ŠTÍTEK: kometa

Čínský student z pražské Univerzity Karlovy objevil pětitisící kometu. Jubilejním nálezem pomohl agenturám NASA a ESA při průzkumu vesmíru. Ilustrační foto
Čínský student z pražské Univerzity Karlovy Hanjie Tan objevil pětitisící kometu. Jubilejním nálezem pomohl agenturám NASA a ESA při průzkumu vesmíru. Česko považuje za klíčového průkopníka v oblasti pozorování malých mimozemských těles s významnými astronomy. Inspirací mu jsou například Zdeněk Ceplecha a Luboš Kohoutek. Postavení místní vědy o vesmíru ve světě rovněž bylo důvodem, proč se zde rozhodl studovat.

Je z Číny, studuje v Praze. Student objevil 5000. kometu: Česko mě inspiruje

Vesmír
Zdeněk Bardon popisuje okolnosti vzniku snímku s polární září nad pevností Josefov.
/FOTO, VIDEO/ Souhra gigantických náhod, při níž se v jeden okamžik potkalo hned několik důležitých faktorů, umožnila astrofotografovi Zdeňku Bardonovi z Rasošek vyfotografovat světelný úkaz zvaný polární záře. Barevné kráse záři nad pevnostním Josefovem sice ubíralo na větší intenzitě pozemské světelné znečištění, ale i tak se Zdeňku Bardonovi podařilo zachytit v našich zeměpisných šířkách mimořádný úkaz.
5 fotografií

Polární záře nad pevností: měl spadeno na kometu a „ulovil" vzácný přírodní úkaz

Náchodsko
2017. Jana Uriel Kratochvílová při vystoupení v kutnohorském Music Clubu Česká 1.
Extravagantní, výjimečná a hlavně svá. Taková vždy byla a je zpěvačka, skladatelka a textařka Jana Kratochvílová, která poznala popularitu už na přelomu 70. a 80. let minulého století. Její hity V stínu kapradiny, Publikum tvé jsem já, Milování za svítání, Mám ráda tvůj smích nebo Dlouhá, bílá, žhnoucí kometa jsou legendární. I proto jí Deník věnuje další díl seriálu Zpívali v osmdesátkách.
6 fotografií

Jana Kratochvílová je dodnes zjevením. Komunisté na ni kdysi připravili past

Hudba
Kometa Nishimura (uprostřed dole) byla objevena teprve minulý měsíc.
Na začátku týdne se nejblíže k naší planetě přiblížila kometa, která byla objevena teprve 11. srpna japonským astronomem Hideo Nishimurou, když pomocí digitálního fotoaparátu Canon a teleobjektivu pořizoval snímky noční oblohy. Další příležitost ji vidět už nikdo v našich zeměpisných šířkách mít nebude - podle údajů Národního úřadu pro letectví a vesmír (NASA) se u Země objeví za dalších 434,16 roku. A to jen v případě, že se dříve nerozpadne.
5 fotografií

Nově objevenou kometu astronom vyfotil nad Javořími horami z okna svého bytu

Náchodsko
Perseidy a Mléčná dráha
Pranostika říká: „Svatý Vavřinec ohnivých slz napláče.“ Odtud tedy alternativní název pro Perseidy – „Slzy svatého Vavřince“. Italský mučedník, na kterého vzpomínáme 10. srpna, byl jedním z církevních hodnostářů, kteří strážili majetek v Římské říši. Jelikož ale všechno rozdal chudým, byl za trest popraven císařem Valeriánem docela nepříjemným způsobem – upekli ho na roštu nad žhavým uhlím. Od té doby prý v srpnu padají z nebe jeho třpytivé slzy.

Hlavy vzhůru. V srpnu budou padat hvězdy, čekají nás Perseidy

Čtenář reportér
Perseidy a Mléčná dráha.
Pranostika říká: „Svatý Vavřinec ohnivých slz napláče.“ Odtud tedy alternativní název pro Perseidy – „Slzy svatého Vavřince“. Italský mučedník, na kterého vzpomínáme 10. srpna, byl jedním z církevních hodnostářů, kteří strážili majetek v Římské říši. Jelikož ale všechno rozdal chudým, byl za trest popraven císařem Valeriánem docela nepříjemným způsobem – upekli ho na roštu nad žhavým uhlím. Od té doby prý v srpnu padají z nebe jeho třpytivé slzy.

Hlavy vzhůru. Nad jižní Moravou budou padat hvězdy

Čtenář reportér
Umělecká představa mezihvězdného tělesa 'Oumuamua
Vědcům se podařilo vysvětlit neočekávanou dráhu tajemného vesmírného tělesa nazvaného Oumuamua, které jako první objekt z cizího hvězdného systému proletělo v roce 2017 kolem Slunce. Ve studii zveřejněné v časopise Nature došli k závěru, že jeho pohyb ovlivnilo uvolňování molekul vodíku při průletu Sluneční soustavou. Zastánce teorie, podle které může být Oumuamua důkazem o existenci mimozemské civilizace, ale nová hypotéza nepřesvědčila, napsal deník The Times.

Vědci vysvětlili dráhu tajemného vesmírného objektu. Teorie o UFO ale stále žije

Vesmír
Po nebi letí relativně jasná kometa, kterou zájemci mohou pozorovat i ze ždánického Hvězdária.
Po nebi letí relativně jasná kometa, jen lehce pod hranicí viditelnosti očima. Pokud byste chtěli tuto vlasatici spatřit na vlastní oči, ideální podmínky nastávají právě v těchto dnech. Ždánická hvězdárna bude mimořádně otevřená ve středu 25. ledna v 18:00 hodin, nebo během pravidelného veřejného večerního pozorování v pátek 27. ledna v 18:00 hodin.
3 fotografie

Ždánická hvězdárna láká: Zahlédněte kometu, kterou viděli naposledy neandrtálci

Čtenář reportér
Ilustrační foto.
Astronomové a odborníci na noční oblohu avizovali, že by od poloviny ledna až do začátku února měla být viditelná jasně zelená kometa. Ta nese název C/2022 E3 ZTF a vrátila se po neuvěřitelných 50 tisících letech. Samostatný výzkumný pracovník a vedoucí Observatoře Kleť, astronom Miloš Tichý, který založil web komety.cz, však uvedl, že její pozorování nebude úplně růžové.
10 fotografií

Kometa pravděpodobně vidět vůbec nebude, potvrdil astronom Miloš Tichý

Českobudějovicko
Kometa. Ilustrační foto.
Lidé mohou během roku sledovat doslova nespočet komet, většina z nich však jen tiše přijde a odejde. Ne každá si zaslouží opěvování jako nedávno objevená kometa, která se na české obloze ukáže v plné kráse 13. ledna. Je to chvíle, kdy se nejvíce přiblíží Slunci a bude to poprvé po 50 tisících let, kdy svůj jas znovu ukáže lidem na Zemi.

Na obloze se objeví zelená kometa, naposledy ji mohli pozorovat neandrtálci

Vesmír
V Chomutově se v pátek 6. ledna uskuteční Tříkrálová jízda.
Město Chomutov ve spolupráci se Zooparkem Chomutov pořádá tradiční akci Tříkrálová jízda, která se uskuteční v pátek 6. ledna od 16 hodin. Průvod Tří králů na koních vyrazí na svou cestu od brány zooparku a povede do městského parku, kde bude následovat doprovodný kulturní program.

V Chomutově se v pátek uskuteční Tříkrálová jízda

Čtenář reportér
Pozorování měsíce v úplňku je vždy krásnou podívanou.
Vesmír. Všichni jsme jeho součástí, a přesto se zdá být tak vzdálený. Ačkoli lidi fascinuje od nepaměti, pohled na oblohu stále nabízí více otázek než odpovědí. Jen jedna věc je naprosto jistá – i kdybyste si nastudovali všechny informace, které o vesmíru lidstvo nashromáždilo, stále mu nebudete dokonale rozumět. I bez toho si však můžete naplno vychutnat pohled na oblohu. V roce 2023 tam spatříte hned několik zajímavých jevů. Ve většině případů dokonce i bez dalekohledu.
22 fotografií

Vesmírné divadlo 2023: Lidé uvidí Venuši i magický trojúhelník, přiletí kometa

Vesmír
Astronom Martin Lehký byl před nedávnem in memoriam oceněný za svoji badatelskou práci.
„Život s astronomem je nepředvídatelný. Nikdy nevíte, kdy ho jasná obloha povolá do "služby". Činnost takových lidí se řídí předpovědí počasí. Objektů, které je potřeba sledovat, je hodně. Proto je dobré využít každou jasnou noc,“ říká Michaela Lehká, manželka Martina Lehkého, který před dvěma lety opustil pozemskou půdu a sám se odebral do vesmírných dálek, které tolik miloval. Martin Lehký si za dobu svého astronomického bádání prošel nejen hvězdárnami v Hradci Králové a v Úpici. Nedávno byl in memoriam oceněn za badatelskou práci městem, v němž působil a pracoval.

Život mezi nebeskými tělesy podle astronoma Martina „Makalakiho“ Lehkého

Čtenář reportér
Šlo o kometu? Ohnivou show, která se odehrávala 300 kilometrů nad povrchem Země viděli lidé ze Skotska, Severního Irska a severních částí Anglie. Ilustrační foto.
Během středeční noci stovky lidí s údivem natáčely oblohu, když nad hlavami pozorovaly pomalu se pohybující těleso s barevným ocasem. Vědci se celý následující den nedokázali shodnout, co se to na obloze vlastně objevilo. Původně se domnívali, že šlo o kus vesmírného odpadu ze Starlinku Elona Muska, ale nejnovější odhady je vedou k přesvědčení, že šlo o meteorit.

Ve Skotsku natočili na obloze podivný úkaz. O kometu ani vesmírný odpad nešlo

Vesmír
Planetka Ryugu.
V roce 2014 vypustila japonská vesmírná agentura JAXA sondu Hajabusa 2 s cílem detailně prozkoumat asteroid Ryugu. K vesmírnému tělesu dorazila v červnu 2018 a více než rok jej studovala z oběžné dráhy. Dokonce vyslala na povrch asteroidu čtyři rovery pro získání vzorků. Ty pak v prosinci roku 2020 přivezla zpátky na zemi. Vědci nyní odhalili, že Ryugu možná není asteroid, nýbrž pozůstatek komety.
4 fotografie

Vědci zřejmě rozluštili záhadu asteroidu Ryugu. Není tím, čím se myslelo

Vesmír
Jennifer Lawrence, Leonardo DiCaprio a Timothée Chalamet
Nevinné odpoledne u počítačů a kávy a mezi tisíci světelných teček na monitoru jedna jiná. Kometa. Veliká a mocná, tiše svištící vesmírným prostorem. Doktorandka Kate z astronomického týmu, která si jí všimne, netuší, jak bizarní kolotoč její objev spustí. Když totiž profesor Randall Mindy, velící své studentské skupince, propočítá trajektorii a rychlost tělesa, je jasno: kometa míří na Zemi a zničí veškerý život na ní. Lidé mají zhruba šest měsíců na to, aby svou planetu zachránili. Tak vypadá prolog filmu K zemi hleď!, jenž se těší zasloužené pozornosti na Netflixu.

Film K zemi hleď! je satirickou zprávou o nás, při níž tuhne smích na rtech

Film a televize
Starostka Mladých Buků Lucie Potůčková z koalice Piráti a Starostové získala v Královéhradeckém kraji nejvíc preferenčních hlasů.
Bude to pro mě strašný veletoč v životě, přistupuji k tomu jako máma dvou dětí. Ale myslím si, že někdo za ženské, venkov a Krkonoše je ve Sněmovně potřeba. Říká to největší kometa sněmovních voleb v Královéhradeckém kraji Lucie Potůčková. Ze sedmého místa kandidátky Pirátů a Starostů lidé vykroužkovali starostku Mladých Buků až do čela absolutního pořadí preferenčních hlasů, získala jich 10 910. Sama z toho byla hodně zaskočená. Doufá, že u lidí nezabodovala jenom proslulým červencovým tweetem, v němž veřejně odpálkovala ministryně Schillerovou a Dostálovou do patřičných mezí, když se chtěly přijet podívat na opravenou školu v její obci.
3 fotografie

Vykroužkované kometě se převrátí život. Podstatné je, že vypadli komunisté, říká

Krkonoše
Starostka Mladých Buků Lucie Potůčková z koalice Piráti a Starostové získala v Královéhradeckém kraji nejvíc preferenčních hlasů.
Bude to pro mě strašný veletoč v životě, přistupuji k tomu jako máma dvou dětí. Ale myslím si, že někdo za ženské, venkov a Krkonoše je ve Sněmovně potřeba. Říká to největší kometa sněmovních voleb v Královéhradeckém kraji Lucie Potůčková. Ze sedmého místa kandidátky Pirátů a Starostů lidé vykroužkovali starostku Mladých Buků až do čela absolutního pořadí preferenčních hlasů, získala jich 10 910. Sama z toho byla hodně zaskočená. Doufá, že u lidí nezabodovala jenom proslulým červencovým tweetem, v němž veřejně odpálkovala ministryně Schillerovou a Dostálovou do patřičných mezí, když se chtěly přijet podívat na opravenou školu v její obci.
3 fotografie

Vykroužkované kometě převrátí volby život. Syn se bojí, že přijde o mama hotel

Regiony
Pardubický fotograf Petr Horálek slaví další úspěch, jeho snímek byl americkým úřadem NASA vybrán jako prestižní astronomický snímek dne 31. července 202.
Pardubický fotograf Petr Horálek slaví další úspěch, jeho snímek byl americkým úřadem NASA vybrán jako prestižní astronomický snímek dne 31. července 2021. Fotograf uspěl se snímkem nazvaným Vzpomínka na Neowise, na kterém zachytil nejvýraznější kometu na severní polokouli za posledních 23 let, která zazářila na obloze vloni v červenci.

Pardubický fotograf bodoval se svým snímkem v NASA

Pardubicko
Meteorický roj na obloze - ilustrační foto.
Meteorický roj Lyridy vyvrcholí ze čtvrtka na pátek. Pro pozorování jsou ale letos horší podmínky, ruší ho Měsíc, uvedl dnes astronom Petr Horálek v tiskové zprávě. Nejlepší bude pohlédnout na oblohu v pátek časně ráno. Lyridy lze pozorovat už nyní, poslední meteory lidé mohou vidět 25. dubna. V maximu půjde o deset až 15 meteorů za hodinu. Další zajímavý úkaz bude 27. dubna - tzv. superúplněk. Astronomové jako superúplněk označují úplněk v době, kdy je Měsíc na své eliptické dráze k Zemi nejblíže.
7 fotografií

Vrcholí meteorický roj Lyridy, nejzřetelnější bude v noci na pátek

Věda a technika