ŠTÍTEK: Jiří Mádl

Mena Suvariová v roli Angely
Reprízy, reprízy a stále jen reprízy. Letní čas je i na televizních obrazovkách lenivý, a tak nezbývá než lovit ve vodách osvědčených hitů. Během následujícího víkendu tu můžete najít třeba prověřenou komedii Rafťáci s Vojtěchem Kotkem a Jiřím Mádlem nebo animovaný rodinný příběh o jednom neobvyklém žralokovi. A také jednu nestárnoucí perlu: Americkou krásu s Kevinem Spaceym, která svého času trefně zasáhla americkou společnost a její životní styl.  
5 fotografií

Co uvidíte o víkendu v televizi: Americká krása, Rafťáci a věčná honba u Nilu

Film a televize
Záběry z natáčení Mádlova nového snímku Vlny s hlavními hrdiny. Foto: archiv Dawson Films
/OBRAZEM, VIDEO/ Vlny, jejichž světovou premiéru na karlovarském filmovém festivalu provázel desetiminutový potlesk, míří do letních kin v Českých Budějovicích, Ostravě, Plzni a Boskovicích. Staly se divácky nejúspěšnějším filmem 58. ročníku festivalu. Součástí série předpremiér bude talkshow s herci a tvůrci, autogramiáda nebo fashion pop-up s originální kolekci filmového oblečení a doplňků od second handu 1981. Vlnami se filmoví fanoušci budou moct nechat unést ještě předtím, než ve čtvrtek 15. srpna oficiálně vstoupí do kin.
51 fotografií

Mádlův film Vlny míří do regionů. Promítat se bude předpremiérově v Budějovicích

Českobudějovicko
Milan Weiner hraje simultánku. Zprava Miloslav Votava, Jiří Hájek, Jaromír Šustr
Film Vlny režiséra Jiřího Mádla, který líčí události roku 1968 optikou tehdejší zahraniční redakce Československého rozhlasu, přiblížil českým divákům poprvé také zajímavou osobnost šéfredaktora této stanice Milana Weinera. Muže s neobyčejně dramatickým a pohnutým osudem, bez nějž by události legendárního Pražského jara roku 1968 probíhaly nejspíše jinak, než jak se odehrály.
8 fotografií

Film Vlny připomněl i význam Milana Weinera. Měl dramatický a pohnutý osud

Historie
Stanislav Majer jako Milan Weiner ve filmu Vlny a Táňa Pauhofová v roli Věry Šťovíčkové
Karlovarský filmový festival zažil vrcholnou událost. Stal se jí český film Vlny od Jiřího Mádla. V pondělí na světové premiéře si vysloužil ovace vstoje, které trvaly ještě dlouho po finálních titulcích. V totálně zaplněném Velkém sále mu aplaudovali diváci zasaženi emocemi i výbornými hereckými výkony.

Ovace pro Jiřího Mádla. Film Vlny zcela strhl karlovarské publikum

Film a televize
Uherské Hradiště Filmová škola
Už za měsíc, 26. července, začne 50. ročník festivalu Letní filmová škola Uherské Hradiště. Jeho výroční ceny udělí jeho pořadatel Asociace českých filmových klubů Jiřímu Suchému a Janu Kačerovi in memoriam. Do Uherského Hradiště se vrátí oceňovaní zahraniční režiséři, kteří Filmovku navštívili v uplynulých letech – Fridrik Thór Fridriksson, Mohsen Makhmalbaf či Sean Ellis. Festival zakončí v předpremiéře snímek Vlny režiséra Jiřího Mádla.

Výroční cenu Letní filmové školy obdrží Jiří Suchý a Jan Kačer in memoriam

Slovácko
Zatracená krvavá láska s Kristen Stewartovou (vpravo)
Hollywood sice mírně šílí, že letos je to s tržbami bída, nás to však nemusí zase tolik bolet. Při pohledu do letního programu kin je sice zjevné, že zhruba třetina filmů jsou dvojky a trojky známých příběhů, i tak ale bude z čeho vybírat. Jestli zvolíte akční komedii s Cate Blanchettovou, nového Vetřelce, animované emoce V hlavě nebo české drama Jiřího Mádla Vlny, je už na vás. Nabízíme vám devítku vybraných filmů napříč žánry. 
8 fotografií

Devět hitů v kině pro tohle léto: Vetřelec, Deadpool a láska krvavá jako steak

Film a televize
Oldřich Kaiser a Dáša Vokatá ve filmu Zahradníkův rok, který má premiéru na karlovarském festivalu
Horké filmové novinky, pocta klasice, debaty u vína, piva i ranní kávy, stížnosti na fronty, děti zapomenuté v hlídacím koutku a především silné zážitky. V kinosálech, pod širým nebem, dokonce i na hradě. Domácí filmové festivaly jsou jistotou letních měsíců a ani letos to nebude jinak. Máme pro vás několik zajímavých tipů, kam a kdy se můžete za filmem a zábavou vypravit a co uvidíte.
8 fotografií

Filmové léto: Ivan Trojan ve Varech, Blade Runner na hradě

Film a televize
Jubilejní 25. Celostátní přehlídka církevních škol v Odrách přitáhla do Oder zhruba čtyři stovky žáků a studentů z asi padesáti středních a základních škol z celé České republiky i ze Slovenska.
V Odrách začal 30. ročník Celostátní přehlídky církevních škol v umělecké a zájmové činnosti. Do města přijeli talentovaní studenti církevních základní a středních škol, aby se navzájem inspirovali a sdíleli radost z hudby, divadla i výtvarného umění. Ve čtvrtek dorazí také režisér a herec Jiří Mádl, který se před lety přehlídky zúčastnil jako jeden ze studentů.
20 fotografií

Běží jubilejní ročník přehlídky církevních škol v Odrách, přijede i Jiří Mádl

Novojičínsko
Jiří Mádl
Píše, režíruje, hraje - a to i v zahraničí. A loni se stal otcem. Jiří Mádl zažívá krásně rušné období. V tyto dny dokončuje svůj další autorský film Vlny, v němž na příběhu dvou bratrů nahlíží do dramatického zákulisí Československého rozhlasu během Pražského jara a při srpnové invazi 1968. Nejen o něm mluví v rozhovoru pro Deník.
7 fotografií

Přesouvání a krmení mužstva. Natáčení je trochu jako válka, říká Jiří Mádl

Film a televize
Duna: Část II
Rok 2024 se ve filmu ponese spíše ve znamení návratů. Originální příběhy příliš nečekejte. Pokračování dostanou Gladiátor, Joker i Godzilla, ke slovu přijde také další Pán prstenů. Brilantní, ale mrazivou podívanou nabídne už zkraje roku britská Zóna zájmu, z domácích novinek se můžete těšit na Zahradníkův rok s Oldřichem Kaiserem nebo Vlny Jiří Mádla.
7 fotografií

Duna, Joker i Kaiser na zahradě. Do kin letos míří nostalgická smršť

Film a televize
Herečka a spisovatelka Jana Bernášková při natáčení filmu podle její knihy Jak přežít svého muže
Nedávno vydala svou třetí knihu Koloušek. Patří do vzácné skupiny lidí, kteří jsou úspěšní v herecké i spisovatelské profesi. Napsala už dva bestsellery a podle toho prvního dokonce vzniká film Jak přežít svého muže. Tím si vlastně Jana Bernášková z pozice spisovatelky zajistila práci, protože v připravované komedii hraje hlavní roli. „Je to pro mne vyčerpávající. Nesoustředím se jenom na sebe, ale prožívám všechny postavy,“ přibližuje práci na snímku v rozhovoru pro Deník. 

Příběhy v mých knížkách vznikají a rostou za pochodu, říká Jana Bernášková

Literatura
Některé scény nového filmu Vlny režiséra Jiřího Mádla se natáčel i v plzeňské budově Českého rozhlasu
Pozor, klapka a jedem! Tento pokyn slyšeli herci u každé natáčené scény několikrát, než byli režisér, kameraman i zvukař spokojeni. „Máme, výborně,“ ozvalo se konečně z režijního stanu. Světla zhasla a ozval se potlesk. Herci i komparz se po dlouhém soustředění s úlevou rozprchli do svých šaten a režisér Jiří Mádl se spokojeně objal se svými spolupracovníky.
30 fotografií

Jiří Mádl natáčí nový film Vlny. Dramatické scény se odehrávají i v Plzni

Volný čas
Některé scény nového filmu Vlny režiséra Jiřího Mádla se natáčel i v plzeňské budově Českého rozhlasu
Pozor, klapka a jedem! Tento pokyn slyšeli herci u každé natáčené scény několikrát, než byli režisér, kameraman i zvukař spokojeni. „Máme, výborně,“ ozvalo se konečně z režijního stanu. Světla zhasla a ozval se potlesk. Herci i komparz se po dlouhém soustředění s úlevou rozprchli do svých šaten a režisér Jiří Mádl se spokojeně objal se svými spolupracovníky.
30 fotografií

Dobové drama podle skutečného příběhu. Jiří Mádl natáčí nový film Vlny

Film a televize
44. ročník festivalu české filmové komedie v Novém Městě nad Metují začal v neděli 11. září.
Nové české komedie, diváci, osobnosti českého filmu a smích. To jsou neodmyslitelné atributy už 44. ročníku festivalu české filmové komedie, který letos nabídne rekordních 18 soutěžních komedií. Začal v neděli 11. září vyprodaným promítáním snímku Srdce na dlani. Netradičně následovalo také druhé promítání - komedie Mimořádná událost.
22 fotografií

FOTO: V Novém Městě nad Metují měli Srdce na dlani. Začal festival smíchu!

Čtenář reportér
Jiří Mádl představil knižní prvotinu Přitažlivost planety Krypton
Mnoha múzami políbený Jiří Mádl, který na sebe upozornil hereckými rolemi ve snímcích Snowboarďáci, Konfident, Colette, Gympl či Děti noci a coby režisér i scenárista stvořil úspěšné filmy Pojedeme k moři a Na střeše, se poprvé představuje jako spisovatel. Ve své knize Přitažlivost planety Krypton líčí neobvyklý vztah dvou mladých lidí, kteří si dopisují ve virtuálním prostoru zvaném Planeta Krypton.

Jiří Mádl se dal na psaní knih: Příběh jsem už nějakou dobu nosil v hlavě

Literatura