ŠTÍTEK: letadlo

V Jakutsku sjelo letadlo z ranveje
/VIDEO/ Cestující v letadle při přistání ve městě Jakutsk na ruské Sibiři zažili nepříjemné okamžiky. Letoun při přistání sjel z ranveje a zničil si podvozek. Všech 86 pasažérů a pět členů posádky muselo být evakuováno nafukovacími skluzavkami. Čtyři lidé byli zraněni, nikdo naštěstí vážně. Suchoj Superjet-100 je zničen tak, že pravděpodobně nepůjde vůbec opravit.  
5 fotografií

Letadlo v Jakutsku sjelo z ranvaje, čtyři lidé se zranili. Stroj nepůjde opravit

Svět
Spoutané ruce. Ilustrační foto.
"Ujela mi noha a ve snaze, aby se nic nestalo mému počítači, jsem pod sebe nepoložila ruce a udeřila se hlavou o podlahu. Rychle jsem se zvedla a pokračovala dál, ale to už se mi udělalo zle od žaludku… Řekli mi, že jsem opilá, a nepustili mě na palubu letadla…" Tím začala anabáze Češky Pavly K. s petrohradskou policií, po níž skončila v poutech a později i v cele. Ruská ambasáda uvedla, že o incidentu nemá informace.
2 fotografie

Češka uklouzla na petrohradském letišti. Skončila v poutech

Svět
Letadlo Českých aerolinií Airbus A319 v Praze. Ilustrační foto.
Nejenom nové zástupce na radnice vybírali voliči o tomto víkendu. Konala se i některá místní referenda, jedno z nich v Praze - Suchdole. Radnice se občanů ptala, zda má „všemi zákonnými prostředky“ bojovat proti hluku z letadel a rozšíření hlukového pásma nedalekého letiště, které plánuje stavbu druhé přistávací dráhy. Téměř dva tisíce lidí (92 procent hlasů) postup radnice schválilo. Referendum platí.
14 fotografií

KRÁTCE: Podle referenda má Suchdol bojovat proti hluku z letadel

Praha
Dobová kresba zachycující první vzdušné střetnutí mezi Josephem Frantzem a Wilhelmem Schlichtingem
Bylo ještě ráno, když si dvoučlenná posádka francouzského dvouplošníku Voisin, pilot Joseph Frantz a střelec mechanik Louis Quenault, všimla německého průzkumného letounu Aviatik. Voisin zahájil útok a vystřílel na Aviatika celý kulometný zásobník. Německý průzkumník se však stále bránil. Quénault proto použil vlastní pušku, jíž zasáhl nepřátelského pilota. Šlo o první vzdušné střetnutí v dějinách.
4 fotografie

Po použití kulometů došlo i na pušky. První vzdušný souboj proběhl před 104 lety

Svět
Gripeny. Ilustrační foto
Rožďalovice - Město Rožďalovice se v poslední době postavilo proti neúměrnému hluku z nadzvukových letadel, který musí snášet. Sepsali petici, ke které se připojili obyvatelé. Neúnosné je to i pro lidi z Břístve a dalších obcí kolem Rožďalovic. Petice byla řádně sepsána podle Listiny základních práv a svobod a zákona o právu petičním.

Rožďalovice bojují proti neúměrnému hluku z nadzvukových letadel

Nymbursko
Předání zlatých hodinek Tomáše Baťi v Baťově vile ve Zlíně.
„Tímto předávám hodinky do péče Nadaci Tomáše Bati,“ deklarovala Rosemarie Blyth-Bata. Dědictví po Tomáši Baťovi v podobě zlatých hodinek včera oficiálně převzal z rukou nejmladší dcery Tomáše Bati juniora a vnučky zakladatele obuvnického impéria Tomáše Bati Rosemarie Blyth-Bata v prostorách Nadace Tomáše Bati její ředitel Pavel Velev. „Dokazuje to obrovskou důvěru rodiny Baťových v nadaci a v lidi, kteří v ní pracují,“ uvedl.
22 fotografií

Legendární Baťovy hodinky letěly v papírové obálce

Zlínsko
Cvičení složek IZS na nesvačilském letišti.
Bystřice /FOTOGALERIE/ - Hlášením o pádu malého letadla na linku tísňového volání Hasičského záchranného sboru Středočeského kraje začalo v úterý 25. září na letišti Benešov u obce Nesvačily nedaleko Bystřice cvičení hasičů. „Letadlo podle zadání spadlo mezi diváky při leteckém dni,“ informoval Petr Svoboda, mluvčí HZS Středočeského kraje.
41 fotografií

Na Letišti Benešov cvičily složky IZS záchranu lidí po pádu letadla

Nehody
Ruský letoun Iljušin Il-20
Ruské ministerstvo obrany se pustilo do Izraele. Obvinilo ho ze sestřelení ruského letadla z minulého týdne nad územím Sýrie. Při incidentu zahynulo 15 ruských vojáků. Prezident Vladimir Putin přitom dříve řekl, že šlo o souběh nešťastných náhod s tím, že vinu nese Damašek.

Konflikt se vyostřuje. Rusové viní ze sestřelení letounu Izrael

Svět
Ilustrační foto
Karlovy Vary – Budoucí piloti civilních letadel se možná budou vzdělávat ve výukovém středisku letecké školy F AIR v Karlových Varech. Tímto záměrem se už zabývalo krajské zastupitelstvo a je mu nakloněno. K výcviku by mělo sloužit mezinárodním letiště v Olšových Vratech a projekt může regionu přinést celou řadu synergických efektů.

Karlovarské letiště může sloužit k výcviku pilotů civilních letadel

Karlovarsko
Ruský letoun Iljušin Il-20
Syrská protivzdušná obrana omylem sestřelila nad Středozemním mořem průzkumný letoun Iljušin Il-20 s 15 členy posádky na palubě. Oznámilo to ruské ministerstvo obrany, podle nějž se za ruským strojem kryly izraelské stíhačky, které ostřelovaly cíle v Sýrii. Rusko proto z incidentu obvinilo Izrael a vyhradilo si právo na odvetu. Izraelská armáda sice lituje smrti vojáků, vinu ale připisuje Sýrii.
16 fotografií

Izrael viní ze sestřelení ruského letounu Sýrii. Litujeme smrti posádky, vzkázal

Svět
Památník obětem letu číslo 93 z 11. září 2001 v Pensylvánii.
Let číslo 93, jehož pasažéři zahynuli během útoků z 11. září 2001, má nový pomník v Pensylvánii. Věž hlasů stojí u města Shanksville, kde se letoun zřítil, když cestující a posádka bojovali s únosci o kontrolu nad řízením. Od největších teroristických útoků v moderních dějinách USA dnes uplynulo 17 let. Zahynuly při nich téměř tři tisíce lidí.
7 fotografií

Hlasy nikdy neutichnou. V Pensylvánii odhalili pomník obětem 11. září

Svět
Letiště Jihlava-Henčov.
Jihlava – Na jihlavské letiště v Henčově se v sobotu (1. září 2018) při příležitosti Dne otevřených hangárů sjely stovky nadšenců do létání. I přes dopolední obavy z počasí nakonec odpoledne letadla vzlétla a organizátoři uskutečnili většinu z plánovaného programu.

Nebe nad Jihlavou křižovala o víkendu letadla

Jihlavsko
Ryanair  Ilustrační foto
Obrázek bomby, který zůstal na palubě jednoho z letadel společnosti Ryanair v nizozemském Eindhovenu, vyděsil v první půlce července posádku natolik, že nechala urychleně celý dopravní prostředek evakuovat. Nyní už se ví, co bylo za problém – rozruch způsobil kreativní třináctiletý britský chlapec.

Za evakuaci letadla v Eindhovenu mohla kresba bomby třináctiletého chlapce

Svět