ŠTÍTEK: Jiří Unger

Fotbalisté Hustopečí (v modrém) přezimovali na čtvrté příčce okresního přeboru.
V létě přišli vinou zranění o svého nejlepšího střelce loňského ročníku Dana Tince, navzdory absenci obávaného kanonýra ale soupeřům v první polovině sezony nasázeli 35 branek. I díky tomu vstoupí fotbalisté Hustopečí do jarního pokračování okresního přeboru ze čtvrté příčky se ztrátou pouhých šesti bodů na čelo tabulky. „Máme velmi mladé mužstvo, takže jsme se současným umístěním spokojení,“ říká trenér Jaroslav Minařík.

Hustopeče se rozstřílely i bez zraněného kanonýra, znovu je držela pevná obrana

Okresy
Fotbalisté Valtic (v bílém) zakončili sezonu na dvanácté příčce.
Na jarní část B skupiny I. A třídy chtějí fotbalisté Valtic rychle zapomenout. Pouze ze dvou utkání vyšli vítězně a sezonu zakončili na dvanácté příčce, pouze dva body je zachránily od sestupu. Vedení klubu se po konci ročníku rozhodlo pro změnu na pozici hlavního trenéra, v níž končí Ladislav Dvořáček. „Přestože jsme skončili ve spodní části tabulky, ke změně trenéra nedošlo z výsledkových důvodů,“ řekl sekretář valtického klubu Štěpán Klepáček.

Dvořáček končí na lavičce Valtic. Přichází kouč se zahraničními zkušenostmi

Kraje
Ilustrační foto.
Po prvním jarním kole jsou v tabulce pátí, co do počtu obdržených branek jsou druhý nejlepší tým soutěže. Fotbalisté Hustopečí dostali ve 13 dosavadních zápasech pouhých třináct gólů a za nejlepší defenzivou Kostic zaostávají pouze o čtyři branky. Na jaře tak v okresním přeboru zabojují o posun na nejvyšší příčky. „Na hru dozadu jsme se před startem sezony zaměřili. Snažili jsme se naladit na defenzivní notu, ať dostáváme co nejméně branek. To se povedlo, po podzimu jsme byli velmi spokojení,“ říká trenér Jiří Unger.

Šest nul a pouze gól na zápas. Precizní obrana vynesla Hustopeče na páté místo

Okresy
Trosky.
S příchodem jara odstartovala turistická sezona na hradech a zámcích, po dvou letech konečně bez nejistot a hrozících omezení. Na mnoha místech se majitelé, správci a kasteláni odhodlali využít komplikovaného období k opravám, rozsáhlým rekonstrukcím i novinkám, kterými chtějí nalákat do svých hradů a zámků turisty. Zjišťovali jsme, na co se mohou letos návštěvníci v Českém ráji těšit.
3 fotografie

OBRAZEM: Kost, Trosky i Humprecht v Českém ráji letos obléknou nový kabát

Jičínsko
Nalezená část neolitické plastiky, vpravo vyznačena možná původní celková podoba v případě, že by se jednalo o část ze sošky, které jsou někdy nazývané jako „neolitické Venuše“.
Archeologové při záchranném průzkumu staveniště v Oblastní nemocnici Jičín odhalili pozůstatky sídliště z období neolitu, ale také 7 tisíc let starý kus vzácné sošky. Nález části levé paže z vypálené hlíny byl překvapením. Sedm centimetrů dlouhý fragment hliněné sošky je na povrchu zdobený svislými rýhami. Nabízí se srovnání s nálezem světoznámé sošky Věstonické venuše. Ta je ale o několik desítek tisíc let starší.
4 fotografie

FOTO: Paže z "jičínské venuše". Archeologové učinili pod nemocnicí vzácný objev

Jičínsko
Nové kontejnery v Lindnerově ulici se otevřou v srpnu.
Třídění odpadu na veřejných prostranstvích v Jičíně bude brzy zase o něco snazší. V Lindnerově ulici pod náměstím vznikly čtyři nové podzemní kontejnery. “Bývalé kontejnerové hnízdo bylo často přeplněné odpadem a nové nádoby mají dostatečnou kapacitu, aby se situace zlepšila,” uvedl mluvčí radnice Jan Jireš. Město si od nového hnízda slibuje mimo jiné zlepšení situace s přeplněnými odpadkovými koši v historickém centru města.
6 fotografií

V Jičíně vznikly nové podzemní kontejnery. Centru uleví od hromad odpadků

Jičínsko
ILUSTRAČNÍ FOTO
Hustopeče, Břeclav - Jak těžké je rozkoukávat se ve vyšší soutěži, poznávají coby nováček divize futsalisté hustopečského Agrotecu. S pouhými pěti body z dvanácti zápasů uzavírají tabulku. „Měli jsme možnost postoupit nebo zůstat v kraji. Věděli jsme, že budeme nastupovat proti silným celkům, bohužel nám před začátkem sezony vypadli klíčoví hráči Petr Dolíhal s Tomášem Janotou," nastínil příčiny složité anabáze ve třetí nejvyšší soutěži hustopečský kapitán Tibor Fekete.

Futsalový Agrotec tušil divizní trable

Ostatní sporty
Odhalování základů Lounské brány ve Slaném v Husově ulici
Slaný /FOTOGALERIE/ - Ve Slaném po čase promluvil středověk. Jelikož při rekonstrukci slánské pěší zóny, takzvané Londy, odhalili dělníci a archeologové její povrch a doslova vstoupili do nitra země, mají v těchto dnech i kolemjdoucí možnost spatřit přes oplocení zemní práce a základy někdejší Lounské brány, která byla v patnáctém století jednou ze čtyř vstupů do města. Deník má vstup povolen a dozvěděl se o něco více
6 fotografií

Archeologové na Londě stále bádají, sochy andělů zatím nenašli

Středočeský kraj
Odhalování základů Lounské brány ve Slaném v Husově ulici
Slaný - Ve Slaném po čase promluvil středověk. Jelikož při rekonstrukci slánské pěší zóny, takzvané Londy, odhalili dělníci a archeologové její povrch a doslova vstoupili do nitra země, mají v těchto dnech i kolemjdoucí možnost spatřit přes oplocení zemní práce a základy někdejší Lounské brány, která byla v patnáctém století jednou ze čtyř vstupů do města. Deník má vstup povolen a dozvěděl se o něco více
6 fotografií

Archeologové na Londě stále bádají, sochy andělů zatím nenašli

Kladensko