ŠTÍTEK: Krokodýl

ZOO Dvorec otevřela nový pavilon, zabydlují se v něm krokodýli.
/VIDEO/ Teplo jako v Africe, palmy, stromová kapradina, banánovník, říčka s vodopádem. Na břehu odpočívá samice krokodýla nilského, její partner občas vykoukne z nedaleké tůňky, o kousek dál se ve stínu schovává jejich bratranec, krokodýl nilský jihoafrický. V bezpečí akvária se prohánějí exotické ryby. Tak to vypadá v Tropickém světě, zbrusu novém pavilonu, který o víkendu otevřela ZOO Dvorec nedaleko Borovan.
18 fotografií

Krokodýli ve Dvorci dostali nový domov, vlastní pavilon mají jako jediní v zemi

Českobudějovicko
Tyranosaurus.
Obávaný tyranosaurus byl inteligentní tvor. Vědci z Velké Británie a Německa při svém bádání zjistili, že měl mozek jako současní krokodýli. Vyvrátili ale starší výzkumy, které tvrdily, že vyhynulý suchozemský predátor mohl být ještě inteligentnější, a to jako opice. Podle současných expertů předchozí tým použil při svém posuzování nevhodnou vědeckou metodu.

Mohl tyranosaurus ovládat nástroje? Badatelé mají nové důkazy, přepíšou učebnice

Věda
Nouzku zdobí od konce července socha krokodýla.
/FOTO/ Další socha zdobí od konce července vyškovskou místní část Nouzka. „Je to nezaměnitelný krokodýl, který se připojil ke království naší víly Amálky, již jsme si už tak oblíbili. Tuto nádhernou sochu vytvořil náš místní amatérský kovář Pavel Richter, z jehož dílny vyšlo i nové umělecké dílo,“ sdělil Jakub Švestka, který se o víkendu zúčastnil s dalšími obyvateli slavnostního představení díla.
8 fotografií

Nouzka má svého brněnského draka. Nová socha doprovází vílu Amálku, podívejte se

Vyškovsko
Kocour v botách: Poslední přání
Školní prázdniny si můžete zpříjemnit velkolepými kousky Kocoura v botách, zpěvem krokodýlího šoumena, zbrusu novou Futuramou nebo francouzskou komedií Rodinu si nevybereš. Dobrodružství zažijete s Hardyho chlapci, třetí řadou Supermana a Lois i při poznávání lidského těla se seriálem Byl jednou jeden život. Tipy ze streamů jsou tentokrát zaměřené na děti školou povinné a podívanou pro celou rodinu.

Prázdninové streamy: Superman, obutý kocour, zpívající krokodýl i hodné krvinky

Film a televize
Největší už má metr. Malí krokodýli štítnatí jsou v expozici, návštěvníci je uvidí i pod vodou
Trojice mladých krokodýlů štítnatých se ze zázemí královédvorského Safari parku přestěhovala do expozice pavilonu Vodní světy. Za necelý rok pobytu v zázemí safari parku mláďata vyrostla a zmohutněla. Největší z nich má bez několika milimetrů jeden metr, což znamená roční přírůstek o víc než 10 centimetrů. Další ho následují s 86 a 84 centimetry.
3 fotografie

Malí krokodýli štítnatí jsou již v expozici, návštěvníci je uvidí i pod vodou

Krkonoše
Odchyt samice Penelopy v pavilonu Vodní světy v Safari Parku Dvůr Králové.
Safari Park Dvůr Králové přišel o jednoho z největších krokodýlů v Evropě, pětimetrového Krakena. Ten v pondělí dopoledne opustil i se svou družkou Penelopou Dvůr Králové a míří do zoologické zahrady v polské Lodži. Tomistomy úzkohlavé v Polsku získají v tamním novém Orientariu výrazně větší prostor s větším množstvím vody, než měly dosud, a zvýší se jejich šance mít mláďata. Proti jejich přesunu sepsali lidé petici. S nakládáním 477 kg těžkého Krakena pomohli kulturisté z vrchlabské posilovny.
7 fotografií

VIDEO: Podívejte se, jak zoologové přesouvali krokodýla Krakena k transportu

Krkonoše
Jeden z největších krokodýlů v Evropě Kraken měří 515 centimetrů a váží nejméně 380 kilogramů. V létě opustí Dvůr Králové.
Přes 100 milionů korun investuje Safari Park Dvůr Králové do nového návštěvnického okruhu Jihozápadní Afrika, který vzniká na místě bývalé slévárny vedle správní budovy. Staví se na etapy. Expozice bude patřit zvířatům z oblasti Namibie a Jižní Afriky. Momentálně se dokončuje voliéra pro plameňáky. Nejatraktivnější a také nejnákladnější bude venkovní pavilon tučňáků s bazénem. Stát bude zhruba 40 milionů korun.
17 fotografií

Safari park začne stavět pavilon pro tučňáky a vinici. Kraken se chystá do Lodže

Krkonoše