ŠTÍTEK: Jaroslav Kučera

Laboratoř Eletrárny Počerady úspěšně obhájila akreditaci.
Laboratoř v Elektrárně Počerady patří svým přístrojovým vybavením mezi nejmodernější laboratoře v tuzemské energetice. Laboratoř je od roku 1999 akreditovaná, což také v uplynulém měsíci potvrdil audit Českého institutu pro akreditaci vydáním Osvědčení o akreditaci dle revidované normy ČSN EN ISO/IEC 17025:2018.

Laboratoř Elektrárny Počerady úspěšně obhájila akreditaci

Čtenář reportér
U jaroslavického zámku rozkvetly okrasné pavlovnie.
Po dlouhé době jsem se nedávno zašel podívat k jaroslavickému zámku. Vytáhla mě tam zvědavost, co to tam tak modrofialově kvete. Pokud jsem ty bohatě kvetoucí stromy posléze určil správně, posledním pozdravem někdejších zámeckých zahradníků jsou pavlovnie plstnaté, známé též jako čínské císařské stromy. Dvě silné a vysoké pavlovnie na terase před zámkem nad kostelem nejspíš skutečně sázeli ještě zámečtí zahradníci, nejméně jedna další roste takříkajíc za rohem, ta vypadá mladší a vyrostla už možná z náletu semen. Nebylo by divu, pavlovnie jsou jednak rychle rostoucí, jednak poměrně odolné stromy, které se uchytí na slunném místě takříkajíc samy.
37 fotografií

Pozdrav zámeckých zahradníků z Jaroslavic. Před omšelou fasádou kvetou pavlovnie

Čtenář reportér
Ilustrační foto.
V rozdělovském kostele sv. Václava se v tomto týdnu uskuteční několik bohoslužeb, ty jsou omezené počtem účastníků, a to na 10 lidí. V úterý, ve čtvrtek a v sobotu je na programu mše svatá od 7 hodin, ve středu a v pátek v 18 hodin. Nedělní mše je v Rozdělově od 8.30 hodin a v Buštěhradě od 10.45 hodin a u sv. Prokopa v Libušíně od 16 hodin.

Bohoslužby v Kladně pokračují, omezeny jsou však na deset lidí

Volný čas
Smuteční kytice.  Ilustrační snímek.
V pravidelné rubrice přinášíme jména těch, kteří se narodili nebo bydleli na Vyškovsku a navždy opustili své blízké. Vyslovujeme rodině a nejbližším upřímnou soustrast.

Opustili nás navždy - 36. týden

Vyškovsko
Jaroslav Kučera
ROZHOVOR/ Je zvyklý být pořád v zápřahu. Bez sportu a další činnosti se cítí nesvůj. Dvaasedmdesátiletý stolně tenisový veterán Jaroslav Kučera ale vládní opatření zvládá. Individuálně se připravuje na další průběh sezony a přitom věří, že si letos ještě zaknihuje další úspěšné výsledky ve Velké ceně Česka a že se mu bude dařit i na Slovensku.  
9 fotografií

Jaroslav Kučera poprvé za 60 let kariéry zažil přerušení sezony takovou dobu

Ostatní sporty
Restaurátorka Moravské gobelínové manufaktury ve Valašském Meziříčí při takzvaném postřihování - závěrečné fázi úpravy právě dokončeného ornamentálního koberce vyrobeného podle návrhu Emanuela Karla Pelanta.
Jedinečné dílo dokončili ve valašskomeziříčské gobelínové manufaktuře. Pro soukromou sběratelku utkali rozměrný ornamentální koberec podle návrhu Emanuela Karla Pelanta, jenž se zdejší dílnou spolupracoval před více než sto lety, za působení jejího zakladatele Rudolfa Schlattauera.
8 fotografií

Přenesli mistrovské ornamenty z akvarelu na koberec

Valašsko
Kolínská nemocnice. Ilustrační foto.
Na případný výskyt koronaviru, který děsí čím dál více lidí i na Kolínsku, je připravená Oblastní nemocnice Kolín. Její vedení ve spolupráci s ústavním hygienikem vypracoval a schválil konkrétní postup při podezření nebo výskyt koronaviru u pacientů v tomto zdravotnickém zařízení.

KRÁTCE: Nemocnice má plán na koronavir

Kolínsko
Znovuvysvěcení opravené kaple v trutnovském Oblanově.
V rámci oslavy 30 let od sametové revoluce bude v Buštěhradu v neděli 17. listopadu slavnostně znovuvysvěcena nově opravená kaplička svaté Máří Magdalény na buštěhradském náměstí.

Znovuvysvětí buštěhradskou kapličku

Volný čas