ŠTÍTEK: lesba

ilustrační foto
Policie v konzervativně smýšlející indonéské provincii Aceh na severu Sumatry v neděli podnikla zátah na sexuální menšiny. Jak řekl médiím policejní šéf Ahmad Untung Surianata, dvanáct transgender žen bylo donuceno oholit si hlavu a oblečeno do mužských šatů. Podle úřadů jde o součást jejich převýchovy, která z nich má „zase udělat lidi“.

Oholili jim hlavy a oblékli je jako muže. Indonésie bojuje s trangender osobami

Svět
Třetí ročník Zeus Cupu, který se v sobotu uskutečnil na hřišti ve Vlkoši, ovládly pořádající Kapacity.
Vlkoš – Lépe si to Miroslav Čada ani naplánovat nemohl. Třetí ročník Zeus Cupu, který na hřišti ve Vlkoši uspořádal právě současný trenér fotbalistů Kyjova, vyhrály domácí Kapacity. Pořádající tým v sobotním turnaji v malé kopané ani jednou neprohrál. Spanilou jízdu završil ve finále. Borci v růžových dresech přehráli Lesby 6:2, zvedli nad hlavu letní trofej a jako bonus získali pět tisíc korun, sadu dresů, poukaz na sele a další ceny.

Zeus Cup vyhrály pořádající Kapacity. Střelcům kraloval Kasala

Ostatní sporty
Zhruba 600 lidí dnes uvázlo na několik hodin ve vlacích v severním Řecku, které se potýká s nezvykle vydatnými přívaly sněhu a mrazivými teplotami.
Atény - Zhruba 600 lidí dnes uvázlo na několik hodin ve vlacích v severním Řecku, které se potýká s nezvykle vydatnými přívaly sněhu a mrazivými teplotami. Ty způsobily mechanické závady na lokomotivách státního dopravce TRAINOSE, uvyklých na mírnější podnebí.

Ve vlacích mezi Soluní a Aténami uvázlo zhruba 600 lidí

Svět
Ilustrační foto
Atény - Atény dnes vyslaly k ostrovu Lesbos vojenskou loď, která má ubytovat přes 500 uprchlíků z tohoto ostrova v Egejském moři. Informovala o tom agentura DPA. Na Řecko se v posledním týdnu snesla vlna kritiky mimo jiné od Evropské unie či OSN kvůli špatným podmínkám, v nichž v tomto mrazivém počasí běženci na ostrovech žijí.
18 fotografií

Běženci mrznou na Lesbu, Řecko jim poslalo loď

Svět
Ilustrační foto.
Tchaj-pej - Desítky tisíc lidí vyšly do ulic tchajwanské metropole na podporu práv homosexuálů. Mnoho z účastníků pochodu, který byl podle BBC vůbec největším v Asii, neslo transparenty vyzývající vládu, aby uzákonila svazky osob stejného pohlaví. Demonstranti oblečení v barevných kostýmech, kteří drželi v rukou duhové vlajky, prošli před budovou prezidentského paláce.

Desítky tisíc lidí protestovaly na Tchaj-wanu za práva gayů

Svět
Ilustrační foto.
Bělehrad - Po více než roce od vyhazovu ze srbské armády kvůli tomu, že veřejně vystoupila jako transgenderová osoba, dostala Helena Vukovičová nový pas, řidičský průkaz a další osobní doklady. Všechny potvrzují, že je žena, což je malý, ale v hluboce konzervativním Srbsku velmi důležitý krok. Informuje o tom agentura Reuters.

Srbka, která podstoupila změnu pohlaví, získala nové doklady

Svět
Ilustrační foto
Berlín - Téměř milion lidí se dnes zúčastnil pochodu homosexuálů v západoněmeckém Kolíně nad Rýnem. Akce pod názvem Christopher Street Day, která sahá do roku 1969, kdy gayové a lesbičky protestovali proti policejní brutalitě v New Yorku, byla dnes věnována památce obětí nedávného masakru v nočním podniku v americkém Orlandu.

Skoro milion lidí se zúčastnil pochodu homosexuálů v Kolíně

Svět
Princ William a Kate Middletonová
Londýn - Princ William se stal prvním členem britské královské rodiny, který se nechal vyfotografovat na první stranu časopisu pro homosexuály. Při této příležitosti přijal nedávno v Kensingtonském paláci členy homosexuální obce v Londýně, uvedl zpravodajský server BBC. William se objevil na titulní straně časopisu Attitude.

Princ William se nechal vyfotit do časopisu pro homosexuály

Svět
Seddique Mateen.
Orlando (USA) - Seddique Mateen, jehož syn Omar zabil v neděli v orlandském gay klubu na Floridě 49 lidí, stále neví, proč se jeho potomek rozhodl vraždit. V rozhovoru s listem The Washington Post nicméně řekl, že za tím rozhodně není radikální islám. Následně na videu zveřejněném na facebooku v jazyce darí vyjádřil pochybnosti nad tím, že se Omar rozhodl zakročit proti komunitě gayů, lesbiček a transgenderových osob (LGBT), neboť trestání homosexuálů je na bohu a ne na jeho služebnících.

Otec střelce z Orlanda: Trestat gaye náleží jen bohu

Svět
Ilustrační foto.
Praha/Peking – Když Italka Sophia Luvaraová cestovala v roce 2009 po Číně, zaujalo ji, kolik mužů z tamní homosexuální komunity se s ní chce vyfotit, aby snímek mohli ukázat svým rodičům a předstírat, že je jejich přítelkyně. O vztazích mezi rodiči a dětmi, které mají odlišnou sexuální orientaci, a fingovaných manželstvích v asijské zemi následně natočila dokument Moje teplá čínská svatba, který představila v Praze na festivalu o lidských právech Jeden svět.

Režisérka Luvaraová: Trh s falešnými sňatky gayů v Číně roste

Česko
V Německu dělá reklamu na časopis pro lesbičky dvojnice Merkelové.
Berlín - Nový německý časopis určený pro lesbičky na sebe upozorňuje reklamou, v níž vystupuje žena, která je nápadně podobná kancléřce Angele Merkelové. Ve skutečnosti jde však o polskou dvojnici této konzervativní političky, která si k lítosti aktivistů usilujících o zlepšení postavení homosexuálů myslí, že manželství má být jen svazkem mezi mužem a ženou.

V reklamě na časopis pro lesbičky hraje dvojnice Merkelové

Svět
Nejvyšší soud Spojených států dnes rozhodl, že homosexuálové a lesbičky ve všech 50 státech unie mají právo uzavírat sňatky.
Washington – Nejvyšší soud Spojených států dnes rozhodl, že homosexuálové a lesbičky ve všech 50 státech unie mají právo uzavírat sňatky. Dosud sňatky osob stejného pohlaví umožňovalo 36 amerických států. Po verdiktu nejvyšší soudní instance bude muset od jejich zákazů upustit i zbylých 14 států na jihu a jihozápadě USA, informovala agentura AP.

Homosexuálové a lesbičky ve Spojených státech mohou uzavírat sňatky

Svět
Homosexuálové jsou v Rusku terčem častých represí.
Moskva – Skupina homosexuálů a jejich stoupenců se dnes nedaleko moskevské radnice pokusila uspořádat nepovolený protest za práva gayů a lesbiček. Narazili ale na odpůrce, kteří na ně házeli vejce a pokoušeli se je postříkat obranným sprejem. Policie obě skupiny rozdělila a podle médií zadržela zhruba 20 lidí z obou táborů.

Stoupenci práv homosexuálů se v Moskvě střetli s odpůrci

Svět
Ilustrační foto
Londýn – V Británii se rozproudila debata kolem plánu zřídit v Manchesteru střední školu určenou výhradně pro studentky a studenty s homosexuální orientací. Charitativní organizace LGBT Youth North West ji chce s pomocí dotací od státu založit do tří let, podle ní by v ní měly najít útočiště děti, které kvůli sexuální orientaci v běžné škole mají problémy nebo jsou šikanovány. Kritici ale upozorňují, že tyto potíže se segregací nevyřeší.

Britové zvažují zřízení školy pro gaye a lesbičky. Kvůli šikaně

Svět
Ilustrační foto
Damašek – Od okamžiku, kdy radikálové z hnutí Islámský stát obsadili dvě provincie na severovýchodě Sýrie, ztratil Syřan Džad veškerý kontakt s přáteli z dosud pevně semknuté homosexuální komunity, kteří zde žili. Dvaatřicetiletý muž patřící ke skupině lidí dlouhodobě pronásledovaných v konzervativní Sýrii, se nyní obává nejhoršího.

Gayové a lesbičky v Sýrii se obávají nejhoršího

Svět
Ilustrační foto.
Praha – Registrovaní partneři či partnerky budou možná už brzy moci adoptovat dítě svého protějšku, které společně vychovávají. Umožnit jim to má novela, kterou příští středu projedná vláda. Normu by měla podle předběžného stanoviska podpořit, doporučí ale některé úpravy. Předlohu připravilo 25 poslanců a poslankyň z různých stran.

Vláda projedná možnost lesbiček a gayů adoptovat dítě svého protějšku

Česko
Ilustrační foto.
Brasília – Brazílie poprvé dovolila, aby byli na rodném listě dítěte uvedeni tři rodiče. Soud totiž rozhodl, že v případě novorozené holčičky mohou mít rodičovská práva jak biologičtí rodiče, tak partnerka matky, která s ní žije v dlouhodobém vztahu. Informoval o tom server BBC.

V Brazílii soud uznal rodný list se třemi rodiči

Svět
Ilustrační foto.
Praha - Právo homosexuálních párů na registrované partnerství podporuje 73 procent lidí. Naproti tomu s tím, aby měly právo uzavřít sňatek, souhlasí jen 45 procent občanů. Třiapadesát procent Čechů si současně myslí, že přiznání homosexuality by gayům a lesbičkám způsobilo potíže v soužití s ostatními lidmi ve městě či obci. Vyplynulo to z aktuálního průzkumu Centra pro výzkum veřejného mínění (CVVM).

Partnerství homosexuálů podporuje 73 procent lidí

Česko
Gigi Čao, dcera hongkongského miliardáře.
Hongkong - Hongkongský miliardář Cecil Čao chce už od roku 2012 marně provdat svou dceru Gigi. Ta je ale lesbička. Vypsal tedy odměnu pro muže, který by ji svedl. Původně byl ochoten dát 65 milionů, jenže neuspěl a tak částku zdvojnásobil! Jeho dceru takové jednání ale šokovalo a posílá otci otevřený dopis.

Miliardář chce provdat lesbickou dceru. Nabízí odměnu 130 milionů dolarů

Svět
Ilustrační foto.
Washington - Homosexuální páry ve Spojených státech budou mít větší práva, stejná jako mají tradiční manželství. Mezi nově uznaná práva bude patřit například nemuset proti sobě svědčit před soudem. Oznámil to v sobotu večer americký ministr spravedlnosti Eric Holder. Manželské svazky osob stejného pohlaví jsou nyní legální v 17 státech USA a také v hlavním městě Washingtonu, uvedla agentura Reuters.

V USA přiznají gayům podobná práva jako mají tradiční manželství

Svět
Na Havaji začali uzavírat sňatky lidé stejného pohlaví.
Honolulu (USA) - Již několik desítek dvojic stejného pohlaví dnes uzavřelo sňatek v americkém státě Havaj poté, co zde vstoupil v platnost zákon umožňující manželství homosexuálů a lesbiček. Napsala to agentura Reuters z havajského hlavního města Honolulu.

Na Havaji začali uzavírat sňatky lidé stejného pohlaví

Svět
Ilustrační foto
Miami - Žena, která darovala své vajíčko své lesbické partnerce, může sdílet rodičovská práva vůči dítěti. Rozhodl o tom nejvyšší soud amerického státu Florida, podle agentury Reuters v poměru čtyř ku třem hlasům. Současně nařídil soudu nižší instance rozhodnout o podrobnostech, jak se znesvářený lesbický pár podělí o péči o potomka, a to na základě zájmů dítěte, devítileté dívky.

Floridský soud ve sporu lesbiček o dítě uznal práva obou žen

Svět
Ilustrační foto
Praha - Pořadatelé festivalu Prague Pride by rádi naučili Čechy a Češky korektněji mluvit o sexuálních menšinách. Komunitě leseb, gayů, bisexuálů a translidí (LGBT) totiž mnohé oficiálně používané výrazy připadají hanlivé a znevažující. Ráda by proto, aby z rozhovorů i textů zmizelo třeba slovo „lesbička" či „transsexuál". Organizátorům přehlídky se nelíbí také to, že se o Prague Pride mluví jako o „festivalu sexuálních menšin". Raději by místo toho uvítali označení „nejteplejší festival v roce".

Prague Pride chce naučit lidi o sexuálních menšinách mluvit jinak

Praha
Ilustrační foto
Praha - Pořadatelé festivalu Prague Pride by rádi naučili Čechy a Češky korektněji mluvit o sexuálních menšinách. Komunitě leseb, gayů, bisexuálů a translidí (LGBT) totiž mnohé oficiálně používané výrazy připadají hanlivé a znevažující. Ráda by proto, aby z rozhovorů i textů zmizelo třeba slovo „lesbička" či „transsexuál". Organizátorům přehlídky se nelíbí také to, že se o Prague Pride mluví jako o „festivalu sexuálních menšin". Raději by místo toho uvítali označení „nejteplejší festival v roce".

Prague Pride chce naučit lidi o sexuálních menšinách mluvit jinak

Praha