ŠTÍTEK: Kréta

Řecko zasáhla úmorná vlna veder, červen 2024
Už několik turistů zemřelo kvůli vlně veder, která tento měsíc zasáhla Řecko. Jejich těla našli místní obyvatelé na ostrovech Mathraki nedaleko Korfu, Samosu, Symi a na Krétě. Řečtí záchranáři se domnívají, že turisté podcenili horka atakující rekordy v zemi a vydali se na náročné pěší túry. Teploty na několika řeckých ostrovech dosahují přes 40 stupňů Celsia. Vedra sužují i další středomořská letoviska.
6 fotografií

Vlna veder sužuje Evropu: V Řecku umírají turisté, Turecko drtí požáry

Státy EU
Karlovarské letiště.
Karlovarské letiště se po covidové pauze chystá od května příštího roku opět obnovit svou první pravidelnou linku. Bude se létat bez mezipřistání mezi Karlovými Vary a izraelským Tel Avivem. Linku se podaří otevřít díky spolupráci s izraelskou společností Overseas Travel, která se po úspěšném rozlétání linky do lázní Piešťany rozhodla, že od roku 2024 otevře i linku do Karlových Varů.

Z karlovarského letiště bude létat pravidelná linka do Tel Avivu

Chebsko
Poražený neduh.
Někdo otevřel Pandořinu skříňku a to si žádalo, aby se táborníci na jeden říjnový víkend opět navrátili do Tábora dvojí krve… Ve světě se dějí hrůzostrašné věci. Lidé se chovají jinak, než je jejich zvykem. Ti, kteří by dříve neublížili ani mouše, jsou teď plní zášti a nenávisti; vlídní lidé, kteří se s každým vždy rádi podělili by si teď pro svou lakotu nechali koleno vrtat; dobrosrdeční a milosrdní jedinci, kteří všem okolo pomáhali jsou teď ke všemu a všem lhostejní a dokonce i ti, kteří se starali jen o sebe upadli do úplné apatie. To ale není zdaleka vše. Ve světě se objevují i záhadné nemoci, na které se stěží hledá lék a když už se nalezne, objeví se hned nová, ne méně zákeřná nemoc.
30 fotografií

Na DDM Sluníčko Otrokovice byla otevřena Pandořina skříňka!

Čtenář reportér
Nákladní loď Sinfra, která se po útoku spojeneckých bombardérů potopila v říjnu 1943 u řeckého pobřeží, se původně jmenovala Fernglen. Postavena byla v roce 1929, původně sloužila jako civilní nákladní plavidlo
Před 80 lety se odehrála jedna z největších námořních tragédií druhé světové války. Spojenecký nálet poslal 19. října 1943 k mořskému dnu u Řecka nákladní loď Sinfra. V tu chvíli Němci na palubě převáželi více než 2000 italských zajatců. Když si muži chtěli zachránit život a z potápějícího se a hořícího plavidla se pokusili uniknout, stráže je zmasakrovaly. 

Peklo na lodi Sinfra: Zajatci se chtěli zachránit, stráže do nich házely granáty

Historie
První cestující do zahraniční destinace odletěli z letiště v Českých Budějovicích ve středu 2. srpna večer do Antalye v Turecku.
Ve středu 2. srpna 2023 mělo Letiště České Budějovice velkou premiéru, když byl odbaven první mezinárodní turistický let. Cestující s Boeingem 737 zamířili do Turecka. V pondělí 7. srpna se chystá další let, tentokrát na Rhodos. Z pohledu cestujících dojde k jedné změně. Tentokrát nebudou muset procházet kontrolou cizinecké policie poté, co absolvují bezpečnostní kontrolu, neboť se jedná o let do Řecka, tudíž do schengenského prostoru.
53 fotografií

Z Budějovic zamíří první turisté na Rhodos. Známe časy příletů a odletů

Českobudějovicko
Letiště České Budějovice se chystá na historicky první let dovolenkářů do turecké Antalye.
Už jenom několik dní zbývá do úplně prvního startu Boeingu 737 z letiště v Českých Budějovicích. Letadlo, které ve středu 2. srpna večer zamíří do turecké Antalye, dosedne na ranvej Letiště České Budějovice zhruba ve 20:40. Přinášíme přehledné a praktické rady, odkud let pozorovat a jak se na místo dopravit, i pokud zrovna nejste mezi dovolenkáři.
9 fotografií

Budějovické letiště se připravuje na první let. Podívejte se, odkud ho sledovat

Českobudějovicko
Peklo v Řecku. Rozsáhlé požáry devastují oblíbené turistické destinace. Lidé prchají z Korfu, Rhodosu, požáry jsou i v severní části poloostrova Peloponés a na Krétě.
Hasiči v Řecku už týden bojují s rozsáhlými požáry, které devastují oblíbené turistické destinace. Lidé aktuálně prchají z Korfu i z Rhodosu, který ve středu odpoledne vyhlásil ohrožení na celém svém území. Požáry jsou i v severní části poloostrova Peloponés a na Krétě. Podle nových informací sužují už i Portugalsko, Itálii a Chorvatsko, kde se přiblížily na dvanáct kilometrů k Dubrovníku. Cestující na místě v Řecku popisují stres, obavy a také vztek kvůli nefungující komunikaci ze strany cestovních kanceláří.
15 fotografií

Padající popel, opuštěné kufry. Řecko připomíná apokalypsu, shodují se turisté

Státy EU
Požár na řeckém ostrově Rhodos
Sedmým dnem hoří na řeckém ostrově Rhodos, který během pondělí kvůli plamenům a rostoucímu nebezpečí opustily tisíce turistů, napsala agentura Reuters. Hasičská letadla a vrtulníky v úterý opět vzlétly už za úsvitu, aby se pustily se do boje s plameny, které nadále stravují zeleň na mnoha místech jihoevropské země. Hašení komplikuje vítr i vysoké teploty, ochlazení se čeká až ve čtvrtek, píše agentura DPA. Evakuace  začv úterýaly také na ostrově Korfu, nejvyšší stupeň výstrahy nově platí na Krétě, píše BBC News. Úřady opět kvůli vedru zavřely Akropoli, informuje agentura AFP.

Na řeckém ostrově Rhodos hoří už týden. Před požáry utekly tisíce turistů

Státy EU
Ilustrační foto.
„Heraklion, hlavní město Kréty, kde je k vidění mnoho historických památek. Na nic nečekejte a zarezervujte si svůj let na smartwings.com/letenky-praha-heraklion,“ prezentuje letecká společnost Smartwings, jak je snadné navštívit Řecko letecky. Třicetiletá Anna z Krnova patří ke klientům, kteří této nabídky využili. To ovšem ještě netušila, co ji čeká při odletu z vysněné dovolené…
3 fotografie

Letištní bizár z Kréty! Hodiny marného čekání ve vedru bez informací

Bruntálsko
Silnice z Českých Budějovic na Český Krumlov, kudy se jede i na letiště, to jsou trvale nekonečné kolony vozidel.
Nekonečné kolony vozidel se každý den, dokonce i o víkendech, přikázanou padesátkou posunují skrz Planou, obec u Českých Budějovic. Kromě všech ostatních dopravních komplikací to představuje problém i pro Letiště České Budějovice. Kvůli odbočení na letiště a výjezdu z něj. Jihočeský kraj kvůli tomu už zadal projekt pro stavební úpravu.
14 fotografií

Letišti Budějovice chybí snadné odbočení v Plané. Kraj chce novou křižovatku

Českobudějovicko
Archeologové otestovali na vlnách vodní nádrže Rozkoš na Náchodsku člun z takřka 300 let starého dubu. Později se s ním vydají do Egejského moře
Čeští archeologové se již za pár týdnů vydají po stopách pravěkých mořeplavců. K cestě o osm tisíc let zpátky v čase jim má pomoci ručně vydlabaný člun z takřka 300 let starého dubu z Českého Meziříčí na Rychnovsku. Než se plavidlo vydá na cestu po Egejském moři, vyzkoušeli jej amatérští námořníci na vodní nádrži Rozkoš u České Skalice na Náchodsku.
27 fotografií

Čeští archeologové se vydají do pravěku. Ve 300 let starém vydlabaném dubu

Regiony
Alena a Petr Hadravovi představí spletitou historii objevu. .
Z hromádky zkorodovaných ozubených koleček a dalších úlomků, nalezených před sto lety ve vraku starořecké lodi u ostrova Antikythéry, se vyklubal unikátní mechanismus, dva tisíce let starý „model vesmíru“. Spletitou historii jeho objevu a výzkumu představí v úterý 21. února v rámci Café Nobel v teplické hvězdárně klasická filoložka a medievalistka Alena Hadravová a astrofyzik Petr Hadrava.

Teplické Café Nobel: Tajemný přístroj z mořského dna

Čtenář reportér
V noci na neděli hořela hala karlovarského letiště.
/ROZHOVOR/ Hasiči vyjížděli v noci na neděli k požáru hlavní odletové haly mezinárodního letiště v Karlových Varech v části města Olšová Vrata. Pravděpodobnou příčinou požáru byla podle mluvčího hasičů Martina Kasala technická závada na elektroinstalaci. Ředitelka karlovarského letiště Alice Justina Undus říká pro Deník, kdy se letiště podaří opravit.

Do sezony opravy haly po požáru zvládneme, věří ředitelka karlovarského letiště

Karlovarsko
Jihočeské letiště v Českých Budějovicích zahájí provoz v srpnu. Aktuálně se školí zaměstnanci i celníci, připravují se technika i potřebné systémy.
Z českobudějovického letiště v Plané už letos v létě začnou létat letadla nejen na řecký Rhodos, a do turecké Antalye, ale také na ostrov Kréta. Nyní se letiště postupně připravuje na zahájení ostrého provozu, školí se zaměstnanci i celníci.  Jihočeský kraj plánuje ve spojení s Řízením letového provozu několik zkušebních letů.
28 fotografií

Letiště České Budějovice se chystá na ostrý provoz. Zkušební lety začnou na jaře

Českobudějovicko
Řecký ostrov Zakynthos.
Lenošení ve vyhřátém písku, laskání mořských vln, památky, ale i dobrodružství a nevšední zážitky. A samozřejmě také voňavý gyros, osvěžující tzatziki, plněné vinné listy, ovčí sýr, skvělé víno a mořské plody v místní taverně. To vše a mnohem víc láká Čechy k objevování krás řeckých ostrovů. Je jich mnoho, dohromady přes tři tisíce. Takže kam vyrazit? Podívejme se tentokrát na pětici ostrovů, které patří podle cestovních kanceláří k těm, kam turisté míří nejčastěji.
10 fotografií

Už máte plány na léto? Tyto řecké ostrovy si Češi zamilovali nejvíce

Do světa
Řecký ostrov Lefkáda.
Když přes mlhu nevidíte na auto před domem a představa, jak budete následující měsíce škrábat jeho zamrzlá okna, vás nutí přetáhnout peřinu přes hlavu a nevylézat z vyhřáté postele, je ten nejlepší čas. Na co? Přece na plánování cesty někam za teplem. Řecké ostrovy jsou ideální cílová destinace. Jen musíte zvolit ten pravý. I když z celkového počtu tří tisíc ostrovů je jich obydlených jen 227, stále máte mnoho možností. Pokud před luxusními hotely a dokonalým servisem Kréty či Korfu dáte přednost méně navštěvovaným ostrovům, máme pro vás pár tipů.
10 fotografií

Ikaria, Naxos, Paros: To jsou ostrovy s krásnými plážemi a bájnou historií

Do světa