ŠTÍTEK: Kuala Lumpur

Záhada letadla společnosti Malaysia Airlines, které v březnu 2014 zmizelo na trase z Kuala Lumpuru do Pekingu s 293 lidmi na palubě, zatím nebyla vyřešena.
Vědci možná našli vodítko k vyřešení jedné z největších záhad v dějinách letectví. Už je to deset let, co se ztratil Boeing 777 společnosti Malaysia Airlines s 239 lidmi na palubě. Pilot zničehonic přestal komunikovat s leteckými dispečery a doteď se neobjasnilo proč. Nenašlo se ani samotné letadlo. Nyní však odborníci zachytili podmořské zvukové signály, které by mohly záhadu letu MH370 objasnit. Experti z anglické Cardiffské univerzity doufají, že se jim na základě dat z hydrofonu povede letadlo lokalizovat a poté zjistit, co se osudného dne stalo.

Záhadu letu MH370 může vyřešit po 10 letech tajemný signál. Zachytil ho mikrofon

Svět
Vítěz ČSP Velké ceny Hradištko Martin Šoupal s valachem Chique-K Van´t Kattenheye
Vítězství ve třetím kole Českého skokového poháru si v Hradištku u Sadské vybojoval Martin Šoupal s valachem Chique-K Van´t Kattenheye. Zařadil se tak k účastníkům podzimní Super Grand Prix. Druhé místo patřilo Denise Vegrichtové s klisnou Blue Velvet K a třetí byla Tereza Prášková s valachem Entracte D´Austral. V průběžném pohárovém žebříčku nadále vede Jan Štětina, který v Hradištku s valachem Kuala Lumpur VD Begijnakker Z skončil těsně pod stupni vítězů.

V Hradištku exceloval Šoupal, vítězství ve Velké ceně bylo zároveň hattrickem

Ostatní sporty
Nizozemská vyšetřovatelka Digna van Boetzelaerová hovoří 8. února 2023. na tiskové konferenci v Haagu o vyšetřování sestřelu letadla MH17 nad separatistickým územím na východě Ukrajiny, které si v roce 2014 vyžádalo 298 životů
Mezinárodní tým pozastavil vyšetřování sestřelu letadla MH17 nad separatistickým územím na východě Ukrajiny, které si v roce 2014 vyžádalo 298 životů. Na tiskové konferenci v nizozemském Haagu o tom dnes podle agentury AP informovali vyšetřovatelé. Uvedli, že nemají dostatek důkazů, aby mohli trestně stíhat další osoby, včetně ruského prezidenta Vladimira Putina. Loni v listopadu nizozemský soud kvůli sestřelení malajsijského letadla odsoudil v nepřítomnosti na doživotí dva Rusy a jednoho ukrajinského separatistu.
9 fotografií

Sestřelení letadla MH17 na Ukrajině: Mezinárodní tým pozastavil vyšetřování

Svět
Boeing 737-200 malajské letecké společnosti registrovaný jako 9M-MBH, podobný letadlu, jež se stalo obětí incidentu
Dne 4. prosince 1977 se let 653 Malaysia Airlines zřítil po únosu ve státě Johor do bažin. Zahynulo všech sto lidí na palubě, což z této tragédie udělalo do té doby nejsmrtelnější únos letadla v dějinách letectví. Také ale jeden z nejtajemnějších. Protože i 45 let po katastrofě zůstává identita a motiv pachatele či pachatelů neznámý. Jen několik indicií naznačuje, co se asi na palubě stalo…
5 fotografií

Nejzáhadnější únos letadla: Začal tajemným mužem v kokpitu, skončil v bažinách

Svět
Generální ředitel a. s. Česká zbrojovka Jan Zajíc
V čele akciové společnosti Česká zbrojovka došlo ke změně. Dosavadní generální ředitel Ladislav Britaňák svou manažerskou funkci opustil a novým předsedou představenstva a generálním ředitelem zbrojařského podniku se stal dosavadní místopředseda představenstva a finanční ředitel firmy Jan Zajíc původem z Uherského Hradiště.

Nový generální ředitel České zbrojovky je z Uherského Hradiště

Slovácko
Vyšetřovatelé útoku na malajsijský Boeing 777 na lince MH17 představili v  nizozemském Nieuwegeinu jména údajných pachatelů
Pozůstalí po obětech sestřelení letadla nad východní Ukrajinou v roce 2014 budou po obžalovaných požadovat odškodné. U soudu to dnes oznámila jejich právní zástupkyně Arlette Schijnsová, informovala agentura DPA. Při sestřelení stroje na lince MH17 zahynulo 298 lidí. V Nizozemsku kvůli tomu v nepřítomnosti soudí tři Rusy a jednoho občana Ukrajiny.
9 fotografií

Sestřelení letu MH17 nad Ukrajinou: Pozůstalí žádají odškodné

Svět
Soudní proces v nizozemském Haagu kvůli sestřelení dopravního letadla společnosti Malaysia Airlines v létě 2014 nad východem Ukrajiny. Z vraždy všech 298 cestujících a členů posádky letu MH17 jsou obviněni tři Rusové a jeden Ukrajinec
Před soudem v Haagu dnes začal proces se čtveřicí mužů podezřelých z podílu na sestřelení malajsijského letounu na lince MH17 před šesti lety. Tragická událost, která se odehrála 17. července 2014 nad ukrajinským územím ovládaným proruskými separatisty, si vyžádala na 300 mrtvých. Soud se koná bez přítomnosti obžalovaných, jimiž jsou tři Rusové a jeden Ukrajinec.
9 fotografií

Sestřelení letu MH17: V Haagu začal soud se čtveřicí podezřelých

Svět
Bratr severokorejského vůdce Kim Čong-nam
Malajsijská prokuratura dnes stáhla obžalobu z vraždy, kterou podala na Siti Aisyahovou v souvislosti se smrtí bratra severokorejského diktátora Kim Čong-una. Indonésanka byla následně propuštěna na svobodu, informovala agentura AP. Kim Čong-nam předloni zemřel krátce poté, co mu Aisyahová spolu s Vietnamkou Doan Thi Huong v prostorách letištního terminálu v Kuala Lumpuru vstříkly do obličeje nervový plyn VX.
13 fotografií

Indonésanku obžalovanou z vraždy Kim Čong-nama propustili na svobodu

Svět
Na letišti v Kuala Lumpur stále přibývají vzkazy podpory pro blízké zmizelých účastníků letu.
Od chvíle, kdy boeing 777 malajsijských aerolinií zmizel z radarů, uplyne příští týden již pět let. Co se v osudný den 8. března 2014 odehrálo zůstává záhadou. Pozůstalí tak dodnes žijí v nejistotě a netuší, co se s jejich blízkými stalo. I navzdory ukončenému pátrání se pravidelně každý měsíc scházejí, aby záhadu udrželi na očích veřejnosti a navzájem si pomohli zvládat nekončící smutek po příbuzných, které ani neměli šanci pochovat.
6 fotografií

Záhada letu MH370. Rodinám obětí po pěti letech zbývá jen vzájemná podpora

Svět
Nevlastní bratr severokorejského vůdce Kim Čong-una byl v Malajsii zavražděn.
Malajský soud rozplétá loňský atentát na staršího bratra severokorejského vůdce Kim Čon-una. Kim Čong-nam byl zabit loni 13. února na letišti v Kuala Lumpuru pomocí nervového plynu VX. Údajně se tak stalo na přímý příkaz Kim-Čong-una. U malajského soudu nyní stanuly dvě ženy, které jsou podle žalobce trénovanými vražedkyněmi. Zabíjet měly podle jeho slov způsobem, který obvykle vidíme pouze ve filmech s agentem Jamesem Bondem.
13 fotografií

Bratra Kim Čong-una zabily trénované vražedkyně, zaznělo u soudu

Svět
Cestovatelské zážitky Jakuba Hrdela.
/ROZHOVOR/ V Česku vyrostl i studoval, našel se nicméně až ve světě. Jakub Hrdel už několik let žije v cizině, zejména v jihovýchodní Asii. V Malajsii rozjel úspěšný byznys s módními doplňky. Sám říká, že je spokojený, i když kultura, z níž vzešel, se od té asijské v mnohém odlišuje. "Místní neznají individualitu a neumí se přizpůsobovat. Cestovatelům moc nerozumí," vypráví mimo jiné osmadvacetiletý rodák z Ostravy.
23 fotografií

Cestovatel Jakub Hrdel: Tádž Mahal mě nepřitahuje. Asiaté se mě ptají na Putina

Cestujeme
Zbytky vraku neidentifikovaného stroje, které v sobotu vyplavilo moře na jižním pobřeží Thajska, s vysokou pravděpodobností nepatří pohřešovanému Boeingu 777 společnosti Malaysia Airlines.
Hledání malajsijského letadla, které v roce 2014 zmizelo i s 239 lidmi na palubě během letu z Kuala Lumpur do Pekingu, skončí bez výsledku příští týden. Po víc než čtyřech letech, nákladech ve výši desítek milionů dolarů a bez jakéhokoli náznaku, co se vlastně s nešťastným letounem stalo. Z letu MH370 se tak stala jedna z největších leteckých mystérií na světě. Informuje o tom agentura AFP. 
6 fotografií

Pátrání po zmizelém malajsijském letadle skončí 29. května. Po čtyřech letech

Svět