ŠTÍTEK: Korutany

Sjel na saních z hory.
Dolnorakušan Rolf Majcen (57) z Teesdordu (okr. Baden) sjel v sobotu 1815 metrů výškového rozdílu z Punta Rocca (3265 m) do Malga Ciapela na saních (1450 m) a zapsal se tak do Guinnessovy knihy rekordů. Kvůli pořízení důkazu ho doprovázeli dva filmaři na lyžích.

Od sousedů: Sjel na saních z Marmolaty

Z okolí
Lavina - Ilustrační foto
Jednapadesátiletý český lyžař dnes odpoledne zahynul pod lavinou v rakouském lyžařském středisku Mölltaler Gletscher. Informovala o tom agentura APA s odvoláním na policii ve spolkové zemi Korutany. Ta rovněž uvedla, že svědci pádu laviny muže vyhrabali, už se jim ho však nepodařilo oživit.

V rakouských Alpách zahynul český lyžař. Zasypala ho lavina

Státy EU
Pohled na zaplavenou obchodní čtvrť poblíž města Kamnik ve Slovinsku
Záchranáři objevili další dvě oběti povodní, které v minulých dnech postihly Slovinsko. Celkový počet mrtvých tak stoupl na šest, ale bilance může dál růst, protože záchranné týmy se ještě nedostaly do některých odříznutých oblastí. Hrozí navíc sesuvy půdy, informovala slovinská média. Do země vysílají pomoc státy z Evropské unie i NATO. Česko nabízí Slovinsku postiženému záplavami tři těžké mostní soupravy.
10 fotografií

Povodně ve Slovinsku mají už šest obětí. Hrozí navíc sesuvy půdy

Státy EU
Pohled na škody způsobené povodněmi ve slovinském Prevalje 6. srpna 2023.
Ve Slovinsku se kvůli přívalovým dešťům protrhla hráz na řece Mura na východě země a úřady evakuovaly několik obcí, informovala agentura STA. Podle serveru N1 muselo domovy opustit mimo jiné 500 lidí v obci Dolnja Bistrica. Slovinský premiér Robert Golob už v sobotu podle agentury AP prohlásil, že jeho země čelí největší přírodní katastrofě ve své historii. V souvislosti s nepříznivým počasím úřady evidují zatím čtyři oběti.
10 fotografií

Ve Slovinsku se protrhla hráz na řece Mura. Úřady evakuovaly několik obcí

Státy EU
Josef Porazil z Náměště oslavil 103 let.
Jen málokdy lze vidět dort, na němž se skví číslovka 103. Úterý bylo výjimkou, 103 let oslavil Josef Porazil, který žije v domově pro penzisty v Náměšti nad Oslavou na Třebíčsku. Na svůj věk neuvěřitelně vitální muž, který rád chodí na procházky a má neustále úsměv ve tváři. A také pořádný dech, protože sfouknout svíčky na dortu mu nedělalo žádné potíže.
30 fotografií

VIDEO: Josef Porazil z Náměště oslavil 103 let. Stále si zpívá a má rád vepřové

Zprávy
Sporný obraz.
V sobotu po poledni byl v Rakousku celostátní zkušební poplach. Ze 8302 hasičských sirén fungovalo 8266, tedy 99,57 %. Žádnou závadu neměly v Burgenlandsku a Vorarlbersku, po jedné nefungovalo ve Vídni, Horních Rakousích a v Tyrolsku, po třech v Solnohradsku a v Korutanech. V Dolních Rakousích "mlčelo" deset, ve Štýrsku sedmnáct. Loni nefungovalo 52 sirén, tedy 0,62 %.

Od sousedů: Tisíce sirén houká i za humny. Spor o čtyři nahé ženy

Z okolí
Jan Tománek si v cíli oddychl, že zdolal Ironmana v Klagenfurtu.
Dlouho hledal náhradu za ztracené mistrovství světa ve Spojených státech amerických. Handicapovaný sportovec Jan Tománen si na poslední chvíli zajistil účast na Ironmanu v nedalekém Klagenfurtu. I přes časovou tíseň podal v Rakousku skvělý výkon a závod dokončil v elitní třetině mezi všemi účastníky. Jak sám potvrdil, do Korutan se chce v budoucnosti určitě vrátit.
11 fotografií

Výborná forma potvrzena! Tománek parádně zdolal Ironmana v Klagenfurtu

Ostatní sporty
Ilustrační foto.
Jasmin je žačkou třetí třídy základní školy v dolnorakouském Drasenhofenu. Patří mezi ty děti, které se v pondělí po týdenních pololetních prázdninách vrátily po vynucené koronavirové pauze k prezenční výuce přímo ve školách. První školní den v novém roce byl však pro čtyři sta padesát tisíc školáků i jejich rodičů ve Vídni a Dolním Rakousku jiným než obvykle. Nově se totiž musejí všechny děti v tamních školách samy testovat šetrnými antigenními testy.

Rakouské děti zamířily do škol, s testy. Návrat vyhlížejí i rodiče z jihu Moravy

Břeclavsko
Rakouské děti se vrátily do škol. Musí ale podstoupit antigenní testy na koronavirus
Jasmin je žačkou třetí dřídy základní školy v dolnorakouském Drasenhofenu. Patří mezi ty děti, které se v pondělí po týdenních pololetních prázdninách vrátily po vynucené koronavirové pauze k prezenční výuce přímo ve školách. První školní den v novém roce byl však pro čtyři sta padesát tisíc školáků i jejich rodičů ve Vídni a Dolním Rakousku jiným než obvykle. Nově se totiž musejí všechny děti v tamních školách samy testovat šetrnými antigenními testy.
34 fotografií

Zpátky, avšak s testem. Rakouské děti znovu usedly do lavic

Státy EU
Očkování na pořadí. Ilustrační foto.
Linec – Ve Štýrsku už byli prvostupňově proočkováni proti covidu obyvatelé všech 230 domovů seniorů, v Korutanech všech 76, napsal v sobotu Volksblatt. Sérum dostali i všichni zaměstnanci, kteří si to přáli, tedy asi 50-60 procent.

Rakousko očkuje domovy seniorů

Z okolí
David Vencl z Teplic
Zprvu byl především sportovcem, který se věnuje výjimečným odvětvím – freedivingu a otužování. Postupem času je ale David Vencl z Teplic vnímaný také jako úspěšný obchodník, který tyto aktivity dovede šikovně zhodnotit i v byznysu. Díky zájmu médií a sociálním sítím totiž sportování a hlásání zdravého životního stylu propojil nejen se svým obchodem se zdravou výživou, ale zároveň rozjel také různé kurzy potápění na jeden nádech a otužování. Prim hrají facebook a instagram, marketingové fenomény dnešní doby.

David Vencl: Aktivita na sociálních sítích mě živí, i když nemám prsa

Ostatní sporty
Ozbrojení policisté na ulici ve Vídni den po střeleckém útoku v centru rakouské metropole
Rakouští policisté provedli dnes ráno ve čtyřech spolkových zemích razie proti lidem a spolkům podezřelým z podpory islamistických hnutí Muslimské bratrstvo a Hamás. Zátah, jehož výsledkem je předvedení 30 osob k výslechu, se připravoval více než rok, informovala agentura APA. Ministr vnitra Karl Nehammer na dopolední tiskové konferenci řekl, že policisté provedli více než 60 domovních prohlídek. Operace s označením Luxor se zúčastnilo 930 policistů.
11 fotografií

Obří razie v Rakousku. Policie kvůli podpoře islamistů pozatýkala třicet osob

Svět
Prezidenti při oslavě.
Linec – Rakouský prezident Alexander Van der Bellen se v Klagenfurtu u příležitosti 100. výročí korutanského všelidového hlasování o ústavě omluvil slovinské menšině za způsobení „utrpení nepráva“, napsaly OÖN.

Sousedé se omluvili Slovincům

Z okolí
Hrál z okna proti depresi.
Linec - V Rakousku stoupl do pondělních osmi hodin počet onemocnění koronavirem na 959 (Tyrolsko 254, Dolní Rakousy 150, Horní Rakousy 196, Korutany jen sedm), do 12 hodin na 1018 (Tyrolsko 294).

Přes tisíc nemocných sousedů

Z okolí
Rakousko sužuje silné sněžení.
Silné sněžení a déšť, které už několik dní sužují sousední Rakousko, si vyžádaly první oběť. Ve městě Bad Kleinkirchheim v Korutanech zahynul devětasedmdesátiletý muž, jehož poblíž jeho domu zavalil náhlý půdní sesuv. Řadu rakouských oblastí zasáhly bleskové povodně. Z bezpečnostních důvodů proto byla uzavřena řada silnic i železničních tratí.
7 fotografií

Rakousko zasáhly silné přívaly sněhu a deště, sesuvy půdy už mají první oběť

Svět
Plavci od Schwarzenberského plavebního kanálu se vrátili z mezinárodního setkání plavců z rakouských Korutan.
Prachaticko – Osmičlenná delegace Libín-S Prachatice, z.s., a plavců od Schwarzenberského plavebního kanálu se vrátila v neděli 18. srpna ze čtyřdenního mezinárodního setkání plavců a vorařů v údolí horní Drávy v jihorakouských Korutanech. Setkání připravil z pověření Mezinárodní asociace plavců plavecký spolek Oberdrauer Flösser.
4 fotografie

Delegace vyrazila na setkání plavců až do Korutan

Prachaticko
Mezinárodní plavecké dny.
Nová Pec, Prachatice - Již za několik dní se vydá na cestu z jižních Čech do rakouských Korutan na mezinárodní plavecké dny - mezinárodní setkání plavců – osmičlenná delegace Libín-S Prachatice a plavců od Schwarzenberského plavebního kanálu. Delegaci povede Hynek Hladík, předseda Libín-S Prachatice, z.s., a plavební ředitel. Mezinárodní plavecké dny se konají ve dnech 15. a 18. srpna.

Libín - S reprezentuje Šumavu na mezinárodním setkání plavců

Prachaticko