ŠTÍTEK: labuť

Václav Hurych a kronika Labutě.
Na konci osmdesátých let si manželé Hurychovi koupili chalupu na okraji Labutě, místní části obce Staré Sedliště. „Kolem roku 2000 jsme se sem odstěhovali natrvalo. Postupně jsem tu poznával místní lidi a jednou jsme se bavili o kronice. Půjčil jsem si ji a takhle jsem se vlastně k psaní místní kroniky dostal,“ vzpomíná pětasedmdesátiletý kronikář osady Labuť Václav Hurych.
10 fotografií

FOTO: Kronice Labutě se Václav Hurych věnuje už dvacet let

Tachovsko
Nákladní loď Cygnus před startem k ISS.
K Mezinárodní vesmírné stanici (ISS) dnes odstartovala nákladní loď Cygnus, která astronautům na oběžnou dráhu doručí mimo jiné i nový supermoderní model toalety. Záchod, který má díky svému designu usnadnit vykonávání potřeby ve stavu beztíže zejména ženám, se má po testovací fázi stát součástí vybavení kosmické lodi Orion. S tou chce americký Národní úřad pro letectví a vesmír (NASA) dopravovat posádky na Měsíc, napsala agentura AP.
6 fotografií

K ISS odstartovala nákladní loď Cygnus. Doručí astronautům i moderní toalety

Věda a technika
Na otevření zahrádky se chystají také ve vyhlášené přerovské restauraci U Labutě.
Přerovská restaurace U Labutě, která před lety zvítězila v prestižní gastronomické soutěži o nejlepší svíčkovou a zařadila se mezi top desítku restaurací v anketě Maurerův výběr Grand Restaurant, dnes vydává zákazníkům obědy přes hladové okno. Od pondělí si mohou hosté konečně pochutnat na tradiční české kuchyni v prostředí, na které byli zvyklí. I když bude venkovní posezení plné limitů.
8 fotografií

Vyhlášená přerovská restaurace chystá otevření zahrádky. Jak bude fungovat?

Přerovsko
Z oslav dne žen ve Starém Sedlišti a v Labuti.
 Karafiát a lístek do tomboly dostala každá žena při příchodu na oslavu MDŽ, kterou uspořádal Obecní úřad ve Starém Sedlišti spolu s místními hasiči v kulturním domě Zavadilka.

Dvě oslavy dne žen v Sedlišti

Tachovsko
Les ukrýval část leteckého majáku
Tachovsko – Je to veliká škoda, že už tu nestojí a je zničený, říká o leteckém majáku z roku 1931 Šimon Dulovec z Labutě. Ještě před třiceti lety chodil se svými dětmi na kopec Farská stráň, kde stál stožár se světly sloužícími jako světelná navigace pro letadla. Jde totiž o jeden ze tří majáků v Plzeňském kraji, co pomáhaly pilotům na trase Praha – Paříž.
26 fotografií

PODÍVEJTE SE: Les ukrýval část leteckého majáku

Tachovsko
Ilustrační foto
Tachovsko – Více než týden hledali policisté, rodina i známí a kamarádi devětačtyřicetiletého muže z Halže. Ten odešel ze svého bydliště 9. února, aniž by někomu řekl, kam jde.

Pohřešovaný ležel na poli mrtvý

Tachovsko
Keplerův teleskop
Teleskop Kepler, který po celých devět let putoval vesmírem a hledal vzdálené planety, ukončil misi. Oznámil to americký Národní úřad pro letectví a kosmonautiku (NASA). Definitivně totiž vyčerpal palivo potřebné pro další vědecké operace a proto bude v bezpečné vzdálenosti od Země ponechán svému osudu. Teleskop ve vesmíru hledal zejména exoplanety, tedy planety mimo naši sluneční soustavu.
8 fotografií

Vesmírný teleskop Kepler dosloužil. Nalezl přes 2600 exoplanet

Věda a technika
Mezinárodní den žen je oblíbený svátek, ke kterému již řadu let patří květiny a zejména karafiáty.
/FOTOGALERIE/ Rudý karafiát. Odjakživa patřil k Mezinárodnímu dni žen. Symbol socialismu a dělnického hnutí. Červená barva měla vyjadřovat prolitou krev dělníků. Přestože tato výjimečná květina upadla po roce 1989 v nemilost, zájem o ni v posledních letech rapidně vzrostl.
11 fotografií

Zapomeňte na minulost. Rudý karafiát je v kurzu

Ostravsko
Společné ano si  před starostkou obce Staré Sedliště, pod kterou osada Labuť patří, řekli snioubenci - Markéta Mařáková a Erik Verner.
Labuť - Vpravdě historickou událost zažila v sobotu osada Labuť. Konal se tu poprvé svatební obřad. Společné ano si před starostkou obce Staré Sedliště, pod kterou osada Labuť patří, řekli snoubenci - Markéta Mařáková a Erik Verner.

Na louce u Labutě si snoubenci řekli své ano

Tachovsko
Rychnovská rezerva suverénně ovládla nejnižší okresní fotbalovou soutěž.
Rychnovsko - Předsezonní prognózy v nejnižší okresní fotbalové soutěži se vyplnily do puntíku. Fotbalisté B týmu rychnovského Spartaku prošli celou soutěží jako nůž máslem a slavili postup.

Rychnovské béčko jasně dominovalo

Fotbal
BBCidre z Rumburku.
České Švýcarsko – Trojice výrobků a trojice zážitků se nově může chlubit prestižním označením regionálního produktu z Českého Švýcarska. Cider z jablek ze severu Čech, dřevěné suvenýry a textilní výrobky rozšířily seznam regionálních výrobků Českého Švýcarska. Stalo se tak během dvanácté certifikace, která se uskutečnila v Krásné Lípě.
9 fotografií

Zkvašený mošt z Rumburku získal prestižní certifikát

Děčínsko
Ilustrační foto.
Rychnovsko - OP IV. třídy: Až v patnáctém kole nejnižší okresní fotbalové soutěže skončila vítězná série B týmu Rychnova nad Kněžnou. První bodovou ztrátu mu v městském derby připravil tým Labutě, který duel na hřišti ve Slatině vyhrál 4:1. Hlavním hrdinou utkání byl Pavel Ullrich, který zaznamenal hattrick.

Vítěznou sérii béčka Rychnova ukončil hattrick Pavla Ullricha

Fotbal
BUDOVA BÝVALÉ radnice je jedním z chátrajících objektů, které město koupilo. Menší snímek v textu ukazuje, jak by mohl objekt vypadat po rekonstrukci.
Kraslice – Příhraniční město Kraslice na Sokolovsku koupilo už třetí chátrající a opuštěný objekt v samém centru. Majitelům, kteří se o ně roky nestarali, za ně zaplatilo přes 4,6 milionu korun. Radnice teď stojí před otázkou, jak objekty využije. Náklady na přestavby půjdou do desítek milionů korun.

Město skoupilo staré budovy v centru, vybudovat chce muzeum i nové byty

Sokolovsko