ŠTÍTEK: letadlo

Sergej Baranov na letišti Václava Havla.
Kladno - Kladenský volejbalový fanoušek se konečně dočká. Ruský univerzál Sergej Baranov přistál v sobotu 26. ledna v 9.37 hodin na pražském letišti Václava Havla a na vlastní přání nastoupí už do podvečerního extraligového souboje s Lvem Praha, který vypukne v kladenské hale úderem osmnácté hodiny.

Orli vyrukují na Lvy i s Baranovem!

Ostatní sporty
Jiří Dvořák ve filmu Narušitel
Do kin přichází film Narušitel. Jde o příběh armádního leteckého esa, které se v době vlády Státní bezpečnosti rozhodne překročit československé hranice vzduchem a za svobodou uletět na svém historickém stroji. Hlavní roli inspirovanou skutečným příběhem pilota Vladislava Baldy hraje Pavel Neškudla, jeho mentora a celoživotního přítele Jiří Dvořák. Právě s ním jsme si povídali o natáčení, ale i o vinohradském divadle, kde působil, a o taneční soutěži StarDance, kterou vyhrál.
12 fotografií

Herec Jiří Dvořák: Každé vzlétnutí je vzrušující, je v něm kus adrenalinu

Film a televize
Škoda Muzeum vystavuje letecký motor z roku 1926.
Mladá Boleslav – Fanoušci techniky mají příležitost vidět neobvyklý exponát; Škoda Muzeum totiž vystavuje letecký motor Laurin & Klement W12. Unikátní 24,4litrový motor s označením L&K-Lorraine-Dietrich 450 pochází z roku 1926. Exponát zapůjčený ze sbírek Národního technického muzea tak ukazuje méně známou kapitolu z historie společnosti Škoda Auto.

Škoda Muzeum vystavuje letecký motor z roku 1926

Boleslavsko
Vizualizace potopeného Boeingu 747 v bahrajnském podvodním tématickém parku
Netradiční podívanou spatří nadšenci potápění v jednom z bahrajnských podvodních parků. Na dně Perského zálivu totiž vládní experti nechají vysadit několik neobvyklých objektů a soch, k nímž se budou moci zájemci z řad široké veřejnosti ponořit. Součástí expozice bude také 70metrový Boeing 747, který jinak za normálních okolností na místo temných hlubin brázdí spíše modré nebe nad hlavou. Informovala o tom Bahrajnská zpravodajská agentura.

Letadlo jako korálový útes. Bahrajn láká potápěče na nevšední podvodní atrakci

Svět
Argentinský fotbalista Emiliano Sala
Záchranáři ve středu večer přerušili pátrání po jednomotorovém letadle, které před dvěma dny zmizelo z radarů nad Lamanšským průlivem a na jehož palubě byl argentinský útočník Emiliano Sala. Zda se bude v hledání pokračovat, rozhodnou policisté ve čtvrtek ráno. Informoval o tom server CNN. Osmadvacetiletý argentinský fotbalista mířil do nového působiště v Cardiffu. 
5 fotografií

Policie přerušila pátrání po letadle s fotbalistou Salou. Naděje je malá

Zajímavosti z fotbalu
Letoun Airbus společnosti EasyJet - ilustrační foto
Vcelku bizarní situace se odehrála minulý pátek během letu na vnitrostátní lince z francouzského Lyonu do Rennes. Letadlo Airbus A319 společnosti EasyJet se muselo neplánovaně vrátit na letiště v druhém největším městě Francie poté, co byla na jeho palubě ohlášena přítomnost bomby. Po důkladné kontrole všech cestujících a zavazadel v Lyonu policie zjistila, že pasažérům žádné nebezpečí nehrozilo. Telefonát varující před výbušninou v letadle zinscenoval třiadvacetiletý mladík, který se bál vlastních rodičů. Informoval o tom web Aerotime.aero.

Mladík se nechtěl setkat s rodiči, a tak ohlásil bombu na palubě letadla

Svět
Boeing 737 společnosti Aeroflot.
Komando ruské policie dnes zadrželo na letišti na západě Sibiře muže, který se pokusil unést letadlo společnosti Aeroflot do Afghánistánu. Oznámili to federální vyšetřovatelé. Ukázalo se, že dotyčný cestující nebyl ozbrojen, jak vyhrožoval, ale byl silně opilý. Za únos letadla pod pohrůžkou násilí hrozí jednačtyřicetiletému Rusovi až 12 let vězení.

Silně opilý Rus se pokusil unést letadlo. Chtěl do Afghánistánu

Svět
Fotbalista Emiliano Sala po podpisu smlouvy s Cardiff City
Velšský fotbalový klub Cardiff City, hrající slavnou anglickou Premier League, se v zimním přestupovém období odhodlal k nejdražšímu nákupu ve své historii. Za 17 milionů eur (přibližně 425 milionů korun) z francouzského FC Nantes přivedl argentinského útočníka Emiliana Salu. O šťastnou investici se však zřejmě nejedná. Osmadvacetiletý fotbalista pravděpodobně seděl v malém letadle, které v noci zmizelo z radarů nad Lamanšským průlivem.  
5 fotografií

Letadlo s milionovou fotbalovou posilou Cardiffu zmizelo. Pátrání je neúspěšné

Zajímavosti z fotbalu
Režisér David Balda se svým dědečkem, pilotem Vladislavem Baldou
/ROZHOVOR/ Film Narušitel, který přijde do kin koncem ledna, slibuje poutavou podívanou. A to nejen proto, že vychází z leteckého prostředí, ale jak název napovídá – jeho velká část se odehrává v období spuštěné „železné opony“, kterou se čas od času některý z letců snažil v cestě za svobodou protrhnout. Někdo úspěšně, jiný ne. Snímek je pozoruhodný už tím, že jej natočil teprve osmnáctiletý režisér David Balda podle příběhu svého dědečka, bývalého armádního letce. Přinášíme tedy rozhovor s Davidem i Vladislavem Baldovými.
13 fotografií

Režisér David Balda a jeho dědeček: Svoboda je křehká, je třeba si jí vážit

Film a televize
Zamlčovaná havárie vojenské stíhačky nad Dolním Němčím
V polovině ledna 1979 panovaly ve střední Evropě třeskuté mrazy. Teploty ve dne padaly až deset stupňů pod nulu, Slovácko pokrývala desítky centimetrů silná sněhová peřina a děti si užívaly třítýdenních uhelných prázdnin. Onoho 17. ledna opět celý den mrzlo, což s dostatečnou sněhovou nadílkou přichystalo dětem velmi dobré podmínky pro saňování.
4 fotografie

Zamlčovaná havárie vojenské stíhačky nad Dolním Němčím

Slovácko
Ilustrační foto
Střední Čechy – Opakované zaměřování výkonných laserů na letadla v blízkosti ruzyňského letiště řešili ve středu vpodvečer středočeští policisté. Ve čtvrtek o tom informovala Eva Hašlová z územního odboru středočeské policie pro Prahu-venkov: Východ, podle jejíchž slov se „oslnění barevným laserem týkala nejednoho pilota“.

Lasery oslňovaly piloty letadel ze dvou míst naráz

Zločiny a soudy
Letadlo DHC-6 společnosti Trans Maldivian Airways
O práci pilota sní kde kdo. Pilotovat obří boeingy či airbusy je splněným snem hrstky šťastlivců z milionů lidí po celém světě. Je vůbec možné křižování nebes z jednoho kontinentu na druhý v kokpitu supermoderních tryskáčů něčím překonat? Ano, je! Své o tom vědí například piloti Trans Maldivian Airways, kteří přepravují turisty v tropickém ráji Malediv z ostrovu na ostrov a od zbytku svých kolegů se v mnohém odlišují, informoval web CNN. 
12 fotografií

Létání naboso? V případě pilotů na Maledivách nic neobvyklého

Ekonomika
Transonic Truss-Braced Wing koncept v podání Boeingu
Americký výrobce Boeing odhalil včera v kalifornském San Diegu svoji představu letounu, jehož křídla jsou umístěna nad trupem a zároveň i nezvykle vyztužena vzpěrami. Díky tomuto takzvanému „Transonic Truss-Braced Wing“ konceptu (TTBW), na němž firma spolupracuje společně s inženýry z NASA, by mohl stroj ušetřit až 60 procent paliva ve srovnání s letadly, které společnost produkovala v roce 2005.
5 fotografií

Budoucnost letecké dopravy? Boeing představil hornoplošník s ultratenkými křídly

Věda a technika