ŠTÍTEK: Kapské Město

Ilustrační snímek
Za poslední rok zvedl se svým týmem operativu rakoviny slinivky břišní zhruba na dvojnásobek. Řeč je o přednostovi Chirurgické kliniky Fakultní nemocnice Plzeň Jiřím Moláčkovi. Čekací doba na operaci u nejagresivnějšího nádorového onemocnění je tak přibližně dva týdny. „Snažíme se termíny zkrátit co nejvíce, operace je jedinou šancí, jak se pokusit nemoc porazit, nebo alespoň prodloužit nemocnému život,“ říká profesor Jiří Moláček.

Čeští chirurgové se snaží porazit rakovinu slinivky. Operací dělají dvojnásobek

Zdravotnictví
Profesor Moláček.
Zhruba na dvojnásobek zvedl profesor MUDr. Jiří Moláček, přednosta Chirurgické kliniky FN Plzeň, za poslední rok se svým týmem operativu rakoviny slinivky břišní - nejagresivnějšího nádorového onemocnění, s nejhorší prognózou, u něhož se zatím i přes pokročilé diagnostické metody a velké pokroky v léčbě nedaří snížit úmrtnost. Čekací doby na operaci jsou v současnosti přibližně dva týdny. „Snažíme se termíny zkrátit co nejvíce, operace je jediná šance, jak se pokusit nemoc porazit nebo alespoň prodloužit nemocnému život," říká profesor Jiří Moláček.

Chirurgové se snaží porazit rakovinu slinivky, operace zvedli na dvojnásobek

Karlovarsko
Markéta Nausch Sluková a Helena Havelková.
Beachvolejbalový pár Markéta Nausch Sluková – Helena Havelková se po necelém roce společného hraní rozpadl. Tým, který se dal dohromady v srpnu 2022, kdy se spojila elitní beachvolejbalistka Nausch Sluková s bývalou kapitánkou české volejbalové reprezentace Havelkovou, měl pod vedením trenéra Simona Nausche jasný cíl: probojovat se na olympiádu v Paříži. Tento záměr však zůstane nenaplněný.
10 fotografií

FOTO: Rozpad po necelém roce. Pár Nausch Sluková - Havelková končí

Ostatní sporty
Deset a půl tisíce kilometrů za volantem dodávky. Z Kunic na Blanensku až do Ghany na západním pobřeží Afriky. Lektor a cestovatel Filip Vítek (na snímku čtvrtý zleva) se dvěma výpravami brněnského Expedičního klubu má za sebou další cestu.
/FOTO/ Deset a půl tisíce kilometrů za volantem dodávky. Z Kunic na Blanensku až do Ghany na západním pobřeží Afriky. Dobrodružství a nevšední zážitky na každém kroku! Lektor a cestovatel Filip Vítek se dvěma výpravami brněnského Expedičního klubu má za sebou další cestu. Na africký kontinent se hodlá v příštích letech vrátit. „Do dvou let bychom chtěli dobýt s dodávkou Jihoafrickou republiku. Ujet to tahem celé z Kunic až do Kapského města. Po cestě se vystřídá několik výprav. Teď jsme zvládli zhruba polovinu,“ nastínil další plány Deníku Rovnost.
34 fotografií

VIDEO: V Africe předal dopisy od školáků z Benešova. A už plánuje další výpravu

Blanensko
Pohled z balkonu nového domova ve městě George během západu slunce
Zdravím všechny čtenáře do České republiky ze zimního jihoafrického George. Díky stipendijnímu grantu od Nadačního fondu ŠKODA AUTO trávím dlouhé tři měsíce na výměnném studijním pobytu u pobřeží Indického oceánu. Naskytla se mi tak příležitost objevit krásy afrického kontinentu, seznámit se s místním školním systémem, ale především poznat novou rodinu na dalším světadíle.

Na výměnném pobytu v zahraničí člověk objevuje sám sebe

Čtenář reportér
Letoun amerických vojenských sil, který se 13. září 1997 srazil nad Namibií s Tupolevem Tu-154M německého letectva
Bylo zřejmě jen otázkou času, kdy se to stane. Rok před katastrofou označila Mezinárodní federace asociací pilotů leteckých linek tři čtvrtiny vzdušného prostoru nad Afrikou za kriticky nevyhovující z hlediska bezpečnosti. Situace byla tak vážná, že v témže roce nahlásili jihoafričtí piloti při letech nad Afrikou více než 70 případů nebezpečného míjení blízkého srážce. V neděli 13. září 1997 štěstí došlo. A přišla kolize.
4 fotografie

Mrazivé svědectví z černé skříňky: Srážku letadel posádka přežila, pád už ne

Svět
Dušan Štěnička ukazuje, které země procestoval
/ROZHOVOR/ Vedle basketbalu miluje Dušan Štěnička také cestování. Bývalý manažer BK Opava a dlouholetý komisař procestoval asi osmdesát zemí. Společnost na cestách mu dělá manželka a také dva vnuci. Z navštívených zemí mu nejvíce učarovala Kostarika a JAR. Doma nebude ani letos v létě. „Chtěli jsme do Kostariky, ale vzhledem k ceně letenek a situaci na letištích to vidím na last moment do nějaké z evropských zemí,“ svěřil se Dušan Štěnička.

Dušan Štěnička: Ještě jednou bych se chtěl podívat do Kostariky

Ostatní sporty
Jihoafrický exprezident Frederik Willem de Klerk
Poslední bělošský prezident Jihoafrické republiky a nositel Nobelovy ceny za mír Frederik Willem de Klerk dnes zemřel ve věku 85 let. S odvoláním na nadaci F. W. de Klerka o tom informovala agentura Reuters. Nadace v prohlášení uvedla, že bývalý prezident bojoval s rakovinou a dnes ráno zemřel pokojně ve svém domě v Kapském Městě.

Zemřel poslední bělošský prezident Jihoafrické republiky de Klerk. Měl 85 let

Svět
Autokino u strahovského stadionu dnes promítá americkou kriminálku Tahle země není pro starý.
Autokino? Cestovatelská přednáška? Zajímavá výstava online? I dnes si můžete vybrat z pestré nabídky zajímavých akcí na tento den.

Tipy na středu 3. února

Volný čas
Sucho. Ilustrační foto
V létě hodně pršelo, teď v zimě zatím sněží. Půda v Česku je tak pro potřeby zemědělství nasycená vodou a sedláci by mohli být spokojeni. Jenže podle odborníků je to složitější. Česko se kvůli své geografické poloze a klimatickým změnám v Evropě musí připravit na budoucí střídání období velkého sucha s přívalovými dešti. A navíc stále existují i regiony, kde loňské deště nepomohly a vláha tam chybí.
17 fotografií

Když zaprší, zapomínáme na sucho. Chyba, varují odborníci

Ekonomika
Afrikou na pionýru.
Cestovatelský dokument Afrikou na pionýru, který kutnohorské kino Modrý kříž promítá ve čtvrtek 28. května od 19. hodiny, ukáže dobrodružství, které nezná hranice a které žene možnosti vlastního těla i svobodu ducha až do nejvyšších otáček. A zároveň přinese úchvatné záběry a pohled na přírodu a život Afriky, jaký nemá obdoby.

Kutnohorské kino uvede cestopisný snímek Afrikou na pionýru

Volný čas
Karvinské kino Centrum.
Kino u nás doma. Tak se dá zjednodušeně popsat projekt, do něhož se zapojilo 80 jednosálových kin v celé republice včetně kina Centrum v Karviné.

Kino ve vašem obýváku

Volný čas
Martin Stošek (vpravo) měl premiéru na Cape Epic absolvovat s týmovým šéfem a parťákem Kristiánem Hynkem.
Koronavirová krize zasahuje celou společnost sportovce nevyjímaje. Bikera Martina Stoška z týmu Future Cycling Northwave obrala o premiérový start na etapovém závodě horských kol Cape Epic v okolí Kapského Města. Měsíce přípravy i náklady na cestu vzaly za své.

Biker se hodil do karantény ve dvou

Ostatní sporty
Představitelka Emy Destinnové Božidara Turzonovová přijede s výročním pořadem.
V roce 1979 se stala Emou Destinnovou. Božidara Turzonovová hrála hlavní roli ve snímku Jiřího Krejčíka Božská Ema. S odstupem času prý na natáčení vzpomíná s velkou láskou, vždyť se mnoho naučila a práce ji velmi obohatila.

„Božská Ema“ Božidara Turzonovová se vrací

Volný čas
Vína ze Znovínu Znojmo. Ilustrační foto:
Znojmo, Kapské město – Ocenění Double Gold si ze soutěže Michelangelo International Wine Awards v jihoafrickém Kapském městě odnesl Sauvignon VOC Znojmo ročníku 2018. „Moc nás toto ocenění těší. Ukazuje se, že vína označená VOC Znojmo jsou skutečně světová,“ uvedl ředitel Znovínu Znojmo Pavel Vajčner.

Sauvignon ze Znovínu bodoval v Jihoafrické republice

Znojemsko