ŠTÍTEK: Le Figaro

Krajně levicový zakladatel Nepodrobené Francie (LFI) Jean-Luc Melenchon.
Francouzští voliči znovu řekli ne Marine Le Penové a její krajně pravicové straně Národní sdružení (RN), kdo ale bude po parlamentních volbách Francii vládnout, jasné není. Tak v pondělí ráno komentují francouzské deníky výsledky voleb, které zanechaly dolní komoru parlamentu bez jasné většiny. Francie se podle analýz ocitla v neznámé situaci, prezident Emmanuel Macron nyní bude muset jednat o vládě se svými oponenty.
7 fotografií

Francii po volebním překvapení čekají složitá vyjednávání, píše tisk

Státy EU
Vůz francouzské policie. Ilustrační snímek
Na pařížském nádraží Gare du Nord ráno útočník pobodal šest lidí. Policie muže zadržela, je postřelený a v nemocnici bojuje o život, uvedl ministr vnitra Gérald Darmanin, který přijel na místo činu. Zraněné ošetřili záchranáři a jednoho převezli do nemocnice. Motiv činu zatím není jasný. Incident narušil železniční dopravu během ranní špičky.

Útočník na pařížském nádraží pobodal šest lidí. Policie ho zadržela

Státy EU
Policejní vyšetřovatelé na místě střelby v Paříži, 23. prosince 2022
Devětašedesátiletý muž podezřelý z toho, že v pátek v Paříži zabil tři Kurdy a zranil tři další lidi, v policejní vazbě přiznal, že cítil „patologickou nenávist k cizincům“. Podle agentury AFP to uvedla pařížská prokurátorka Laure Beccuauová. Touhu „vraždit migranty, cizince“ pociťoval od vloupání do svého domu v roce 2016, dodala prokurátorka. Deník Le Figaro přinesl portréty tří zavražděných. Byl to mladý zpěvák, žena, která pomáhala dalším kurdským ženám a kurdský občan, který se pravidelně účastnil akcí pořádaných v komunitním centru. 

Patologická nenávist. Chtěl jsem zabít cizince, přiznal podezřelý z vraždy Kurdů

Státy EU
Emmanuel Macron s chotí
Výsledky nedělních parlamentních voleb ve Francii jsou velkým zklamáním pro prezidenta Emmanuela Macrona. Bez jasné většiny v dolní komoře parlamentu se mu bude vládnout těžko a pro své legislativní návrhy bude muset hledat podporu i mimo svůj tábor. Jednání a hledání kompromisů přitom nepatří mezi silné stránky hlavy státu, píše francouzský tisk. Důvod k oslavám má krajně pravicové Národní sdružení (RN), které bude mít ve sněmovně jeden z největších klubů, pro levicové uskupení NUPES (Nová lidová, socialistická a ekologická unie) jsou výsledky jen polovičním úspěchem.
8 fotografií

Krutá lekce. Macronovi se bude vládnout těžko, hodnotí tisk výsledek voleb

Státy EU
Letadlo společnosti Ryanair. Ilustrační snímek
Let irské nízkonákladové společnosti Ryanair v sobotu ráno odletěl z francouzského Toulouse do Fezu v Maroku bez 50 cestujících, které bez vysvětlení nechal v odbavovací hale. Cestující přišli na letiště včas, měli platné letenky i doklady, do letadla ale nebyli vpuštěni, informoval dnes list Le Figaro. Ryanair se podle dostupných informací k případu dosud nevyjádřil.
10 fotografií

Čekali marně. Ryanair nechal padesát cestujících v odbavovací hale v Toulouse

Svět
Žena v ochranné roušce proti koronaviru u obchodního centra.
Rouška, tento nástroj nezbytné ochrany v krizi způsobené koronavirem, změnila náš sociální život, ale také narušila rituály líčení a péče o obličej, píše francouzský deník Le Figaro. Každé léto se - stejně jako v populární písničce - vracívají dívčí rty nalíčené rudou nebo korálovou rtěnkou. Teď ale není vůbec jisté, zda se v nadcházejících týdnech znovu objeví.
255 fotografií

Rouška mění přístup k líčení a péči o pleť, píše Le Figaro

Ženy
Obálka nové knihy Řecké mýty: Mytologie a filozofie
Řecké mýty většinou známe z převyprávění Eduarda Petišky nebo hollywoodských producentů, jimž se staly bohatou inspirací hned několikrát. A překvapivě to není úplně špatné. Základní dějové linky příběhů Hérakla, Thésea či Odyssea zůstaly zachovány, stejně tak i morální rozměr krvavých střetů antických reků s nejrůznějšími protivníky.

Héraklovy svaly nám nejspíš schází. Jeho smysl pro spravedlnost ne

Ostatní
Měsíc v úplňku - ilustrační foto
Příchod na svět, epilepsie, spánek - Měsíc prý ovlivňuje náš život různými způsoby, ačkoli světlo Luny představuje jen 0,00025 procenta záře letního slunce, píše francouzský deník Le Figaro. Měsíc v úplňku prý urychluje porody, narušuje naše noci, podporuje růst vlasů, vyvolává záchvaty epilepsie či agresivní chování. Po staletí se úplňku připisoval vliv na naše zdraví. Tuto víru vyvrátily mnohé studie, ale přesto dál zůstává hluboce zakořeněna.
8 fotografií

Neklidný spánek, epilepsie, agresivita. Má Měsíc vliv na naše zdraví?

Věda a technika
Demonstrace proti vládní reformě důchodů na snímku z 10. prosince 2019
Po celé Francii včetně Paříže se dnes konají protivládní demonstrace proti plánované reformě důchodů. Průvod v metropoli, který svolaly odbory, vyrazil za silné policejní přítomnosti kolem 14:00 SEČ od Invalidovny. Vláda chce podrobnosti změn v penzijním systému zveřejnit ve středu. Premiér Édouard Philippe ale už dnes v parlamentu prohlásil, že nelze čekat žádná "zázračná oznámení", která by dokázala už šest dní trvající protesty zastavit.  

Proti vládní reformě důchodů. Francouzi znovu protestují

Svět
Železniční stanice Louveciennes na západě Paříže během stávky
Přes 800 tisíc lidí podle francouzské vlády vyšlo do ulic měst ve snaze donutit prezidenta Emmanuela Macrona, aby si rozmyslel reformu důchodového systému. Na protest proti jeho plánu stávkovali ve velkém zaměstnanci státních drah či městských dopravních podniků a také učitelé a zdravotníci. V Paříži podle ministerstva vnitra demonstrovalo 65 tisíc lidí, policie zde rozháněla výtržníky slzným plynem. V menším rozsahu by měla stávka pokračovat i v pátek.

Stávka působí ve Francii velké komplikace v dopravě

Ekonomika
Muž s francouzskou vlajkou na demostraci za ochranu klimatu v Paříži
 V násilnosti a střety s bezpečnostními silami se dnes zvrhnul protest za ochranu klimatu v Paříži poté, co se do něj odpoledne zapojila asi tisícovka radikálů z řad krajní levice či patřících k hnutí takzvaných žlutých vest. Radikálové nejen vyvolávali střety s policií, ale také stavěli barikády a zapalovali odpadkové koše i motorky. Poničeny byly dva obchody i zastávky městské dopravy. Policie vyzvala pokojné protestující, aby se od násilníků distancovali. Ekologické sdružení Greenpeace pak účastníkům ekologického protestu vzkázalo, aby pochod raději kvůli násilnostem opustili. Podle nezávislého institutu Occurence se dnešního klimatického protestu v Paříži zúčastnilo 15 200 lidí, organizátoři hovoří o 38 tisících.

Protestů za ochranu klimatu v Paříži využili radikálové. Střetli se s policií

Svět
Ilustrační snímek
Čína zakázala 17,5 milionu nespolehlivých občanů koupit si letenky a 5,5 milionu koupit si jízdenky na vlak. Ocitli se na černé listině komunistické strany, když selhali v kontroverzním bodovém systému hodnotícím jejich "sociálních kredit". Ve své zprávě to uvedl úřad, který informace o každodenním chování občanů shromažďuje a vyhodnocuje. Ze zprávy citoval web francouzského deníku Le Figaro.
6 fotografií

Čínský sociální kredit v praxi. Cestovat nesmí 23 milionů nespolehlivých občanů

Svět
Francie testuje ekologické pisoáry přeměňující moč ve hnojivo.
Paříž - Francouzské státní dráhy SNCF dnes u Lyonského nádraží v Paříži zahájily zkušební provoz dvou ekologických pisoárů s květinami. Obsahují slámu nebo piliny a umožňují přeměnit moč v hnojivo. Než dojde k této proměně, uhlík obsažený ve slámě smíšený s dusíkem v moči zachytává nepříjemný zápach, který obtěžuje lidi v ostatních místech, kde si pánové narychlo ulevují. Uvedl to na svém webu francouzský deník Le Figaro.

Francie testuje ekologické pisoáry přeměňující moč ve hnojivo

Svět
Le Figaro
Paříž (Francie) - Francouzský konzervativní deník Le Figaro má své pevné místo mezi nejvýznamnějšími francouzskými médii. Jeho historie sahá až do roku 1826, kdy začal vycházet jako satirický týdeník. Jako deník vychází již 150 let, od 16. listopadu 1866.

Francouzský deník Le Figaro vychází již 150 let

Ostatní
Ilustrační foto
Paříž – Právě před 500 lety překonal Leonardo da Vinci Alpy a dorazil na pozvání svého obdivovatele, francouzského krále Františka I. do Francie. Byla to cesta bez návratu a čtyřiašedesátiletý génius s sebou vzal několik svých oblíbených obrazů. Mona Lisa byla mezi nimi. Jak napsala deník Le Figaro, Francie si nyní připomíná výročí příjezdu slavného Itala dvěma výstavami.

Leonardo da Vinci si před 500 lety do Francie přivezl Monu Lisu

Svět
Bar Le Carillon v Paříži. Jedno z míst, kde v listopadu útočili teroristé.
Paříž – Francie znovu řeší otázku, kde pohřbít těla teroristů zabitých během atentátů v Paříži ze 13. listopadu a při zátahu na pařížském předměstí Saint-Denis minulou středu. Ostatky atentátníků zatím podle deníku Le Figaro zkoumají vyšetřovatelé, ale během následujících dnů se tento nepříjemný problém objeví.

Francie opět řeší, kde pohřbí zabité teroristy

Svět
Ilustrační foto
Je-li vám více než šedesát let a máte-li přimět mozek k nějakému výkonu, nepochybně budete muset vynaložit větší úsilí než váš mladší kolega. Před několika lety ukázaly studie, které vedla americká Ohijská univerzita, že na některé složité texty reagovali senioři méně rychle než mladé dospělé osoby, ale že v jednoduchých cvičeních byli schopni dosáhnout stejně dobrých výsledků. Jiné výzkumy naznačují, že senioři dokážou mobilizací více zdrojů a za trochu delší dobu dosáhnout stejného výkonu jako dvacetiletí, a to i ve složitých testech. Píše o tom francouzský deník Le Figaro.

Ve zdravém těle je mozek výkonnější

Zdraví
Ilustrační foto.
V peruánské Amazonii turisté naleznou bohatou flóru a faunu - a drogu ayahuasca. V Peru tento halucinogenní nápoj, který vás změní v jaguára nebo v anakondu, láká stále více západních turistů. Může však být velmi nebezpečný, píše francouzský deník Le Figaro.

Halucinogenní nápoj ayahuasca láká do Peru turisty

Cestujeme
Ilustrační foto
Obrazovka před spaním rozhodně není vhodná k tomu, abychom upadli do náručí Morfeova. "Světlo je hlavním synchronizátorem cirkadiánního rytmu," uvádí neurobiolog Claude Gronfier, jenž se zabývá chronobiologií ve francouzském Státním ústavu zdravotnictví a lékařského výzkumu INSERM. Cirkadiánní rytmus je jedním z biorytmů, kdy kolísá aktivita a bdělost, nejčastěji s denní periodou. Zvláště modré světlo elektroluminiscenčních diod (LED), které vydávají obrazovky počítačů, televizorů, smartphonů a tabletů, aktivuje stokrát více receptory sítnice citlivé na světlo (gangliové buňky) než bílé světlo lampy. Nejvíce modrého světla má sluneční svit. Píše o tom francouzský list Le Figaro.

Pozor na modré světlo před spaním, píše francouzský list

Zdraví
Ilustrační foto
Těžko se nám vstává, končetiny jsou ztěžklé a často ani nemůžeme pořádně promluvit - naše tělo je po ránu vystaveno těžké zkoušce. Několik nepatrných cviků nám pomůže obnovit pohyblivost od prvních minut dne, píše francouzský deník Le Figaro.

Le Figaro: Jak si protáhnout tělo ráno i na pláži

Zdraví
Ilustrační foto
V 19. století spali lidé společně na jedné posteli z úsporných důvodů. Dnes není po finanční stránce problém mít vlastní postel nebo pokoj, ale lidé si tento přepych často dobrovolně nedopřávají. Na otázku, proč se tak děje, se pokouší dát odpověď francouzský list Le Figaro.

Řekni mi, jak spíš...

Zdraví