ŠTÍTEK: Kino Oko

Stodolu i zámeckou zahradu v Kladně čeká proměna.
/FOTOGALERIE, VIDEO/ Do Stodoly v kladenské zámecké zahradě se po více než pěti letech vrátí život. Objekt, kde se konaly svého času hlavně víkendové diskotéky a aktuálně slouží jen jako skladiště, přetvoří Kladno v moderní prostor vhodný pro konání kulturních akcí. Revitalizována bude i část zámecké zahrady a prostranství u zámku bude výhledově průchozí až do Podprůhonu. Projekt, který už má konkrétní obrysy, přijde městskou pokladnu na 100 milionů korun.
31 fotografií

Ples ve Stodole? Chatrající objekt se za 100 milionů změní v kulturní prostor

Kladensko
Podnikat v centru Kladna je obtížné. Končí jedna provozovna za druhou. Lidé dnes dávají přednost obchodním centrům pod jednou střechou.
/FOTO, VIDEO/ Kladenská pěší zóna v ulici TGM, kde už druhý rok pokračuje rekonstrukce, má aktuálně z velké části položenu novou dlažbu ze žulových kostek. Povrch je to pěkný, ovšem když odlepíte zrak od země, zmocní se vás pocit, že se nacházíte ve městě duchů. Převládají zašedlé výlohy zkrachovalých obchodů a opuštěných restaurací, po soumraku nikde nikdo.
97 fotografií

Kladenská pěší zóna se stala městem duchů. Končí i Zanzibar a TV produkty

Kladensko
Tvůrci největšího filmového obrazu všech dob, malíři Adam Windsor (vpravo) a Václav Kovář.
/FOTO, VIDEO/ Improvizace, otevřenost a spolupráce definují podstatu tvorby skupiny Procesistů. A právě osmatřicetiletý Adam Windsor a jednačtyřicetiletý Václav Kovář, oba liberečtí malíři-samouci, pokračují v myšlence a zkoumání kolektivního vědomí prostřednictvím obrazů, do jejichž tvorby se mohou zapojit prostřednictvím živého streamu právě i samotní diváci.
27 fotografií

Liberečané stvořili největší filmový obraz. Na Comic-Conu odhalí další novinku

Liberecko
Honza Dušek si splnil celoživotní sen. O jeho cestě pojednává film Černobyl na kolečkách.
Třiadvacet minut po půlnoci měl v úterý ráno v pražském kině Bio Oko premiéru dokument Černobyl na kolečkách. „Přesně na výročí výbuchu tamní elektrárny,“ řekla v rozhovoru pro Deník režisérka Eva Toulová. V roce 1986 totiž došlo k tragédii v 1.23 hodin sovětského času, což je o hodinu víc než toho středoevropského. Film mapuje loňskou cestu čtyřicátníka Honzy Duška s roztroušenou sklerózou, kterého na cestě doprovází lidé, jež mu chtěli splnit jeho velké přání – projet Černobyl. Přidali navíc i Kyjev a nejvyšší ukrajinskou horu Hoverlu.
6 fotografií

Nadšenci splnili vážně nemocnému Honzovi sen. Na vozíčku projel Černobyl

Film a televize
Filmový průmysl, natáčení, kinosál, kamery. Ilustrační foto
Divadla, kina, koncertní sály a třeba také cirkusy mohou po několikaměsíční pauze způsobené opatřeními proti šíření koronaviru ode dneška znovu otevřít sály pro diváky. Kulturní akce uvnitř se mohou konat s účastí nejvýš 500 lidí, pořadatelé mohou obsadit maximálně polovinu kapacity sálů. Akcí pod širým nebem, které jsou povolené od minulého pondělí, se může účastnit až 1000 lidí, dosud byla stopka na 700 lidech. I v tomto případě musí být naplněna maximálně poloviční kapacita prostoru. Velká část divadel ale čeká s představeními uvnitř na červen.
6 fotografií

Nová vlna rozvolnění: Otevírají divadla, kina i hotely. Ale za jasných podmínek

Česko
Nejvíce nominací (tři) posbíral autobiografický komiks scenáristky Terezy Drahoňovské a kreslířky Štěpánky Jislové Bez vlasů
Už po čtrnácté vyhlásí porota komiksových cen Muriel své vítěze. Vyhlášeni budou 24. února, tentokrát nikoliv živě v Bio Oko, ale online na webu České televize. Pořadem provedou Ester Geislerová a Johana Ožvold a bude natočen ve studiu ČT – bez diváků.

Který komiks bude nejlepší? Porota vyhlásí ceny Muriel

Ostatní
ředitel Bio Central Petr Vítek
Bio Central, tradiční hradecké útočiště kinofilů, je zaměřené na kvalitní filmovou tvorbu a artový film. V repertoáru jsou také opery, divadlo nebo balet v kině. Bio Central hostí významné filmové přehlídky a festivaly, uvádí dokumentární tvorbu a podporuje začínající filmaře. 

Bio Central: Jestli neotevřeme, kino neudržíme

Podnikání
Natáčení filmu Francek - hraného dokumentu o životě malíře Františka Kupky.
/FOTOGALERIE, VIDEO/ Místnost zahalená do jemného oparu, u stolu sedí otec u novin a Franckova odměřená macecha komanduje a drhne v neckách jeho mladší sourozence. Dospívající Francek se této pro něj ponižující proceduře nehodlá podrobit a vzdoruje. To je jen jedna ze scén nového filmu, který se loni natáčel také v Dobrušce a Opočně na Rychnovsku o zdejším a asi nejslavnějším rodákovi Františku Kupkovi.
25 fotografií

Francka čeká premiéra, zatím pro pozvané

Volný čas
Holešovice. Ilustrační foto.
Britský deník The Guardian v sobotu na webu zveřejnil žebříček deseti nejzajímavějších míst v evropských městech, která přitom nepatří k těm turisticky nejvyhledávanějším. Vedle berlínského Neuköllnu, univerzitní čtvrti v Bruselu či náměstí Järntorget a ulice Långgatorna ve švédském Göteborgu se dostalo i na pražské Holešovice. Proč je tato část Prahy 7 podle Guardianu jednou z deseti nejvíc „cool“ čtvrtí v Evropě?
16 fotografií

Kulturní vyžití, občas komunistická monstra. Holešovice patří mezi „cool“ čtvrti

Praha
Radnice v Šumperku. Ilustrační foto
Filmové projekce, návštěvu radnice, přednášku i procházky nabídnou již 4.Dny architektury, které v Šumperku vypuknou v pátek 4.října. V sobotu večer je navíc okoření již 14. šumperská PechaKucha Night.  

4. Dny architektury i 14. PechaKucha Night

Volný čas
Panství Downton.
Panství Downton, jeden z nejslavnějších televizních seriálů moderní éry, dospěl k velkolepé závěrečné kapitole, která se odehraje v kinech. Stejnojmenný film završuje často neuvěřitelné osudy příslušníků starobylého rodu Crawleyů a jejich služebnictva.

Panství Downton v kině ve Strakonicích

Volný čas