ŠTÍTEK: Kalkata

Kaple sv. Matky Terezy v Interně Zábřeh.
Interna Zábřeh vybudovala pro své pacienty a klienty novou kapli. Namísto bývalého lékařského pokoje vzniklo místo pro modlitby i pořádání bohoslužeb. Kapli zasvětil pomocný olomoucký biskup Antonín Basler svaté Matce Tereze z Kalkaty. Výstavba nového modlitebního místa přišla Nemocnici Šumperk, pod kterou Interna Zábřeh spadá, na jeden milion korun.
2 fotografie

V nemocnici vybudovali kapli. S tajemnou relikvií

Šumpersko
Houba Chondrostereum purpureum. Ilustrační snímek
Apokalyptické drama The Last of Us zvýšilo povědomí o potenciálním nebezpečí nákazy člověka houbovou infekcí. Přestože realita není ani zdaleka taková jako v seriálu či videohře, vědci stále nacházejí nové houby, které dokážou napadnout lidský organismus. Ilustruje to případ 61letého mykologa z Indie, kterého jako prvního na světě nakazila rostlinám nebezpečná houba pevník nachový. Roste i v Česku.

The Last of Us v reálu? Smrtící houba poprvé nakazila člověka, v krku měl vlákna

Věda
U železniční stanice ve vesnici Bahanaga na východě Indie vykolejil osobní expres a narazil do jiného vlaku
Páteční srážku vlaků v Indii, která si vyžádala tři stovky obětí a tisícovku zraněných, způsobila chyba elektronického signalizačního systému. Podle agentury AP to v neděli řekl indický ministr železnic Ašvini Vaišnav. Podle indické agentury ANI, která uvádí zatím 294 obětí, ministr také uvedl, že úřady mají i podezřelé, kteří za nehodu nesou odpovědnost. Na sociálních sítích přitom sílí kritika na adresu indické vlády za nedostatečné investice do železniční infrastruktury a volání po rezignaci ministra železnic.
6 fotografií

Tragédie v Indii: Srážku vlaků způsobila chyba v signalizaci, prohlásil ministr

Svět
Komárovické oslavy 75. výročí Indické republiky a odhalení bust indologa Vincence Lesného a spisovatele Rabíndranátha Thákura.
Po parketu se v orientálním rytmu prohání nefalšovaná indická tanečnice, které do rytmu hraje indická hudba. Ne, to není výjev z Bombaje či Kalkaty – jsme na Moravě, přesněji v Komárovicích na Třebíčsku. Obci, která má něco málo přes sto obyvatel. A k dovršení všeho tuto tanečnici sledují nejen místní, ale i početná indická delegace v čele s velvyslancem Indie v České republice Hemantem Harishchandrou Kotalwarem.
95 fotografií

VIDEO: Nenápadnou vesnici na Třebíčsku uctívají Indové. Dorazil i velvyslanec

Regiony
Komárovické oslavy 75. výročí Indické republiky a odhalení bust indologa Vincence Lesného a spisovatele Rabíndranátha Thákura.
Po parketu se v orientálním rytmu prohání nefalšovaná indická tanečnice, které do rytmu hraje indická hudba. Ne, to není výjev z Bombaje či Kalkaty – jsme na Moravě, přesněji v Komárovicích na Třebíčsku. Obci, která má něco málo přes sto obyvatel. A k dovršení všeho tuto tanečnici sledují nejen místní, ale i početná indická delegace v čele s velvyslancem Indie v České republice Hemantem Harishchandrou Kotalwarem.
95 fotografií

Indové uctívají nenápadnou vesnici na Třebíčsku. Přečtěte si proč

Třebíčsko
Trosky letounu Airbus, který dne 31. července 1992 narazil poblíž Káthmándú v Nepálu do horského úbočí
Byl pátek 31. července 1992. K mezinárodnímu letišti v nepálském Káthmándú se přibližoval let Thai Airways 311 z Bangkoku. Let dostal povolení sestoupit a piloti zažádali o přímé přiblížení od jihu na dráhu číslo dva. I to jim řídící věž povolila, ale na jejich další dotazy ohledně výšky letu a vzdálenosti od letiště reagovala velmi nejasně - seděl v ní nezkušený praktikant. Najednou před nimi vyvstalo horské úbočí.
5 fotografií

Série omylů a vražedné Himálaje. Z 30 let staré katastrofy letu 311 dodnes mrazí

Svět
Studentka Srishti Sadhuová.
Z Indie až na Masarykovu univerzitu. Dvaadvacetiletá Srishti Sadhuová se do Brna přestěhovala především kvůli kombinovanému studiu žurnalistiky a lingvistiky. „Být novinářkou, cestovat po světě a zároveň být informována o aktuálním dění má v mém srdci už od dětství speciální místo," svěřuje se usměvavá dívka původem z indické Kalkaty. Nyní si naplno užívá život zahraničního studenta.
9 fotografií

Studentka z Indie na stáži v Deníku. Cestování tramvají bylo šokem, říká o Brně

Regiony
Studentka Srishti Sadhuová.
/VIDEO/ Z Indie až na Masarykovu univerzitu. Dvaadvacetiletá Srishti Sadhuová se do Brna přestěhovala především kvůli kombinovanému studiu žurnalistiky a lingvistiky. „Být novinářkou, cestovat po světě a zároveň být informována o aktuálním dění kolem nás má v mém srdci už od dětství speciální místo," svěřuje se usměvavá studentka původem z indické Kalkaty. Nyní si naplno užívá život zahraničního studenta a poznává českou kulturu.
9 fotografií

Studentka z Indie je na stáži v Deníku Rovnost. Šok byly šaliny, říká o Brně

Brněnsko
Temné deštové mraky, doprovázející supercyklon Amphan, nad Kalkatou.
Nejméně 24 obětí si dosud vyžádal supercyklon Amphan, který se přehnal nad východní Indií a Bangladéšem. S odvoláním na úřady obou jihoasijských zemí o tom dnes informovala agentura AP. Velká část čtrnáctimilionového indického města Kalkata a okolí je od středečního večera bez dodávek elektřiny a na některých místech bylo přerušeno i telekomunikační spojení. Vichr ve městě odnášel střechy domů, vyvracel stromy, které padaly na zaparkovaná auta, a v důsledku lijáku byly zaplaveny ulice i kalkatské letiště.

Supercyklon v Indii a Bangladéši má 24 obětí. Milion lidí je bez elektřiny

Svět
Ilustrační foto.
Další kontejner se zdravotnickým materiálem na pomoc malomocným a nejchudším obyvatelům Indie naložili před několika dny pracovníci Nadace sv. Františka z Assisi spolu s dobrovolníky v prostorách firmy Batist Medical v Červeném Kostelci.

Pomoc míří do indické Kalkaty

Náchodsko
Letoun New Orleans na "technické prohlídce" v Alahabádu
Takovou slávu polní letiště Sand Point Field v americkém Seattlu snad ještě nezažilo. Sirény troubily a davy řičely nadšením. Psalo se datum 28. září 1924 a na letišti právě přistávali piloti Armádní letecké služby Spojených států amerických, známí jako "vzdušní Magellanové". Jejich dosednutím na zem byl úspěšně završen první oblet celé Zeměkoule v historii.
16 fotografií

Vzdušní dobrodruzi: Bouře, boláky, hlad. Osm letců si před 95 lety prošlo peklem

Svět
Indii pustoší cyklón Fani. Úřady evakuovaly přes milion lidí
/VIDEO/ Na východní pobřeží Indie dnes udeřil cyklon Fani, kvůli němuž úřady evakuovaly přes milion lidí. Bouře, kterou doprovází vítr o rychlosti až 200 kilometrů v hodině, vyvracela stromy a lámala stožáry elektrického napětí. Uzavřeny zůstaly školy či úřady, na některých místech nefunguje letecká ani vlaková doprava, informovala média.

Indii pustoší cyklón Fani. Úřady evakuovaly přes milion lidí

Svět
Autorka zpracovává materiál z cesty i osobní deník. Plánuje vytvořit videoklip, píseň a filmový dokument, který se bude dotýkat právě sociálně kulturních zážitků. S Milli cestoval i její manžel, Kuba Neubert, který se pohybuje na vozíku.
Mělník - Milli Janatková, osobitá zpěvačka, multiinstrumentalistka, skladatelka, výtvarnice a lektorka hudebně i výtvarně účinkovala v indickém Západním Bengálsku. V listopadu vystoupila na festivalech Pot Maya v Pingle, Baul Fakiri Mela v Tepantaru a dvakrát v Kalkatě. První kalkatské vystoupení proběhlo pod mangovníky v klubu Akhra Baitanik. Turné završil koncert v krásném kulturním centru Rabindra Tirtha Auditorium, zasvěceném slavnému bengálskému umělci Rabíndranáth Thákur.
7 fotografií

Milli Janatková uspěla na hudebně výtvarném turné v Indii

Volný čas
Ilustrační foto
Manžel ji poslal na operaci slepého střeva, nesměla ale o tom nikomu říct. Později zjistila, že přišla o jednu ledvinu, jako náhradu za nesplacený svatební dar. Ritě Sarkarové, občance indického státu Západní Bengálsko, manžel naaranžoval údajnou operaci slepého střeva, když před dvěma lety trpěla bolestmi břicha. Podle místních médií manžela spolu se švagrem policie zatkla.
4 fotografie

Muž v Indii ukradl své manželce ledvinu. Chtěl tím pokrýt nesplacené věno

Svět
Trhy už k Rosicím neodmyslitelně patří.
Pardubický kraj /KRÁTKÉ ZPRÁVY/ - Obec Rosice zve všechny na sobotní Bleší trhy, které se konají od 7 hodin v areálu bývalé rosické cihelny, kde se zároveň uskuteční také pravidelné Rosické trhy.

Na co kam: Bleší trhy v rosické cihelně

Volný čas
Ilustrační foto
Kalkata (Indie) - Indická policie v Západním Bengálsku zatkla 11 lidí, které podezírá z toho, že přesvědčovali svobodné ženy, aby jim prodaly novorozence, které pak skupina nabízela ke koupi bezdětným párům. Novorozence z porodnice pašovali do adopčních center v krabicích od sušenek, informovala dnes agentura Reuters.

Indická policie zatkla 11 lidí za obchodování s novorozenci

Svět
Americká herečka Mia Farrowová a Thaddeus Wilk Farrow.
New York – Tělo sedmadvacetiletého adoptivního syna americké herečky Mii Farrowové našli ve čtvrtek američtí policisté v autě na silnici ve státě Connecticut na severovýchodě USA. Thaddeus Wilk Farrow, který si podle policistů způsobil těžké střelné poranění, po převozu do nemocnice zemřel. Cizí zavinění policie vyloučila.

Adoptivní syn herečky Mii Farrowové spáchal sebevraždu

Svět
Ilustrační foto.
Žáci Základní školy Studénka Sjednocení a Základní školy Studénka Butovická se zúčastnili sbírky Kids To Kids (Děti dětem), kterou nedávno organizovala humanitární služba The Oneness-Heart-Tears and Smiles (Slzy a úsměvy srdce jednoty).

Školáci poslali balíčky do Indie

Novojičínsko
Papež František svatořečil misionářku matku Terezu
Řím /INFOGRAFIKA/- Katolická misionářka Matka Tereza se proslavila péčí o chudé. Devatenáct let po své smrti se stala svatou za účasti desetitísíců poutníků a sester z jejího řádu.

Matka Tereza. Svatá z Indie

Svět
Papež František svatořečil misionářku matku Terezu
Vatikán - Proslulá katolická misionářka Matka Tereza, která pečovala o chudé, se 19 let po smrti stala svatou. Ve Vatikánu ji dnes za účasti desítek tisíc poutníků svatořečil papež František. Na ceremonii na Svatopetrské náměstí dorazilo i několik stovek sester řádu Misionářek milosrdenství (Misionářky lásky), který Matka Tereza založila, či 13 hlav států, uvedla agentura AP.

Papež František svatořečil misionářku Matku Terezu

Svět
Ilustrační foto
Vatikán - Italská metropole před nedělním svatořečením katolické misionářky Matky Terezy výrazně posílí bezpečnostní opatření. Do ulic vyšle další tisícovku vojáků i speciální policejní jednotky. Zhruba 100.000 poutníků, kteří se podle očekávání ceremonie na Svatopetrském náměstí zúčastní, musí počítat se zevrubnými osobními prohlídkami, informovala dnes agentura APA.

Řím před svatořečením Matky Terezy posiluje bezpečnost

Svět
Pivní lahve, které archeologové vytáhli z vraku lodi Sydney Cove. Ta ztroskotala v roce 1797 u Tasmánie.
Sydney - Australští vědci tvrdí, že se jim podařilo uvařit "nejstarší pivo na světě", na které použili 220 let staré kvasnice zachráněné z lodi, jež se potopila s 265 hektolitry alkoholu na palubě. Loď Sydney Cove plula v únoru 1797 z indické Kalkaty do Sydney, když se jí v trupu vytvořila trhlina. Loď najela na mělčinu u ostrůvku Preservation v Bassově průlivu nedaleko Tasmánie.

Australští vědci uvařili pivo z 220 let starých kvasnic

Svět
Ilustrační foto.
Kalkata/New York - Obyvatele města Durgapur ve východní Indii šokovala zpráva o střelci, který ve středu v areálu Kalifornské univerzity v Los Angeles zabil tamního profesora. Střelec byl identifikován jako Mainak Sarkar, který do USA přijel studovat z Indie v roce 2000. Před střelbou v Los Angeles zastřelil v Minnesotě ženu, kterou dnes příbuzní identifikovali jako Sarkarovu odloučenou manželku Ashley Hastiovou.

Střelec z Kalifornie svým činem šokoval své rodné město v Indii

Svět
Kanadský premiér Justin Trudeau se ve středu z tribuny parlamentu omluvil za vládní rozhodnutí z roku 1914, v jehož důsledku musela od kanadských břehů odplout loď se stovkami uprchlíků z jižní Asie.
Ottawa – Kanadský premiér Justin Trudeau se ve středu z tribuny parlamentu omluvil za vládní rozhodnutí z roku 1914, v jehož důsledku musela od kanadských břehů odplout loď se stovkami uprchlíků z jižní Asie. Většinu z nich tvořili indičtí sikhové, kteří se chtěli ucházet o kanadské přistěhovalecké vízum. Omluvu dnes kanadským sikhům adresoval i vůdce kanadské opozice.

Kanadský premiér se omluvil sikhům za historickou křivdu

Svět
Film Ireny Pavláskové Fotograf
Praha – Další zahraniční úspěch si připsal celovečerní film režisérky a scenáristky Ireny Pavláskové Fotograf, který byl inspirován životními osudy fotografa a malíře Jana Saudka. Na 49. ročníku festivalu Annual Worldfest-Houston, který se konal v americkém státě Texas od 8. do 17. dubna, získala tato tragikomedie prestižní cenu Gold Remi Award. Oznámila to mluvčí tohoto projektu Helena Hejčová.

Film Fotograf Ireny Pavláskové byl oceněn v Texasu

Film a televize
Papež František
Vatikán – Katolická misionářka Matka Tereza, která svůj život věnovala pomoci chudým a nemocným, bude 4. září prohlášena svatou. Při setkání s kardinály to dnes oznámil papež František. Cestu ke svatořečení otevřel papež loni v prosinci, když uznal zázrak připisovaný této celosvětově známé řeholnici, která zemřela v roce 1997.

Papež oznámil, že 4. září prohlásí za svatou Matku Terezu

Svět
Filharmonici v Bombaji
Zlín - Předlouhých 57 let nezazněly v Indii tóny v podání českého orchestru. Až letos se této cti dostalo zlínské Filharmonii Bohuslava Martinů. Ta při svém netradičním turné na Dálném východě koncertovala v Bombaji i Kalkatě.

Zlínská filharmonie v Indii zahrála i dětem ze slumů

Hudba