ŠTÍTEK: kopec

Mostecká házenkářka Hana Mučková při své turistické vášni. Tady zdolává slovenskou Malou Fatru.
Miluje hory a ve dnech, kdy se mohla lidově válet u vody a užívat si sluníčka, tak radši nahodila batoh, trekové hole a šla se potit do kopců. Házenkářka a brankářka Mostu Hana Mučková relaxuje ráda v těžkých kopcích. Pomáhá tím sobě i potřebným, naposledy například ostravskému hospici Ondrášek. Špičková sportovkyně a bývalá reprezentantka si před pár dny užila pořádnou štreku v Beskydech.
12 fotografií

Mučková se mučila v kopcích, které miluje. Jejím snem je Svatojakubská cesta

Házená
Sešlápnout, zařadit a pustit. Zbytečné stání na spojce, pokud neřadíte, je jedním z nejhorších zvyků, kterým řidiči ničí spojku i převodovku.
Navzdory rozmachu automatů má stále ještě většina aut manuální převodovku a tedy i spojkový pedál. Automechanici i učitelé v autoškolách mají celkem jasno: spojka je jedním z nejčastějších kamenů úrazu pro začínající i pokročilé řidiče a hlavně s sebou nese spoustu pokušení, která z ní činí jednu z nejzranitelnějších částí řízení auta.
4 fotografie

Nestůjte na ní a nepřepočítávejte zuby. Jak snadno a rychle (ne)zničit spojku

Život řidiče
Běh letním ránem v Popově
Andrej Višněvský (Fyzio Step) zvítězil v 6. ročníku Běhu letním ránem ve Štítné nad Vláří – Popově. Zlínský vytrvalec dosáhl na Valašsku v 15kilometrovém závodě času 1:02:31. Tím se v Popově postaral o nový mužský traťový rekord v Běhu letním ránem. Stříbrnou příčku vybojoval se ztrátou 2 minut a 3 sekund Tomáš Štverák ze Zubří (Sportovna), třetí místo obsadil Jiří Červenka (SP Malenovice, 1:07:30).
88 fotografií

Běh letním ránem: Višněvský rozhodl v prvním kopci. Žaludková doběhla silou vůle

Ostatní sporty
Škoda Scala 1.5 TSi Style Plus
Škoda Scala je jedno z nejlevnějších a nejoblíbenějších aut mladoboleslavské automobilky. Je to vůz, který zaujme vzhledem, cenou ale i praktičností. Široky výběr těchto aut najdete v tuzemských bazarech, ale podle našich zkušeností je o ně velký zájem, z nabídky proto rychle mizí. V dalším díle seriálu Deníku a webu TipCars.com jsme se podívali na nabídku právě těchto aut.
16 fotografií

Škoda Scala patří mezi nejžádanější ojetiny. Jaká je jejich nabídka v bazarech?

Autobazar
Jízda z horského kopce - ilustrační snímek.
Je to jedna z těch dovedností, kterou mnoho řidičů považuje za elementární. Na druhou stranu je tu velká spousta řidičů, kteří pořád tápou, důkazem budiž velká spousta aut, která sjíždí z táhlých alpských kopců s páchnoucími, doruda rozžhavenými brzdami. Sjíždění dlouhých kopců v autě má svoje náležitosti, jejich nedodržení může vyústit v tučný účet za servis, případně i zkazit dovolenou.

Jak správně brzdit z táhlého kopce? Řidiči často tápou, nedělejte stejné chyby

Život řidiče
Michal Sadílek v souboji se švédským záložníkem Albinem Ekdalem.
Dětský nápad. Bohužel pro něj nikoliv na dětské tříkolce… Nápad, co ho vyšel setsakramentsky draho. S nadsázkou řečeno, kdyby šel do Belmonda, udělá líp. Z opice by se vyspal a stejně by mu bylo odpuštěno. Jenže Michal Sadílek sedl za volant terénní tříkolky a na soustředění reprezentace v Alpách se řítil z kopce. Jeho jízdu zastavila nehoda. Pro něj fatální. Přijde o evropský šampionát, který začíná už v pátek.
6 fotografií

Sadílek jako přerostlé dítě. Lepší snad pustit kluky do hospody, říká Shejbal

Fotbal
Michal Sadílek (vlevo)
Dětský nápad. Bohužel pro něj nikoliv na dětské tříkolce… Nápad, co ho vyšel setsakramentsky draho. S nadsázkou řečeno, kdyby šel do Belmonda, udělá líp. Z opice by se vyspal a stejně by mu bylo odpuštěno. Jenže Michal Sadílek sedl za volant terénní tříkolky a na soustředění reprezentace v Alpách se řítil z kopce. Jeho jízdu zastavila nehoda. Pro něj fatální. Přijde o evropský šampionát, který začíná už v pátek.

Sadílek jako přerostlé dítě. Lepší snad pustit kluky do hospody, říká manažer

Fotbal
Tradiční závod S kopce do kopce si nenechalo letos ujít na sedm desítek posádek historických automobilů a motocyklů
Sednout si za volant, nebo řídítka veterána a projet trať tradičního závodu S kopce do kopce není ani náhodou totéž jako vyrazit na víkendový výlet v běžném autě. Od jezdce to chce spoustu zkušeností, řidičského umu i předvídavosti. V sobotu všechny tyto vlastnosti prokazovalo na sedm desítek posádek, které si nenechaly ujít 27. ročník oblíbeného setkání veteránů ve Svatém Janu nad Malší na Českobudějovicku. 
44 fotografií

Svátek pro milovníky veteránů. Akce ve Svatém Janu se zúčastnily desítky posádek

Regiony
Tradiční závod S kopce do kopce si nenechalo letos ujít na sedm desítek posádek historických automobilů a motocyklů.
Sednout si za volant nebo řídítka veterána a projet trať tradičního závodu S kopce do kopce není ani náhodou totéž jako vyrazit na víkendový výlet v běžném autě. Od jezdce to chce spoustu zkušeností, řidičského umu i předvídavosti. V sobotu všechny tyto vlastnosti prokazovalo na sedm desítek posádek, které si nenechaly ujít 27. ročník oblíbeného setkání veteránů ve Svatém Janu nad Malší.
44 fotografií

Svátek pro milovníky veteránů, do Svatého Jana se sjeli po sedmadvacáté

Českobudějovicko
Před 50 lety došlo k jedné z nejhrůznějších dopravních nehod v dějinách Slovenska. Při střetu autobusu a náklaďáku Tatra 138 (typ vozu na ilustrační fotografii) u Podolínce zemřelo devět dětí.
Před 50 lety se na Slovensku stalo jedno z nejhorších silničních neštěstí v historii země. Při srážce autobusu a náklaďáku u Podolínce zemřelo devět dětí. Na protijedoucí tatrovce se uvolnila bočnice, a ta autobus plný dětí doslova rozervala. Žáci, kteří právě mířili na školní výlet a seděli na straně za řidičem, neměli nejmenší šanci přežít. 

Co blázníš, vykřikl řidič. Pak náklaďák rozerval autobus s dětmi jako konzervu

Historie
Návštěvníci budou mít v sobotu na Veselém Kopci možnost zapojit se do programu.
Lidové kalendárium aneb Když naprší, tak uschne. V sobotu na Veselém Kopci mohou návštěvníci vidět lidové zvyky Pardubického kraje napříč celým rokem Mezi roubenkami se lidé dozvědí, proč se staví májka anebo jaký je zvyk vodění Jidáše. Program připravilo Muzeum v přírodě Vysočina společně s Národopisným souborem Kohoutek z Chrudimi.

Napříč rokem: Poznejte lidové zvyky Pardubického kraje na Veselém Kopci

Chrudimsko
Vizualizace dálnice D35 v úseku Ostrov - Vysoké Mýto s tunelem Homole
/FOTO, VIZUALIZACE/ Tunel Homole na dálnici D35 na úseku Ostrov – Vysoké Mýto, ačkoliv je pouze půl kilometru dlouhý, dá stavařům pořádně zabrat. Půjde o hodně komplikovanou stavbu ve složitém terénu, která nemá v Česku obdoby. Společnost Eurovia na stavbě tunelu spolupracuje s experty ze Švýcarska. Na stole byl i unikátní návrh razit tunel zmrazeným kopcem, to ale neprošlo. Projeďte se celým úsekem budované dálnice včetně tunelu pod Homolí už nyní ve vidovizualizaci. 
11 fotografií

Tunel Homoli na D35 vyhloubit nebo kopec zmrazit neprošlo. Bude se injektovat

Orlicko
Mathias Vacek při vítězství na mistrovství republiky
Na tenhle závod se cyklista Mathias Vacek těší. Jezdec worldtourového týmu Lidl-Trek cítí, že by se v etapáku Kolem Maďarska (8.-12. května) mohl prosadit. Nebude to však vůbec jednoduché. Na maďarských silnicích se představí i slovenská legenda Peter Sagan nebo hvězdy jako Mark Cavendish a Marc Hirschi. K favoritům patří i Vackův stájový Ital Dario Cataldo.
6 fotografií

Vacek si na Maďarsko věří. Z rovin se budeme šplhat do těžkých kopců, říká

Ostatní sporty
Z historického festivalu Bitva Libušín.
Jeden z největších českých středověkých historických festivalů zvaný Bitva Libušín se uskutečnil v sobotu 27. dubna. Letos proběhl již 31. ročník této významné události. Bitvy se zúčastnilo několik stovek rytířů. K vidění byl i bojový šermířský turnaj, divadlo a přehlídka palných zbraní. Akci doprovázela středověká hudba, kterou zkomponoval a s orchestrem nahrál Varhan Orchestrovič Bauer. 
73 fotografií

Historický festival u Kladna vrátil čas do středověku. Rytíři uctili Jana Žižku

Regiony
Z historického festivalu Bitva Libušín.
/VIDEO, FOTO/ Jeden z největších českých středověkých historických festivalů zvaný Bitva Libušín se uskutečnil v sobotu 27. dubna. Letos proběhl již 31. ročník této významné události. Bitvy se zúčastnilo několik stovek rytířů. K vidění byl i bojový šermířský turnaj, divadlo a přehlídka palných zbraní. Akci doprovázela středověká hudba, kterou zkomponoval a s orchestrem nahrál Varhan Orchestrovič Bauer. 
73 fotografií

Historický festival u Kladna vrátil čas do středověku. Rytíři uctili Jana Žižku

Volný čas
Říkají si Mates a Kopec a rozhodli se ujít 2500 kilometrů za 100 dní pro dobrou věc.
Každý nemá možnost ráno vstát a jít se jen tak projít. Jako třeba třináctiletá Natálka, které doktoři řekli, že nikdy nebude chodit. Má středně těžké tělesné postižení, oční vadu, a kromě dalšího i středně těžkou mentální retardaci. Pohybuje se jen díky speciálním ortézám. Ty jí však budou brzy malé. Proto se dva influenceři z Nového Jičína Matyáš Kuboš a Tomáš Kopecký, vystupující pod přezdívkami Mates a Kopec, rozhodli vydat na dalekou cestu přes půl Evropy a malou bojovnici svým činem podpořit.
7 fotografií

Pěšky přes půl Evropy pro nemocnou Natálku. Za 100 dní z Barcelony domů

Zdraví
Souboj vypukne v sobotu 27. dubna odpoledne, areál se otevře v 10 hodin.
/FOTOGALERIE, VIDEO/ Přípravy na velkou středověkou Bitvu Libušín 2024 letos s podtitulem Pocta Janu Žižkovi, která se strhne v sobotu 27. dubna pod kopcem u Svatého Jiří, jsou v plném proudu. Účastníci akce, na kterou přijíždí na pozvání hlavního pořadatele Františka Josefa S. Krále a jeho spolupracovníků z Tvrzi Libušín každoročně tisíce vyznavačů historie z různých koutů země i ze zahraničí, už rozbili na louce svoje plátěné stany. 
32 fotografií

Na louku v Libušíně dorazili první bojovníci. Středověká bitva vypukne v sobotu

Volný čas
Policisté při republikové akci Speed Marathon měřili dodržování předepsané rychlosti. Na Blanensku monitorovali v pátek provoz na deseti místech.
/FOTO, VIDEO/ Páteční dopolední jízda se na Blanensku prodražila desítce řidičů. Zachytil je policejní radar při předem avizované celorepublikové akci Speed Marathon. V regionu policisté měří celý den dodržování předepsané rychlosti na deseti místech. Šest pokut v prvních hodinách rozdali v Bořitově a další pak v Šebrově-Kateřině na silnici II/379. Nejvyšší zaznamenaná rychlost byla třiasedmdesát kilometrů v hodině.
22 fotografií

Rovina kolem trati v Adamově? Někteří tu jezdí jako hovada, říkají místní

Blanensko