ŠTÍTEK: kostra

Sir Peregrine Henniker-Heaton, bývalý agent MI6. V roce 1971 se vydal na procházku a zmizel. O tři roky později, 23. června 1974, se jeho kosterní pozůstatky našly v křesle v jeho domě
Před 50 lety, v neděli 23. června 1974, došlo v Británii k děsivé a záhadné události. Necelé tři roky předtím se po krátké vycházce ztratil bývalý šéf špionáže britské zpravodajské služby MI6 Peregrine Henniker-Heaton. A onu neděli se našla jeho kostra. Ležela na pohovce za zamčenými dveřmi jeho „kuřáckého doupěte“ neboli domácí pracovny, kterou ani policie, ani rodina až do té doby nikdy neprohlédla.
8 fotografií

Záhada špiona MI6: Henniker-Heaton zmizel, po letech se na pohovce našla kostra

Historie
Při budování dálnice D7 u Slaného učinili archeologové první objevy.
Do plného provozu bude poslední březnovou neděli uvedena do provozu zrekonstruovaná mimoúrovňová křižovatka na 3. kilometru dálnice D7 u Kněževsi. Kvůli větší bezpečnosti a plynulosti silničního provozu zde přibyly přídatné pruhy. Zároveň dál probíhají intenzivní přípravy dostavby dálnice D7 na trase Knovíz – Slaný-západ – Kutrovice – Panenský Týnec. Archeologové zde objevili kostry i stavby ze starověku.
7 fotografií

Křižovatka na D7 u Kněževsi je hotová. U Slaného našli archeologové kostry

Kladensko
Odborníci našli nedaleko Mnichova kostru muže pocházejícího z 15. až 16. století. Samotný objev by nebyl až takovou senzací, kdyby kostra neměla k levé paži připevněnou železnou protézu. Jak vypadala? Podívejte se do článku
Odborníci našli nedaleko Mnichova kostru muže středního věku pocházejícího z 15. až 16. století. Samotný objev by nebyl až takovou senzací, kdyby kostra neměla k levé paži připevněnou železnou protézu. Umělá ruka nahrazovala čtyři prsty, o něž pravděpodobně přišel při amputaci. Ukazuje to, že se už tehdejší lékaři zajímali o blahobyt takto zraněných lidí.

Jako robot: 600 let stará kostra muže šokovala vědce, měla železnou ruku

Objevy
Luboš Blaha ze Dvora Králové nad Labem získal do své Galerie minerálů kostru pravěkého mosasaura ze západní Sahary.
/FOTO, VIDEO/ Hollywoodský herec Leonardo DiCaprio koupil v roce 2018 od slavného kolegy Russella Crowa lebku pravěkého podmořského tvora mosasaura, kterou mu o deset let dříve prodal. Crowe ji tehdy koupil svým dětem, ale po rozvodu prodával cennosti ze své sbírky a došlo i na mosasaura. Tak doputoval zpátky k DiCapriovi. Jiná kostra pravěkého mořského plaza, a to dokonce kompletní, se teď dostala do Česka. K vidění je od soboty ve Dvoře Králové nad Labem.
11 fotografií

Kostru požírače žraloků má Leonardo DiCaprio a teď i sběratel ze Dvora Králové

Krkonoše
Ilustrační foto
Archeologové objevili v Ostrožské Lhotě na Uherskohradišťsku kostry staré přibližně 7000 let. Na lidské pozůstatky narazili stavbaři při pokládce inženýrských sítí pro již postavený rodinný dům. Nález oznámili pracovníkům Slováckého muzea, kteří se na místě v červenci a srpnu věnovali záchrannému archeologickému výzkumu. V tiskové zprávě to dnes novinářům sdělila mluvčí muzea Petra Bubeníková.

Archeologové objevili v Ostrožské Lhotě kostry staré přibližně 7000 let

Slovácko
Vědci považovali kostlivce od jezera Rúp Kund za pozůstatky poutníků, kteří před více než tisícem let zahynuli v bouři. Jenže to není tak jisté
K jezeru Rúp Kund, které se nachází ve výšce pět tisíc metrů nad mořem v indické části Himálaje, patří jedna z nejstrašidelnějších záhad moderní archeologie. V jeho okolí leží až 800 lidských koster, jejichž původ je dodnes nejasný. Nejdříve se mělo za to, že jde o pozůstatky japonských vojáků, později byly kostry přisuzovány pradávným obchodníkům na Hedvábné stezce, nebo poutníkům. Ale možná je odpověď úplně jiná.

PODCAST: Dějiny temné i tajemné. Jezero smrti v Himalájích

Tajemné dějiny
Ředitel teplického klubu Rudolf Řepka a záložník Robert Jukl (vpravo), jenž prodloužil Na Stínadlech smlouvu.
Šikovný fotbalový záložník Robert Jukl je po Danielu Trubačovi dalším klíčovým hráčem prvoligového FK Teplice, který prodloužil v uplynulých dnech Na Stínadlech svou smlouvu. „Robert je důležitou součástí kostry našeho týmu, proto jsme chtěli i s ním s předstihem prodloužit smlouvu a jsme rádi, že se to podařilo,“ řekl pro oficiální klubový web sportovní ředitel Štěpán Vachoušek.
47 fotografií

Po Trubačovi prodloužil v Teplicích i Jukl. Patří do kostry týmu, řekl Vachoušek

FORTUNA:LIGA
Archeologové v okolí Martinského náměstí našli kostry, nástroje i keramiku
/VIDEO/ Čekali skály, jenže místo nich našli v Třebíči starý hřbitov s lidskými kostrami. Archeologové zkoumají okolí Martinského náměstí od dubna, největší nálezy se jim však podařily na přelomu června a července. V Hasskově ulici narazili na lidské a zvířecí ostatky, nástroje i zbytky původního městského opevnění. „Hřbitov je z patnáctého až šestnáctého století. Leží v něm třebíčští měšťané,“ přibližuje archeolog Bohumil Dvořák, který naleziště v pátek 7. července zkoumal.
34 fotografií

Odhalili tajemství. Archeologové našli pod Martinským náměstím v Třebíči hřbitov

Třebíčsko
Pobřeží koster v Namibii. Leží zde přibližně pět stovek lodních vraků
Prakticky neobydlené 500 kilometrů dlouhé území, na kterém se válí stovky vraků různých plavidel a tisíce ostatků živočichů. Takto lze jednoduše popsat Pobřeží koster v Namibii v Africe, jedno z nejvíce nehostinných míst planety. Často se mu přezdívá konec světa. Přežijí tu jen živočichové, lidé tu trvale bydlet nemohou. Pobřeží koster tak láká hlavně dobrodruhy, kteří touží po opravdu extrémním zážitku.
13 fotografií

Konec světa. Pobřeží v Namibii lemují stovky vraků lodí a tisíce koster

Do světa
Kavka je v pořádku, druhý uvězněný pták nalezl v komíně smrt.
Na pohotovostní číslo Záchranné stanice zvířat Pasíčka v Boru u Skutče na Chrudimsku oznámila žena, že slyší zvláštní zvuk v komíně bytového domu. "Připadá mi, že tam uvázl pták," řekla a měla pravdu. "Za sporákem byla záslepka otvoru po starém kouřovodu od kamen. Po jejím odstranění jsme nalezli ptačí kostru a někde o pár metrů výše se opravdu ozýval pták. Několik minut jsme zjišťovali, jak se k němu dostat, zvažovali jsme i pomoc hasičů, ale stalo něco neuvěřitelného. Situace se sama vyřešila, když z komínového otvoru doslova vyskočila kavka obecná," řekl Milan Oppa ze záchranné stanice.
5 fotografií

Zbyla jen kostra. Pozor na nezabezpečený komín, ptáci v něm naleznou smrt

Zprávy
Archeologové objevili za hřbitovní zdí v Třeboni téměř tři desítky koster.
Stovky let staré kosterní ostatky z Třeboně postupně odkrývají svůj příběh. Na hroby začátkem loňského roku nečekaně narazili pracovníci při výkopových pracích během revitalizace lokality Na Rybníčku. Místo posledního odpočinku téměř třicítky lidí od února do dubna zkoumali archeologové Muzea Jindřichohradecka, kteří kosti postupně vyzvedli ze země a odeslali na antropologickou analýzu.
10 fotografií

Kostry z Třeboně vydaly tajemství. Za hřbitovní zdí leželi vojáci i vyvrhel

Jindřichohradecko
Archeologové objevili za hřbitovní zdí v Třeboni téměř tři desítky koster
Stovky let staré kosterní ostatky z Třeboně postupně odkrývají svůj příběh. Na hroby začátkem loňského roku nečekaně narazili pracovníci při výkopových pracích během revitalizace lokality Na Rybníčku. Místo posledního odpočinku téměř třicítky lidí od února do dubna zkoumali archeologové Muzea Jindřichohradecka, kteří kosti postupně vyzvedli ze země a odeslali na antropologickou analýzu.
10 fotografií

Kostry z Třeboně vydaly svá tajemství. Za hřbitovní zdí leželi vojáci i vyvrhel

Objevy
Předlohou ke krvelačnému hraběti Drákulovi prý byla tajemná upírka Lenora z Čech. A jedna taková žila v Českém Krumlově
Už více než 125 let straší čtenáře krvelačný upír hrabě Drákula, který ožil v románu irského spisovatele Brama Stokera, vydaném poprvé v květnu roku 1897. Světově známý je také valašský kníže Vlad III., řečený Napichovač, jenž prý Stokera inspiroval. Méně známé je to, že vzor pro svého upíra mohl spisovatel najít i v Čechách.

PODCAST: Dějiny temné i tajemné. Upírka z Českého Krumlova

Česko
Vědci považovali kostlivce od jezera Roopkund za pozůstatky poutníků, kteří před více než tisícem let zahynuli v bouři. Jenže to není tak jisté
Jezeru Roopkund, které se nachází v pětitisícové výšce nad mořem v indické části Himaláje, patří jedna z nejstrašidelnějších záhad moderní archeologie: v jeho okolí leží až 800 lidských koster, jejichž původ je dodnes nejasný. Nejdříve se mělo za to, že jde o pozůstatky japonských vojáků, později byly kostry přisuzovány pradávným obchodníkům na Hedvábné stezce, nebo poutníkům. Ale možná je odpověď úplně jiná.
6 fotografií

Děsivá záhada jezera Roopkund: Himalájské pleso obklopují stovky lidských koster

Svět
V egyptském Údolí velryb se dochovaly kostry prehistorických kytovců.
Na žádném jiném místě na světě se taková koncentrace zkamenělých pozůstatků jednoho z nejstarších druhů velryb nenašla. Proto bylo paleontologické naleziště Vádí Al-Hitan v Egyptě přidáno na Seznam světového dědictví UNESCO. Fosilií dnes již vyhynulého podřádu velryb, Archaeoceti, se zde nacházejí stovky. Zkamenělé kostry ležely pohřbené v hromadách pouštního písku, dokud je neodkryl vítr, eroze a zásahy člověka v podobě archeologických průzkumů.
11 fotografií

Monstra ukrytá v písku. Údolí velryb odhaluje obří hřbitov se stovkami fosilií

Do světa
Rituální obeť, nebo upuštěný nákup? Veřejnost má různé teorie, odborníci ale pracují s pravděpodobnější a jednodušší variantou.
Kosterní pohřebiště únětické kultury ze starší doby bronzové, tajemná kostra krávy s uříznutou a do břicha uloženou hlavou nebo vidina masového hrobu pod Chlumem z dob prusko-rakouské vojny. Archeologové zkoumají trasu budoucí D35 mezi Sadovou a Hořicemi a už po prvních několika týdnech práce se jim začínají rýsovat zajímavé objevy. S největšími kuriozitami se minulý týden poprvé pochlubili médiím.
4 fotografie

Archeologové našli pod D35 záhadnou kostru krávy. Teorie o jejím původu se různí

Jičínsko
Rituální obeť, nebo upuštěný nákup? Veřejnost má různé teorie, odborníci ale pracují s pravděpodobnější a jednodušší variantou
Kosterní pohřebiště únětické kultury ze starší doby bronzové, tajemná kostra krávy s uříznutou a do břicha uloženou hlavou nebo vidina masového hrobu pod Chlumem z dob prusko-rakouské vojny. Archeologové zkoumají trasu budoucí D35 mezi Sadovou a Hořicemi a už po prvních několika týdnech práce se jim začínají rýsovat zajímavé objevy. S největšími kuriozitami se minulý týden poprvé pochlubili médiím.
4 fotografie

Archeologové našli pod D35 záhadnou kostru krávy. Teorie o jejím původu se různí

Objevy
Přirozeně zachovalá mumie peruánského muže, uložená do polohy plodu v lůně, se svázanýma rukama a nohama
Němečtí patologové prozkoumali pomocí 3D počítačové tomografie tři jihoamerické mumie z předkolumbovské éry, nacházející se ve sbírkách německých muzeí. Skenování pomocí počítačové tomografie jim umožnilo podívat se, v jakém stavu jsou vnitřnosti mumií, aniž by bylo nutné je otevírat. Výzkum ukázal, že dva ze tří lidí, jejichž ostatky vědci zkoumali, byli brutálně zabiti.
13 fotografií

Jihoamerické mumie vydaly tajemství: Vypráví příběh dvou brutálních vražd

Objevy
Ludmila Říhová Zezulová, mluvčí Celního úřadu pro Pardubický kraj. Celníci v Pardubickém kraji mají v době dovolených plné ruce práce.
/ROZHOVOR/ Okurkovou sezonu v létě rozhodně nezažívají celníci v Pardubickém kraji. Plné ruce práce mají na letišti v Pardubicích i na silnicích. "Mušli si z dovolené u moře raději nevozte," radí mluvčí Celního úřadu pro Pardubický kraj Ludmila Říhová Zezulová. Práce celníků je plná překvapení, tím největším byla před lety kostra tygra objevená v autě na silnici I/35. A pozor, žádná skrýš neunikne vycvičeným psům, kteří doprovází celníky.

Práce celníků je plná překvapení. V autě na silnici I/35 objevili kostru tygra

Z okolí
Ludmila Říhová Zezulová, mluvčí Celního úřadu pro Pardubický kraj. Celníci v Pardubickém kraji mají v době dovolených plné ruce práce.
Okurkovou sezonu v létě rozhodně nezažívají celníci v Pardubickém kraji. Plné ruce práce mají na letišti v Pardubicích i na silnicích. "Mušli si z dovolené u moře raději nevozte," radí mluvčí Celního úřadu pro Pardubický kraj Ludmila Říhová Zezulová. Práce celníků je plná překvapení, tím největším byla před lety kostra tygra objevená v autě na silnici I/35. A pozor, žádná skrýš neunikne vycvičeným psům, kteří doprovází celníky.

Práce celníků je plná překvapení. V autě na silnici I/35 objevili kostru tygra

Krimi