ŠTÍTEK: Johann Sebastian Bach

O Muzejní noci v Novém Kníně si zájemci vyzkoušejí i rýžování zlata.
/FOTO, VIDEO/ K nadcházejícímu májovému víkendu patří na Příbramsku spousta akcí, na kterých si přijdou na své děti, teenageři i dospělí. V nabídce jsou koncerty pod širým nebem, na kterých bude hrát revivalová kapela nebo bosonohá varhanice, rýžování zlata při muzejní noci i pohádkový festival s kouzelníkem, klaunem a spoustou her. Vyrazit lze i na výlet k sousedům ve středních Čechách, třeba na první hudební festivaly sezony. 
36 fotografií

Kam o víkendu? Na metalový večírek, mezi kováře nebo na rýžování zlata

Volný čas
Spolek Zachraňme tanvaldské kostely se připojí k tradiční celorepublikové akci Noc kostelů.
Spolek Zachraňme tanvaldské kostely se připojí k tradiční celorepublikové akci Noc kostelů. Ta tak proběhne i v tanvaldských kostelech. V pátek 6. června od 17 do 18:30 bude otevřen kostel sv. Petra a Pavla na Horním Tanvaldě. Od 19 do 20:30 pak bude otevřen i kostel sv. Františka z Assisi na Šumburku, kde proběhne pásmo duchovní hudby s Vilémem Zahrádkou. 

Tanvaldské kostely otevřou své brány během Noci kostelů

Čtenář reportér
Mladí hudebníci získali například nové hudební nástroje nebo technologie pro záznam zvuku. Výrazně bylo modernizováno také zázemí pro praktickou výuku na divadelní fakultě, která se odehrává ve Studiu Marta
Nové učebny a moderní technologické vybavení vzdělávacích prostor na hudební i divadelní fakultě, rekonstrukce divadelního sálu ve Studiu Marta, nové hudební nástroje, reakreditace studijního programu Divadelní fakulty, vznik úplně nového studijního programu Hudební fakulty – to je zlomek výčtu toho, co se Janáčkově akademii múzických umění v Brně (JAMU) podařilo s pomocí dotací z fondů EU zajistit či pořídit.
34 fotografií

Nové nástroje, modernější zázemí. JAMU zpestřila studium hercům i muzikantům

Česko a EU
Z koncertu kapely Synkopy61 v Kolíně.
/FOTO, VIDEO/ Rok svého vzniku má brněnská kapela Synkopy 61 navždy zakotven ve svém názvu, patří mezi nejstarší hudební soubory doma i ve světě, a přestože několik členů ze základní sestavy už není mezi živými, ostatní muzikanti pořád brázdí rocková pódia. Nyní se po letech vrátili do sálu kolínského společenského domu a nadchli nepočetné, ale o to víc výbornou atmosféru vytvářející publikum.
32 fotografií

Nejstarší rocková kapela se vrátila do Kolína. Zazněla i píseň Válka je vůl

Kolínsko
Královédvorský chrámový sbor zazpíval premiéru skladby Domus mea
V neděli 10. září se konal koncert Královédvorského chrámového sboru v kostele sv. Jana Křtitele ve Dvoře Králové. Záměrně bylo vybráno toto datum, neboť téměř přesně před 250 lety, v roce 1773, byl tento kostel znovu posvěcen. K této příležitosti byla sboru složena a věnována skladba Domus mea (Můj dům) pedagogem na AMU, Martinem Hyblerem. A šlo již o 15. zářijový koncert s premiérou tohoto sboru v řadě.

Královédvorský chrámový sbor zazpíval premiéru skladby Domus mea

Volný čas
Královédvorský chrámový sbor uvede premiéru skladby Domus mea Martina Hyblera
V neděli 10. září 2023 se v 16:00 hod. koná v kostele sv. Jana Křtitele ve Dvoře Králové v pořadí již 15. koncert se světovou premiérou skladby, tentokrát od hudebního skladatele a pedagoga pražské AMU Martina Hyblera. Tento skladatel kompozici s názvem Domus mea napsal a věnoval Královédvorskému chrámovému sboru a na koncert přijede osobně do Dvora Králové nad Labem.

Královédvorský chrámový sbor uvede premiéru skladby Domus mea Martina Hyblera

Volný čas
Na kůru křtinského kostela řemeslníci sestavují unikátní, více než dvě stě padesát let staré varhany. Na znémé poutní místo se vrátily po volné historické rekonstrukci z dílny v Lomnici na Brněnsku.
/VIDEO/ To je nádhera. A ten zvuk. Už aby bylo hotovo a prostory chrámu rozezněla hudba. Ve farním kostele Jména Panny Marie ve Křtinách, známém mariánském poutním místě na Blanensku, stojí vysoké lešení. Na kůru řemeslníci sestavují unikátní, více než dvě stě padesát let staré varhany. Do tamního kostela se vrátily po volné historické rekonstrukci z dílny v Lomnici na Brněnsku.
29 fotografií

Plíce křtinského chrámu se letos nadechnou. Odborníci sestavují obnovené varhany

Blanensko
Mělnický košt je tradiční letní akcí.
/FOTO, VIDEO/ Víte už, jak strávíte víkend? Míříte na dovolenou, nebo zůstáváte doma a láká vás vyrazit za zábavou? Podívejte se níže, nabízíme vám desítky tipů na zajímavé víkendové akce na Mělnicku i v dalších místech ve středních Čechách. Na koncerty, festivaly, slavnosti a posvicení, ale třeba i na košt vína, přehlídku harmonikářů, dětský muzikál, retrosetkání, kde se bude hrát čára a skákat panák, nebo sraz vojenské a historické techniky provázený kaskadérskou show. 
40 fotografií

TIPY DENÍKU: Kam vyrazit? Víkend nabízí na Mělnicku i u sousedů desítky akcí

Cestujeme