ŠTÍTEK: Josef Dobrovský

Krajský soud v Českých Budějovicích. Ilustrační foto
Obžalobě ze znásilnění a ohrožování výchovy dítěte čelí u Krajského soudu v Českých Budějovicích 41letý  D. J. z Českobudějovicka. Sexuální choutky měl, patrně i pod vlivem alkoholu, zaměřit na nevlastní tehdy jedenáctiletou dceru. Podle jeho samotného se ale nic ze skutků, které poškozená popisuje, nestalo a děvče k výpovědi navedla matka, protože se chce svému bývalému muži mstít.

Případ znásilnění školačky? Lež a msta, tvrdí u soudu obžalovaný

Českobudějovicko
Vybrat správné jméno pro miminko může být věda.
Při výběru křestního jména pro miminko rodiče často čelí obtížnému rozhodnutí. Jméno je něco, co bude dítě provázet po celý život, a proto je důležité vybrat takové, které bude pro něj významné a vhodné. Vlastní výběr může být inspirován například historií, rodinnou tradicí nebo osobními preferencemi. Jaká jsou vůbec v současnosti v Česku nejčastěji vybíraná jména pro kluky a holky? Jak vybrat to nejlepší jméno právě pro vaše miminko? A existují v Česku nějaká pravidla a omezení pro výběr křestního jména? Poradíme vám.

Výběr jména pro miminko: Vsaďte na tradiční klenoty, nebo to zkuste originálně

Zajímavosti
Královedvorský rukopis dodnes rozděluje českou společnost.
Psalo se 16. září 1817, když šestadvacetiletý právník Václav Hanka nalezl za přítomnosti několika svědků ve sklepě v kostelní věži ve Dvoře Králové středověce vyhlížející rukopis, jenž měl již brzy poznamenat české dějiny. Nebyl to první ani poslední nález, brzy však začaly zaznívat hlasy pochybující o pravosti památky. Rozhořel se spor, který trval 70 let.
11 fotografií

Hoax, co zahýbal dějinami. Královédvorský rukopis rozehrál válku dezinformací

Česko
Pohled na město Písek z Kamenného (Jeleního) mostu
Nejdříve si musíme něco ujasnit: Putimská brána se nenacházela v Putimi, ale v Písku. Ani tam už ale nestojí. Byla zbourána v roce 1836 a dnes už ji připomíná pouze název ulice Putimská. Tamtéž můžete s trochou štěstí najít reliéfy dvou panenek, které v naší písni volají: „Študente, ty malý premiante!“
13 fotografií

Příběh písně: Když jsem já šel tou Putimskou branou

Hudba
Kočovná divadelní společnost tvořená studenty krnovské pedagogické školy se letos inspirovala národním obrozením. Své představení Bývali Čechové statní jonáci předvedla na linhartovském zámku, ale i v Krnově a v Holasovicích.
Linhartovský zámek není jen výstavním prostorem, ale v jeho programu má také prvné místo hudba a divadlo. Právě hudbu a divadlo spojuje ve svých představeních Kočovná divadelní společnost složená ze současných i bývalých studentů Střední pedagogické školy v Krnově. Tito kočovní diavdelníci jezdí se svým letním představením po vesnicích pod vedením principálky Petry Severinové.
27 fotografií

Kočovné divadlo vsadilo na národní obrození a zpěv

Bruntálsko