ŠTÍTEK: klasická hudba

František Kinský.
/ROZHOVOR, FOTO, VIDEO/ S jednou ze špacírek pózuje fotografovi v komnatách Nového zámku v Kostelci nad Orlicí jeho majitel František Kinský. Když se zeptáte, komu patřila, upozorňuje na nápis na špacírce, patřila sestře jeho dědy. A záhy začne sypat z rukávu její zajímavý příběh. Máte pocit, že těch příběhů jsou tu ukryty stovky, za každým z předmětů, s nimiž je Nový zámek a rod Kinských spojen. Žije však i přítomností, kdy je už několik let novým kulturním centrem, které láká na výstavy a řadu akcí. Nejen na ně jsme se v rozhovoru zeptali Františka Kinského.
36 fotografií

František Kinský a novinky zámku: Memento minulých dob jsem odeslal do zapomnění

Rychnovsko
Lenka Graf v Hamburku.
/FOTO, VIDEO/ Lenka Graf, známá česká sopranistka z Ústí nad Labem a zpěvačka tzv. crossover stylu, konečně představila svou dlouho očekávanou novinku, píseň Křídla snů z dílny hudebního producenta Michala Dvořáka. K prvnímu uvedení své nejnovější skladby si navíc symbolicky vybrala Centropol Český dům v Hamburku, zázemí českých fanoušků na fotbalovém mistrovství Evropy 2024.
9 fotografií

Křídla snů Lenka Graf zazpívala poprvé českým fotbalovým fanouškům na Euru 2024

Čtenář reportér
Houslista Jaroslav Svěcený.
Ve dnech od 12. do 14. dubna se v Aši koná první ročník festivalu vážné hudby s názvem Ašské jaro. Kulturní centrum LaRitma jej pořádá ve spolupráci s Uměleckou agenturou Alexandry Benešové. Smyslem akce je rozšířit hudební nabídku městské organizace a oživit místní sakrální památky. Záštitu nad festivalem převzali houslista Jaroslav Svěcený a emeritní biskup plzeňský František Radkovský. Oba se hudební přehlídky osobně účastní.

První ročník Ašského jara oslaví vážnou hudbu a církevní památky

Čtenář reportér
Festival Smetanova Litomyšl
/PROGRAM FESTIVALU/ Všechny opery Bedřicha Smetany zazní příští rok na festivalu Smetanova Litomyšl. Pořadatelé odtajnili část programu 66. ročníku největšího mimopražského festivalu klasické hudby v České republice. Festival připomene 200 let od narození tohoto slavného hudebního skladatele. V prodeji jsou už operní sady lístků nebo vstupenky na galakoncert britsko-italského tenoristy Freddie De Tommasa, který je považován za následovníka Luciana Pavarottiho.

Smetanova Litomyšl odtajnila příští program. Oslaví 200 let narození skladatele

Svitavsko
Letní hudební akademie přiveze do Kroměříže i letos mistry klasické hudby.
Šestý ročník hudební akademie pro mladé talenty začíná v Kroměříži ve čtvrtek 17. srpna. Přivítá na šest desítek studentů ze šesti zemí světa, kteří se budou zdokonalovat v deseti různých oborech. Veřejnost se pak může těšit na nabitý program festivalu Hudební Kroměříž. Zazní barokní hudba, Mozart, Beethoven, Dvořák i skladba Jiřího Pavlici.
32 fotografií

Špičky klasické hudby míří do Kroměříže. Ve čtvrtek začne Letní hudební akademie

Kroměřížsko
Daniel Matejča s Petrem Rajnohou nadchli publikum na festivalu Hudební léto Kuks
Třetí koncert 14. ročníku festivalu Hudební léto Kuks se opět konal v nádherných prostorách barokního kostela Nejsvětější Trojice v Kuksu. Příznivci klasické hudby byli v sobotu 22. července 2023 svědky dvou sólových výkonů kvalitních interpretů – mladého českého houslisty Daniela Matejči a předního českého varhaníka Petra Rajnohy. Večerem provázel zkušený moderátor Jiří Vejvoda.
24 fotografií

Daniel Matejča s Petrem Rajnohou nadchli publikum na festivalu Hudební léto Kuks

Volný čas
Již 46. ročník hudebního festivalu Kladrubské léto přinese sérii čtyř koncertů v kostele kladrubského benediktinského kláštera.
Komorní hudba, bravurní výkony vystupujících spojené s úžasnou hrou světel, jakou dokázal architekt Santini zabudovat do svého mistrovského díla v Kladrubech. Milovníci vážné hudby si i v letošním roce přijdou na své. Jeden z nejstarších hudebních komorních festivalů v regionu, Kladrubské léto, i tentokrát nabídne hudební lahůdky.

Varhany či saxofony. Vše zazní v rámci hudebního festivalu Kladrubské léto

Volný čas
Houslista Jaroslav Svěcený.
Vážná hudba, folk nebo varhany. Taková je nabídka letošního cyklu večerních koncertů Čarovné tóny Macochy. Budou ho od 7. do 11. června hostit jeskyně Moravského krasu na Blanensku. „Hudební fanoušci si vychutnají jedinečnou akustiku podzemních krasových prostor i hru světel na vápencových stěnách,“ řekl ředitel Správy jeskyní České republiky Lubomír Přibyl.
8 fotografií

Čarovné tóny Macochy rozezní Moravský kras. Zahrají Ulrychovi i Svěcený

Blanensko
Z minulých ročníků Mezinárodního hudebního festivalu Kutná Hora. Terezie Fialová, Jiří Bárta.
/FOTO, VIDEO/ Mezinárodní hudební festival Kutná Hora je známý především mezi milovníky klasické hudby jako festival komorní hudby s vytříbenou dramaturgií, kterou připravuje uznávaný violoncellista Jiří Bárta. Ten při přípravách klade důraz na princip dramaturgických kontrastů, přičemž se mu daří vytvářet vyváženou kombinaci náročnosti a posluchačské atraktivnosti.
78 fotografií

Mezinárodní hudební festival Kutná Hora představuje nabitý program 16. ročníku

Volný čas
Děti z Velehradu vyrazily na koncert vážné hudby do Zlína.
Nedávno se naši čtvrťáci poprvé vydali do Kongresového centra Zlín na koncert vážné hudby. Byli jsme plni očekávání, jaké to bude a jestli to zvládneme. Pan dirigent Machek se zlínskými filharmoniky s námi putoval do říše krásné hudby, ale především do říše naší kouzelné fantazie. Tajemnými chodbami malenovického hradu, zlínského a vizovického zámku jsme prošli po stopách pověstí do minulosti i nedaleké budoucnosti.
7 fotografií

Děti z Uh. Brodu vyrazily na koncert vážné hudby do Kongresového centra Zlín

Čtenář reportér
Koncert vážné hudby v Městském společenském domě v Kolíně.
/FOTOGALERIE/ Perfektní instrumentální výkony před zaplněným sálem, takový byl první koncert letošní již padesáté deváté koncertní sezony Kruhu přátel hudby odehrávající se v Komorním sále Městského společenského domu v Kolíně. Odstartovali jej houslista Jiří Vodička a klavírista Martin Kasík, kteří si stejné prostředí vyzkoušeli už před pěti lety.
37 fotografií

Kolínským společenským domem zněla vážná hudba. Začala koncertní sezona

Volný čas
Houslový virtuos Jaroslav Svěcený.
Příznivci vážné hudby si mohou v sobotu 10. prosince na zámku v Klášterci nad Ohří vychutnat Vánoční koncert Jaroslava Svěceného. V renesančním sále zazní nejen adventní program v podobě skladeb Vivaldiho, Corelliho a dalších slavných skladeb barokních autorů, ale také vánoční hudba včetně malého překvapení. Tím je koleda, kterou známý houslový virtuos napsal speciálně pro tyto vánoční svátky.
3 fotografie

Klášterecký zámek rozezní Vánoční koncert Jaroslava Svěceného

Volný čas
Hobojista Vilém Veverka
Nejen typické koledy, ale i klasickou hudbu, která má v sobě kouzlo navodit slavnostní atmosféru, vydal na svém prvním vánočním albu vynikající hobojista Vilém Veverka. V globálním měřítku má vánoční „hobojovou“ desku pouze jeho kolega Albrecht Mayer z Berlínské filharmonie. Na české scéně je tedy toto album první svého druhu.

Hobojista Vilém Veverka: Jestli o něčem sním, tak o bílých Vánocích

Hudba