských peněz. I to přinese plánovaný projekt České Budějovice – Evropské hlavní město kultury 2028, který v těchto dnech startuje a který v pátek představili zástupci spolku Budějovice 2028, jenž má kandidaturu na starosti.
31 fotografií

České Budějovice vytáhly do boje za titulem Evropské hlavní město kultury

Českobudějovicko
Krajský redaktor Deníku Rovnost Michal Hrabal.
Nový přístřešek na tramvajové zastávce Osová v brněnském Starém Lískovci, jenž vznikl po nedávné rekonstrukci kolejí i nástupiště, okamžitě zaujal. Především svým umístěním. A hned se stal také terčem vtipů na sociálních sítích. Nachází se přímo pod mostem, takže jedna z jeho hlavních funkcí, tedy ochrana před deštěm, vůbec není naplněná.

Unikátní zastávky? Fajn turistické lákadlo

Názory z regionu
Kaplického Selfridges je chlouba města Birmingham, říká cestovatel Dostálek.
Světoznámý architekt českého původu Jan Kaplický se podílel ve světě na vzniku mnoha staveb, které ohromují. V Praze se jeho Národní knihovna ve tvaru Chobotnice zřejmě ale už asi stavět nebude, možná Rejnok v Budějovicích, možná nic. My jsme se po průjezdu Walesem a částí Anglie jeli podívat na jeho futuristickou stavbu obchodního domu Selfridges do druhého největšího města Velké Británie – do Birminghamu. Je totiž největší stavbou ateliéru Future System ́s českého architekta Jana Kaplického a Amandy Levete za 60 milionů liber, dnes symbol města.
15 fotografií

„Do Birminghamu jsme jeli kvůli Kaplického Selfridges. Je to chlouba města"

Čtenář reportér
Zemřelému primátorovi a senátorovi Jaroslavu Kuberovi byla na teplickém magistrátu odhalena pamětní deska a zároveň venku na fasádě radnice kouří cigareta. Na snímku Adam Kovalčík.
/FOTO/ Proslavily ho sochy slepic na střeše autobusové zastávky. Připravil umělecký návrh na netradiční vzhled kruhového objezdu v Nepomuku. Vyhrál sochařské soutěže s portréty Havla či Kaplického. V umělecké branži má své jméno. To je 31letý Adam Kovalčík. Právě jeho si vybralo vedení Teplic, aby připravil netradiční vzpomínkové místo připomínající Jaroslava Kuberu. Umělec se zamyslel a navrhl bafající „Kuberův orloj“.
12 fotografií

Kdo je autor „Kuberova orloje“? Podívejte se na další díla Adama Kovalčíka

Teplicko
V Teplicích odhalili pamětní místo Jaroslava Kubery. S cigaretou
/FOTO/ „Měl rád srandičky, takže si myslím, že by si to takto nějak přál,“ říkala vdova Věra Kuberová před teplickým magistrátem. Právě jeho vchod od úterý 16. února zdobí vzpomínka na místního výrazného politika Jaroslava Kuberu v podobě trubičky vydávající dým. Kouřící radnice se rodině, se kterou vedení města celou záležitost předem konzultovalo, zamlouvá. 
11 fotografií

Jaroslava Kuberu v Teplicích připomíná "kouřící" radnice

Teplicko
Eva Jiřičná dokončila i řadu dalších projektů, mimo jiné hotely, univerzitní budovy, kongresová centra. Zmiňme například autobusový terminál Canada Water v Londýně, Victoria & Albert Museum (velký vstup a recepci) či knihovnu v Leicesteru.
Narodila se na začátku druhé světové války ve Zlíně. Původně se chtěla věnovat chemii, ale inspirována svým otcem vystudovala architekturu na ČVUT i AVU. V létě 1968 odcestovala na stáž do Londýna, československé úřady jí ovšem zabránily v návratu. Nastoupila tedy do ateliéru Louis de Soissons, projektovala přístav v Brightonu a posléze další pozoruhodné stavby po celém světě. Pokud bychom chtěli sestavit desítku výjimečných českých osobností, které se po emigraci prosadily ve světě, určitě by mezi nimi nechyběla. Přezdívají jí královna kovu a skla. Nejslavnější česká architektka Eva Jiřičná.
33 fotografií

Bezdětnost jsem si nevybrala, říká slavná architektka Eva Jiřičná

Ženy
Ztvárnění modelu „chobotnice“ - projektu Národní knihovny od architekta Jana Kaplického - pomocí LEGO kostek. Na snímku autor modelu Eduard Hybler.
Eduard Hybler dokazuje, že architektem se může stát každý. Tedy alespoň architektem staveb z Lega. „Na začátku jste plni entuziasmu, člověk žije z nápadů. Pak se ale každá věž opakuje čtyřikrát, a to si říkám, už aby to bylo hotové. Potom mám vždy ohromnou radost z celku,“ vysvětlil Eduard Hybler. „První Lego jsem dostal od rodičů v pěti letech, bylo to v roce 1989. Rodiče ho tenkrát koupili v Tuzexu, mám ho dodnes. Další velké setkání s Legem proběhlo v Legolandu v Dánsku v roce 1996, čímž se mi splnil můj dětský sen,“ vzpomíná.

První Lego měl z Tuzexu, nyní kostičky objednává z celého světa

Zprávy z Česka
Komentář Kamila Dubského
Obrovskou vlnu nevole vzbudila moderní půdní nástavba na jednom z památkově nejchráněnějších domů v historickém centru Chrudimi, který pro své potřeby nechal přestavět zdejší hospic. Je to hnusné, nerespektuje kontext malebného podloubí a památkáři, kteří to schválili, se buď zbláznili, nebo museli být investorem tučně podplaceni. Tolik závěry stovek diskutujících.

KOMENTÁŘ: Ještě že ten hospic není Kušty...

Názory z regionu
Ztvárnění modelu „chobotnice“ - projektu Národní knihovny od architekta Jana Kaplického - pomocí LEGO kostek. Na snímku autor modelu Eduard Hybler.
Eduard Hybler dokazuje, že architektem se může stát každý. Tedy alespoň architektem staveb z Lega. „Na začátku jste plni entuziasmu, člověk žije z nápadů. Pak se ale každá věž opakuje čtyřikrát, a to si říkám, už aby to bylo hotové. Potom mám vždy ohromnou radost z celku,“ vysvětlil Eduard Hybler. „První Lego jsem dostal od rodičů v pěti letech, bylo to v roce 1989. Rodiče ho tenkrát koupili v Tuzexu, mám ho dodnes. Další velké setkání s Legem proběhlo v Legolandu v Dánsku v roce 1996, čímž se mi splnil můj dětský sen,“ vzpomíná.

První Lego měl z Tuzexu, nyní kostičky objednává z celého světa

Zprávy z Česka
Lubomír Zaorálek při schůzce v Národním divadle.
Ministr kultury Lubomír Zaorálek (ČSSD) předloží vládě materiál, kterým po více než deseti letech úřad opět navrhne postavit novou budovu pro Národní knihovnu. Důvodem jsou stejně jako při předchozím neúspěšném pokusu nedostatečné prostorové kapacity knihovny. Ministr zároveň jedná s pražským primátorem Zdeňkem Hřibem (Piráti) o vytipování možného místa pro stavbu knihovny.
8 fotografií

Zaorálka mrzí, že nevznikl Kaplického blob. Chce novostavbu Národní knihovny

Volný čas
Jiří Šlitr a Jiří Suchý. „Po jeho smrti jsem jedinkrát zauvažoval, že to zabalím, protože jsem si myslel, že to už nikdy nebude ono,“ vzpomínal Jiří Suchý, ale pak jsem se vzchopil.
Principál divadla Semafor Jiří Suchý už za svůj dlouhý život rozdal stovky, možná tisíce rozhovorů. Některé vznikly i pro Deník. Nezdolný workoholik – textař, básník, zpěvák, skladatel, spisovatel, banjista, sběratel přilb a bůh ví, co ještě – v nich popisoval věci dávné i aktuální, třeba obavy z možného konce hraní kvůli nepřízni magistrátu v roce 2008. Dnes se Semafor ve zdraví dožívá šedesátky. A pořád se zpívá, pořád chodí lidé… Zde je výběr toho nejlepšího, co Jiří Suchý během let Deníku řekl.
24 fotografií

Šedesátka Semaforu? Jiří Suchý: Má se hrát, dokud choděj lidi, říkával Werich

Divadlo
Nejvyšší budovu v Česku s názvem Top Tower (na vizualizaci) chce postavit developerská společnost Trigema v Nových Butovicích v Praze.
Ačkoliv po středě zahraniční média píší o úmrtí zpěváka Karla Gotta, americká CNN si ještě na konci září všimla projektu Top Tower developerské společnosti Trigema v pražských Nových Butovicích v Praze. Budova se má se 135 metry stát nejvyšší budovou v Česku. Návrh, na němž se podílel i sochař a známý umělec-provokatér David Černý, však vzbudil u veřejnosti rozpaky.
11 fotografií

CNN o projektu nejvyšší budovy: Ropný tanker šlape na paty „obří spermii“

Podnikání
Věž Jana Kaplického před Salmovským palácem v Praze.
/FOTOGALERIE/ V Česku se zatím návrhy slavného architekta Jana Kaplického nerealizovaly, i když projekt Národní knihovny na Letné z roku 2007 - známý jako blob - vyvolal mnoho povyku. Jako připomínku deseti let od Kaplického náhlého úmrtí Národní galerie Praha alespoň postavila na nádvoří Salmovského paláce zmešeninu věže, které vznikla o pět let dříve než pražská zelená „chobotnice“ jako ideový projekt pro benátské bienále architektury.
8 fotografií

Když člověk letí, přemýšlí volněji. Národní galerie připomíná Kaplického

Volný čas
BLOB V PRAZE. Architektonické studio Future Systems Jana Kaplického představilo nové vizualizace projektu Národní knihovny. Na nich se můžete přesvědčit, jak by byla stavba viditelná z různých míst metropole. Výška budovy je na nich 47 metrů.
Ačkoliv se celostátní vláda usnesla, že se nová budova Národní knihovny (NK) stavět nebude, i když také pražstí radní letos v lednu zastavili přípravu projektu budovy knihovny podle plánů zesnulého architekta Jana Kaplického, takzvaný blob ještě nebyl definitivně pohřben. Ředitel státní instituce Martin Kocanda a ministr kultury Antonín Staněk (ČSSD) v úterý podepsali s Eliškou Kaplicky Fuchsovou memorandum o převodu autorských práv.
8 fotografií

Blob ožívá? Vdova po Kaplickém dala autorská práva Národní knihovně

Volný čas
Klementinum.
Národní knihovna (NK) pracuje na rekonstrukci historické budovy Klementina za miliardu korun. „Blob“, jak se přezdívalo přes deset let starému návrhu zesnulého architekta Jana Kaplického, vedení hlavního města definitivně pohřbilo na začátku letošního roku. Přesto v těchto dnech myšlenku na novou budovu knihovny oživili členové české pobočky mezinárodního PEN klubu, který sdružuje spisovatele a novináře.
8 fotografií

Potřeby Národní knihovny nezmizely. Spisovatelé prosazují novou budovu

Volný čas
Prezident Miloš Zeman během projevu během slavnostního otevření opraveného Národního muzea v Praze.
Prezident Miloš Zeman svůj projev při otevírání budovy Národního muzea po opravě soustředil jen na otázky péče o historické památky. Vzdal hold jeho autorům a vyzval současné politiky, především budoucí vedení pražského magistrátu, aby měli odvahu nechat stavět současné architekty, kteří by město obohatili. Kritizoval ministerstvo kultury za to, že z některých staveb, které jsou prohlášeny za kulturní památky, tuto ochranu snímá.
18 fotografií

Zeman: Je špatné, když ministerstvo stahuje památkovou ochranu z budov

Česko