ŠTÍTEK: Karel Schwarzenberg

Prezident Petr Pavel. Ilustrační snímek
Jen málokteré město v Česku tak věrně kopíruje celostátní výsledek prezidentských voleb jako Vysoké Mýto. Petr Pavel tu v loňském klání vyhrál nad Andrejem Babišem s 59,3 procenty hlasů, jeho celorepublikový výsledek byl jen o necelé procento nižší - 58,32 procenta. A město takřka přesně zkopírovalo i celookresní výsledek druhého kola prezidentských voleb - Pavel měl na Orlickoústecku v součtu 59,92 procenta hlasů.
17 fotografií

Vysoké Mýto Pavlovi přeje. Místní mu ve volbách dali přednost před Babišem

Regiony
 Dnešek prezident Petr Pavel zakončí debatou s občany ve Vysokém Mýtě. Ilustrační foto.
Jen málokteré město v Česku a vlastně i celý okres Ústí nad Orlicí tak věrně kopírují celostátní výsledek prezidentských voleb, jako Vysoké Mýto. Petr Pavel tu v loňském klání vyhrál nad Andrejem Babišem s 59,30 procenty hlasů, jeho celorepublikový výsledek byl jen o necelé procento nižší – 58,32 procenta. A město takřka přesně zkopírovalo i celookresní výsledek druhého kola prezidentských voleb, Pavel měl na Orlickoústecku v součtu 59,92 procenta hlasů.

Vysoké Mýto Pavlovi přeje. Vyhrál tu nad Babišem, stejně tak Drahoš nad Zemanem

Orlicko
Klub Konvalinkových umělců a volnomyšlenkářů z České Skalice v sobotu v lese na Řezníčkovou roklí kousek za pomníkem Johna Lennona vysadil památný dub jako vzpomínku na knížete Karla Schwarzenberga.
/FOTO, VIDEO/ Co mají společného dvě natolik rozdílné osobnosti, jako byl John Lennon a o tři roky starší kníže Karel Schwarzenberg? Na první pohled nic - bývalý ministr žádné Beatlemanii nepropadl a legendární Brouk o politikovi s knížecími kořeny také asi nic neslyšel. Jedno je však nyní spojuje - ačkoliv patrně ani jeden z nich nikdy nenavštívil Českou Skalici, tak zde mají oba svá památná místa. V lese nad Řezníčkovou roklí, kousek za pomníkem Johna Lennona, vysadil v sobotu 20. dubna Klub Konvalinkových umělců a volnomyšlenkářů (KKUV) se svolením knížecí rodiny památný Schwarzenbergův dub.
13 fotografií

Uctili památku knížete: Schwarzenbergův dub vysadili u pomníku Johna Lennona

Náchodsko
Lubomír Zaorálek měl údajně prohlásit, že Rusko se nedá porazit a my patříme do jeho sféry. Jde ale o výmysl
Není to pravda, ale mohla by být. Tuto výmluvu používají často uživatelé sociálních sítí přistižení při tom, že šíří nějaký prokazatelně falešný výrok vložený do úst někomu, kdo nikdy nic takového neřekl. Podlehnout pokušení sdílet chytlavou hlášku slibující hodně reakcí, aniž by si předem ověřil její pravdivost, přitom může každý. Uvážíme-li současné rozdělení české společnosti, lze říci, že tuto náchylnost projevují obě strany.

Jsme ve sféře Rusů, řekl prý Zaorálek. Sociálními sítěmi opět letí lživé výroky

Česko
Poslední rozloučení s Karlem Schwarzenbergem v Českém Krumlově.
Stovky lidí zaplnily do posledního místa ve čtvrtek 18. ledna kostel sv. Víta v Českém Krumlově. Vévodské rekviem za Karla Schwarzenberga, jehož šlechtický titul zněl kníže ze Schwarzenbergu, vévoda krumlovský, hrabě ze Sulzu a okněžněný lanthrabě kleggavský, bylo posledním oficiálním rozloučením s tímto významným českým politikem, který zemřel 12. listopadu 2023 ve Vídni.
25 fotografií

Český Krumlov se rozloučil s Karlem Schwarzenbergem. Sbohem mu dal plný kostel

Českokrumlovsko
Karel Schwarzenberg s hejtmamen Schwarzenberské granátnické gardy Martinem Neudörflem v květnu 2016.
Po Praze, Murau, Schwarzenbergu, Sedlci u Kutné Hory a Orlíku nad Vltavou se Český Krumlov stane posledním místem, kde se bude konat zádušní mše za Karla Schwarzenberga, který zemřel v listopadu loňského roku. S Krumlovem byl úzce spjat a jeho rodina jej připomene slavnostním vévodským requiem ve čtvrtek 18. ledna v kostele sv. Víta. Pietu připravila společně se zdejší Schwarzenberskou granátnickou gardou a českobudějovickou diecézí.
14 fotografií

Český Krumlov uctí Karla Schwarzenberga. Na čtvrtek chystá slavnostní requiem

Českokrumlovsko
Osobnosti roku 2023
Jejich otisk v kalendáři končícího roku je zřetelný. Hodně se o nich mluvilo, byli středem pozornosti médií i celé veřejnosti. Ovlivňovali naše životy, někteří bezprostředně, jiní svými činy, jimiž dělali republice čest a jejím obyvatelům radost. Muži a ženy roku 2023. Každý čtenář si zajisté sestavuje vlastní pětku lidí, kteří pro něj hodně znamenají, váží si jich, fandí jim jako politikům či sportovcům. Budeme rádi, když nám svoje postřehy ze světa slavných i svých výjimečných sousedů budete posílat po celý příští rok, abychom z nich sestavili žebříček osobností roku 2024.

Hýbaly Českou republikou. Deník vybral osobnosti roku 2023

Česko
Některé výmysly jsou až úsměvné. Například ten o Svazu sběračů lesních plodů, který prý od začátku příštího roku začne rozdávat povolenky na sběr hub. Opět jde o šířenou lež dezinformátorů.
Mezi ty bizarnější nesmysly konce letošního roku určitě patří fáma o připravovaném novém sdružení nazvaném údajně Svaz sběračů lesních plodů (SSLP), který prý začne od začátku sezony sběru hub 2024 prodávat regionální či celostátní povolenky na houby. Je to lež a aktualizovaná verze vylhané zprávy, jež se objevovala už v roce 2011.

Povolenky na sběr hub? Svaz navázaný na EU je vydávat nebude, je to další lež

Česko
Mše za Karla Schwarzenberga v Chrámu sv. Štěpána ve Vídni.
Zemřel velký muž, šlechtic rodem i duchem. V pravé poledne začala v Chrámu sv. Štěpána ve Vídni mše za Karla Schwarzenberga, bývalého českého ministra zahraničí, senátora, kancléře a přítele prezidenta Václava Havla. Přišly ho uctít desítky Rakušanů, Čechů, turistů a příslušníků šlechtických rodů z celé Evropy. Na čestných místech v popředí katedrály seděli synové a dcery obou schwarzenbergských větví, Lobkowiczů a Kinských.
11 fotografií

Byl náš i váš. Karla Schwarzenberga uctily při mši ve Vídni desítky lidí

Státy EU
Veřejné rozloučení s Karlem Schwarzenbergem na Malé Straně.
Přes dva miliony korun věnovali do pokladničky i elektronickou formou lidé, kteří se v minulém týdnu přicházeli do malostranského kostela Panny Marie pod řetězem rozloučit k veřejně vystavené rakvi s urnou zesnulého politika Karla Schwarzenberga. Ten vyslovil ve své poslední vůli přání, aby příchozí nepřinášeli květiny, ale raději své peněženky otevřeli přímo na místě: aby věnovali peníze na charitativní činnost řádu maltézských rytířů a na pomoc Ukrajině bojující s armádou Ruské federace.
41 fotografií

Na výzvu zesnulého Schwarzenberga lidé darovali přes dva miliony korun

Praha
V kostele Maltézských rytířů Panny Marie pod řetězem bude vystavena rakev se zesnulým politikem a hradním kancléřem Karlem Schwarzenbergem, který zemřel 12. listopadu ve věku 85 let.
/VIDEO, FOTO/ Rozloučení se zesnulým politikem Karlem Schwarzenbergem (TOP 09) neskončilo jeho pohřbem. Ten se jako velkolepá událost, ozdobená účastí uctívaných, vzácných i vznešených hostů, uskutečnil v sobotu odpoledne v katedrále sv. Víta, Václava a Vojtecha na Pražském hradě. Rakev s urnou pak byla odvezena do hrobky schwarzenberské knížecí sekundogenitury na Orlíku, kde se již uskutečnil obřad jen za účasti nejužší rodiny. Následovala hudební vzpomínka v Lucerna Music Baru nazvaná Karel žije dál, což zase byla akce zcela odlišného charakteru; doplněná v dalších prostorách Paláce Lucerna také promítáním filmů a prezentací fotografií.
75 fotografií

Pohřbem nic nekončí. Karla Schwarzenberga vyprovodí cyklus zádušních mší

Praha
Akce Karel žije dál v Lucerně 9. prosince 2023
/FOTO, VIDEO/ Karel žije dál. Tak se jmenuje akce konaná v sobotu odpoledne a večer ve všech prostorách paláce Lucerna. BYla součástí posledního rozloučení s knížetem Karlem Schwarzenbergem, který zemřel 12. listopadu ve Vídni. Hlavním bodem akce byl koncert řady kapel a muzikantů různých žánrů, který začal v 16 hodin v Lucerna Music Baru. Provázeli jím Světlana Witovská a Jindřich Šídlo.
63 fotografií

Karel žije dál. Hudebníci v Lucerně vzpomínali na Karla Schwarzenberga

Praha
Pohřeb Alžběty II.
V sobotu 9. prosince se v pražské katedrále sv. Víta rozloučí blízcí, pozvaní hosté a na okolních nádvořích i běžní lidé se zesnulým Karlem Schwarzenbergem. Poslední sbohem mu dají mimo jiné přední čeští politici či členové evropských šlechtických rodů. Pohřby šlechticů a členů královských rodin v tomto století měly vždy hojnou účast a nesly symboliku související s rodovou tradicí. Deník připomíná ty největší. 

Největší pohřby šlechticů 20. století: Přišly tisíce hostů, nechyběla symbolika

Svět
Karel Schwarzenberg na svém zámečku Dřevíč v roce 2012.
Prezident Petr Pavel, členové vlády, členové rodu Lobkowiczů, Czerninů nebo Kinských. Pohřbu zesnulého diplomata, bývalého českého ministra zahraničí, Karla Schwarzenberga se v sobotu 9. prosince zúčastní mnoho známých osobností. Přestože byl Schwarzenberg významnou postavou veřejného života, při na velkoplošné obrazovky přenášené mši v katedrále svatého Víta mu poslední sbohem dají především jeho nejbližší. Předpokládá se, že lidé v chrámu uvidí jeho manželku, děti či synovce. Deník přibližuje, kdo je kdo.

Se Schwarzenbergem se rozloučí i jeho rodina. Podívejte se, kdo je kdo

Česko
V kostele Maltézských rytířů Panny Marie pod řetězem bude vystavena rakev se zesnulým politikem a hradním kancléřem Karlem Schwarzenbergem, který zemřel 12. listopadu ve věku 85 let.
/VIDEO, FOTOGALERIE/ Od středy se zájemci chodí loučit s knížetem a bývalým ministrem zahraničních věcí Karlem Schwarzenbergem do kostela Panny Marie pod řetězem, který leží na Malé Straně kousek od Karlova mostu. I v pátek 8. prosince stáli lidé před kostelem, kde je vystavená rakev, frontu. Přes velký zájem a množství čekajících fronta postupuje bez problémů a čekající se dovnitř dostanou v rámci několika minut.
49 fotografií

Zájem o rozloučení s Karlem Schwarzenbergem trvá i v pátek. U kostela je fronta

Praha
Karel Schwarzenberg
Návštěvníci, kteří se vydají v sobotu 9. prosince na Pražský Hrad, se musí připravit na omezení kvůli pohřbu politika Karla Schwarzenberga. Poslední rozloučení proběhne se státními poctami v katedrále svatého Víta od 12 hodin, dovnitř se ale dostanou jen pozvaní. Kde obřad zhlédnout, jaká omezení se dotknou turistů a na co se připravit, zodpoví souhrn Deníku.

Pohřeb Schwarzenberga: Částečně uzavře Hrad, jak proběhne, na co se připravit

Česko
Karel Schwarzenberg při prezidentské kampani v lednu 2013.
O akci pořádanou v sobotu jako uctění památky Karla Schwarzenberga je podle pořadatelů obrovský zájem. Ve čtvrtek spustili druhé kolo rezervací, ovšem dá se předpokládat, že ani přes navýšení kapacity se všichni zájemci do Lucerna music baru a přilehlých prostor nedostanou. Proto organizátoři akce Karel žije dál chystají umístění velkoplošné obrazovky do pasáže Lucerna, na níž budou moci zájemci sledovat mimořádný koncert.
39 fotografií

O akci Karel žije dál je velký zájem. Pořadatelé chystají velkoplošnou obrazovku

Praha
Rakouská arcivévodkyně Marie Luisa se jako druhá manželka francouzského císaře Napoleona stala na čtyři roky francouzskou císařovnou. Manželství bylo šťastné
Poprvé se ženil z čiré lásky, podruhé šlo o politický kalkul. Druhou manželkou císaře Napoleona se stala habsburská arcivévodkyně Marie Luisa, která byla paradoxně celý život vedena k nenávisti vůči Francouzům. K překvapení všech se však mezi manželi nakonec vyvinul láskyplný vztah. Napoleonovy vojenské prohry ale pár rozdělily. 
18 fotografií

Druhá žena Napoleona? Marii Luisu mu přihrál Schwarzenberg

Historie