ŠTÍTEK: Klinika Mayo

Klasické porodní kozy nedávají ženám příliš prostoru na hledání vhodné polohy. Rodičky tak často zbytečně končí na zádech. Pro postup porodu jsou ale mnohem vhodnější vertikální polohy.
České porodnictví se mění a modernizuje. A to nejen co se vybavení týče, ale také v přístupu k rodičkám. Pomalu tak končí čas nucené polohy na zádech na porodní koze. Porodní gauč nabízí rodičkám možnost v průběhu porodu pohodlně měnit polohu. Gauč tak může porod usnadnit a omezit zbytečné zásahy i poranění.

České porodnictví se mění. Místo kozy leckde najdete pohodlný gauč

Rady, tipy
Kuří oko se nejčastěji vytváří na místech, která trpí větším tlakem, jako jsou palce, malíčky, paty nebo polštářky na chodidle.
Znáte rčení Šlápl mu na kuří oko? Naznačuje, že někdo někoho zasáhl na velmi citlivém místě. A pokud bychom to vzali doslova, byl by význam stejný. Kuří oko, nepatrný útvar na chodidle, může člověku působit velkou bolest a dokonce mu ztěžovat chůzi. Skrývá totiž trn, který roste směrem dovnitř a dráždí citlivé nervy. Je proto důležité řešení problému s kuřím okem neodkládat.

Kuří oko: Proč vzniká a jak se ho zbavit? Potíže nepodceňujte

Zdraví
Nejjednodušší je zpočátku provádět Kegelovy cviky vleže
Posilování svalů pánevního dna se v minulosti nevěnovalo příliš mnoho pozornosti, zato dnes jde o téma velmi diskutované. Svaly pánevního dna totiž hrají klíčovou roli v podpoře zdravých močových a reprodukčních orgánů. Nejznámějším a nejjednodušším způsobem, jak je posílit, jsou Kegelovy cviky. Působí proti inkontinenci i dalším problémům u žen i mužů, můžete je provádět téměř kdekoliv a účinky se projeví už za pár týdnů. Co jsou Kegelovy cviky a jak pomáhají?

Kegelovy cviky: Proč by je nejen ženy 50+ měly cvičit a jak pomohou mužům

Zdraví
Dudlík je nenahraditelným pomocníkem při usínání dítěte. Má i své zápory, ale těm je možné se vyhnout při střídmém používání dudlíku.
Existuje mnoho důvodů, proč rodiče mají dudlík za nepostradatelný. Dudlík je především úžasným uklidňujícím prostředkem. Jeho sání má totiž schopnost snížit srdeční tep i krevní tlak. Dudlík také zmírňuje stres po očkování nebo krevních testech. A také pomáhá miminkům lépe usnout. Kdy je však dobré začít se dudlíku pomalu zbavovat? A jakým způsobem?

Jak a proč se zbavit dudlíku? Je velkým pomocníkem, avšak musí se s ním chytře

Rady, tipy
Cokoli, co dráždí vnitřek nosu, může způsobit rýmu.
Rýma je jedním z nejčastějších příznaků, které provázejí řadu nemocí dětí i dospělých. Většinou jsou to infekce, které způsobují ucpaný nos. K léčbě akutní rýmy pak stačí oněch známých sedm dní samoléčby. Ale co s rýmou chronickou? Co všechno ji může způsobovat a jak málo známé příčiny rýmy léčit? Zeptali jsme se praktické lékařky Ludmily Bezdíčkové.

Rýma i po pár panácích? Lékařka vysvětluje důvody, proč lidem pořád teče z nosu

Zdraví
Kokosový olej se do kuchyně lidí, kteří bojují s vyšším cholesterolem, určitě nehodí.
Všichni hledáme ty nejlepší potraviny, které nám pomáhají upevňovat dobrou kondici. Patří mezi ně i zdravé tuky, mezi něž někteří lidé řadí i ten kokosový. Je ale pravda, že kokosový olej léčí? Nakolik platí, že funguje jako prostředek pro snazší hubnutí, prospívá srdci a je dobrý pro diabetiky? Podívejme se na nejčastější tvrzení, která se o kokosovém tuku říkají.

Spaluje břišní tuk a pomáhá hubnout. Co opravdu dokáže olej z chlupatého ořechu?

Zdraví
U pacientů s pokročilým cévním onemocněním už nelze cévy zpět pročistit. Prevence začíná třeba i zdravým jídelníčkem.
O tom, že se mohou ucpávat cévy, slyší lidé od svých doktorů často. Aterosklerózou, neboli kornatěním tepen trpí značná část naší populace a je to velký problém. Ucpávání cév totiž způsobuje srdečně cévní nemoci, které jsou nejčastějším důvodem úmrtí u nás. Jak vyčistit cévy od usazenin pokud možno doma? Lze užívat nějaké doplňky stravy nebo třeba bylinné čaje k rozpuštění toho, co naše cévy s věkem postupně zneprůchodňuje? Zeptali jsme se našich předních lékařů.
5 fotografií

Ucpávají se vám s věkem cévy? Lékař dává rady, jak je jednoduše čistit

Zdraví
Nohy jsou sice daleko od srdce, ale také jim hrozí komplikace způsobené vysokou hladinou cholesterolu.
Vysoká hladina cholesterolu v krvi představuje rizikový faktor pro vznik nebezpečných kardiovaskulárních onemocnění. Je to plíživý nepřítel, protože jeho příznaky mohou být nenápadné. Jeden z důležitých signálů nám však mohou vysílat naše nohy nebo pleť. Jak poznat vysoký cholesterol podle nohou? Proč je vysoký cholesterol nebezpečný? A jak se vysoký cholesterol může projevit na pleti?

Jak poznat vysoký cholesterol? Varovné signály vysílají nečekané části těla

Zdraví
Bolest jater můžeme pociťovat v pravé horní části břicha pod žebry.
Játra hrají důležitou roli v našem metabolismu. Mimo jiné jsou nezbytná pro trávení, pomáhají imunitnímu systému bojovat s infekcemi a navíc zbavují lidský organismus toxických látek. Pokud se jejich fungování naruší, může to mít pro naše zdraví nepříjemné následky. Signály, že se našim játrům nedaří dobře, však bývají zpočátku nenápadné. Jaké jsou příznaky onemocnění jater? Kde a jak bolí játra? A čím našim játrům můžeme pomoci?

Přetížená nebo špatně fungující játra vám vysílají signály. Nepřehlédněte je

Zdraví
Bolesti kolen obvykle souvisí s celkovým opotřebením při každodenních činnostech a zhoršují se s věkem
Bolest kolen je běžnou stížností mezi dospělými - tento kloub o sobě zkrátka dává hodně vědět. O její častosti jistě svědčí i lidové rčení: „na stará kolena“. Co znamená, když nás bolí koleno, jak si od bolesti ulevit, a nejlépe bolest úplně zastavit? Jednoduché řešení neexistuje, protože bolest v koleni způsobuje bezpočet příčin. Pojďme se podívat alespoň na ty nejčastější.

Jak se zbavit bolestí kolen. Ortoped řekl, co jde rozchodit, a kdy jít k lékaři

Zdraví
Nádorové onemocnění je jednou z mnoha příčin bolestí v břiše, a podle lékařky není třeba mít automaticky hororové představy
Trpíte častými nevysvětlitelnými bolestmi břicha? Nebo máte problémy s trávením, které provází opakovaně průjem? Oba příznaky mohou mít řadu příčin. Často jde jen o dietní chybu, jindy se takto může projevit třeba zánětlivé onemocnění, ale někdy může být důvod problémů opravdu závažný - rakovina. Kdy je třeba přestat bolest břicha či průjem vnímat tak, že to přejde, a vyhledat doktora? Zeptali jsme se praktické lékařky, která s pacienty tyto potíže řeší každý den.

Bolesti břicha a dlouhodobý průjem nepodceňujte. Mohou signalizovat rakovinu

Zdraví
Stlaní postele těsně po probuzení není nejlepším zvykem
Je jaro, všechno kvete, vzduchem létají částečky pylu. Vy kýcháte jako diví. Napadlo vás ale, že vůbec nemusí jít o jarní alergii či sennou rýmu? Neustálé kýchání totiž může být i reakcí na kolonie roztočů žijící ve vaší domácnosti. A přímou cestou, jak jich v peřinách i matracích udržovat co nejvíce, je stlát postel každé ráno. Jak poznat, že roztoči žijí právě ve vaší posteli a jak se jich zbavit?
7 fotografií

Roztoči mohou řádit i v uklizené posteli: Jak to poznat a čím se bránit

Domácnost
Bolesti hlavy mají různé příčiny, ne na každou zabere tišící lék.
S bolestí hlavy se v životě setkal asi každý z nás. Nejde ale jen tak říct „bolí mě hlava“, dát si ibalgin a čekat, že to zabere. Bolest hlavy může být způsobena různými faktory, na které funguje odlišný přístup. Jinak řečeno: co zabere na bolest čela, netlumí bolest v okolí dutin. Jak ale poznat, co na který typ bolesti pomáhá? Základem je umět bolest správně lokalizovat.
5 fotografií

Chcete, aby vás přestala bolet hlava? Naučte se správně odhalit příčinu

Zdraví
Nemocnice byla vymyšlena jako pavilonová.
Chceme vybudovati Závodní nemocnici ve Zlíně, který má bude mít v nejbližší době 20 tisíc obyvatel. Hledáme primáře mladého, energického lékaře s nejlepšími chirurgickými, gynekologickými a roentgenologickými znalostmi, který je zároveň schopen vybudovati moderní závodní nemocnici s veškerými vymoženostmi dnešní doby. I tento inzerát podaný firmou Baťa stojí na počátku stavby nemocnice ve Zlíně, která ve 20. letech v mnohém předběhla svou dobu.
18 fotografií

Baťa nechal postavit nemocnici, o které se mnohým ani nesnilo

Architektura
Podle vědeckých studií provází onemocnění covid-19 ztráta čichu a chuti kolem 80 procent všech pacientů.
Pokaždé, když vidí náruživý milovník moučníků Bedřich Kotík bábovku, zpozorní. Právě u bábovky zjistil loni v listopadu, že má covid. „Manželka napekla, těšil jsem se. Jenže když jsem zakrojil a ochutnal, přišla mi hrozně mdlá,“ popisuje. O selhání pekařky se nejednalo. „Když jsem kousal do kakaové části a manželka se navíc přiznala, že jí ujela ruka s rumem a já pořád nic necítil, věděl jsem, že je zle,“ říká. 
32 fotografií

Při covidu ztratili čich a chuť. Lidé plní ordinace ORL, zkoušejí i aromaterapii

Zdraví
V Curychu nechyběl ani neurochirurg Sameš, kongresu dominovaly bypassy mozku.
Nedávno se ve švýcarském Curychu v Univerzitní nemocnici (USZ) konal kongres Bypass 2020. Kongres oslavoval a hodnotil padesátiletou historii, současnost a budoucnost operací mozkových bypassů. První operaci bypassu na lidském mozku provedl profesor Gazi Yasargil právě v USZ. Na tento výjimečný kongres se sjeli odborníci a specialisté všech kontinentů, kteří přispěli k rozvoji a aplikaci mozkových bypassů.
3 fotografie

V Curychu nechyběl ani neurochirurg Sameš, kongresu dominovaly bypassy mozku

Čtenář reportér
Ilustrační foto.
Pardubice - Odborníci na poranění pánve a dolní končetiny se sešli na osmém ročníku Pardubických dnů úrazové chirurgie v Kongresovém centru Kunětická hora.

Pardubické dny úrazové chirurgie

Z okolí
Ilustrační foto
Pardubice – Odborníci na poranění pánve a dolní končetiny se sešli na osmém ročníku Pardubických dnů úrazové chirurgie v Kongresovém centru Kunětická hora. Mezi odborníky z České republiky a Slovenska přijali pozvání i dva renomovaní zahraniční hosté – Pol Maria Rommens z Univerzitní nemocnice v německém Mainzu a Stephen Andrew Sems z Mayo Clinic z amerického Rochesteru. 

Pardubické dny úrazové chirurgie

Pardubicko
Kouření. Ilustrační foto.
Praha - Kouření zvyšuje riziko deprese, potvrdily studie, v nichž bylo zapojeno na celém světě na 8000 kuřáků, z toho polovina s psychickým onemocněním. Cigareta krátkodobě pomůže ve stresu, při depresi, vylepší náladu, z dlouhodobého hlediska ale psychice výrazně škodí a depresi prohlubuje, řekla dnes novinářům lékařka Centra pro závislé na tabáku III. interní kliniky Všeobecné fakultní nemocnice a 1. lékařské fakulty UK Lenka Štěpánková.

Studie potvrdily, že kouření zvyšuje riziko deprese

Praha
Ilustrační foto.
Brno – Propouštění a slučování vědeckých týmů. Taková situace nyní čeká pracovníky Mezinárodního centra klinického výzkumu, takzvaného ICRC, které spadá pod Fakultní nemocnici u svaté Anny v Brně. Informoval o tom v úterý ředitel centra Martin Pavlík. V lednu centrum zahájí druhou pětiletou fázi fungování. „Nadchází pro nás období udržitelnosti a nejsme schopní, aby dál fungovaly všechny úvazky. Chceme si nechat jen nejproduktivnější týmy a ostatní úvazky zkrátit. Jsme limitovaní rozpočtem," shrnul Pavlík.

Mezinárodní centrum klinického výzkumu propustí část zaměstnanců

Brněnsko
Ilustrační foto
Jestliže můžeme udělat z vlastního bytu svou trvalou kancelář, má to nepochybně své výhody, například to, že se vyhneme rannímu shonu a dopravním zácpám, ale také nevýhody, ať už to je lednička-pokušitel nebo omezení sociálních kontaktů. Stačí však deset malých změn v každodenní rutině, abychom omezili negativní efekty a dokázali dobře spojit práci doma se zdravým životním stylem, píše italský deník Corriere della Sera.

Jak při práci doma zůstat ve formě

Zdraví
Roman Kreuziger.
Praha - Cyklista Roman Kreuziger ve snaze ubránit se nařčení z dopingu absolvoval letos kromě jiného i testy na klinice Mayo. Jak uvedl na webu kreuzigercase.cz, který je věnovaný celé kauze, klinika potvrdila, že ze změn v jeho biologickém pasu nelze automaticky usoudit, že si vypomáhal dopingem. Potvrdila rovněž i to, že trpí hypotyreózou, tedy sníženou funkcí štítné žlázy.

Kreuziger přidal další důkazy o své nevině: Trpím hypotyreózou. Chce na Tour

Ostatní sporty
Nové prostory Mezinárodního centra klinického výzkumu ICRC v areálu Fakultní nemocnice u svaté Anny v Brně.
Brno – Brněnské Mezinárodní centrum klinického výzkumu (ICRC), které se zaměřuje na neurologii a kardiologii, čeká v novém roce výrazná změna. Kromě toho, že se promění vědecké týmy, by se měla zeslabit spolupráce s americkou klinikou Mayo, naopak by se centrum mělo více zaměřit na evropské ústavy. Už u toho ale nebude zakladatel a bývalý ředitel střediska Tomáš Kára, který na konci ledna z projektu po dvanácti letech odchází.

Otřesy na špičkové brněnské klinice, nejistota nekončí

Česko
Kardiolog Tomáš Kára.
Brno – Brněnské lékařské centrum ICRC se v novém roce výrazně promění. Jeho vedení plánuje změny ve vědeckých týmech i při spolupráci s americkou klinikou Mayo a větší zaměření na evropské ústavy. Součástí novinek už ale nebude jeho zakladatel a bývalý ředitel Tomáš Kára, který na konci ledna z projektu po dvanácti letech odchází.

Změny v ICRC? Chyba, tvrdí odcházející Kára

Brněnsko
Ilustrační foto
Brno /INFOGRAFIKA/- Jak si nenechat uniknout miliardy korun z evropských dotací, ale zároveň udržet velká vědecká centra v chodu v dalších letech? Tuto otázku si poslední dobou kladou brněnské univerzity nebo nemocnice, které se pustily do stavby výzkumných gigantů. Provoz těchto center je velice drahý a instituce musejí řešit, z čeho ho utáhnou po vypršení základní dotace.

Vědecká centra: příliv vědců i obavy o peníze

Brněnsko
Ivan Hoffman
Ministerstvo zdravotnictví podle zásady „kdo rychle pomáhá, dvakrát pomáhá" našlo přes noc 40 miliónů, které coby dluh urgovala prestižní americká nemocnice Mayo Clinic u Mezinárodního centra klinického výzkumu respektive u Fakultní nemocnice u sv. Anny v Brně. Smyslem první pomoci bylo odvrátit mezinárodní ostudu, ale také větší finanční škody. To se podle ministra zdravotnictví podařilo.
0 fotografií

Rychlá pomoc

Hoffmanův deník
Nové prostory Mezinárodního centra klinického výzkumu ICRC v areálu Fakultní nemocnice u svaté Anny v Brně.
Brno, Praha - Zachránit spolupráci s přední vědeckou nemocnicí na světě, americkou Mayo Clinic, pomůže Fakultní nemocnici u svaté Anny v Brně ministerstvo zdravotnictví. Zaplatilo čtyřicetimilionový dluh, kvůli kterému Američané hrozili odchodem. „Problém je vyřešený," prohlásil v pátek ministr Svatopluk Němeček. Podle informací Brněnského deníku Rovnost ale zaplacení dluhu jen posouvá řešení vážnějších problémů.

Ministerstvo zaplatí dluh svatoanenské nemocnice v USA

Jihomoravský kraj
Nové prostory Mezinárodního centra klinického výzkumu ICRC v areálu Fakultní nemocnice u svaté Anny v Brně.
Brno, Praha - Zachránit spolupráci s přední vědeckou nemocnicí na světě, americkou Mayo Clinic, pomůže Fakultní nemocnici u svaté Anny v Brně ministerstvo zdravotnictví. Zaplatilo čtyřicetimilionový dluh, kvůli kterému Američané hrozili odchodem. „Problém je vyřešený," prohlásil v pátek ministr Svatopluk Němeček. Podle informací Brněnského deníku Rovnost ale zaplacení dluhu jen posouvá řešení vážnějších problémů.

Ministerstvo zaplatí dluh svatoanenské nemocnice v USA

Brněnsko
Fakultní nemocnice u svaté Anny.
Brno – Přes miliardu a půl velké dluhy, které se stále zvyšují. Hrozící ukončení spolupráce ze strany prestižní americké Mayo Clinic. Za rok a půl čtyři různí ředitelé. Tak vypadá v současné době situace ve Fakultní nemocnici u svaté Anny v Brně.  Ve středu na svůj post rezignoval dosavadní ředitel Josef Čekal. 

Svatá Anna má nového ředitele. Čtvrtého za poslední rok a půl

Brněnsko
Slavnostním ceremoniálem a prohlídkou budovy byly otevřeny nové prostory Mezinárodního centra klinického výzkumu ICRC v areálu Fakultní nemocnice u svaté Anny v Brně.
Brno – Nejprestižnější vědecká nemocnice na světě, americká Mayo Clinic, hrozí, že kvůli dluhům ukončí spolupráci s Mezinárodním centrem klinického výzkumu ICRC v Brně. Pro centrum, které chce vyvíjet umělé srdce, by to znamenalo zastavení některých výzkumů a mezinárodní ostudu.

Zaplaťte dluh, jinak ukončíme spolupráci, hrozí Mayo Clinic

Brněnsko
Spánková laboratoř
Spaní přes den, špatné soustředění v práci a krátké zástavy dechu ve spánku. To jsou některé z příznaků spánkové apnoe. Zvyšují riziko vzniku poruch srdečního rytmu a mohou přispívat ke vzniku závažných onemocnění včetně srdečního infarktu. Na zkoumání příčin a možnou léčbu kardiaků se spánkovou apnoe se zaměří lékaři z Mezinárodního centra klinického výzkumu ICRC, které sídlí v areálu Fakultní nemocnice u svaté Anny v Brně.

Poruchy spánku ohrožují léčbu srdce

Zdraví
Spánková laboratoř
Brno - Spaní přes den, špatné soustředění v práci a krátké zástavy dechu ve spánku. To jsou některé z příznaků spánkové apnoe. Zvyšují riziko vzniku poruch srdečního rytmu a mohou přispívat ke vzniku závažných onemocnění včetně srdečního infarktu. Na zkoumání příčin a možnou léčbu kardiaků se spánkovou apnoe se zaměří lékaři z Mezinárodního centra klinického výzkumu ICRC, které sídlí v areálu Fakultní nemocnice u svaté Anny v Brně.

Poruchy spánku ohrožují léčbu srdce, varují lékaři z Brna

Jihomoravský kraj