ŠTÍTEK: Johannes Kepler

Albrecht z Valdštejn, vévoda Frýdlantský, je zavražděn svými vlastními vojáky 25. února 1634 v Chebu, ilustrace z knihy Joba Ludolfa Obecná etapa světa, vydané v roce 1701 ve Frankfurtu nad Mohanem
Byl už pozdní sobotní večer, když rytmistr Walter Deveroux stanul v Pachelbelově domě v Chebu tváří v tvář Albrechtu z Valdštejna, stojícímu vedle postele jen v noční košili. Na nedalekém chebském hradě v tu chvíli už ležely mrtvoly čtyř Valdštejnových věrných. Deveroux měl v ruce partyzánu, jíž se zmocnil poté, co se zlomil jeho kord. „Ty stará, křivopřísežná, rebelantská šelmo!“ zařval. A bodl.
13 fotografií

Stará rebelantská šelmo! Albrechta z Valdštejna ubodali v Chebu v noční košili

Historie
Přijímací zkoušky. Ilustrační foto
Jak deváťáci zvládají přijímačky na gymnázia a střední školy? Deník získal zajímavá data z databáze Cermatu a projektu prijimacky.ai, která prozrazují, na jakých základních školách na Berounsku zvládají žáci nejlépe přijímací testy. Pro řadu rodičů to může být překvapivé zjištění. Údaje jsou z let 2017 až 2023 a týkají se přijímaček z matematiky a českého jazyka na čtyřletá studia.
16 fotografií

Berounsko: TOP 5 škol, jejichž žáci nejlépe zvládají přijímačky na střední školu

Berounsko
Leonidy - umělecké zobrazení tohoto meteorického deště z listopadu 1833, kdy nastalo jedno z nejpozoruhodnějších pozorování
Přesně před 190 lety lidé sledovali meteorický roj známý jako Leonidy. Šlo o jedno z jeho nejpozoruhodnějších pozorování. Za hodinu tehdy nebe nabídlo desítky tisíc úkazů, které jsou laicky popisovány jako padající hvězdy. Jev byl viditelný z Ameriky a někteří domorodí Američané nebo členové různých náboženských skupin roj považovali za Boží znamení.
7 fotografií

Masivní Leonidy v roce 1833: Ohnivá show, kterou lidé vnímali jako Boží znamení

Historie
Galileo čelí římské inkvizici, malba Cristiana Bantiho z roku 1857
Před 390 lety, v úterý 12. dubna 1633, zahájil vrchní inkvizitor římské inkvizice, otec Vincenzo Maculani da Firenzuola, jmenovaný papežem Urbanem VIII., inkviziční soudní řízení s fyzikem a astronomem Galileem Galileim. Vědec byl stíhaný za podporu heliocentrismu – tedy astronomického modelu, v němž Země a planety obíhají Slunce stojící ve středu vesmíru.
16 fotografií

Galileo Galilei a jeho osudový přešlap: Urážkou papeže na sebe poštval inkvizici

Svět
Smrt dánského astronoma a astrologa Tycha Brahe byla stejně výstřední a záhadná jako celý jeho předešlý život
Je to zřejmě nejcitovanější smrt v českých i světových dějinách. Kolikrát jste slyšeli větu: „Já nechci skončit jako Tycho de Brahe“? Legendu o tom, jak dvorská etiketa nedovolila slavnému astrologovi Tychu de Brahovi vzdálit se z císařské recepce včas na toaletu a praskl mu močový měchýř, slyšel snad každý. Historka je to sice zajímavá, ale nepravdivá. Skutečná příčina smrti dánského učence však zůstávala dlouho záhadná.

PODCAST: Dějiny temné i tajemné. Záhadná smrt Tycha de Braha

Tajemné dějiny
Samostatné ocenění dostala osmiletá žačka Gita, která do svého obrazu zapracovala pohyb, s nímž mají pacienti s roztroušenou sklerózou často problém
Stovky slunečnic v nejrůznějších podobách přistály v těchto dnech na stole Nadačního fondu IMPULS. Kreslily je děti, které se zapojily do soutěže Rozsviťme Českou republiku a podpořily tak pacienty s roztroušenou sklerózou. Obrazy se stanou součástí výstavy v Domově sv. Josefa v Žirči, který pečuje o nemocné s roztroušenou sklerózou. Kromě kreslení se děti zúčastnily také literární části soutěže, do níž se připojili i dospělí amatérští umělci.
1 fotografie

Děti nakreslily stovky slunečnic, podpořily tak nemocné s roztroušenou sklerózou

Čtenář reportér
Jiří Růžička
V senátních volbách, které se v hlavním městě konaly ve třech obvodech, obhájil už v prvním kole vítězství Jiří Růžička (ODS, TOP 09, STAN, KDU-ČSL). První místopředseda horní parlamentní komory a někdejší ředitel Gymnázia Jana Keplera v Praze 6 (obvod číslo 25) „přelezl“ padesátiprocentní metu až po sečtení posledních okrsků kolem čtvrté hodiny ranní. Do té doby to vypadalo, že půjde do druhého kola s Danou Balcarovou (Piráti), kterou podpořilo necelých 15 procent voličů.
5 fotografií

Senátní volby: jasné vítězství pravice. Jiří Růžička obhájil už v prvním kole

Senátní volby 2022
Připomínkový pochod Žatec-Stekník-Postoloprty.
K realizaci Připomínkového pochodu Žatec-Stekník-Postoloprty oslovil Petr Zemánek žatecké a lounské gymnázium, pražské Gymnázium Paměti národa a své studenty z Gymnázia Jana Keplera. Byli však osloveni také novináři, vedení Paměti národa atd. S okamžitou vstřícností reagoval ředitel lounského gymnázia Mgr. Daniel Syrovátko a tamější učitel dějepisu Mgr. Zdeněk Zákutný. Žatecké gymnázium přes několikeré oslovení vůbec nereagovalo. Přesto jsem věřil, že se někdo z Žatce přece jen zúčastní.

Připomínkový pochod Žatec-Stekník-Postoloprty se vydařil

Čtenář reportér
Zástupci Evropské komise předali Gymnázium Jana Keplera vítězný šek.
Zástupci Evropské unie ocenili běžecké výkony studentů a předali ceny pro nejúspěšnější střední školu v rámci RunCzech projektu Pryč ze židle. V něm studenti, učitelé ale i další nahrávali uběhnuté kilometry do systému, celkové součty se pak za tři měsíce porovnávaly. Ve virtuálním závodě zvítězilo nakonec Gymnázium Jana Keplera z Prahy s celkovými 23 001 naběhanými kilometry. Od organizátorů RunCzech a EU převzala ředitelka Ivana Landsingerová šek na 100 tisíc korun. „Jsme nadšení z toho, jaký počet lidí ze škol se nám podařilo i navzdory sérii lockdownů přimět pohybu. Pokud několik z nich zapojilo běh ke své pravidelné aktivitě, tak celá akce měla velký smysl,“ prohlásil Carlo Capalbo, prezident organizačního výboru RunCzech.

Studenti běháním pomohli škole! Gymnázium Jana Keplera obdrželo vítězný šek

Ostatní sporty
Podle astronomů se Ježíš narodil 17. 6.
Spory o to, co byla Betlémská hvězda, se táhnou napříč stoletími. Historici, církevní představitelé, astronomové se přou o to, zda tento vánoční fenomén , byl fyzicky přítomen na obloze, ať už se jednalo o kometu, hvězdu, planetu, či jejich vzájemnou konjunkci, či byla betlémská hvězda symbolem starozákonního proroctví.

Byla Betlémská hvězda konjunkcí Jupitera se Saturnem?

Slovácko
Ve Slaném se konala celostátní fyzikální olympiáda, zazářil i student z Kladna.
/FOTOGALERIE, VIDEO/ Gymnázium Václava Beneše Třebízského (GVBT) Slaný hostilo v uplynulých dnech 61. celostátní kolo fyzikální olympiády. Svoje znalosti mezi sebou poměřili studenti napříč republikou. Ve městě strávili celkem tři dny, přičemž slavnostní přivítání se konalo v divadle, soutěžní klání ve třídách gymnázia a slavnostní vyhlášení v kapli muzea. Středočeši se probojovali do dvacítky nejlepších soutěžících.
43 fotografií

Na celostátní fyzikální olympiádě zazářil i student z Příbrami

Z okolí
Ve Slaném se konala celostátní fyzikální olympiáda, zazářil i student z Kladna.
/VIDEO, FOTOGALERIE/ Gymnázium Václava Beneše Třebízského (GVBT) Slaný hostilo v uplynulých dnech 61. celostátní kolo fyzikální olympiády. Svoje znalosti mezi sebou poměřili studenti napříč republikou. Ve městě strávili celkem tři dny, přičemž slavnostní přivítání se konalo v divadle, soutěžní klání ve třídách gymnázia a slavnostní vyhlášení v kapli muzea. Středočeši se probojovali do dvacítky nejlepších soutěžících. Nechyběl ani zajímavý doprovodný program, kdy školu navštívila i předsedkyně Státního ústavu pro jadernou bezpečnost Dana Drábová.
43 fotografií

Ve Slaném se konala celostátní fyzikální olympiáda, zazářil i student z Kladna

Kladensko
Tříkrálový průvod Prahou - Centrem Prahy prošel 5. ledna 2020 za velkého zájmu lidí tříkrálový průvod, který připomíná konec Vánoc a upozorňuje na každoroční charitativní sbírku. V čele procesí tradičně vyjeli tři jezdci na velbloudech, odění jako mudrci,
/FOTOGALERIE 2014/ Centrem Prahy v neděli odpoledne za velkého zájmu lidí prošel tříkrálový průvod, připomíná konec Vánoc a upozorňuje na každoroční charitativní sbírku. V čele procesí tradičně vyjeli tři jezdci na velbloudech, odění jako mudrci, jak bývají zpodobňováni ve výjevech Ježíšova narození. V doprovodu stovek lidí prošli přes Karlův most na Staroměstské náměstí, kde u živého betlému předali své dary narozenému Ježíškovi. Následovala Česká mše vánoční Jakuba Jana Ryby.
23 fotografií

Tříkrálový průvod s velbloudy prošel centrem Prahy, začala sbírka

Praha
Objevil se i na stránkách NASA.
Linec – Jak už jsme uvedli, Linec vzpomněl 400. výročí dne, kdy astronom Johannes Kepler sepsal svůj třetí zákon o vzdálenosti planet od Slunce a jejich oběžné době.

NASA se „zakoukala“ k sousedům

Z okolí
Do Velenic se vrátil sochař Vladimír Škoda
Dílo českého sochaře Vladimíra Škody, který desítky let od emigrace v roce 1968 žije a tvoří ve Francii, představuje Muzeum Kampa. Expozice se jmenuje Mysterium Cosmographicum Johannes Kepler, badatelská činnost rudolfinského matematika a astronoma je totiž Škodovou celoživotní inspirací. Vladimír Škoda pracuje s abstraktními formami, které jsou inspirovány především kosmickými tělesy a s nimi souvisejícími teoriemi.
27 fotografií

V Muzeu Kampa jsou objekty sochaře Škody, další budou v Troji

Volný čas
Gymnázium Jana Keplera.
Deník ve spolupráci s magistrátem nabízí seriál Praha očima studentů. Žáci středních škol v něm vyjadřují názor na studium i na život v metropoli. Tento týden odpovídali studenti Gymnázia Jana Keplera. Hovořili jsme o robotice a roli techniky ve výuce na středních školách. 
11 fotografií

Středoškoláci: Sestavit robota je skvělý pocit

Praha
Gymnázium Jana Keplera.
Deník ve spolupráci s magistrátem nabízí seriál Praha očima studentů. Žáci středních škol v něm vyjadřují názor na studium i na život v metropoli. Tento týden odpovídali studenti Gymnázia Jana Keplera v Praze 6. Hovořili jsme s nimi o tom, jak se můžou studenti podílet na chodu školy, a to na příkladu akce Humans of Kepler, a jakým způsobem se můžou angažovat mimo ni.
8 fotografií

Studentskou aktivitu musí podpořit škola

Praha
Vimperský gymnaziální sbor se zúčastnil prestižního festivalu středoškolských a akademických sborů Festa academica v Praze, kde vystoupil na dvou koncertech, mj. 17. listopadu na Národní třídě.
Vimperk - Letošního roku uplynulo právě deset let od okamžiku, kdy byl z iniciativy Unie českých pěveckých sborů ve spolupráci s Českou filharmonií a Gymnáziem Jana Keplera v Praze založen festival studentských pěveckých sborů Festa academica, koncipovaný jako bienále, tj. umělecká přehlídka konaná ve dvouletých intervalech.

Vimperský sbor vystoupil 17. listopadu na Národní třídě

Volný čas