ŠTÍTEK: laser

Brýle na čtení, ilustrační foto.
Presbyopie neboli vetchozrakost a s ní spojená potřeba oddalovat si text na mobilním telefonu nebo v knize. Jedná se o přirozený proces stárnutí oka, který trápí populaci po 40. roce života. Nyní je možné tento problém řešit například laserovou metodou Presbyond.

Brýle na čtení už nebudou nutné. Presbyopii porazí laser

Praha
Uznávaný primář Pavel Stodůlka s Bohumilou Čihákovou
Od přírody bylo oko zkonstruováno a předurčeno, ať již pánem Bohem, nebo přírodou, abychom se dívali na různé směry a různé vzdálenosti. Typicky se člověk snažil něco ulovit v lese a zároveň se díval, aby nebyl sám uloven. „Dneska se díváme upřeně na monitor počítače nebo na mobil. Oční svaly kvůli tomu nemasírují oko a tím pádem v něm neprobíhá látková výměna. To je podstatnou součástí syndromu suchého oka. Lidé mají málo slz, anebo jsou nekvalitní, a to ovlivňuje kvalitu vidění. Je to taková skrytá pandemie,“ upozorňuje v rozhovoru uznávaný oftalmolog, primář Pavel Stodůlka.

Syndrom suchého oka způsobují nekvalitní slzy. Pomáhá akupunktura

Zdravotnictví
Nové stroje.
Společnost SUAS Technology, člen skupiny SUAS GROUP, pokračuje v modernizaci výroby. V letošním roce do provozu uvedla nový trubkový a rovinný pálicí laser a průběžný tryskací stroj. Výrazně se tak díky tomu zvýšila produktivita, efektivita výroby a kvalita přesných výpalků.

SUAS Technology pořídila nové lasery a tryskací stroj

Chebsko
Primář Oddělení ORL, chirurgie hlavy a krku KNTB MUDr. Martin Světlík při operaci.
Šetrnější a bezpečnější odstraňování nádorů hrtanu u onkologických pacientů umožňuje moderní laser, který nově využívají lékaři z oddělení ORL Krajské nemocnice T. Bati ve Zlíně. Je jediný ve Zlínském kraji, v celé České republice je pouze na několika pracovištích ve fakultních nemocnicích. Jeho pořízení přišlo nemocnici na tři miliony korun.
2 fotografie

Zlínští lékaři mají jako jediní v kraji speciální laser pro onkologické pacienty

Zlínsko
Vinaři z Rakvic bojují proti špačkům laserem. Paprsek má ochránit hrozny v blízkosti zástavby rodinných domů a školy.
/VIDEO/ Mají vinohrady pod kamerovým systémem, nebo jde snad o nový radar na měření rychlosti? Už několik dní projíždějí řidiči mezi Rakvicemi a Přítlukami okolo vysokého železného stojanu se třemi solárními panely. Nad ním se tyčí technologie připomínající kameru. Žádné pokuty se z tohoto moderního zařízení však řidiči nedočkají. Jde totiž o laserové dělo, které ve viniční trati Kozí horky testují členové spolku Vinaři z Rakvic.
7 fotografií

Namísto ran z děla nepříjemný paprsek. Vinaři z Rakvic bojují se špačky laserem

Regiony
Vinaři z Rakvic bojují proti špačkům laserem. Paprsek má ochránit hrozny v blízkosti zástavby rodinných domů a školy.
/VIDEO/ Mají vinohrady pod kamerovým systémem, nebo jde snad o nový radar na měření rychlosti? Už několik dní projíždějí řidiči mezi Rakvicemi a Přítlukami okolo vysokého železného stojanu se třemi solárními panely. Nad ním se tyčí technologie připomínající kameru. Žádné pokuty se z tohoto moderního zařízení však řidiči nedočkají. Jde totiž o laserové dělo, které ve viniční trati Kozí horky testují členové spolku Vinaři z Rakvic.
7 fotografií

Namísto ran z děla nepříjemný paprsek. Vinaři z Rakvic bojují se špačky laserem

Břeclavsko
Lékařka Kateřina Klauzová při prvním ošetření na odstranění Petřina tetování
Jak moc bolí odstranění tetování a jak vůbec lze tetování odstranit? Někdo své tetování plánuje roky a nechá si ho už napořád. Ale představte si, že se vypravíte na hudební festival, dáte si pár půllitrů piva a ráno se probudíte s Velkopopovickým kozlem vytetovaným mezi ňadry. Nebo, jako tomu bylo v případě Jaromíra Hanzlíka ve filmu Léto s kovbojem, jste si nechali vytetovat jméno své první lásky. Jenže to neklapne a nová partnerka o vás s takovou výzdobou nestojí. Pak nezbývá než vyhledat specialistu, který vám tetování odstraní.  
15 fotografií

Jak odstranit tetování: Když zůstane kozel mezi ňadry, nebo jména bývalých lásek

Zdraví
Muž na Mladoboleslavsku oslňoval zeleným laserem posádku policejního vrtulníku mířící na pátrací akci
/VIDEO/ Vojenská policie šetří oslnění letounu zeleným laserovým paprskem, ke kterému došlo v Prosetíně na Chrudimsku. Útok mohl mít fatální následky, při případném zasažení sítnice oka pilota totiž dojde k jeho oslepení, které může zapříčinit trvalé poškození zraku a může vést ke ztrátě schopnosti ovládat letadlo. K podobnému případu došlo v roce 2019 v Chrudimi.

V Prosetíně kdosi zaútočil zeleným laserovým paprskem na vojenský letoun

Zločiny a soudy
Na nebezpečnou vlhkou formu makulární degenerace mají lékaři nově k dispozici převratný lék, který může oči zachraňovat. Doktorka Rubešová připravuje pacienta na aplikaci
Zákeřnou nemoc sítnice, která je nejčastější příčinou slepoty u lidí v rozvinutých zemích, dlouho nebylo čím účinně léčit. Věkem podmíněná makulární degenerace (VPMD) má dvě formy: vlhkou a suchou. Na tu méně častou, ale více nebezpečnou vlhkou formu mají lékaři nově k dispozici převratný lék, který může oči zachraňovat. V České republice ho poprvé aplikovali na konci února lékaři na oční klinice Lexum v Praze.
10 fotografií

Makulární degenerace nás nejčastěji oslepuje. Nový lék přináší obrovskou naději

Zdraví
FabLab, neboli Fabrication Laboratory, je sdílená výrobní dílna plná moderních technologií pro vytváření projektů, výrobků a umělckých děl navržených na počítači.
Seznam se, vymysli, navrhni, vyrob, vyzkoušej. Tak popisují učitelé Vyšší odborné školy a Střední průmyslové školy v Jičíně základní filosofii nově otevřené digitální dílny. Slavnostní otevření se uskutečnilo v půlce prosince za přítomnosti zástupců kraje, radnice a spřátelených firem, myšlenka vytvoření takzvané FabLab pro studenty, žáky základních škol i veřejnost ale vznikla o mnoho měsíců dříve. "Smyslem práce je projít komplexní výrobní proces od počátečního nápadu, návrhu či modelu výrobku až k jeho realizaci a zkoušení. Cestou nových technologií návštěvníky ochotně provedou naši nadšení pedagogové," láká zájemce učitelka Helena Jandová.
13 fotografií

Jičínská průmyslovka otevřela pro digitální dílnu plnou laserů a 3D tiskáren

Jičínsko
Oční operace nejrychlejším a nejmodernějším očním laserem na světě. V Česku ho má pouze jedna klinika
Štěpán Dvořák je vášnivým sportovcem. Specializuje se na extrémní sporty, mezi které patří i ultramaraton. V roce 2019 uběhl na trase z nejvýchodnějšího bodu Slovenska do nejzápadnějšího bodu České republiky více než tisíc kilometrů. Jeho vášeň mu však komplikoval špatný zrak. Problém vyřešila klinika v brněnských Židenicích, kde podstoupil oční operaci pomocí nejrychlejšího očního laseru na světě. 
8 fotografií

VIDEO: Za pár vteřin bez dioptrií. V Brně mají nejrychlejší oční laser na světě

Zdraví
Oční operace nejrychlejším a nejmodernějším očním laserem na světě. V Česku ho má pouze jedna klinika.
Štěpán Dvořák je vášnivý sportovec. Specializuje se na extrémní sporty, mezi které patří i ultramaraton. V roce 2019 uběhl na trase z nejvýchodnějšího bodu Slovenska do nejzápadnějšího bodu České republiky více než tisíc kilometrů. Jeho vášeň mu však komplikoval špatný zrak. Neviděl dobře na dálku. Problém vyřešila klinika v brněnských Židenicích, kde podstoupil oční operaci pomocí nejrychlejšího očního laseru na světě. 
8 fotografií

VIDEO: Za pár vteřin bez dioptrií. V Brně mají nejrychlejší oční laser na světě

Brněnsko
Těžký průběh covidu i postcovidový syndrom pomáhá léčit v trutnovské nemocnici robotizovaná laserová terapie.
Laserová terapie v trutnovské nemocnici pomáhá pacientům s covidem, postcovidovými stavy i dalšími potížemi spojenými s pohybovým aparátem. Robotický laser MLS, který se osvědčil v léčbě poškozených plic pacientů s akutním covidem, má skvělé výsledky také s odstraňováním postcovidových potíží. Pacienti vyzdvihují účinky léčebné metody, kterou obstarává přístroj sám. Pojišťovna ji nehradí, je třeba mít doporučení od specialisty.

Robotický laser pomáhá v Trutnově pacientům po covidu i s bolestmi kolen a zad

Krkonoše
Plicím poškozeným covidem pomohlo ozařování MLS laserem. Ilustrační foto
Horké chvíle si zažila rodina osmašedesátiletého Vladimíra z Brna, kterého s ani ne čtyřicetiprocentní saturací kyslíkem v krvi záchranáři loni odváželi do nemocnice s těžkým covidem. Ve špičkové jihomoravské nemocnici ho uvedli do umělého spánku a napojili na ventilátor. „I přes perfektní léčbu mu ale pátý den zkolabovaly plíce, a tak jedinou možností bylo připojení na mimotělní oběh ECMO," řekla Deníku jeho dcera Jana. 

Naděje pro lidi, kterým poškodil plíce covid: Pomáhá ozařování MLS laserem

Zdraví
Bouřlivá atmosféra na fotbale je v Řecku pravidlem. Ovšem fanoušci Panathinaikosu Atény překročili všechny meze. V utkání třetího předkola Evropské konferenční ligy zaútočili na hráče Slavie. Použili k tomu laser. Ne jednou, ne dvakrát. Celý zápas se nesl v duchu světelného fanatismu. Český zástupce vybojoval remízu 1:1 a postup, ale neměl by to nechat být. My všichni.

Slavia jásá, ale žádejme drakonický trest. Laser je nebezpečná zbraň

Zajímavosti z fotbalu
Ve Zlíně využívají k léčbě pacientů po covidu HILT laser.
Vysokovýkonný laser s robotickým skenerem využívají v Krajské nemocnici T. Bati (KNTB) k léčbě pacientů, kteří prodělali covid-19 a mají stále zdravotní problémy. Takzvaný HILT laser stimuluje plicní tkáň k hojení a zrychluje rekonvalescenci nemocných.

Léčba po covidu? Ve Zlíně používají speciální laser

Zlínsko
Dětský den v Srbech 2022.
Na břehu Turyňského rybníku, tedy Záplav, se uskutečnil dětský den. Děti ze Srb a okolí si zde mohly užít bohatou zábavu. Jak si můžete prohlédnout ve fotogalerii Jany Jiráskové, čekalo na ně například podlézání laserů, skok v pytli, chytání ryb, chůze na chůdách nebo třeba také střelby ze vzduchovky a obřího praku po vzoru známé hry Angry Birds.
31 fotografií

OBRAZEM: Podlézání laserů, skok v pytli či Angry Birds. To byl den dětí v Srbech

Čtenář reportér
Poznávací i zábavný program stejně jako představení své práce připravila v sobotu v rámci oslav Mezinárodního dne světla laserová centra ELI Beamlines a HiLASE v Dolních Břežanech.
/FOTOGALERIE/ Zábavné vědě, vědě jako zábavě, spoustě poznatků i atraktivnímu povyražení v podobě her využívajících lasery (či třeba i malování na trička s použitím barev, které ve tmě svítí) patřila v sobotu odpoledne oslava Mezinárodního dne světla v centrech laserového výzkumu ELI Beamlines a HiLASE v Dolních Břežanech. Návštěvníci se mohli dozvědět zajímavosti o provozovaných laserech i jejich využití, ale také o oboru obecně.
99 fotografií

Jak si paprskem neuškodit? Laserová centra přivítala zvídavé návštěvníky

Z okolí
Poznávací i zábavný program stejně jako představení své práce připravila v sobotu v rámci oslav Mezinárodního dne světla laserová centra ELI Beamlines a HiLASE v Dolních Břežanech.
/FOTOGALERIE/ Zábavné vědě, vědě jako zábavě, spoustě poznatků i atraktivnímu povyražení v podobě her využívajících lasery (či třeba i malování na trička s použitím barev, které ve tmě svítí) patřila v sobotu odpoledne oslava Mezinárodního dne světla v centrech laserového výzkumu ELI Beamlines a HiLASE v Dolních Břežanech. Návštěvníci se mohli dozvědět zajímavosti o provozovaných laserech i jejich využití, ale také o oboru obecně.
99 fotografií

Jak si paprskem neuškodit? Laserová centra přivítala zvídavé návštěvníky

Z okolí
Poznávací i zábavný program stejně jako představení své práce připravila v sobotu v rámci oslav Mezinárodního dne světla laserová centra ELI Beamlines a HiLASE v Dolních Břežanech.
/FOTOGALERIE/ Zábavné vědě, vědě jako zábavě, spoustě poznatků i atraktivnímu povyražení v podobě her využívajících lasery (či třeba i malování na trička s použitím barev, které ve tmě svítí) patřila v sobotu odpoledne oslava Mezinárodního dne světla v centrech laserového výzkumu ELI Beamlines a HiLASE v Dolních Břežanech. Návštěvníci se mohli dozvědět zajímavosti o provozovaných laserech i jejich využití, ale také o oboru obecně.
99 fotografií

Jak si paprskem neuškodit? Laserová centra přivítala zvídavé návštěvníky

Z okolí
Poznávací i zábavný program stejně jako představení své práce připravila v sobotu v rámci oslav Mezinárodního dne světla laserová centra ELI Beamlines a HiLASE v Dolních Břežanech.
/FOTOGALERIE/ Zábavné vědě, vědě jako zábavě, spoustě poznatků i atraktivnímu povyražení v podobě her využívajících lasery (či třeba i malování na trička s použitím barev, které ve tmě svítí) patřila v sobotu odpoledne oslava Mezinárodního dne světla v centrech laserového výzkumu ELI Beamlines a HiLASE v Dolních Břežanech. Návštěvníci se mohli dozvědět zajímavosti o provozovaných laserech i jejich využití, ale také o oboru obecně.
99 fotografií

Jak si paprskem neuškodit? Laserová centra přivítala zvídavé návštěvníky

Z okolí
Vědecké výzkumné centrum zaměřené na laserovou techniku ELI Beamlines v Dolních Břežanech.
Atraktivní příležitost nahlédnout do útrob center laserového výzkumu v Dolních Břežanech nabídne v sobotu 14. května Den světla. Od 14 do 19 hodin přinese poučení o tom, k čemu čemu lasery slouží a jaké vědecké objevy umožňují: od studia extrémních fyzikálních jevů po získávání poznatků umožňujících léčbu nádorových onemocnění. Zdislava Lojdová z centrály laserového centra Fyzikálního ústavu Akademie věd ČR ELI Beamlines připomněla, že jak u nich, tak u sousedů v HiLASE nabídnou nabídnou speciální den otevřených dveří.
21 fotografií

Den světla v Dolních Břežanech: Lidé nahlédnou do center laserového výzkumu

Z okolí
Lidem s plicními problémy po covidu pomáhá laser
Dvaačtyřicetiletý Aleš Rejman z Prahy skončil asi před rokem v nemocnici s oboustranným zápalem plic. Poté, co prodělal těžký covid, se týdny zadýchával. „Dalo mi práci vylézt do kopce. Nemohl jsem zhluboka dýchat,“ svěřil se Deníku. Při namáhavější chůzi se okamžitě rozkuckal. „Fyzioterapeut mi proto nabídl  laserovou terapii,“ vzpomíná Aleš. 
5 fotografií

Lék na potíže s dýcháním po covidu: Lidem s plicními problémy pomáhá laser

Zdraví
Letadlo - ilustrační foto.
Piloty dopravního letadla plného cestujících ohrozil zatím neznámý výtečník zeleným laserem. Stroj se 120 lidmi na na palubě se chystal na přistání na pražském Letišti Václava Havla. Dramatická událost se odehrála v závěru loňského roku. Policisté po pachateli stále pátrají a žádají případné svědky o spolupráci. V případě dopadení hrozí výtečníkovi až deset let za mřížemi.

Letadlo plné lidí v ohrožení: pilot chtěl přistát, oslnil ho laser z Kladna

Zločiny a soudy
Letadlo - ilustrační foto.
Piloty dopravního letadla plného cestujících ohrozil zatím neznámý pachatel zeleným laserem. Stroj se 120 lidmi na na palubě se chystal na přistání na pražském Letišti Václava Havla. Dramatická událost se odehrála v závěru loňského roku. Policisté po pachateli stále pátrají a žádají případné svědky o spolupráci. V případě dopadení hrozí výtečníkovi až deset let za mřížemi.

Letadlo plné lidí v ohrožení: Pilot chtěl přistát, oslnil ho laser z Kladna

Krimi