ŠTÍTEK: Korán

Skalní dóm na Chrámové hoře v Jeruzalémě
Každého, kdo navštívil Jeruzalém, musela oslnit - a to doslova – krása Skalního dómu, který se vypíná uprostřed města na Chrámové hoře. Bohužel většině návštěvníků zůstane přístup do nitra mistrovského architektonického díla, které je třetím nejposvátnějším místem pro stoupence islámu, navždy zapovězen. Výjimku dostali badatelé National Geographic, kteří tak mohou čtenářům představit tento ojedinělý starobylý prostor.
8 fotografií

Skalní dóm v Jeruzalémě: Vítejte na místě, kde Muhammad vystoupil na nebesa

Do světa
Genetická konference na počest G.J.Mendela.
/FOTO, VIDEO/ Křesťané mají Jeruzalém a Bibli, muslimové Mekku a Korán. Genetici Brno a Mendelovy zákony dědičnosti. Největší mozky moderní doby včetně dvou držitelů Nobelových cen se v těchto dnes sjíždí na jih Moravy. Skládají úctu zakladateli genetiky Gregoru Johannu Mendelovi na mezinárodní genetické konferenci, přičemž hledají odpovědi na prosté, avšak velké otázky: Co je to život?
51 fotografií

Genetická konference na počest Mendela: Brno je Mekka vědy, říkají nobelisté

Brněnsko
Knihovník zámecké knihovny Arcibiskupského zámku v Kroměříži Cyril Měsíc.
Knihovna Arcibiskupského zámku v Kroměříži skrývá mnohé skvosty. Atlasy, knihy s grafikami, na svou dobu oblíbené lékařské příručky a okrajově též beletrii. Nejstarší kniha se datuje do 9. století našeho letopočtu. Nad zhruba 90 tisíci výtisky a zhruba 500 rukopisy bdí zdejší knihovník Cyril Měsíc. Původně se k této práci dostal zcela náhodou. Nyní již patří mezi „inventář“.
2 fotografie

Knihovna Arcibiskupského zámku skrývá také výtisk Koránu

Kroměřížsko
Veronika Dočkalová
Tvrdí, že kdo chce, najde v Bibli podklad pro skoro jakékoli tvrzení, klidně protikladné: takže zatímco zastánci tradiční rodiny citují Písmo, aby obhájili rozdělení rolí mezi mužem a ženou, Veronika Dočkalová ze sdružení Logos vybírá pasáže, které mohou klidně znamenat, že Ježíš měl dvě matky. Pro týdeník Vlasta ale otevřeně hovořila o mnoha dalších věcech.
18 fotografií

Sporné pasáže Bible? Veronika Dočkalová: Ježíš mohl mít klidně dvě matky

Česko
Pokud chtějí hotely nalákat muslimské turisty, bez "halal přípravny" potravin se neobejdou.
Rok co rok přibývá v Rusku návštěvníků ze zemí, kde je hlavním náboženstvím islám. Muslimští turisté přinášejí do země stále více peněz. Tzv. „halal turistika", jak konstatovali na mezinárodní konferenci v Tatarstánu – Summit-Kazaň - se může stát důležitým zdroje bohatství. I když je podle expertů teprve na počátku.

Korán na nočním stolku. V Rusku se dere kupředu „halal turistika“

Svět
Ivan Hoffman
Jana Silovského, který se chtěl přidat k Islámskému státu a zabíjet v Sýrii lidi, včera poslal soudce Zdeněk Sovák na šest let do vězení. A na dva roky právě poslal do vězení soud v indonéské Jakartě křesťanského guvernéra za to, že ve volební kampani vytýkal svým soupeřům odvolávání se na verš v koránu, podle kterého muslim nesmí žít pod nadvládou nemuslimů.

Den Ivana Hoffmana: Korán u soudu

Hoffmanův deník
Pálení koránu ve Zlíně
„Proč pálíme korán? Chceme podpořit slovenskou aktivistku, která řekla svůj názor a byla za svůj čin zatčena," komentoval David Nepimach ze Zlína akt, při kterém včera ve Zlíně společně s desítkou zúčastněných spálil na cyklostezce na Vršavě svatou knihu muslimů.
15 fotografií

VIDEO: Ve Zlíně na cyklostezce spálili korán

Zlínsko
Pálení koránu ve Zlíně
„Proč pálíme korán? Chceme podpořit slovenskou aktivistku, která řekla svůj názor a byla za svůj čin zatčena," komentoval David Nepimach ze Zlína akt, při kterém v pondělí ve Zlíně společně s desítkou zúčastněných spálil na cyklostezce na Vršavě svatou knihu muslimů.
15 fotografií

VIDEO: Na cyklostezce spálili korán

Z okolí
Pálení koránu ve Zlíně
„Proč pálíme korán? Chceme podpořit slovenskou aktivistku, která řekla svůj názor a byla za svůj čin zatčena," komentoval David Nepimach ze Zlína akt, při kterém v pondělí ve Zlíně společně s desítkou zúčastněných spálil na cyklostezce na Vršavě svatou knihu muslimů.
15 fotografií

VIDEO: Na cyklostezce spálili korán

Z okolí
demonstrace v Jakartě
Jakarta (Indonésie) - Nejméně jednoho mrtvého a sedm zraněných si dnes vyžádaly střety mezi protestujícími a indonéskou policií v metropoli Jakartě. Policie proti desítkám tisíc radikálních muslimů zakročila slzným plynem. Muslimové chtějí přimět úřady, aby zatkly křesťanského guvernéra města, kterého obviňují z urážky koránu, informovala agentura AP.

Mrtvý, sedm zraněných při protestech muslimů v Jakartě

Svět
Ilustrační foto.
New York - Za víru jsou ochotni položit životy, ale kupují knížky jako "Islám pro začátečníky" (Islam for Dummies). Někteří rekruti takzvaného Islámského státu u soudu přiznali, že si před cestou do Sýrie chtěli vylepšit znalosti pomocí příruček koupených na internetu. Průzkum agentury Associated Press vycházející z více než 3000 interních dokumentů teroristické organizace zase odhalil jen "elementární" znalost islámského právního systému u přibližně 70 procent nových členů, napsal deník New York Post.

Bojovníci Islámského státu neznají islám, o koránu se učí z příruček

Svět
Odhadem osm desítek sympatizantů protiislámského hnutí Martina Konvičky se sešlo v úterý odpoledne před brněnskou mešitou ve Vídeňské ulici.
Brno – Úterní akce Ramadán po Česku, kterou uspořádal okruh lidí kolem odpůrce islámu Martina Konvičky před brněnskou mešitou ve Vídeňské ulici, bude mít dohru. Brněnský zastupitel Svatopluk Bartík se totiž rozhodl podat trestní oznámení kvůli závěru akce, kdy účastníci pálili stránky koránu. „Myslím, že Konvička a ostatní překročili meze svého velmi špatného vkusu. Nicméně je věcí policie a soudu, jak se s podnětem vyrovná, já nejsem soudce," uvedl Bartík pro server ECHO24.cz.

Konvička a spol. mají problém. Policie vyšetří pálení koránu před mešitou

Zločiny a soudy
Odhadem osm desítek sympatizantů protiislámského hnutí Martina Konvičky se sešlo v úterý odpoledne před brněnskou mešitou ve Vídeňské ulici.
Brno /FOTOGALERIE/ –  Odpůrci islámu na dnešním setkání před brněnskou mešitou pálili stránky koránu. Celá záležitost pravděpodobně skončí v přestupkovém řízení, řekl tajemník městské části Brno-střed Petr Štika, který na akci s policií dohlížel. Radnice městské části shromáždění Iniciativy Martina Konvičky povolila. Přišly na něj desítky lidí. Policie podle Štiky zasahovat nemusela. Cílem shromáždění bylo podle jeho organizátorů upozornit na neslučitelnost české a muslimské komunity v souvislosti s migrační vlnou.
30 fotografií

Odpůrci islámu pálili v Brně poblíž mešity stránky koránu

Česko
Ilustrační foto
Žamberk - Dnešní doba nám dává mnoho důvodů k obavám. Rád bych se zaměřil na velice vážné faktory. Prvním je porodnost. Ta v evropském průměru tvoří pouze zhruba 1,6 narozeného dítěte na matku, přičemž u nás v Čechách dokonce 1,44. Tato čísla znamenají postupné vymírání obyvatelstva a evropské kultury. Ale populační stavy nijak neklesají.

Islám je choroba společnosti, do dvaceti let budeme číst korán na ulicích

Otevřená Evropa
Ilustrační foto
Kábul – U afghánského soudu dnes začal proces se skupinou téměř pěti desítek lidí podezřelých ze zlynčování a zabití ženy, která údajně spálila korán. V případu, jenž vyvolal v této muslimské zemi pobouřené reakce, čelí obvinění i 19 policistů, kteří smrti sedmadvacetileté ženy nezabránili. Proces, který živě přenáší televize, podle agentury AP prověří, zda vláda dokáže ochránit práva všech občanů včetně žen, jak deklarovala.

V Afghánistánu soudí téměř 50 lidí včetně policistů za zlynčování ženy

Svět
Stovky lidí dnes v Kábulu přišly na pohřeb mladé ženy, kterou ubil ve čtvrtek dav lidí, protože údajně spálila jeden výtisk koránu.
Kábul – Stovky lidí dnes v Kábulu přišly na pohřeb mladé ženy, kterou ubil ve čtvrtek dav lidí, protože údajně spálila jeden výtisk koránu. Obřad, při kterém netradičně nesly rakev na hřbitov ženy a kterého se zúčastnili zástupci parlamentu a vlády, proběhl v klidu, uvedla agentura AFP.

Stovky lidí v Kábulu se rozloučily se ženou, kterou zlynčoval dav

Svět
Kláda je nezranila.
ŠTĚSTÍ. U Rohru v okrese Kelheim sjela 32letá řidička z místní komunikace a narazila do dlouhého dříví složeného při kraji. Jeden z kmenů silný asi půl metru prorazil přední sklo v místě spolujezdce a vyšel zadním sklem. Dvouletá dcera řidičky sedící na zadním sedadle měla neuvěřitelné štěstí – strom minul její hlavu o dva centimetry, píše PNP. Pro jistotu byla dopravena vrtulníkem do nemocnice. Matka a její tři týdny starý synek utrpěli lehká zranění. „To se na místě museli shromáždit všichni andělé strážní z regionu," říká šéf záchranky z Kelheimu Stephan Zieglmeier.

Sousedé jsou proti větrníkům u parku

Z okolí
Ilustrační foto
Káhira – Vysoká islámská autorita šajch Muhammada Ahmad Tájib z káhirské univerzity Al-Azhar vyzval k radikální reformě učení islámu. Podle něj je chybný historický výklad koránu příčinou islámského extremismu. Tájib se tak vyjádřil v Mekce na třídenním fóru věnovaném boji proti terorismu.

Šajch z Al-Azharu vyzval k reformě učení islámu

Svět
Ilustrační foto.
Londýn - Trest 17 let vězení uložil dnes britský soud matce indického původu za to, že umlátila k smrti svého sedmiletého syna kvůli tomu, že si neuměl zapamatovat verše z koránu. V bytě, kde leželo tělo, navíc založila požár, aby zahladila stopy. Odsouzena tak byla za vraždu a pokus o maření úředního výkonu.

Syn se nenaučil korán, tak jej matka umlátila k smrti

Svět
Ilustrační foto
Islámábád – Dav rozlícených lidí dnes na jihu Pákistánu zabil muže, který se údajně provinil znesvěcením koránu. Policii se nepodařilo zachránit oběť, kterou lidé vyvlekli z policejní stanice, zbili a zapálili. V Pákistánu platí tvrdý zákon proti rouhačům; soud je může poslat do vězení na doživotí nebo i odsoudit k trestu smrti.

V Pákistánu dav upálil muže za údajné znesvěcení koránu

Svět
Ilustrační foto.
Islámábád - Nezletilá mentálně postižená křesťanská dívka, kterou pákistánské úřady několik týdnů věznily kvůli údajnému znesvěcení koránu, dnes opustila vězení. Stalo se tak den poté, co pákistánský soudce rozhodl, že může být propuštěna na kauci, uvedla agentura AP. Proces s dívkou ale ještě není u konce a soud jí zakázal opustit pákistánské území.

Křesťanka obviněná v Pákistánu z rouhání byla propuštěna z vězení

Svět
Kábul - OSN dnes vyzvala americkou armádu, aby zahájila disciplinární řízení s vojáky, kteří minulý týden na základně NATO v Bagrámu u Kábulu při úklidu spálili větší množství výtisků koránu. Incident, za nějž se již dříve oficiálně omluvil americký prezident Barack Obama, označil zvláštní vyslanec pro Afghánistán Ján Kubiš za "vážnou chybu". 

Vyslanec OSN pro Afghánistán vyzval k potrestání paličů koránu

Svět
Americký prezident Barack Obama.
New York - Americký prezident Barack Obama napsal svému afghánskému protějšku Hamídu Karzáímu dopis, v němž se omluvil za spálení koránu na vojenské základně Spojených států v Bagrámu u Kábulu.

Obama se omluvil Karzáímu za spálení koránu

Svět
Ilustrační foto
Afghánistán /AKTUALIZOVÁNO/ -Bouři nevole, kterou v Afghánistánu rozpoutala americká armáda spálením koránu na své základně v Bagrámu, se zatím nedaří utišit. Kromě tří demonstrujících Afghánců dnes zahynuli také dva američtí vojáci, které zastřelil příslušník afghánské armády.

Afghánci se bouří kvůli koránu, dva vojáci USA mrtví

Svět
Afghánci protestují proti pálení koránu
Afgánistán /AKTUALIZOVÁNO/ -Nejméně sedm lidí přišlo podle agentury AP o život a dalších několik desítek utrpělo zranění při demonstracích, které dnes pokračovaly v Afghánistánu na protest proti spálení výtisků koránu na americké základně v Bagrámu.

Pět mrtvých při protestech proti pálení koránu

Svět
Ilustrační foto
Kábul /AKTUALIZOVÁNO/ -Mezinárodní jednotky v Afghánistánu musí doslova hasit další požár hněvu, který vyvolaly u místních. Přes dva tisíce Afghánců v úterý protestovalo před americkou základnou Bagrám u Kábulu.

Vojáci USA spálili korán, Afghánci protestovali

Svět
Ilustrační foto
Francie - Francouzský soud v pondělí podle agentury AFP zprostil obvinění muže, který na internetu zveřejnil video, na němž pálí korán a močí na něj. Prokuratura pro něho požadovala podmíněný trest tří měsíců vězení a pokutu tisíc eur.

Muž zapálil a močil na korán, zproštěn obvinění

Svět
Kábul - Nejméně dva lidé byli v neděli zabiti a dalších 34 zraněno na několika místech na jihu Afghánistánu v provincii Kandahár při protestech proti pálení koránu v USA. O demonstracích, které pokračují třetí den po sobě, s odvoláním na místní činitele informovala agentura AFP. Za tři dny je už obětí 25.

Dva mrtví při protestech proti pálení koránu

Svět
Ilustrační foto.
Kábul - Nejméně devět lidí bylo v sobotu zabito a 73 dalších zraněno při demonstraci v Kandaháru na jihu Afghánistánu, kde dav protestoval proti údajnému nedávnému spálení koránu v USA. V Kábulu zároveň jednotky NATO odrazily útok na svou základnu a zabili přitom nejméně dva ozbrojence.

Nejméně devět mrtvých při akci proti pálení koránu

Svět
Pastor floridské církveTerry Jones
New York - Pastor malé americké církve Terry Jones, který chtěl u příležitosti dnešního výročí teroristických toků na USA spálit výtisky koránu, dorazil do New Yorku. Od demonstrace nesouhlasu s obsahem koránu ustoupil a chce se sejít s plánovači mešity nedaleko místa útoků v New Yorku. Ráno místního času se také očekává jeho vystoupení v pořadu Today televizní stanice NBC. Informovala o tom agentura Reuters.

Pastor, který chce spálit korán dorazil do New Yorku

Svět