ŠTÍTEK: Jižní Dakota

Nález auta pomohl vyřešit záhadné zmizení dvou dívek, které rodina pohřešovala od roku 1971.
Dvě mladé Američanky Pamela Jacksonová a Cheryl Millerová si v květnu 1971 půjčily vůz a rozjely se na večírek s přáteli. Po cestě se ještě stavily za Cherylinou babičkou v nemocnici a pak se zařadily do konvoje aut ostatních kamarádů. Vůz, v němž jely, se náhle ztratil a obě dívky už nikdy nikdo neviděl. V roce 2007 byl jeden muž obviněn z jejich vraždy, ale chyběly důkazy. Rozluštění záhadného případu přišlo až před 10 lety.
4 fotografie

V roce 1971 zmizely i s autem dvě dívky. Případ vyřešilo až po 36 letech sucho

Historie
Legendární střetnutí trappera Hugha Glasse s rozzuřenou medvědicí ztvárněné dobovým novinovým kreslířem
Právě před 200 lety, 25. srpna 1823, prý začal v Jižní Dakotě jeden neobvyklý příběh. Medvědice chránící mláďata tam měla napadnout a strašně zřídit lovce kožešin Hugha Glasse, aby nakonec podlehla jeho pušce a noži. Glassovi druhové prý uložili jeho tělo do provizorního hrobu, a pak ho uprostřed divočiny opustili. V roce 2015 připomněl tuto legendu film Revenant s Leonardem DiCapriem v hlavní roli. Skutečný obraz tehdejších událostí se však hledá jen těžko.
9 fotografií

Příběh skutečného Revenanta: Medvědice ho málem zabila, mnohé ale bylo jinak

Svět
Americký nejvyšší soud zrušil právo na potrat dané verdiktem z roku 1973. Ženy v celých USA podle něj měly právo na interrupci zhruba do 23. týdne těhotenství.
Neznámý muž znásilnil desetiletou dívku, holčička poté otěhotněla. Reakce amerických úřadů? Dítě si musí nechat. Na potrat totiž nestihla dorazit do šesti týdnů od početí. Kvůli interrupci tak musela do jiného státu, a to jen díky pomoci svého lékaře. Obrovskou vlnu nevole vyvolal nedávný případ z amerického Ohia. Vzhledem k nedávnému zrušení práva na potrat pro americké ženy nejvyšším soudem je přitom možné, že podobných případů bude přibývat.

Matkou v deseti? Každý život je cenný. Znásilněné dívce v Ohiu nedovolili potrat

Svět
Velká voda při záplavách v Rapid City v roce 1972 brala všechno, co jí stálo v cestě. Zničeno bylo také pět tisíc aut
Více než dvě stě obětí si vyžádaly jedny z nejničivějších záplav v americké historii. Velká voda přišla přesně před půl stoletím do okolí pohoří Black Hills ve státě Jižní Dakota. Po prudkých deštích se protrhla tamní přehrada a živel bral vše, co mu stálo v cestě. Přeživší mají z extrémního počasí strach dodnes.

Lidé lezli na stromy, domy hořely, voda ničila. Hororovou noc nepřežilo 238 lidí

Svět
Výtisk krajanských novin CZECH SLAVNOSTI.
Milým překvapením byla v minulých dnech pro Muzeum jihovýchodní Moravy ve Zlíně velká hnědá obálka s místem odeslání Wilber, Nebraska, Spojené státy. Uvnitř se totiž ukrýval výtisk krajanských novin CZECH SLAVNOSTI, které vydává tamní české muzeum a krajanský spolek. Za zaslané snímky děkujeme Silvii Lečíkové z Muzea jihovýchodní Moravy ve Zlíně. 
3 fotografie

Muzeum obdrželo krajanské noviny z ciziny. Vydává je tamní české muzeum a spolek

Čtenář reportér
Výtisk krajanských novin CZECH SLAVNOSTI.
Milým překvapením byla v minulých dnech pro Muzeum jihovýchodní Moravy ve Zlíně velká hnědá obálka s místem odeslání Wilber, Nebraska, Spojené státy. Uvnitř se totiž ukrýval výtisk krajanských novin CZECH SLAVNOSTI, které vydává tamní české muzeum a krajanský spolek. Za zaslané snímky děkujeme Silvii Lečíkové z Muzea jihovýchodní Moravy ve Zlíně. 
3 fotografie

Zlínské muzeum dostalo krajanské noviny z Ameriky. Zaujal i článek o kraslicích

Čtenář reportér
Kostra Tyrannosaura rexe vydražená 6. října v aukční síni Christies v New Yorku
Jedna z největších a nejúplnějších koster Tyrannosaura rexe na světě se prodala při úterní dražbě zorganizované londýnskou aukční síní Christie's v New Yorku za 31,8 milionu dolarů (asi 733 milionů korun). Utržená suma čtyřnásobně překonala dosavadní rekord, pokud jde o vydražení dinosaura, uvedla dnes agentura AFP. Od prvního nálezu v roce 1902 byla objevena jen asi padesátka těchto dravých ještěrů.
5 fotografií

Dražba kostry tyrannosaura lámala rekordy. Nový majitel zaplatil 733 milionů

Svět
Ilustrační foto
New York - Americký národní park v Jižní Dakotě zveřejnil na svém twitteru sérii zpráv o globálních klimatických změnách, které byly následně odstraněny. Média i uživatelé na sociálních sítích upozorňují, že se tak stalo poté, co správa amerických národních parků NPS přejala fotografii srovnávající účast na prezidentské inauguraci Donalda Trumpa a jeho předchůdce Baracka Obamy.

Cenzura podle Trumpa? Národní park smazal své příspěvky o klimatických změnách

Svět
Americký senátor Bernie Sanders
Washington – Americký senátor Bernie Sanders zvítězil v úterý v prezidentských primárních volbách demokratů v Montaně. Zároveň prohlásil, že bude usilovat o vítězství i v posledních primárkách, které budou příští týden ve Washingtonu D.C. Jeho soupeřka Hillary Clintonová přitom ohlásila celkové vítězství v demokratickém souboji před listopadovými prezidentskými volbami, protože už shromáždila na svou podporu potřebných 2383 delegátů celostátního nominačního sjezdu.

Sanders zvítězil v Montaně a zůstává v nominačním souboji

Svět
Z filmu Lída Baarová.
Teplicko - Americký západ, Jižní Dakota, 1823. Místo a čas s hodně relativní hodnotou lidského života. Zkušený lovec a trapper Hugh Glass (Leonardo DiCaprio) je se svým synem na výpravě s lovci kožešin. Uprostřed hlubokých lesů vzdorují nečekaným útokům indiánů a musí na své pouti překonávat nemilosrdnou, zatím nezmapovanou krajinu plnou nástrah.

KULTURNÍ SERVIS: KINA, DIVADLA, VÝSTAVY

Volný čas
Rodačka z Podivína na Břeclavsku Erika Vojtková.
Jižní Morava /ROZHOVOR/ - Americký západ, Jižní Dakota, rok 1823. Zimní krajinou a hlubokými lesy putuje se svým synem a lovci kožešin Hugh Glass, kterého ztvárňuje slavný americký herec Leonardo DiCaprio. Ještě dříve, než však do konkrétní oblasti ve filmovém příběhu vstoupil, ji s týmem spolupracovníků prošla výtvarnice a rodačka z Podivína na Břeclavsku Erika Vojtková. Podílela se na natáčení velkovýpravného filmu The Revenant, který měl v českých kinech premiéru minulý týden s podtitulem Zmrtvýchvstání. Získal dvanáct nominací na Oscara. „U filmu The Revenant nemělo nic standardní postup. Všem byla zima, všichni byli v depresi a nikdo nevěděl, co bude druhý den," vzpomíná na náročné podmínky výtvarnice známá jako Erika Voith.

Trhák s DiCapriem mě stál tři prsty na noze, říká výtvarnice Erika Vojtková

Volný čas
Příznivce  Bolšovo baletu v Moskvě potěší balet MARCO SPADA v choreografii Pierra Lacotta na hudbu D.F.E. Auber.
Praha – Aerofilms zve do kina na přímý přenos baletu Marco Spada, jehož se účastní deset českých a moravských kin. Francouzskou klasiku choreografa Pierra Lacotta uvidíme v podání Bolšovo baletu, kde hlavní roli bandity Marca Spady tančí Američan David Hallberg. Přenos uvidíme už tuto neděli 30. března v 16.45.

Marco Spada: baletní bandita na filmovém plátně

Ostatní
Ilustrační foto
Washington – Nečekané a velmi silné sněhové bouře, které zasáhly před několika dny území Černých hor v Jižní Dakotě na severu USA, usmrtily okolo 100.000 kusů dobytka. Místní farmáři nestačí počítat škody, které se nejspíš vyšplhají na 1,25 milionu dolarů (23,6 milionu Kč). Současná rozpočtová krize a zmrazení vládních výdajů jejich situaci ještě zhoršují, poznamenala televizní stanice CBS News. O svých ztrátách nemohou informovat ministerstvo zemědělství, které je uzavřeno, a nějaké pomoci se od něj brzy nejspíš také nedočkají.

Nečekané sněhové bouře usmrtily na severu USA sto tisíc kusů dobytka

Svět
Ilustrační foto
New York - Západní a centrální část Spojených států zasypal sníh. Silná a pro říjen neobvyklá vánice lámala stromy a vynutila si zavření některých státních úřadů a zhruba 612 kilometrů dálnice v oblasti Wyomingu a Jižní Dakoty. V některých částech oblasti napadlo až 94 centimetrů sněhu. Vyplývá to ze zpráv Národního meteorologického úřadu a dálničního úřadu.

Západní a centrální část USA zasypal sníh

Svět
Bolatičtí cestovatelé se nechali zvěčnit na budově Rockefeller Center v New Yorku. Zleva Jan Halfar, Ondřej Kutaš a Marek Obrusník.
Bolatice /FOTOGALERIE/ - Marek Obrusník, Jan Halfar a Ondřej Kutaš. To jsou jména tří odvážlivců z Bolatic, kteří v autě procestovali Ameriku od východního pobřeží k západnímu. V zámoří strávili více než měsíc. Za osmatřicet dnů projeli celkem šestnáct států a urazili asi 12 100 kilometrů. Jejich velký road trip začal v New Yorku a cílem se stala prosluněná Kalifornie. Konkrétně Los Angeles.
24 fotografií

Autem napříč Amerikou s trojkou z Bolatic

Opavsko
Ilustrační foto
New York – Soud v New Jersey nařídil dnes společnosti Johnson & Johnson zaplatit jedné ze zákaznic odškodné ve výši 7,76 milionu dolarů (151,5 milionu korun). Podle agentury Reuters soudní porota přiřkla ženě peníze za to, že jí poškodil zdraví vaginální implantát Prolift, který dodal na trh největší výrobce zdravotnických produktů na světě. Firma se chce proti verdiktu odvolat. Výrobek byl vloni stažen z amerického trhu a firmu žalují další tisíce žen.

Američanka dostane stamilionové odškodné za vadný implantát

Svět
Ilustrační foto
New York – Za znásilnění a vraždu devítileté dívky, kterých se dopustil v roce 1990, byl dnes v americkém státě Jižní Dakota smrtící injekcí popraven šedesátiletý Donald Moeller. Exekuce ve státní věznici v Sioux Fall byla druhá v tomto měsíci, ale teprve čtvrtá v Jižní Dakotě od roku 1913.

Šedesátiletý muž byl v USA popraven za znásilnění a vraždu dívky

Svět