ŠTÍTEK: Kongres Spojených států amerických

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu promluvil v americkém Kongresu.
Izraelský premiér Benjamin Netanjahu v projevu v americkém Kongresu prohlásil, že se svět ocitá na křižovatce dějin. Na jedné straně podle něj stojí "íránská osa zla", proti ní Izrael, USA a jejich arabští přátelé. Podle Netanjahua nejde o střet civilizací, ale o střet civilizace s barbarstvím. Izraelskou ofenzivu v Pásmu Gazy Netanjahu vykreslil jako boj dobra proti zlu s tím, že Izrael válku vyhraje. Po válce bude podle izraelského premiéra třeba Gazu demilitarizovat a deradikalizovat. Pokud jde o širší oblast Blízkého východu, vyjádřil Netanjahu přání, aby vznikla aliance, která se postaví íránské hrozbě. Vyzval rovněž k rychlejším dodávkám zbraní.

Světem otřásá střet civilizace s barbarstvím, prohlásil Netanjahu v Kongresu

Svět
Kandidát na prezidenta a současně bývalý americký prezident Donald Trump krátce po pokusu o atentát
Policie si budoucího střelce na exprezidenta Donalda Trumpa všimla už asi hodinu před začátkem politikova vystoupení na mítinku v pensylvánském Butleru. Mladík se prý totiž choval podezřele, policisté jej ovšem později ztratili z dohledu. S odkazem na své zdroje informované o vyšetřování to uvádí americká média, která nabídla i další nové podrobnosti o sobotním atentátu a jeho pachateli. Motiv 20letého střelce je i po pěti dnech neznámý, podle vyšetřovatelů si před činem hledal na internetu informace jak o Trumpovi, tak také o prezidentovi Joeu Bidenovi.
12 fotografií

Střelec na Trumpa byl podezřelý už hodinu předem. Policie ho ztratila z dohledu

Svět
George Clooney s manželkou.
Už deset členů amerického Kongresu z Demokratické strany veřejně vyzvalo svého stranického kolegu a prezidenta Joea Bidena, aby odstoupil z prezidentských voleb, píše agentura Reuters. Veřejná debata o Bidenově způsobilosti řídit Bílý dům zintenzivnila po jeho nepřesvědčivém výkonu v předvolebním televizním duelu s republikánem Donaldem Trumpem na konci června.

Na Bidena sílí tlak, aby odstoupil. Souboj s časem nevyhraje, řekl herec Clooney

Svět
Soukromý detektiv Allan Pinkerton v době americké občanské války. Během ní se věnoval vojenské špionáži.
Začínal jako bednář v továrně, postupně se ale propracoval až na majitele v té době největší soukromé detektivní agentury ve Spojených státech amerických. Allan Pinkerton pracoval i pro vládní špičky, vyřešil několik velkých vlakových loupeží a v době americké občanské války se věnoval vojenské špionáži. Uznání se mu dostalo, když zmařil připravovaný atentát na tehdejšího prezidenta Abrahama Lincolna. Zemřel 1. července před 140 lety.

Soukromé očko Pinkerton: Legendární detektiv zabránil atentátu na Lincolna

Historie
Český premiér Petr Fiala.
Petr Fiala bude na víkendovém kongresu ODS obhajovat post předsedy. V pravidelné debatě Deníku odpověděl na otázku, zda delegáti plánují přijetí závazku nebo usnesení, jímž se zakáže vládní spolupráce ODS s hnutím ANO, ať už bude povolební konstelace jakákoli. „Takový závazek nemusíme formulovat. Pro nás je to samozřejmost, kterou jsme prokázali v minulosti. Už v roce 2017 jsme měli dostatečnou většinu v případě koalice s ANO. Neudělali jsme to, i když nás z toho dopředu mnozí komentátoři podezřívali. My nemáme důvod dělat koalici s populisty, kteří prosazují neodpovědné kroky a ohrožují bezpečnost naší země. Uděláme všechno proto, abychom ve volbách byli dostatečně silní a mohli jsme pokračovat v naší odpovědné politice.“

S populisty ne. Vládní koalice s ANO je vyloučena, řekl Petr Fiala v debatě

Česko
Americký Kapitol, sídlo Kongresu
Letní ukrajinská ofenzíva definitivně neuspěla a ukrajinské jednotky podél celé fronty čelí rostoucímu tlaku ruské armády. Přestože podle střízlivých odhadů Ukrajinci zničili už 90 procent všech sil, které v roce 2022 na jejich zemi zaútočily, Rusové přisunuli statisíce dalších vojáků a válka se protahuje. Část republikánů v americkém kongresu sepsala dokument, ve kterém navrhuje, jak z toho ven.

Vítězství Ukrajiny, ne další Mnichov, hlásají američtí republikáni

Věda a technika
Americký prezident Joe Biden
Šéf zpravodajského výboru americké Sněmovny reprezentantů ve středu vyvolal ve Washingtonu rozruch prohlášením, že Kongres byl informován o vážné hrozbě pro národní bezpečnost Spojených států. Informované zdroje televizi CNN a dalším médiím řekly, že varování souvisí s Ruskem a operacemi ve vesmíru. Podle dostupných informací se netýká bezprostředního nebezpečí pro Američany.

Kongres dostal hlášení o hrozbě pro USA. Týkat se má ruských operací ve vesmíru

Svět
Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan
Turecko oficiálně schválilo vstup Švédska do Severoatlantické aliance. Poslední krok v ratifikaci dnes udělal turecký prezident Recep Tayyip Erdogan, když podepsal příslušný dokument, který toto úterý schválil turecký parlament, píší agentury. Dokončení procesu ratifikace v Turecku vzápětí přivítal švédský premiér Ulf Kristersson. K rozšíření NATO už chybí jen souhlas Maďarska. Švédsko o vstup do aliance požádalo v květnu 2022 společně se sousedním Finskem, to souhlas všech členských zemí získalo dříve a členem se stalo už loni v dubnu.

Turecko schválilo vstup Švédska do NATO. Zbývá ještě souhlas Maďarska

Státy EU
Americká policie. Ilustrační snímek
Při střelbě na střední škole Perry High School v americké Iowě zemřel student a dalších pět lidí bylo zraněno. Sedmnáctiletý střelec poté podle všeho obrátil zbraň proti sobě. Na tiskové konferenci o tom informovali představitelé místních úřadů. Podle zdrojů amerických médií našla policie v budově školy výbušné zařízení. Policie oficiálně nepotvrdila, zda útočník zemřel, podle zdrojů amerických médií střelnému zranění podlehl.

Na střední škole v americké Iowě se střílelo. Jeden student nepřežil

Svět
Donald Trump
Bývalý americký prezident Donald Trump u soudu v Miami podle očekávání prohlásil, že se cítí být nevinný ve všech 37 bodech federální obžaloby. Prohlášení o nevině podle listu The New York Times (NYT) formálně přednesl Trumpův právník. Podle prokuratury Trump po svém odchodu z úřadu nelegálně přechovával tajné dokumenty týkající se národní bezpečnosti Spojených států. Spoluobviněný v této kauze, Trumpův asistent Walt Nauta, se také dostavil k soudu, formální přednesení obžaloby jej čeká až 27. června. Agentura AP v této souvislosti upřesnila, že Nauta zatím u soudu neprohlásil, zda se cítí být vinen.
12 fotografií

Trump dorazil k soudu v kauze tajných dokumentů. Cítím se být nevinen, prohlásil

Svět
Republikánský šéf Sněmovny reprezentantů Kevin McCarthy a demokratický prezident Joe Biden společně našli dohodu, která má v USA odvrátit platební neschopnost.
Americký demokratický prezident Joe Biden a republikánský šéf Sněmovny reprezentantů Kevin McCarthy se v zásadě dohodli na zvýšení limitu pro zadlužení Spojených států, což americké vládě umožní vyhnout se platební neschopnosti. Po sobotním telefonickém jednání to oba potvrdili v noci na dnešek. Pokud by demokraté a republikáni nenalezli shodu, hrozila by USA platební neschopnost už 5. června, což by mělo vážné dopady na celosvětové hospodářství.

USA kráčí k odvrácení platební neschopnosti. Biden s McCarthym našli dohodu

Svět
Americký prezident Joe Biden
Americký prezident Joe Biden definitivně potvrdil, že se bude v roce 2024 ucházet o znovuzvolení. Po týdnech spekulací zahájil předvolební kampaň zveřejněním klipu, v němž hovoří o „extremismu“ Republikánské strany pod vedením exprezidenta Donalda Trumpa a o potřebě postavit se za demokracii a základní svobody. Zároveň vyzývá Američany, aby mu pomohli dokončit práci zahájenou v současném volebním období.
5 fotografií

Biden spustil kampaň za znovuzvolení. Dejte mi možnost dokončit práci, žádá

Svět
Evakuace žáků křesťanské školy v americkém městě Nashville, kde 27. března 2023 došlo ke střelbě
Mladá žena ozbrojená dvěma poloautomatickými puškami zabila tři děti a tři dospělé v křesťanské škole v americkém městě Nashville, načež ji zastřelili zasahující strážníci, oznámila místní policie. Možný motiv útoku není známý, podle vyšetřovatelů však podezřelá byla bývalou žákyní dané školy. Bílý dům v reakci na krveprolití znovu vyzval republikánské zákonodárce, aby podpořili zákaz prodeje „útočných zbraní“.
11 fotografií

Střelba na škole v Nashvillu: Mladá žena zabila šest lidí, z toho tři děti

Svět
Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj při svém projevu v americké Kongresu 22. prosince 2022. Vzadu jsou zleva viceprezidentka USA Kamala Harrisová a šéfka Sněmovny reprezentantů Nancy Pelosiová.
Americká finanční pomoc Ukrajině není charita, ale investice do globální bezpečnosti a demokracie, řekl ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v americké Kongresu. Ukrajina je živá a bojovná a nikdy se nevzdá, řekl rovněž prezident, již tradičně oblečený ve vojenských kalhotách a tmavě zelené mikině. Za svůj projev na společné schůzi obou komor amerického Kongresu sklidil opakovaně ovace vestoje.
5 fotografií

Americká pomoc Ukrajině není charita, ale investice, řekl Zelenskyj Kongresu USA

Svět
Prezident Václav Havel v roce 1997
Prezident Václav Havel stál v čele České republiky v klíčových chvílích. Dovedl zemi k svobodným volbám, byl posledním prezidentem Československa a prvním prezidentem samostatného státu. Dodnes je oceňovanou osobností i v zahraničí. V úřadu ale prožil i těžké osobní chvíle - smrt první manželky či vlastní vážnou nemoc. Připomeňte si s Deníkem dobu, kdy stál Havel v čele státu.

Jak šel čas s Václavem Havlem. Na hradě přivítal Stouny i královnu

Historie prezidentů
Příspěvek amerického prezidenta Donalda Trumpa na Twitteru ke kauze nahrávek s ešéfem FBI Jamesem Comeym.
Uživatelé twitteru se v anketě nového majitele internetové platformy Elona Muska těsnou většinou vyslovili pro obnovení twitterového účtu bývalého amerického prezidenta Donalda Trumpa. Musk vzápětí po ukončení hlasování oznámil, že účet exprezidenta a miliardáře bude obnoven. Tak se i stalo, ale Trump v sobotu prohlásil, že nemá zájem se na twitter vracet.

Twitter po Muskově anketě odblokoval Trumpův účet. Ten už ho nechce

Sociální sítě
Charles C. Self je americký specialista na média a občanskou společnost, někdejší prezident Asociace pro vzdělávání v žurnalistice a masové komunikaci, profesor žurnalistiky a mediální komunikace na University of Oklahoma.
Charles C. Self je americký specialista na média a občanskou společnost, někdejší prezident Asociace pro vzdělávání v žurnalistice a masové komunikaci, profesor žurnalistiky a mediální komunikace na University of Oklahoma. Novináři ze střední a východní Evropy s ním debatovali ve Washingtonu krátce po amerických volbách do Kongresu, kdy ještě nebylo jasné, kdo ovládne Senát a Sněmovnu reprezentantů. Nejvíce otázek směřovalo na americkou absolutní svobodu slova, na silně rozdělenou společnost a tendence republikánů ohýbat realitu. Dotazy mu měl možnost položit také Deník.

Internet vytváří zcela jinou demokracii. Mění i svět médií, říká americký expert

Svět
Pohled na budovu Kapitolu ve Washingtonu na snímku z 3. listopadu 2020.  Vlevo část, v níž sídlí Sněmovna reprezentantů
Americká Republikánská strana dnes získala většinu ve Sněmovně reprezentantů, vyplývá z projekcí televize CNN a dalších médií. Republikánské vítězství v dolní komoře přináší změnu rozložení moci ve Washingtonu, kde měli dva roky demokraté kontrolu nad oběma komorami Kongresu. Současná šéfka Sněmovny reprezentantů Nancy Pelosiová dnes bude se svými spolupracovníky mluvit o plánech do budoucna.

Volby v USA: Republikáni získali většinu ve Sněmovně reprezentantů

Svět
Bývalý americký prezident Donald Trump oznamuje, že se v roce 2024 bude znovu ucházet o Bílý dům, 15. listopadu 2022
Bývalý americký prezident Donald Trump oznámil, že se v roce 2024 bude znovu ucházet o Bílý dům, informovaly v noci na dnešek světové agentury. Někdejší republikánský prezident před tím podal na úřadech dokumenty potřebné pro svou kandidaturu v prezidentských volbách. Trump se tak o úřad bude ucházet potřetí. V posledních prezidentských volbách prohrál s demokratem Joem Bidenem.
12 fotografií

Trump oznámil kandidaturu na prezidenta. Kritizoval Bidena i migranty

Svět
Republikánský guvernér Ron DeSantis na Floridě obhájil ve volbách mandát, 8. listopadu 2022
Ve Spojených státech po úterních volbách stále není jasné, která strana získala většinu v Senátu a ve Sněmovně reprezentantů, tedy dvou komorách amerického Kongresu. Předvolební průzkumy předpovídaly velký úspěch Republikánské strany. Podle amerických médií je ale už teď zřejmé, že se „rudá vlna“ nekonala. Zatím je situace spíš vyrovnaná a je možné, že si demokraté nakonec vedli lépe, než se předpokládalo.
16 fotografií

Rudá vlna se nekonala. Volby do amerického Kongresu stále nemají jasného vítěze

Svět
Volební místnost v historické čtvrti Washingtonu, 8. listopadu po osmé ráno tamního času
Fourteenth Street Historic District je malebná vilová oblast Washingtonu připomínající malými cihlovými domky spíše Anglii. První domky tu vznikly již v roce 1859, téměř osm stovek jich vzniklo do roku 1935. Nachází se zde volební místnost ve zdejším židovském komunitním centru. Tak to v ní vypadalo 8. listopadu po osmé ráno tamního času. Již od ranních hodin se tu tvořily dlouhé fronty s desítkami voličů. U volebních strojů jim pomáhali asistenti.
16 fotografií

OBRAZEM: Američané volí složení Kongresu. Takto to vypadalo ve Washingtonu

Svět
Sídlo společnosti Twitter v San Francisku 4. listopadu 2022.
Není bohužel jiná možnost, když firma ztrácí čtyři miliony dolarů (98 milionů Kč) denně, napsal miliardář Elon Musk v tweetu k hromadnému propouštění v internetové společnosti Twitter, jejíž vedení převzal. Dodal, že všichni propouštění obdrží jako odstupné mzdu za tři měsíce. Šéf Twitteru pro bezpečnost a integritu Yoel Roth v pátek uvedl, že propouštění ve společnosti poté, co ji převzal Musk, postihlo asi 50 procent zaměstnanců. Twitter šíří po celém světě lži, řekl americký prezident Joe Biden.
4 fotografie

Není jiná možnost, když Twitter ztrácí 4 miliony denně, řekl Musk k propouštění

Svět
Hasiči z Naloučan jsou zachyceni na jednom ze snímků brněnského fotografa Romana France, které se dostaly až do sbírek Kongresové knihovny ve Washingtonu.
Ten černobílý obrázek silně připomíná slavný Formanův film Hoří, má panenko. U stařičkého náklaďáčku stojí hasiči s kbelíky, před nimi je hořící ohníček a muž s kanystrem od benzinu. Další hasič s hadicí vše obhlíží z výšky a velitelova zatnutá pěst dává najevo, že požár byl zažehnán. Je to natolik surreální výjev, že zaujal i odborníky v Kongresové knihovně ve Washingtonu. Na snímku však nejsou američtí hasiči - nýbrž jejich kolegové z Naloučan na Třebíčsku.
20 fotografií

Fotograf Roman Franc vyfotil naloučanské hasiče, snímek vlastní americký Kongres

Volný čas
Hasiči z Naloučan jsou zachyceni na jednom ze snímků brněnského fotografa Romana France, které se dostaly až do sbírek Kongresové knihovny ve Washingtonu.
Ten černobílý obrázek silně připomíná slavný Formanův film Hoří, má panenko. U stařičkého náklaďáčku stojí hasiči s kbelíky, před nimi je hořící ohníček a muž s kanystrem od benzinu. Další hasič s hadicí vše obhlíží z výšky a velitelova zatnutá pěst dává najevo, že požár byl zažehnán. Je to natolik surreální výjev, že zaujal i odborníky v Kongresové knihovně ve Washingtonu. Na snímku však nejsou američtí hasiči - nýbrž jejich kolegové z Naloučan na Třebíčsku.
20 fotografií

Hoří, má panenko. Fotka českých hasičů se dostala do sbírky amerického Kongresu

Regiony
Výbor americké Sněmovny reprezentantů vyšetřující loňský útok na Kapitol, 13. října 2022
Výbor americké Sněmovny reprezentantů vyšetřující loňský útok na Kapitol si předvolá bývalého prezidenta Donalda Trumpa. Někdejší republikánský šéf Bílého domu má před komisí podat svědectví v souvislosti s událostmi, při nichž dav jeho příznivců zaútočil na budovu amerického Kongresu. Informovaly o tom světové agentury, podle nichž o Trumpově předvolání rozhodl panel jednomyslně v hlasování během čtvrtečního veřejného slyšení.
12 fotografií

Vyšetřovací výbor si předvolá Trumpa. Má podat svědectví kvůli útoku na Kapitol

Svět
Ministryně obrany Jana Černochová (ODS) během tiskové konference se svým americkým protějškem Lloydem Austinem (vpravo), 9. září 2022, Praha
Česká republika dostane od USA podporu 106 milionů dolarů (zhruba 2,7 miliardy Kč) na modernizaci armády, částečnou kompenzaci dodávek na Ukrajinu, která čelí ruskému útoku, a kybernetickou ochranu. Schválil to americký Kongres. ČTK to sdělily úřad vlády, české ministerstvo obrany a americké velvyslanectví v Praze.

Kompenzace za pomoc Ukrajině. Česko dostane od USA téměř tři miliardy

Ekonomika
Sněmovna reprezentantů amerického Kongresu
Americká Sněmovna reprezentantů v pátek schválila návrh zákona, který by zakázal prodej některých typů útočných střelných zbraní. Informovala o tom agentura AP. Norma by byla návratem ke stavu z let 1994 až 2004, kdy tato omezení také platila, předpokládá se ale, že ji zablokuje Senát. Snahu o omezení dostupnosti některých střelných zbraní ze strany demokratického prezidenta Joea Bidena vyvolaly nedávné tragédie včetně střelby na škole v texaském Uvalde, kde zemřelo 21 lidí.

Sněmovna reprezentantů v USA schválila zákaz útočných střelných zbraní

Svět
Bývalý americký prezident Donald Trump
Někdejší americký prezident Donald Trump loni 6. ledna celé hodiny sledoval v přímém přenosu útok na sídlo Kongresu, nekontaktoval špičky bezpečnostních složek a ignoroval prosby svých dětí a blízkých poradců, aby vyzval své příznivce k zastavení násilí. Takový obrázek o jednání končící hlavy státu vytvářejí svědectví prezentovaná v noci na pátek při dalším slyšení vyšetřovacího výboru Sněmovny reprezentantů. Bývalá pracovnice Bílého domu vyjádřila názor, že Trump „dal zelenou“ účastníkům nepokojů.
24 fotografií

Nová svědectví: Trump nedbal proseb, aby vyzval k ukončení násilí u Kapitolu

Svět
Americký Kongres ve Washingtonu.
Obě komory amerického Kongresu schválily zákon o větší regulaci prodeje a držení zbraní, který vypracovala skupina demokratických a republikánských senátorů. Zákon nyní zamíří k podpisu k prezidentovi Joeovi Bidenovi. Jak napsala agentura Reuters, jde o nejvýznamnější normu týkající se zbraní přijatou v USA za minulých třicet let.

Obě komory amerického Kongresu schválily zákon na větší regulaci zbraní

Svět