ŠTÍTEK: Knihovna Jiřího Mahena v Brně

Ilustrační foto.
Brno – Dvacet nových knižních titulů spolu s jejich autory poznají ve čtvrtek příchozí v Knihovně Jiřího Mahena. Přinese je tam událost s názvem Velký knižní čtvrtek. „Na programu jsou nejen autorská čtení a besedy, ale i autogramiády. Večerem provede známý novinář Petr Vizina,“ uvedla za organizátory akce Petra Vondrová.

Tip Deníku na čtvrtek 24. října: Poznají autory knih

Volný čas
Memoáry Martina Stuppinga
Brno - S mužem, který bojoval v jedné z nejkrvavějších bitev druhé světové války, se setkají zájemci v pátek osmnáctého října v podvečer v brněnské Knihovně Jiřího Mahena. Martin Stupping do Brna přijede pokřtít své memoáry, návštěvníkům křtu pak rozdá podpisy.

Tip na pátek 18. října: Křest memoárů Martina Stuppinga

Volný čas
Bývalý vyšetřovatel válečných zločinů Vladimír Dzuro bude mít přednášku v Brně.
Realitu odkrývání masových hrobů poodhalí na výjimečné úterní přednášce bývalý válečný vyšetřovatel Vladimír Dzuro. Muž, který nyní vede kancelář Úřadu pro vnitřní záležitosti OSN v New Yorku, se devět let podílel na odhalování a řešení válečných zločinů z doby válek v bývalé Jugoslávií.

Tip Deníku na úterý 17. září: Beseda s vyšetřovatelem

Volný čas
Ilustrační foto.
Brno - Kdo pojmenoval krevní skupiny či k čemu slouží lodní šroub, zjistí návštěvníci nové výstavy Čeští vědci a jejich vynálezci. Autory slavných i méně známých vynálezů představuje nová výstava v brněnské Knihovně Jiřího Mahena.

Tip Deníku: Brněnská knihovna představí vynálezce

Brněnsko
Ilustrační foto
Brno - Nejen Češi letos slaví třicet let od pádu železné opony. Desítky let komunistické diktatury zažilo i sousední Polsko. S politoložkou o vývoji země po skončení studené války i o dění před rokem 1989 lidé pobesedují v pondělí odpoledne.

Tip Deníku: Lidé pobesedují s politoložkou o Polsku

Brněnsko
Po osmi měsících mohou návštěvníci opět navštěvovat Mahenův památník.
Brno /FOTOGALERIE/ - Po osmi měsících oprav mohou čtenáři znovu navštívit Mahenův památník ve vile v Masarykově čtvrti v Brně. Opravenou budovu otevřeli zástupci Knihovny Jiřího Mahena, která se o objekt stará, ve středu. Otevření bylo jedním ze zlatých hřebů březnového programu knihovny. Březen je totiž měsícem čtenářů. Do jeho konce se lidé mohou těšit třeba ještě na setkání se spisovateli.
12 fotografií

Památník v Mahenově vile opravili. Nyní je opět otevřený čtenářům

Brněnsko
Knihovna Jiřího Mahena.
Brno /ANKETA/ - Šest dní bez možnosti vypůjčit si knihu v pobočkách brněnské Knihovny Jiřího Mahena čeká od soboty Brňany. V knihovně totiž budou zavádět nový knihovní systém. „Čtenářům přinese větší přehlednost a funkčnost, rozšíření online služeb, třeba online platby, sms službu či větší informovanost o výpůjčkách,“ nastínila mluvčí knihovny Jana Kuncová.

Knihovna Jiřího Mahena na týden zavře. Čtenáře pak potěší nový systém

Brněnsko
Muzejní noc. Ilustrační foto.
Brno – Nejen galerie a muzea, ale také knihovny a banky v sobotu nalákaly na svůj program desítky tisíc lidí. Za kulturou do devětadvaceti institucí vyrazili návštěvníci u příležitosti Muzejní noci 2018. Podobně jako v předchozích letech mělo největší úspěch Moravské zemské muzeum, kam zavítalo více než třiadvacet tisíc lidí, a to i přes uzavřený Palác šlechtičen.

Kulturou políbené město. Brno opět ožilo Muzejní nocí

Volný čas
Ilustrační foto
Brno - Autorská čtení, debaty se spisovateli nebo zajímavé dílny si užijí lidé v Knihovně Jiřího Mahena tento měsíc. Březen je totiž měsícem čtenářů. „Letos se hodně zaměříme na dětské čtenáře. V každé pobočce knihovny například zvolíme nejmladšího nejaktivnějšího čtenáře a pak jej na některém ze setkání v březnu oceníme,“ zmínila mluvčí knihovny Jana Kuncová.

Březen patří knihám. Lidem bude číst operní pěvkyně, ocení mladé aktivní čtenáře

Brněnsko
V knihovně. Ilustrační snímek.
Letošní Velký knižní čtvrtek 19. října nabídne 16 novinek, o jednu více než v předchozích letech, napříč různými žánry. Na pultech knihkupců se objeví jména jako Ben Aaronovitch, Pavel Kosatík, Michal Viewegh, John Boyne nebo Elena Ferrante. Součástí 12. Velkého knižního čtvrtku opět bude doprovodný program, který 19. října do Městské knihovny v Praze a 26. října do Knihovny Jiřího Mahena v Brně přivede několik autorů.

Blíží se Velký knižní čtvrtek. Nabídne 16 nových titulů

Ostatní
Městská knihovna v Praze.
Letošní Velký knižní čtvrtek 19. října nabídne 16 novinek, o jednu více než v předchozích letech, napříč různými žánry. Na pultech knihkupců se objeví jména jako Ben Aaronovitch, Pavel Kosatík, Michal Viewegh, John Boyne nebo Elena Ferrante. Součástí 12. Velkého knižního čtvrtku opět bude doprovodný program, který 19. října do Městské knihovny v Praze a 26. října do Knihovny Jiřího Mahena v Brně přivede několik autorů.

Velký knižní čtvrtek letos 19. října nabídne 16 nových titulů

Volný čas
Ilustrační foto.
Brno /ANKETA/ - Dlouhé čekání ve frontách u poštovních přepážek v Řečkovicích má za pár let lidem z pěti brněnských městských částí, kteří ji využívají, odpadnout. Tamní pobočka České pošty se totiž podle plánů brněnských radních přesune do nových bytových domů v ulici Terezy Novákové. Jejich výstavbu v úterý schválili.

Konec dlouhých front? Nové domy nabídnou místo i pro řečkovickou poštu

Brněnsko
Velký knižní čtvrtek logo.
Velký knižní čtvrtek je den, kdy se na pultech knihkupectví objeví naráz patnáct nových titulů. Jsou vybrané tak, aby si vybral každý milovník knížek. S pěticí autorů se můžete setkat osobně na doprovodných akcích: ve čtvrtek v 17 h v Městské knihovně Praha na Mariánském náměstí v Praze 1 a příští čtvrtek 23. března ve stejný čas v Knihovně Jiřího Mahena v Brně v Kobližné ulici.

Už víte, co si přečíst na jaře? Vyberte si z knih Velkého knižního čtvrtku

Volný čas
Ilustrační foto.
Brno - Od zanikajících státních podniků odkoupili právo užívat prodejnu v řečkovickém centru Vysočina a začali podnikat. Jedním z obchodníků, kteří takto v roce 1992 vsadili všechny peníze i vlastní úsilí, byl Patrick Požár. Teď se bojí, že o vše, na čem posledních pětadvacet let pracoval, přijde. Kvůli vysokým nájmům i sporům o vlastnictví totiž ostatní obchodníci ve spodní části areálu nejblíže Horáckému náměstí skončili. „Máme méně zakázek. Lidé vidí, že ostatní provozovny zavírají. Nemají jistotu, že za týden neskončím a oni potom nebudou mít kde uplatnit záruku," řekl majitel zlatnictví Brilant Požár.

Obchody v Řečkovicích končí. Centrum Vysočina stát prodá v dražbě

Brněnsko
Ilustrační foto
Brno - Lepší dostupnost pošty a kontaktního místa úřadu slibují místním radní z Nového Lískovce. Docílit toho chtějí přesunutím z Oblé ulice do nového multifunkčního domu v Kamínkách 3. „Do uvolněných místností umístíme pobočku Knihovny Jiřího Mahena, která má nyní velmi malé a nedostačující prostory. Po přesunu tam můžeme organizovat třeba besedy," informoval místostarosta Jan Privarčák.

Pošta se přesune blíže lidem. I s kontaktním místem

Brněnsko
Bio jídlo, raw, tedy tepelně nezpracované pokrmy nebo kváskové chleby připravené podle tradičních receptur lidé najdou na Zelném trhu. V pátek a sobotu je tam pro zájemce připravený Festival zdravé stravy a pohybu.
Brno – Bio jídlo, raw, tedy tepelně nezpracované pokrmy nebo kváskové chleby připravené podle tradičních receptur lidé najdou na Zelném trhu. V pátek a sobotu je tam pro zájemce připravený Festival zdravé stravy a pohybu. „Návštěvníci se mohou osvěžit také perlivými čaji, a ve stáncích najdou i moravská vína nebo domácí uzeniny," popsala akci mluvčí Brna-středu Denisa Kapitančiková.
11 fotografií

OBRAZEM: Lidé si pochutnávají na zdravých jídlech. Na Zelném trhu

Brněnsko
Čtyřmetrový nafukovací model plic s nádorem, který má nejen kuřáky upozornit na hrozbu rakoviny, si v pondělí prohlédli lidé v brněnském obchodním centru Velký Špalíček. Je součástí akce Zdravé plíce.
Brno – Obří nafukovací model plic s nádorem, který má nejen kuřáky upozornit na hrozbu rakoviny, si v pondělí prohlédly řady zájemců v brněnském obchodním centru Velký Špalíček. Na místě mohli lidé konzultovat možnosti léčby i doporučení na odvykání s lékaři z Centra pro léčbu závislosti na tabáku Fakultní nemocnice Brno. Akce Zdravé plíce pokračuje ve středu od desíti hodin ráno do šesti hodin večer v Knihovně Jiřího Mahena v Kobližné ulici.
8 fotografií

OBRAZEM: Na rakovinu upozorňuje v Brně čtyřmetrový model plic

Brněnsko