ŠTÍTEK: Kiel

Hlavní nádraží v Drážďanech.
Další stávka strojvedoucích německého dopravce Deutsche Bahn (DB) svolaná odbory GDL ovlivní spoje z Česka do Německa a zpět od dnešní noci. Strojvedoucí v osobní dopravě budou stávkovat 24 hodin od úterních 02:00. Omezení se budou týkat zejména vlaků na linkách z Prahy do Berlína, Hamburku, Kielu a Flensburgu nebo regionálních vlaků z Chebu do Marktredwitzu. Noční spoje stávka omezí jak v noci na úterý, tak v noci na středu.

Další stávka německých strojvedoucích ovlivní spoje do Německa už dnes v noci

Ústecko
Tomáš Mrkva
Sezona plná triumfů. Výrazné výkony v reprezentaci i zahraničních soutěžích přinesly Tomáši Mrkvovi a Markétě Jeřábkové podruhé vítězství v anketě Házenkář/ka sezony. Zkušený gólman Kielu slavil bundesligový titul, produktivní levá spojka, která ovládla anketu už v roce 2020, vyhrála s Kristiansandem vše, co se dalo. Tamní Vipers dominovaly v norské lize, poháru i Lize mistryň.

Titul z Německa a Ligy mistrů. Házenkáři sezony jsou Mrkva a Jeřábková

Házená
Tomáš Mrkva proti Islandu zářil, svými zákroky dotáhl český národní výběr k velké výhře.
Byl hlavním hrdinou středeční výhry českých házenkářů nad Islandem 22:17. Proti favoritovi vytahoval jeden skvělý zákrok za druhým, hvězdní Seveřané si s jeho kousky neuměli poradit. A gólman Tomáš Mrkva si utkání hrané ve výborné atmosféře užíval od prvních minut. „Porazili jsme nesmírně kvalitní tým o pět branek, dostali jsme jen sedmnáct gólů. K tomu není co dodat, to jsou skvělá čísla,“ těšilo Mrkvu.

Snad jsme se s brněnským peklem rozloučili důstojně, říká středeční hrdina Mrkva

Házená
Tomáš Mrkva proti Islandu zářil, svými zákroky dotáhl český národní výběr k velké výhře.
Byl hlavním hrdinou výhry českých házenkářů nad Islandem. Proti favoritovi vytahoval jeden skvělý zákrok za druhým, hvězdní Seveřané si s jeho kousky neuměli poradit. A gólman Tomáš Mrkva si utkání hrané ve výborné atmosféře užíval od prvních minut. „Porazili jsme nesmírně kvalitní tým o pět branek, dostali jsme jen sedmnáct gólů. K tomu není co dodat, to jsou skvělá čísla,“ těšilo Mrkvu.

Češi ještě neztratili. Teď přijde odveta na Islandu. Budou nahecovaní, ví Mrkva

Házená
Koupal se přes tisíc let...
Několik týdnů se připravovalo vyzdvižení šestitunového stromu dlouhého deset metrů z hloubky asi osmnácti metrů v jezeře v Altausse ve Štýrsku v rámci výzkumného projektu správy rakouského lesnictví, zemědělské univerzity ve Vídni a nadace Waltera Munka, který má vyjasnit původ jezera a získat poznatky z vývoje klimatu a zatížení mikroplasty.

Od sousedů: Vytáhli z jezera 1400 let starou jedli

Z okolí
Pavel Dobrý v roce 1998 v dresu Viktorie Plzeň.
Do Viktorie Plzeň přišel Pavel Dobrý v létě 1998 z Přeštic s šestadvaceti góly. Přechod z divize do první ligy ale pro dvaadvacetiletého fotbalistu nebyl snadný. „Rozdíl čtyř soutěží byl znát. Fotbal byl najednou rychlejší, tvrdší, na všechno bylo málo času,“ vzpomíná urostlý forvard, kterého si do Viktorie vytáhl trenér Petr Uličný. „Pro hráče je dobré, když ho trenér chce a věří mu. A já důvěru trenéra Uličného cítil,“ říká Dobrý, o kterého se ucházely i Blšany, ale pro Viktorii rozhodl zájem trenéra.
3 fotografie

LEGENDY VIKTORIE: Kanonýr, který se změnil v bojovníka

Fotbal
Zbraň na místě činu. Ilustrační foto.
19letý Štýřan zavraždil loni v červenci 17letou dívku nůžkami. Znali se několik let, krátkou dobu měli příležitostný styk, a když se s ním partnerka ocitla v jiném stavu, rozhodli nechat dítě přijít a společně se o ně starat, píše DK. "Dítě nebylo plánováno, ale ani nechtěno," uzavíral žalobce.

Od sousedů: Další zavražděné ženy...

Českobudějovicko
Václav Horáček a Jiří Novotný
/ROZHOVOR/ Házenkářské stálice. Česká rozhodcovská dvojice Václav Horáček, Jiří Novotný se ve světovém měřítku těší obrovskému uznání, patří k nejlepším na světě. Brněnští sudí nechyběli na žádné z vrcholných mužských akcí od roku 2010. Mezi jejich nejvýznamnější zápasy patří finále mistrovství světa v roce 2015 či loňské finále Ligy mistrů. O náročnosti funkce rozhodčího hovořil Deník s Jiřím Novotným.

Divočina v Makedonii, úcta v Kielu. Rozhodčí musí být trpělivý, má jasno Novotný

Házená
Brankář Zubří Milan Malina
Patří k největším oporám týmu a zároveň k nejoblíbenějším hráčům mezi fanoušky. V zuberském dresu jej však od příští sezony již neuvidí. Extraligový brankář Milan Malina v Robe překvapivě končí, na jeho místo přichází zkušený Jakub Krupa, který se do Zubří vrací po čtrnácti letech strávených v zahraničí.
8 fotografií

Gólman Malina v Zubří končí! Je to obchod, posteskl si

Ostatní sporty
Bývalý premiér Andrej Babiš (na snímku z 25. listopadu 2021)
Populistické vlády byly na začátku pandemie covidu-19 neochotné zavádět nepopulární opatření proti šíření nákazy a kvůli jejich politice zemřelo zbytečně mnoho lidí. Napsal to izraelský deník The Jerusalem Post s odkazem na vědeckou studii provedenou na několika evropských univerzitách a v hospodářském institutu IfW v německém Kielu. Ve výčtu populistických vlád, které prý takto postupovaly, je i předchozí vláda ČR.
26 fotografií

Populistické vlády, včetně Babišovy, na začátku pandemie postupovaly špatně

Svět