ŠTÍTEK: jídelní příbor

Alobal má mnoho využití. Vrátí lesk i vašim příborům
Hliníková fólie nazývaná alobal či staniol je běžnou součástí každé domácnosti. Používáme ji k pečení i k zabalení svačiny, ale má mnohem širší využití. Alobal za cenu asi 30 korun zvládne mimo jiné vrátit původní krásu zašlým stříbrným příborům. Pokud jsou příbory matné nebo se na nich objevily skvrny, stačí použít kus obyčejného alobalu a trochu jedlé sody a příbory budou zase jako nové. Zejména pokud pak jde o stříbrné příbory, které má řada lidí jako dědictví po svých předcích.

Jak rozzářit staré příbory: Lesk jim může navrátit běžná věc za 30 korun

Domácnost
V době, kdy se Sigmund v roce 1856 narodil, bydlela rodina v podnájmu v měšťanském domě č. p. 117 u Jana Zajíce v Zámečnické ulici.
Světově uznávaný neurolog a psychiatr Sigmund Freud, který prostřednictvím psychoanalýzy objevil cestu do nevědomých zákoutí našich duší, prožil většinu života ve Vídni, jeho rodištěm je však severomoravsky Příbor. Dům, v němž spatřil světlo světla, se proměnil v pozoruhodné muzeum, na jehož podobě se podílela psychiatrova pravnučka, respektovaná britská výtvarnice a sochařka Jane McAdam Freud. V Příboře našla spolu se svým mužem druhý domov.
13 fotografií

Rodný dům Sigmunda Freuda v Příboře. Stojí za návštěvu i s kapkou psychoanalýzy

Architektura
Památná Einsteinova věž...
Jak napsal Volksblatt, skoro třetina jídel podávaných v rakouských nemocnicích končí v odpadu. Podle iniciativy United Againts Waste je to ročně asi 20 000 tun, což odpovídá hodnotě přes 100 milionů eur.

Od sousedů: Pacienti moc nesnědí...

Českobudějovicko
Pomerančové slupky jsou skvělými pomocníky při úklidu.
Když oloupete pomeranč, či jiný citrusový plod, co uděláte? Sladkou dužinu plnou vitaminů sníte a slupku vyhodíte. Citrusová kůra však rozhodně do koše nepatří. Jak tedy využít například kůru z pomeranče? Nabízí se mnoho možností využití. Citrusovou kůru lze totiž využít nejen jako surovinu k vaření či pečení, ale rovněž jako účinný prostředek k přírodnímu čištění celé domácnosti. Pomerančová kůra provoní odpadkový koš, vyčistí příbory i mikrovlnku a dá se z ní vyrobit univerzální čistič.
6 fotografií

Nevyhazujete si malého pomocníka? V domácnosti vám může ušetřit práci s úklidem

Domácnost
Jednorázové plasty - Ilustrační foto
Sněmovna v prvním kole podpořila zákon, který zakáže jednorázové plastové příbory, talíře či brčka, jak to vyžadují předpisy Evropské unie. Rozhodla o tom dnes téměř jednomyslně. Lhůtu na jeho další projednávání ve výboru pro životní prostředí prodloužila na 80 dní, i když se norma měla do českého právního řádu dostat už loni v červenci. Podobný návrh předložila před rokem tehdejší vláda Andreje Babiše (ANO), bývalá Sněmovna jej ale do konce volebního období nestihla projednat
7 fotografií

Plastové příbory či brčka budou minulostí. Sněmovna podpořila jejich zákaz

Ekonomika
Brigádní generál Jaroslav Hrabovský dne 11. května 1947 přijímá z rukou starosty Vladimíra Janečky čestné občanství obce Petřvaldík. Foto: archiv Jiřího Hýla.
Pouze město Příbor zveřejnilo oficiálně informaci, že se tam uskuteční vzpomínková akce při příležitosti Dne válečných veteránů. Konal se ve středu 11. listopadu v 17 hodin, kdy se sejdou účastníci na náměstí Sigmunda Freuda v Příboře a poté u pamětní desky Vlastencům a osvoboditelům před příborskou radnicí. Hudební doprovod obstará Spolek hudebníků Příbor.

Uctili jsme válečné veterány. Hrdina z Petřvaldíku zemřel v komunistickém lágru

Novojičínsko
V příborské pobočce Muzea Novojičínska se již delší dobu věnují starým technologiím. Na snímku vedoucí pobočky Václav Michalička a pracovnice Petra Vidomusová při spřádání vlákna.
Kopřivy jako nástroj ke zlepšení dojivosti krav či jako ochrana krávy proti jedu zmije po uštknutí. I o tom se dozvědí posluchači podcastu Pohádková košile z kopřiv, který na svých webových stránkách zveřejnilo Centrum tradičních technologií (CETRAT) v Příboře.

Muzeum v Příboře připravuje zajímavé podcasty

Novojičínsko