ŠTÍTEK: Jan Kozel

Slavnostní bohoslužba v kostele sv. Františka z Assisi v Beňově - rodišti arcibiskupa Antonína Cyrila Stojana.
Sochu významného olomouckého arcibiskupa A. C. Stojana, o jehož svatořečení usiluje církev, v polovině června slavnostně odhalí v jeho rodišti - Beňově na Přerovsku. Dílo zhotovil a daroval obci sochař Jan Kozel z Bystřice pod Hostýnem, který vycházel ze sádrového modelu z roku 1930. Na skulptuře pracoval patnáct let a dokončil ji v pětaosmdesáti letech. Socha už zdobí prostranství u kostela sv. Františka z Assisi v Beňově.
48 fotografií

V Beňově slavnostně odhalí sochu arcibiskupa Stojana. Obnovil i Svatý Hostýn

Přerovsko
I. A třída Středočeského kraje U19, skupina D (18. kolo): SK Rapid Psáry (na snímku fotbalisté v bílých dresech) - Spartak Průhonice (modří) 4:0 (1:0).
Před týdnem zdemolovali na umělém trávníku společný výběr Bohutína a Podlesí 5:0 a podobně si dorostenci Rapidu vedli také ve druhém jarním utkání déčkové skupiny krajské I. A třídy. Družina mladého trenéra Jana Kozla přivítala v rámci 18. kola soutěže Spartak Průhonice a za podpory svých fanoušků doma potvrdila roli favorita a vyhrála jasně 4:0.
66 fotografií

FOTO: Mladíci doma smetli Průhonice! Zasloužená výhra, prohlásil Albert Hlaváček

Fotbal
Fotbalisté SK Rapid Psáry do 19 let (na archivním snímku fotbalisté v bílých dresech) vyhráli v Příbrami nad domácím výběrem Bohutína a Podlesí vysoko 5:0.
Lepší vstup do jarní fáze soutěžní sezony v krajské I. A třídě staršího dorostu si devatenáctka fotbalových Psár nemohla ani přát. Půlmistr vedený trenérem Janem Kozlem v rámci 17. kola déčkové skupiny odcestoval do Příbrami, kde se v neděli dopoledne na umělé trávě utkal se sdruženým týmem domácího Bohutína a Podlesí. Výsledek? Naprosto jednoznačný. Po dvou brankách Jana Navrátila a trefách Jiřího Suchara, Marka Šedivého a Matěje Motyčky psárští mladíci vyhráli vysoko 5:0 a upevnili si vedoucí příčku s šestibodovým náskokem před druhou Jesenicí.
59 fotografií

Skvělá práce. Dorostenci si na úvod jara zastříleli, pěti góly smetli Bohutín

Fotbal
Muzeum Antonína Cyrila Stojana, 14. března 2021 v Běnově.
„Mám jen to, co jsem dal chudým.“ Tato slova rodáka z Beňova a jednoho z nejuznávanějších olomouckých arcibiskupů Antonína Cyrila Stojana často připomínal dnes již pražský arcibiskup Jan Graubner. Slavného rodáka bude natrvalo připomínat jeho socha v životní velikosti, které požehná v sobotu během slavnostní bohoslužby v kostele sv. Františka z Assisi v Beňově olomoucký biskup Josef Nuzík. Od úmrtí arcibiskupa Stojana uplyne 29. září přesně sto let.

Arcibiskup Stojan bude mít sochu v rodném Beňově. Požehná jí biskup Nuzík

Přerovsko
Starší pohlednice Štulovny.
/FOTOGALERIE/ V berounském Státním okresním archívu je uložen vzácný spis Pamětní kniha mateřské školy v Berouně, kde se můžeme dovědět základní údaje o vzniku a dalším fungování první mateřské školy v našem městě. Mateřská škola v Berouně , původně nazývaná veřejná městská opatrovna, byla založena roku 1885 obecním zastupitelstvem.
3 fotografie

Od vzniku první mateřské školy v Berouně uplynulo 136 let

Čtenář reportér
Šumava. Ilustrační foto
Správa Národního parku Šumava zveřejnila nadlimitní veřejnou zakázku na služby s názvem „Rámcová dohoda pro lesnické činnosti na období roku 2022 – 2023 na území NP a CHKO Šumava“. Předmětem zadávacího řízení je zajištění prací spojených s péčí o lesy v největším národním parku v ČR a dalších pozemcích spravovaných Správou na období od podpisu rámcových dohod, do konce roku 2023 nebo do vyčerpání předpokládané hodnoty veřejné zakázky.

Národní park Šumava hledá firmu na práce v lesích

Prachaticko
Ilustrační foto.
Předpoklad kůrovcových těžeb v lesích pod Správou Národního parku Šumava se ještě na začátku roku pohyboval v objemu 250 tisíc m3. Avšak počasí v průběhu vegetační sezóny, v kombinaci s efektivitou nastavených opatření, dávalo tušit, že situace s těžbami bude lepší, než se předpokládalo. Správa NP Šumava tak počátkem listopadu vykazuje zhruba 135 tisíc m3 kůrovcových těžeb.

Kůrovcové těžby v šumavských lesích jsou letos nižší

Prachaticko
Ilustrační foto Šumava.
Zásady péče o Národní park (NP) Šumava jsou koncepčním dokumentem ochrany přírody, který upřesňuje, jakým způsobem lze dosáhnout dlouhodobých cílů národního parku a jeho poslání. Správa Národního parku Šumava ho sestavila společně se zástupci Rady NP Šumava a ministerstvem životního prostředí. Nyní se k němu během dvou měsíců může vyjádřit i široká veřejnost. Zásady budou potom platit v letech 2021 až 2040.
20 fotografií

Začalo veřejné projednávání Zásad péče o Národní park Šumava

Prachaticko
Ilustrační foto.
Správa Národního parku Šumava omezila činnost úřadu a uzavřela všechny své budovy pro veřejnost. Zavřena jsou i informační a návštěvnická centra. Spuštěna bude pouze registrace na splouvání Teplé Vltavy, neboť je elektronická. A běží minitendry na lesnické práce.

Národní park Šumava zavřel budovy i návštěvnická centra

Klatovsko
Ilustrační foto.
Správa Národního parku Šumava zveřejnila nadlimitní veřejnou zakázku na služby „Rámcová dohoda pro lesnické činnosti na období roku 2020 –2022 na území NP a CHKO Šumava“. Předmětem zadávacího řízení je zajištění prací spojených s péčí o lesy v největším národním parku v ČR na období od uzavření smluv počátkem roku 2020 do září 2022 nebo do vyčerpání předpokládané hodnoty. Veřejné zakázky na práce v lese bude Správa zadávat, stejně jako v předchozích letech, prostřednictvím zadávacích řízení na základě rámcové dohody a tzv. minitendrů.

Správa NP Šumava vypsala výběrové řízení na práce v lesích na další dva roky

Prachaticko
Fotbal. Ilustrační foto.
O víkendu bylo ve Staré Hlíně nebývale rušno. Už od rána se začali sjíždět novináři, přenosové vozy, kamery. Zápas okresního přeboru Jindřichohradecka vybrala FAČR do oblíbeného projektu Můj fotbal živě. Proti sobě nastoupili fotbalisté Staré Hlíny a Stráže nad Nežárkou. Hráči se už během víkendu představovali i hecovali na sociálních sítích. A přidaly se dokonce i manželky.

Můj fotbal živě dorazil do Staré Hlíny

Fotbalové perličky
Fotbal. Ilustrační foto.
O víkendu bylo ve Staré Hlíně nebývale rušno. Už od rána se začali sjíždět novináři, přenosové vozy, kamery. Zápas okresního přeboru Jindřichohradecka vybrala FAČR do oblíbeného projektu Můj fotbal živě. Proti sobě nastoupili fotbalisté Staré Hlíny a Stráže nad Nežárkou. Hráči se už během víkendu představovali i hecovali na sociálních sítích. A přidaly se dokonce i manželky.

Můj fotbal živě dorazil do Staré Hlíny

Fotbalové perličky
Ilustrační foto
Šumava – Správa Národního parku Šumava shání pracovní kapacity na práce v lesích, zejména na zpracování kůrovcem napadených stromů. Tato výběrová řízení doplní běžné minitendry, o které se ucházejí dodavatelé, jenž mají uzavřené tzv. rámcové dohody.

Na Šumavě hledají lidi na práci v lese

Klatovsko
Kůrovec - lýkožrout smrkový. Ilustrační foto.
Vimperk - Správa Národního parku Šumava poptává kapacity na práce v lesích, zejména na zpracování kůrovcem napadených stromů. Tato výběrová řízení doplní běžné minitendry, o které se ucházejí dodavatelé, jenž mají uzavřené tzv. rámcové dohody.

Správa NP Šumava oslovuje dodavatele na práce v lesích

Prachaticko
Šumava. Ilustrační foto
Šumava - Šumava je a i v budoucnu bude místem zelených lesů. Potvrzují to dlouhodobé statistiky těžeb, změny v rychlosti odumírání horního stromového patra v bezzásahových oblastech a přírůst dřeva. Z nich vyplývá, že v šumavských lesích v posledních 23 letech přirostlo více dřevní hmoty, než se vytěžilo a odumřelo.

V Šumavských lesích stoupá zásoba dříví

Prachaticko