ŠTÍTEK: Kano

Ilustrační foto
Kano – Nejméně 150 lidí zahynulo minulý čtvrtek při útoku islamistů z hnutí Boko Haram na vesnici na severovýchodě Nigérie. S odvoláním na svědky o tom dnes informuje agentura AFP. Většina obětí se utopila v blízké řece, když utíkala před radikály.

Boko Haram zaútočil na nigerijskou vesnici, zemřelo 150 lidí

Svět
Ilustrační foto
Kano (Nigérie) – Tři nezletilé dívky se dnes ráno odpálily ve městě Damaturu na severovýchodě Nigérie a zabily nejméně 13 lidí, kteří se shromáždili k modlitbě. Agentuře AFP to řekl šéf místní policie. K trojitému sebevražednému atentátu se zatím nikdo nepřihlásil, podobné krvavé útoky ale většinou mívá na svědomí islamistické hnutí Boko Haram.

V Nigérii se odpálily tři dívky, zabily 13 věřících

Svět
Ilustrační foto
Kano (Nigérie) – Jen některé z žen, jež se dostaly minulý týden ze zajetí islamistické skupiny Boko Haram, jsou ochotné hovořit o své zkušenosti. Patří k ní hlad, hrozby, omezování osobního pohybu. V neděli večer bylo do tábora v hlavním městě státu Adamawa dopraveno 275 dětí a žen. Mnohé jsou v šoku a vykazují známky podvýživy, napsala agentura AFP.

Sexuální týrání, vynucené sňatky. Nigerijky vylíčily utrpení v zajetí islamistů

Svět
Ilustrační foto
Maiduguri (Nigérie) - Na severovýchodě Nigérie se dnes ozývala střelba včetně exploze ve dvou velkých městech, Maiduguri a Damaturu. Dvě sebevražedné atentátnice na tržišti v Maiduguri podle agentury AFP zabily více než deset lidí, panují však obavy, že obětí budou desítky. Údajní extremisté z hnutí Boko Haram v Damaturu zaútočili na policejní základnu.

Po útoku na tržišti v Nigérii zůstalo několik mrtvých

Svět
Násilí v Nigérii. Ilustrační foto.
Abuja – Při výbuchu tří bomb v největší mešitě severonigerijského města Kano dnes přišlo o život 64 lidí a dalších 126 osob utrpělo zranění. Oznámily to nigerijské bezpečnostní zdroje. Nálože explodovaly v době hojně navštěvovaných pátečních modliteb. K útoku se zatím nikdo nepřihlásil, podle agentury Reuters ale útok nese znaky akcí islamistické skupiny Boko Haram.

Při výbuchu tří bomb v největší nigerijské mešitě zemřelo 64 lidí

Svět
Abubakar Shekau z Boko Haram
Kano - Nigerijské islamistické hnutí Boko Haram popřelo, že uzavřelo příměří s tamější vládou. Zároveň podle agentury AFP vyloučilo jakoukoli možnost, že by zástupci islamistů do budoucna s představiteli vlády zasedli k jednacímu stolu.

Hnutí Boko Haram popřelo příměří s nigerijskou vládou

Svět
Ilustrační foto.
Kano – Při útoku zatím neznámých ozbrojenců na výcvikové středisko nigerijské policie zmizelo 35 policistů. Informovala o tom americká televizní stanice CNN s odvoláním na nigerijské úřady. Po příslušnících bezpečnostních složek bylo ihned zahájeno pátrání. K pravděpodobnému únosu se nikdo nepřihlásil, v oblasti ale operují islamisté ze sekty Boko Haram.

Neznámí ozbrojenci v Nigérii nejspíš unesli 35 policistů

Svět
Ilustrační foto
Kano - Nejméně 41 obětí na životech a 44 zraněných si vyžádal pondělní sebevražedný atentát na autobusovém nádraží ve městě Kano, které je největším obchodním střediskem na severu Nigérie. Oznámily to dnes agentury AP a AFP s odvoláním na místní zdravotníky a záchranáře. Předchozí bilance útoku čítala 25 mrtvých.

Útok na autobusové nádraží v Nigérii si vyžádal 41 mrtvých

Svět
Ilustrační foto
Kano/Dháka – Nespočet zraněných a desítky zatčených si v sobotu podle agentury Reuters vyžádal policejní zásah proti demonstrantům v bangladéšské metropoli Dháce, protestujícím proti americkému filmu údajně hanobícímu islámského proroka Mohameda.

Demonstrace proti filmu o Mohamedovi, v Dháce jsou i zranění

Svět
Nigérie – Až 25 mrtvých a šest vážně raněných si dnes vyžádaly útoky ozbrojenců na dvou místech v severní a severovýchodní Nigérii. Při explozích a střelbě v kampusu univerzity ve městě Kano na severu země podle agentury AP zemřelo asi 16, podle reportéra agentury AFP však až 20 lidí.

Při útocích na dvou místech na severu Nigérie prý až 25 mrtvých

Svět
Kano - V severní Nigérii zahynulo od pátečního večera při oddělených útocích islámských extremistů téměř 20 lidí. Nejméně čtrnáct osob přišlo o život při útoku na policejní stanici ve městě Gombe, při útoku ozbrojenců pak zemřelo v Kanu pět muslimských věřících. 

V Nigérii při útocích islamistů zahynula dvacítka lidí

Svět
Kano - Operace nigerijské armády namířená proti jedné z buněk islamistické sekty Boko Haram v severonigerijském městě Kano vyústila v několikahodinové střety s islamisty. Na místě podle armádních zdrojů zůstalo osm mrtvých z řad sekty, která při posledním atentátu v tomto městě zabila 85 lidí.

Při operaci nigerijské armády zemřelo osm lidí

Svět
Abuja - Při sérii koordinovaných útoků ve městě Kano na severu Nigérie bylo zabito nejméně 162 lidí. Podle agentury AFP jde o bilanci pořízenou součtem těl v tamější márnici. Stále ale není jasné, zda jde o konečný součet či zda nejsou mrtví ještě na jiných místech.

Po útocích radikální sekty v Nigérii přes 162 mrtvých

Svět
Tokio - Japonsko oznámilo, že bude letos pokračovat v kontroverzním lovu velryb v antarktické oblasti. Přistoupí při tom ke zvýšeným bezpečnostním opatřením na obranu proti ekologickým aktivistům, kteří již dříve varovali, že lov znemožní.

Japonsko bude pokračovat v lovu velryb

Svět