ŠTÍTEK: Jan Kozel

Vedle tradičních metod kácení kůrovcem napadených stromů využívala Správa tak zvané externality, tedy šetrné metody likvidace kůrovce a přibližování dřevní hmoty, jako je například loupání nastojato, lámání souší podél cest a šetrné přibližování.
Šumava - Kůrovec, ekonomika, plán péče a zonace, bezlesí, péče o návštěvníky, to je jen krátký výčet hlavních témat, která zásadně ovlivnila dění v Národním parku Šumava v letošním roce a podle vedení Správy NP a CHKO Šumava budou klíčová i pro rok 2013.

Kůrovec zatím není pod kontrolou všude

Jihočeský kraj
Jiří Mánek byl k prvnímu červenci 2012 jmenován do čela Národního parku Šumava jako ředitel jeho Správy.
Šumava – Své náměstky jmenoval do funkcí nový ředitel Správy Národního parku Šumava (NPŠ) Jiří Mánek. Někteří zůstávají na svých pozicích ještě z dob Mánkova předchůdce Jana Stráského, objevily se však nové tváře.

Staré i nové tváře. Mánek vybral náměstky

Klatovsko
Fotbalisty Hranic v jarní části okresního přeboru čekají především boje o udržení.
Jindřichohradecko – Druhým jarním kolem pokračoval okresní přebor v kopané. Vedoucí Kunžak sice doma dokázal porazit Halámky, ale svým projevem hodně zaostával za podzimní formou. Z plného bodového zisku se radovaly i další celky z popředí tabulky, takže po 16. kole zůstávají na čele stejné bodové odstupy.

Kunžak vyhrál, ale herně nepřesvědčil

Fotbal
Celkem osm týmů zasáhlo do bojů halového turnaje mladších žáků v Bolaticích. Na prvenství nakonec dosáhli malí fotbalisté z Kravař, kteří v dramatickém finále zdolali domácí Bolatice.
Bolatice /FOTOGALERIE, VIZITKY/ – Celkem osm týmů zasáhlo do bojů halového turnaje mladších žáků v Bolaticích. Na prvenství nakonec dosáhli malí fotbalisté z Kravař, kteří v dramatickém finále zdolali domácí Bolatice. O vítězi musela rozhodnout až střelba pokutových kopů.
7 fotografií

V Bolaticích byli nejlepší kluci z Kravař

Fotbal
Vítěz Memoriálu Antonína Tylšara, tým Dolního Benešova.
Opava – Hned dva mládežnické podniky pořádala komise mládeže okresního fotbalového svazu v Opavě ve víceúčelové hale. Během sobotního dne svedli bitvy minižáci ročníku narození 1999 a mladších.

O víkendu kralovaly Bolatice a Dolní Benešov

Fotbal
Alena Vyvialová z Frýdku-Místku ztratila v minulých dnech peněženku s poměrně velkým finančním obnosem. Věci našli dva studenti gymnázia, kteří nález okamžitě ohlásili policii.
Frýdek-Místek – Alena Vyvialová se minulý týden dostala do nepříjemné situace. Ve čtvrtek 22. října zjistila, že někde vytratila peněženku s poměrně velkým obnosem a dalšími cennými věcmi. Chvíli si myslela, že ji zapomněla v obchodě u místeckého Jadranu, jenže nakonec se ukázalo, že věci jí vypadly o jedno sídliště dál – u zastávky na ulici ČSA.

Poctiví studenti ztracenou peněženku okamžitě vrátili

Frýdecko-Místecko
Ilustrační foto
Jindřichohradecko - Už pouze nováček ze Starého Hobzí si po druhém kole fotbalového přeboru Jindřichohradecka drží stoprocentní bilanci a překvapivě se tak usadil na čele tabulky.

Staré Město smetla hranická smršť

Fotbal
Jedna z památek obce Chvalčov na Kroměřížsku je po ročním restaurování zpět na místě.
Chvalčov/ Na Pasekách, i když ne na původním místě, znovu stojí jedna z dominant obce Chvalčov – socha svatého Josefa. Opravy a nové instalace se chopil známý restaurátor uměleckých děl Jan Kozel.

Jedna z dominant Chvalčova je zpět

Volný čas
Ilustrační foto.
Frýdek-Místek, Zvolen - Ve Zvolenu se ve dnech 6. až 13. července odehrálo mezinárodní mistrovství Slovenska 2008. Celkem startovalo ve třech turnajích 195 šachistů z 12 zemí. Jan a Jiří Kozlové z Beskydské šachové školy Frýdek-Místek hráli v „Národním Openu,“ ve kterém soupeřilo 82 šachistů z 8 zemí.

Další úspěchy Beskydské šachové školy

Ostatní sporty
Brankář Číměře Lukáš Rešl předvedl  v duelu proti Českým Velenicím řadu výborných zákroků, přesto střelce Lokomotivy na uzdě neudržel. Hosté na „horké“ číměřské půdě zvítězili jednoznačně 5:0 a posunuli se na vedoucí příčku tabulky.
Jindřichohradecko - Čelo okresního přeboru v kopané je sice nadále hodně vyrovnané, přesto se už boj o jediné postupové místo do I. B třídy pomalu začíná krystalizovat.

České Velenice zaútočily!

Fotbal
V Blatnici pod Svatým Antonínkem pohřbili zavražděné děti. Těla dvouleté holčičky a sedmiletého chlapce nalezli třináctého května záchranáři v rodinném domu i s jejich pobodanou matkou.
Region - Vážení čtenáři, na stránkách Bruntálského a krnovského deníku vám pravidelně jednou týdně přinášíme seznam zesnulých v našem regionu.

Rozloučili jsme se

Bruntálsko
Sokol Stráž nad Nežárkou
Stráž nad Nežárkou - Fotbalisté Sokola Stráž nad Nežárkou se probojovali do finále okresní části Poháru ČMFS, kde minulý týden podlehli Třeběticím B 1:2.

Finalisté poháru: Stráž

Fotbal
Ilustrační foto
JINDŘICHOHRADECKO - Desáté kolo přeboru Jindřichohradecka přineslo pohromu favoritů. Suchdol, Č. Velenice i H. Pěna svorně prohrály, a tak se mezi ně vítězstvím nad Hranicemi stihl vklínit Jarošov.

Jarošov zamířil mezi elitu

Fotbal