ŠTÍTEK: konvent

koncert
Ve druhé polovině srpna se zámeckým areálem ve Žďáře nad Sázavou již podruhé rozezněly nádherné tóny houslí v rukou těch nejlepších z nejlepších. Mezinárodní mistrovské houslové kurzy Bohuslava Matouška a Jakuba Junka určené studentům konzervatoří a vysokých škol tentokrát nabídly tři koncerty a dva semináře pro veřejnost.

Žďárským zámkem po čtrnáct dní zněly tóny houslí

Volný čas
Bobr je plaché zvíře, takže spatřit jej je takřka nemožné. Zato stopy jeho pobytu jsou velmi výrazné.
Vysočina – Městys Bobrová rozprostírající se na březích říčky Bobrůvky už má opět bobra nejen v názvu. Dva jedinci se zabydleli také v jeho katastru. A bobrů pomalu přibývá i v celé Vysočině. „V Bobrové se zabydleli bobři už v roce 2016. Přišli tam po řece Bobrůvce a dnes tam žijí na dvou místech – pod i nad Bobrovou,“ prozradil bývalý mluvčí Správy Chráněné krajinné oblasti Žďárské vrchy Jaromír Čejka.
5 fotografií

Bobři se vracejí. Po Bobrůvce se dostali i do Bobrové

Žďársko
Akce s názvem Konvent plný loutek začíná ve 13 hodin a postupně vystoupí Divadlo Tondy Novotného a Divadlo ŠUS, každé sehraje dvě představení. Foto z loňského ročníku.
Březnice – Nádvoří bývalé jezuitské koleje (Konvent) bude v sobotu 18. srpna hostit již poosmé loutková divadla. Akce s názvem Konvent plný loutek začíná ve 13 hodin a postupně vystoupí Divadlo Tondy Novotného a Divadlo ŠUS, každé sehraje dvě představení. Chybět nebudou ani různé dílničky, ukázky řemesel a občerstvení.
4 fotografie

Březnický konvent obsadí v sobotu loutková divadla

Příbramsko
Ilustrační foto
Žďársko – Velkým nešvarem se podle myslivců na Žďársku stalo venčení psů v lesích, a to mnohdy bez náhubku a vodítka. Volně pobíhající domácí mazlíčci jsou problémem hlavně v blízkosti měst, v případě Žďáru nad Sázavou především v Černém lese, který se nachází poblíž Zelené hory.

Lidé venčí psy u krmelců, ubližují tím zvěři

Žďársko
Konvent plný loutek a dětí.
Březnice /FOTOGALERIE/ – Již posedmé bude v sobotu 19. srpna patřit nádvoří bývalé jezuitské koleje (Konvent) loutkovému divadlu. Akce s názvem Konvent plný loutek začíná ve 13 hodin a vystoupí zde Divadlo Cirkus Žebřík a Jiří Bilbo Reidinger. V 17.30 hodin bude následovat koncert písničkářky Sylvie Krobové.
3 fotografie

Březnický konvent opět ožije loutkami a hudbou

Příbramsko
Ilustrační foto.
Mikulov – Ochutnat irská, mongolská, španělská, vietnamská či filipínská jídla na jednom místě? V Mikulově to bude možné. O víkendu startuje letošní ročník Festivalu národů Podyjí. Stánky s ukázkami národních kuchyní zaplní mikulovské Náměstí.

Mikulovem zavoní světové vůně. Z Filipín či Vietnamu

Břeclavsko
Zpěvačka Lenka Dusilová.
Mikulov (Břeclavsko) - Lenku Dusilovou, Lauru a její tygry nebo kapelu Už jsme doma pozvali pořadatelé festivalu Eurotrialog, který dnes začíná v Mikulově na Břeclavsku. Letošní ročník je oslavou osmnáctin, tedy pomyslné zletilosti mikulovské přehlídky. Program tradičně stojí na umělcích mimo střední proud.

Mikulovský festival má 18 let, přijede například Dusilová

Hudba
Ilustrační foto.
Mikulov – Události, kdy před čtyřmi sty lety na mikulovském zámku nechal kardinál František Ditrichštejn vystavět zámecké divadlo, je věnovaný čtvrtý ročník festivalu barokního divadla Moravský Parnas Johanna Georga Gettnera v Mikulově. „Tato stavba, ovlivněná italskými renesančními dvorskými divadly, byla současně i nejstarším zámeckým divadlem postaveným na našem území. Zámecký sál sloužil svému účelu až do požáru zámku v roce 1719," řekl za pořadatele Miroslav Lukáš ze Spolku pro Konvent.

Moravský Parnas oslaví stavbu divadla. Pobaví děti i dospělé

Volný čas
Ilustrační foto.
Mikulovsko - Pálava je jako magnet, který rok od roku přitahuje stále více lidí. Už jsou jich statisíce. „Z leteckých snímků víme, že turistické stezky se stále rozšiřují. To svědčí o stoupajícím počtu návštěvníků," uvedl Jiří Kmet, vedoucí Správy Chráněné krajinné oblasti Pálava, která právě dnes slaví čtyřicet let od svého vyhlášení.

Lidí na Pálavě přibývá. Starosta Mikulova Koštial by ubral zákazů

Břeclavsko
Už posedmé se v Mikulově sešli fotografové na akci Fotoateliér 2015. Svá díla po týdenní práci vystavují v galerii Konvent. Kristýna Erbenová využila úplňku a fotografie pořídila 
v noci pouze za přítomnosti měsíčního světla. Platí to pro snímek V bezetmí
Mikulov – Nejen Mikulov jinak. Už posedmé se ve městě pod Pálavou sešli fotografové na akci s názvem Fotoateliér 2015. Svá díla po týdenní práci vystavují od pátku v galerii Konvent. Jedinečný soubor fotografií dokumentující současnou podobu města a život jeho obyvatel tam bude k vidění až do neděle.

Fotoateliér ukazuje Mikulov a Břeclav jinak. Očima osmi fotografů

Volný čas
Ilustrační foto.
Mikulov – Ačkoliv pochází 
z Valašska, Mikulov se stal jeho druhým domovem. Ve městě se věnuje vinařství a sochařství. S uměním Miroslava Zvonka se nyní mohou seznámit návštěvníci mikulovské galerie Konvent. Zvonek dal dohromady výstavu v souvislosti se svými šedesátými narozeninami. K vidění jsou také díla dvou slovenských kolegů Mariana Drugdy a Vladimíra Petríka.

Sochař Zvonek slaví šedesátiny výstavou. Vidět ji lze v Konventu

Volný čas
Žďárský operní pěvec Jakub Pustina.
Příznivci a obdivovatelé odkazu Jana Blažeje Santiniho Aichla se sejdou první zářijovou sobotu ve Žďáru nad Sázavou. Koná se tam totiž Klášterní noc. „Její dvanáctý ročník je přímo věnován 290. výročí úmrtí českého architekta italského původu," uvedl za pořadatele Stanislav Růžička z občanského sdružení Putování za Santinim.

Dvanáctá Klášterní noc ve Žďáru připomene 290. výročí úmrtí Santiniho

Cestujeme
Přesně po čtyři sta letech od vysvěcení kapucínského kostela svatého Františka se konala v Mikulově slavnostní mše. Na místě, kde kostel kapucínů kdysi stával, je dnes galerie Konvent.
Mikulov – Přesně po čtyřech stech letech od vysvěcení kapucínského kostela svatého Františka se konala v Mikulově slavnostní mše. A to na místě, kde kostel kapucínů kdysi stával. Mše ke chvále vysvěcení se ujal bratr Vojtěch, představený kláštera a kostela v Brně, a také mikulovský probošt Pavel Pacner.

Kostel kapucínu připomněla po čtyřech stech letech mše

Břeclavsko
Brněnské duo Čokovoko.
Mikulov /PROGRAM/ – Nepopulární kapely, žádné atrakce ani kolotoče. Místo toho jen ryzí hudba a víno, které k Mikulovu patří. To nabídne letošní jubilejní festival Eurotrialog, který se již patnáct let drží stejné dramaturgické zásady: upřednostňuje kvalitu před mainstreamovou hudební produkcí.

Právě začíná Eurotrialog, festival nepopulární hudby

Hudba
Brněnské duo Čokovoko.
Mikulov – Nepopulární kapely, žádné atrakce ani kolotoče. Místo toho jen ryzí hudba a víno, které k Mikulovu patří. To nabídne letošní jubilejní festival Eurotrialog, který se již patnáct let drží stejné dramaturgické zásady: upřednostňuje kvalitu před mainstreamovou hudební produkcí.

Začíná Eurotrialog, festival nepopulární hudby

Volný čas
Festival Eurotrialog - ilustrační foto.
Břeclavsko - Pracovní týden končí, a tak se opět nabízí čas na víkendový odpočinek. Komu se nechce páteční a sobotní večer trávit u televizní obrazovky, neholduje výhradně relaxaci sportem a rád by naplnil svůj program kulturním vyžitím, tomu je určena tato rubrika. Každý pátek v ní totiž najde tip na zajímavou akci, která se na Břeclavsku v započínajícím víkendu uskuteční.

TIP NA VÍKEND: Eurotrialog: žádné kolotoče, jen poctivá hudba

Břeclavsko
Národy Podyjí v Mikulově.
Mikulov - Arménská, mongolská i židovská kuchyně podráždí chuťové pohárky zvědavých návštěvníků v Mikulově. Program čtrnáctého ročníku festivalu Národy Podyjí toho však přinese mnohem víc. A to nejen ze specialit téměř dvaceti národních kuchyní. Kromě gurmánů si na své přijdou také příznivci vína a hudby.

Národy Podyjí přinesou do Mikulova mnoho chutí

Jihomoravský kraj
Národy Podyjí v Mikulově.
Mikulov - Arménská, mongolská i židovská kuchyně podráždí chuťové pohárky zvědavých návštěvníků v Mikulově. Program čtrnáctého ročníku festivalu Národy Podyjí toho však přinese mnohem víc. A to nejen ze specialit téměř dvaceti národních kuchyní. Kromě gurmánů si na své přijdou také příznivci vína a hudby.

Národy Podyjí přinesou do Mikulova mnoho chutí

Břeclavsko
Fotograf Jindřich Štreit.
Mikulov - Mikulovská galerie Konvent se má po dlouhém zimním spánku čile k světu. Ještě do pátku 31. května láká na výstavu fotografií Jindřicha Štreita. Tento pátek pro změnu zve na divadelní přestavení pro děti Kill Will.

Konvent plní Štreitovy fotky. Potěší i divadlo

Volný čas