ŠTÍTEK: kosmický prostor

Logo Světového komického týdne.
První říjnovou dekádu mají jistě ve svém kalendáři poznačenu všichni příznivci a fandové kosmonautiky. Právě tehdy, přesněji od 4. do 10. října, se každoročně koná celosvětová kampaň World Space Week (Světový kosmický týden) zaměřená na propagaci a popularizaci kosmického výzkumu, nových technologií a letů do blízkého i vzdáleného vesmíru.

Světový kosmický týden

Valašsko
Logo Světového kosmického týdne.
Vsetín - První říjnovou dekádu mají jistě ve svém kalendáři poznačenu všichni příznivci a fandové kosmonautiky. Právě tehdy, přesněji od 4. do 10. října, se každoročně koná celosvětová kampaň World Space Week (Světový kosmický týden) zaměřená na propagaci a popularizaci kosmického výzkumu, nových technologií a letů do blízkého i vzdáleného vesmíru.

Světový kosmický týden si ve Vsetíně připomenou přednáškou

Zlínský kraj
Ilustrační foto.
Bruntál - Dveře bruntálského gymnázia jsou dnes, v úterý 8. října odpoledne otevřeny pro veřejnost. Přijít může každý, koho zajímá kosmonautika a fyzika. Škola připravila přednášku a další program v rámci Světového kosmického týdne.

Kosmický týden na bruntálském gymnáziu

Bruntálsko
Ilustrační foto.
Soči - Olympijská pochodeň zavítá cestou do dějiště zimních her v Soči i do vesmíru. Nezapálenou pochodeň s sebou vezme posádka kosmické lodi Sojuz TMA-11, která odstartuje na svou misi začátkem listopadu. Její členové Sergej Rjazanskij a Oleg Kotov s ní mají podniknout i výstup do volného kosmického prostoru.

Ruští kosmonauti vezmou olympijskou pochodeň do vesmíru

Svět
Ruští kosmonauti Pavel Vinogradov (vlevo) a Roman Romanenko pracují v otevřeném prostoru
ISS (oběžná dráha) – Ruští kosmonauti Roman Romaněnko a Pavel Vinogradov dnes odpoledne SELČ vystoupili do otevřeného kosmu. Vně Mezinárodní vesmírné stanice (ISS) stráví pracovní směnu, která by měla trvat šest hodin.

Ruští kosmonauti zahájili pracovní směnu vně ISS

Svět
Laserový paprsek. Ilustrační foto.
Brno - Vesmírné plachetnice, které budou brázdit kosmický prostor podobně jako vodní hladinu, pomůže jednou sestrojit objev z Brna. Vědci z Ústavu přístrojové techniky Akademie věd v laboratoři totiž potvrdili princip světelného tažného paprsku.

Robot se složí sám. Díky laserovému paprsku

Jihomoravský kraj
Laserový paprsek. Ilustrační foto.
Brno - Vesmírné plachetnice, které budou brázdit kosmický prostor podobně jako vodní hladinu, pomůže jednou sestrojit objev z Brna. Vědci z Ústavu přístrojové techniky Akademie věd v laboratoři totiž potvrdili princip světelného tažného paprsku.

Robot se složí sám. Díky laserovému paprsku

Brněnsko
Laserový paprsek. Ilustrační foto.
Brno - Vesmírné plachetnice, které budou brázdit kosmický prostor podobně jako vodní hladinu, pomůže jednou sestrojit objev z Brna. Vědci z Ústavu přístrojové techniky Akademie věd v laboratoři totiž potvrdili princip světelného tažného paprsku.

Robot se složí sám. Díky laserovému paprsku

Z okolí
Ilustrační obrázek
Mys Canaveral – Přistání na Měsíci bylo „malým krokem pro člověka ale velkým skokem pro lidstvo.“ Ve srovnání s ním nyní chystá americký prezident Barack Obama přímo trojskok: přistání kosmonautů na asteroidu.

Měsíc pokořen, chystá se cesta na asteroid

Svět
Marie Kotzurová z Bohuslavic ve vesmírném táboře NASA.
Bohuslavice – Kdy se našinci ze Slezska naskytne příležitost odstartovat raketoplán, kontrolovat jeho let z řídicího střediska nebo být členem jeho posádky, strávit několik hodin na vesmírné stanici, vyjít si do kosmického prostoru a vyzkoušet si chůzi po Měsíci?

Marie Kotzurová byla ve vesmírném táboře NASA

Opavsko
Američtí astronauti Mark Forman a Randolf Bresnik z raketoplánu Atlantis uskutečnili více než šestihodinový výstup do volného kosmického prostoru.
Houston - Astronauti Mark Forman a Randolf Bresnik provedli v sobotu řadu montážních prací na vnějším povrchu Mezinárodní vesmírné stanice. Posádka Atlantisu opustí raketoplán do konce mise ještě jednou.

Výstup do kosmu opozdil falešný poplach

Svět
Astronauti z raketoplánu Discovery.
Mys Canaveral - Astronauti z raketoplánu Discovery ukončili v neděli v ranních hodinách SELČ třetí a poslední výstup do volného kosmického prostoru, při němž na vnější plášť Mezinárodní vesmírné stanice (ISS) montovali nové antény a asi 20 metrů kabelu pro budoucí novou komoru stanice.

Astronauti měli při výstupu do kosmu problémy

Svět
Astronaut Niclole Stott  pracuje ve volném kosmickém prostoru
USA – Astronauti z raketoplánu Discovery v pátek krátce po půlnoci SELČ podruhé vystoupili do volného kosmického prostoru, aby na Mezinárodní vesmírnou stanici (ISS) nainstalovali novou nádrž na tekutý čpavek.

Astronauti instalovali ve volném vesmíru nádrž

Svět
Astronauti Danny Olivas a Nicole Stott vystupují z přechodové komory raketoplánu Discovery.
Mys Canaveral - První výstup do kosmického prostoru v noci na středu uskutečnila dvojice astronautů z posádky raketoplánu Discovery. Ten v pondělí přistál u Mezinárodní vesmírné stanice (ISS) se zásobami a vybavením pro její posádku.

Astronauti z raketoplánu Discovery vystoupili do vesmíru

Svět
Start raketoplánu Endeavour
ISS (oběžná dráha) – Kosmonauti z raketoplánu Endeavour ve středu předčasně ukončili třetí výstup do volného kosmického prostoru. Po šesti hodinách práce jim podle agentury AP pozemní středisko nařídilo vrátit se na Mezinárodní vesmírnou stanici (ISS) kvůli poruše na skafandru Christophera Cassidyho.

Astronauti ukončili výstup kvůli poruše skafandru

Svět
Endeavour zahájil šestnáctidenní misi startem na šestý pokus z vesmírného střediska na Floridě v noci ze středy na čtvrtek SELČ.
Mys Canaveral/ISS /AKTUALIZOVÁNO/ – Astronauti Dave Wolf a Tim Kopra z posádky raketoplánu Endeavour, který se v pátek spojil s Mezinárodní vesmírnou stanicí (ISS), ukončili v noci na neděli kolem půlnoci SELČ první výstup do volného kosmického prostoru.

Posádka Endeavouru má za sebou výstup do kosmu

Svět
Hubbleův teleskop, posazený na nákladové části raketoplánu Atlantis.
Mys Canaveral /AKTUALIZOVÁNO/- Astronauti z amerického raketoplánu Atlantis dnes během třetího pracovního výstupu do volného kosmického prostoru nainstalovali na Hubbleův vesmírný teleskop nový spektrograf a opravili porouchanou kameru ACS.

Astronauti vyrazili potřetí k Hubbleovi

Svět
V sobotu se uskutečnil první výstup čínského kosmonauta do volného prostoru
Peking – V sobotu dopoledne vstoupil první čínský kosmonaut do volného kosmického prostoru. Čína se tak po Spojených státech a bývalém Sovětském svazu stala třetí zemí světa, jejíž kosmonaut se pohyboval ve volném kosmu.

První Číňan vstoupil do kosmického prostoru

Svět
Čínská televize ukázala záběry kosmonautů, kteří po čtvrtečním stratu dosáhli orbitální dráhy ve výšce 343 kilometrů na Zemí. Záběry ukazují trojici v lodi Šen-čou (Božské plavidlo).
1 fotografie

VIDEO: V čínské kosmické lodi

Svět
Raketoplán Atlantis opouští startovací rampu v Kennedyho vesmírném centru na Floridě a míří k ISS.
  MYS CANAVERAL - Na plášti zadní části raketoplánu Atlantis vznikla po pátečním startu asi deseticentimetrová trhlina. V této části letu to prý nepředstavuje problém, ale bude třeba jej řešit kvůli případným komplikacím při přistání. Zástupce manažera letu John Shannon v sobotu oznámil, že plášť je poškozen na místě, které se při přistávání nezahřívá na maximální teploty.

Na plášti raketoplánu Atlantis se po startu objevila trhlina

Svět