ŠTÍTEK: Kamenice (přítok Nežárky)

Úklidové akce v povodí řeky Ohře
Na území spravovaném Povodím Ohře proběhlo během března a dubna několik úklidových akcí organizovaných různými spolky, svazy a organizacemi, které jsme podpořili například dodáním pracovních rukavic, odpadkových pytlů či technikou pro svoz odpadu. Akcí se zúčastnilo přes 2 000 dobrovolníků včetně našich zaměstnanců a podařilo se sesbírat téměř 40 tun odpadu.
4 fotografie

Při jarních úklidových akcích u Ohře se podařilo sesbírat téměř 40 tun odpadu

Čtenář reportér
Česká Kamenice plánuje vykoupit od soukromých vlastníků problémové domy.
/FOTO, VIDEO/ Až několik desítek bytů plánuje koupit od soukromých majitelů Česká Kamenice. Byty se nachází v problémových lokalitách a město tak bere koupi domů jako sociální prevenci. Chce mít vliv na skladbu nájemníků a více se věnovat jejich chování. Zlepšit chce také okolí domů. Pokud by kompletní plán na výkupy vyšel, bude stát Kamenici desítky milionů korun, další peníze budou potřeba na rekonstrukce. Radnice ale počítá s tím, že využije nejrůznější dotace a výkup tak nebude tak velkou zátěží pro městskou kasu. Řadu takových domů či bytů v 90. letech města prodala soukromým vlastníkům.
39 fotografií

Kamenice chce vykoupit domy hrůzy a postupně je opravit, některé zbourá

Děčínsko
Edmundova soutěska je zavřená. Ilustrační foto
Popadané stromy, ohořelá torza kmenů a uvolněné kameny i celé skalní bloky. To vše ohrožuje po loňském velkém letním požáru v Českém Švýcarsku soutěsky na řece Kamenici, které jsou již téměř rok zavřené. Správa národního parku nyní bude zkoušet, jakým způsobem by bylo možné až sto metrů vysoké skalní stěny a především jejich vrcholky zabezpečit. Uzavření Edmundovy soutěsky je velkým problémem pro Hřensko, které z ní má valnou část svých příjmů.
26 fotografií

Správa parku si vyzkouší sanaci skal po požáru nad soutěskami ve Hřensku

Děčínsko
Neprůjezdná silnice z Mlýnů do Kytlic. Snímek z února 2023.
Už jen posledních několik měsíců by měla trvat uzavírka silnice mezi Českou Kamenicí a Kytlicemi. Pokud vše půjde dobře, mohla by se stavební firma vrhnout na sanaci skal hrozících pádem na silnici na přelomu srpna a září. Hotovo by pak mělo být ještě letos. Sanaci budou společně financovat Kamenice, Kytlice a Ústecký kraj. Právě na schválení dohody krajem se nyní čeká.
14 fotografií

Stačí souhlas kraje a sanace skály nad silnicí do Kytlic může začít

Děčínsko
O víkendu hostila obec Plavy závodníky v raftingu a ve sjezdu na divoké vodě.
O uplynulém víkendu hostila obec Plavy, lépe řečeno řeka Kamenice protékající obcí, závodníky v raftingu a ve sjezdu na divoké vodě. Díky dlouhodobé spolupráci se státním podnikem Povodí Labe, orgány ochrany přírody, obcí Plavy a dalšími místními samosprávami tekl horským korytem řeky Kamenice v sobotu i v neděli průtok 12 metrů krychlových za sekundu.
13 fotografií

FOTO: Kamenicí teklo hodně vody. Řeku obsadili závodníci na raftech

Jablonecko
Silnice z Mlýnů do Kytlic bude nejméně do podzimu neprůjezdná.
/FOTO, VIDEO/ Složitým objížďkám přes Křížový buk nebo Nový Bor a Polevsko by při cestách z České Kamenice do Kytlic mohl být konec. Město, obec a krajský úřad se předběžně dohodly na společném řešení problémů s nebezpečnými kameny nad silnicí. Kvůli nim je nejkratší spojnice Kytlic a Kamenice od loňského léta uzavřená. Definitivní podobu dohody ještě musí schválit zastupitelstva všech tří samospráv.
14 fotografií

Konec objížděk se blíží, z Kamenice do Kytlic projedou první auta. Víme kdy

Děčínsko
Soutěsky v Hřensku zůstanou zavřené i letos. Ilustrační foto
Poslední turisté si prošli Edmundovu soutěsku a svezli se na lodičkách loni 24. července odpoledne. Ty poslední už ze skal vyváděli hasiči, protože na vrcholcích soutěsek začínalo hořet. Od velkého letního požáru v Českém Švýcarsku jsou soutěsky uzavřené. V případě Edmundovy soutěsky se na tom nic nezmění ani během letošní turistické sezony. Důvodem jsou nebezpečné suché stromy a uvolněné skalní bloky. Hřensko, pro které jsou příjmy z provozu lodiček zásadní, s takovým rozhodnutím nesouhlasí.
26 fotografií

Edmundova soutěska zůstane zavřená. Hrozí tam pády stromů i kamenů

Děčínsko
Pravčická brána a Sokolí hnízdo.
Více než dva měsíce museli turisté kvůli rozsáhlému požáru čekat, než si budou moci znovu zblízka prohlédnout jeden z největších klenotů Českého Švýcarska. Pravčická brána bude od soboty 1. října po jedné ze dvou cest přístupná. Postupně se otevírají i další stezky. Samotné požářiště, stejně jako oblíbené soutěsky na řece Kamenici, zůstávají ale i nadále nepřístupné.
17 fotografií

České Švýcarsko se po požáru postupně otvírá, lidé budou moci už i na Pravčickou

Děčínsko
Pravčická brána a Sokolí hnízdo.
Více než dva měsíce museli turisté kvůli rozsáhlému požáru čekat, než si budou moci znovu zblízka prohlédnout jeden z největších klenotů Českého Švýcarska. Pravčická brána bude od soboty 1. října po jedné ze dvou cest přístupná. Postupně se otevírají i další stezky. Samotné požářiště, stejně jako oblíbené soutěsky na řece Kamenici, zůstávají ale i nadále nepřístupné.
17 fotografií

České Švýcarsko se po požáru postupně otvírá. Lidé budou moci už i na Pravčickou

Regiony
Ilustrační foto.
Dlouhé desítky let vozily okolní obce včetně Děčína svůj odpad na skládku nedaleko Mezné u Hřenska. Odpadky zasypaly přibližně hektarový pozemek do výšky několika metrů. Správa národního parku se nyní rozhodla, že nechá obří skládku zlikvidovat. Neví totiž, jaký odpad je zde uložený. Hrozí tak průsak nebezpečných látek do podzemí, odkud čerpá pitnou vodu i Děčín.

Obří skládka z Mezné zmizí. Odvoz vyjde na přibližně 40 milionů korun

Děčínsko