ŠTÍTEK: Josef Kořenský

Vojtěch Náprstek , ( 1826 - 1894 ),český vlastenec,sběratel a cestovatel.
Praha - Vlastenec, sběratel, cestovatel a mecenáš Vojtěch Náprstek, narozený 17. dubna 1826, se do dějin vepsal jako zakladatel muzea mimoevropských kultur, které založil v Praze v listopadu 1862 pod názvem České průmyslové muzeum. Instituce sídlící v pražském domě U Halámků se po smrti svého zakladatele přeměnila na národopisné muzeum, které nese Náprstkovo jméno.

Před 190 lety se narodil vlastenec a mecenáš Vojtěch Náprstek

Praha
Nejnovější knížka ředitele pražské zoologické zahrady Miroslava Bobka, kterou poslední zářijovou neděli pokřtila Ivana Chýlková, nese název Žirafa na pondělí - a podtitul Ze zápisníku ředitele zoo.
První chybu jsem v sazbě své knihy objevil třiadvacet minut poté, co odešla do tiskárny. Na jeden z listů rukopisu jsem si z druhé strany zapisoval během porady poznámky, a když jsem ho otočil, všiml jsem si, že jsem do knihy napsal chybně název jednoho z cestopisů Josefa Kořenského.

POHLEDEM Miroslava Bobka: Errata

Názory z regionu
Pár holubů stěhovavých na ilustraci Johna Jamese Audubona (1785 - 1851). Ve skutečnosti při zobáčkování seděli samec a samice vedle sebe na jedné větvi.
Nikoho ani nenapadlo, že tak početného tvora je možné vyhubit. Holubů stěhovavých žilo v Severní Americe údajně tři až pět miliard (!) a dobová líčení se předhánějí v odhadech velikosti přeletujících hejn. Jedno z největších, zaznamenané roku 1866 v jižním Ontariu, mělo mít šířku jeden a půl a délku pět set (!) kilometrů.

POHLEDEM Miroslava Bobka: Smutný příběh se špetkou naděje

Názory z regionu