ŠTÍTEK: letní čas

Tomáš Hrubý, generální manažer Slunety Ústí nad Labem
Nepříjemnou dohru má pro ústecký basketbalový klub sobotní těsná porážka v přímém souboji o 2. místo na palubovce Opavy. Za kritiku rozhodčích po utkání na sociálních sítích ze strany generálního manažera Tomáše Hrubého totiž musí zaplatit pokutu 8 000 Kč. Rozhodla o tom kuriózní situace, a sice posun na letní čas, který o hodinu zkrátil nedělní den, kvůli čemuž šéf Slunety porušil 24hodinovou lhůtu, v níž není možné vyjadřovat se k výkonům rozhodčích.
49 fotografií

Rarita v ústeckém basketu. Za kritiku padla pokuta, rozhodl přechod na letní čas

Basketbal
Štěpánka Saadouni.
Máme tu zas, ten letní čas. Zas potmě do roboty! Je to už řada let co v Chotěboři na Havlíčkobrodsku obyvatelé podepsali petici proti střídání zimního a letního času. Přidali se k aktivitám Stanislava Pecky ze Sobětuch, který proti časovému nesmyslu protestoval celý život.

Hlavně bez nás

Názory z regionu
V neděli 31. března se zimní čas změní na letní, ve 2:00 se ručička hodin posune na 3:00
Velikonoční neděle 31. března letos není významná pouze pro křesťany, kteří si připomínají Zmrtvýchvstání Páně. Ve 2:00 v neděli ráno se mění standardní neboli také zimní čas zpět na letní a musíme přeřídit ručičky na hodinkách. Proč je všude už teď čas jiný, kde se nemění vůbec a kdo by si měl dát kvůli změně času pozor na zdraví, se dozvíte v otázkách a odpovědích Deníku.

Změna času 2024: Kdy se mění zimní čas na letní. Proč si dávat pozor na dovolené

Česko
Sněhová kalamita, která spolu s extrémním ochlazením zasáhla Československo na přelomu roku 1978 a 1979. Nebyla sice první ani poslední, jež zemi postihla, ale prudkostí změny teploty byla přece jen výjimečná
Generace Husákových dětí si ze svého dětství na tuto noc dobře vzpomíná. Na Silvestra 1978 se k nám v nočních hodinách převalila přes Krušné hory vlna extrémně studeného arktického vzduchu. Nastal chaos. Teploty klesly z 10 °C nad nulou až k více než 20stupňovému mrazu. Padaly přitom neuvěřitelnou rychlostí tři stupně za hodinu. Důsledky pociťujeme ještě dnes: kvůli této kalamitě se totiž vrátil letní čas. 
17 fotografií

Silvestr 1978 přinesl šok: Večer bylo téměř jaro, ráno mráz uvrhl zemi do chaosu

Historie
Ilustrační foto.
Nepříjemné překvapení mnohým spáčům také letos přinese nedělní ráno. Stejně jako již přes 40 let jim totiž  úřady z noci „ukousnou“ hodinu času, aby jim ji koncem října zase „vrátily“. Jako obvykle tedy ručičky hodin úderem 2:00 „přeskočí“ na 3:00, čímž se pásmový středoevropský čas na příští měsíce změní na čas letní.

O hodinu kratší spánek. V noci na neděli nastane v Česku letní čas

Česko
Změna času z letního na zimní letos připadá na noc z 30. na 31. října
Posunutím o hodinu zpět se koncem října čas vrací ke své standardní neboli zimní verzi. Podzimní změnu času obvykle snášíme lépe než tu jarní. „Pro většinu lidí je kvůli genetickému nastavení hodin jejich zpoždění snadnější než předběhnutí,“ říká Alena Sumová, vedoucí oddělení Biologické rytmy z Akademie věd. V rozhovoru zároveň prozradila, jak o biologické hodiny pečovat a v čem mají skřivani výhodu oproti sovám. Rozhovor vyšel v příloze Deníku s názvem zdraví.
5 fotografií

Biologické hodiny řídí zdraví i nemoci. Umělé světlo v nich způsobuje zmatek

Zdraví
Martin Singr.
Máme před sebou poslední týden, kdy si ještě užijeme letní čas. Pak v noci ze soboty na neděli se ručičky hodinek posunou o šedesát minut zpět. A za pět měsíců zase zpátky. Přijde mi to trošku zbytečné.

KOMENTÁŘ: O hodinku si přispíme. Ale proč?

Jihlavsko
Šéfredaktor Slováckého deníku Pavel Bohun
Minimálně na několik roků vzal za své evergreen posledních několika let o tom, jak je zdraví škodlivé, nepraktické a ekonomicky nic nepřinášející střídání zimního a letního času a je třeba se řídit výhradně časem jedním a celoročním.

Konec střídání času se nekoná

Názory z regionu
Změna času na letní - ilustrační foto
Letní čas bude v dalších pěti letech stejně jako dosud začínat vždy poslední březnovou neděli a trvat do poslední neděle v říjnu. Nařízení dnes schválila vláda, informovala na tiskové konferenci ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD). Změny času měly v Evropské unii skončit původně v roce 2019, členské státy se ale na jednotném čase nedohodly. Následující termín zrušení časového střídání byl letos.
4 fotografie

Střídání času bude pokračovat dalších pět let. Termíny se nemění

Česko
Pouliční hodiny - ilustrační foto.
Česko čeká i v příštích pěti letech střídání času. Letní čas by měl stejně jako dosud začínat vždy poslední březnovou neděli a končit poslední neděli v říjnu. Počítá s tím návrh nařízení, které na svém webu zveřejnila vláda. Změny času měly v EU skončit původně v roce 2019. Členské státy se ale na jednotném čase nedohodly. Následující termín zrušení časového střídání byl pak letos.
4 fotografie

Střídání času jen tak neskončí. Počítá se s ním ještě minimálně pět let

Česko
Změna zimního času na letní
V noci na neděli začíná letní čas, který potrvá do konce října. Hodiny se ve 02:00 posunou na 03:00, noc tedy bude o hodinu kratší. Zatímco lidé si musí náramkové či nástěnné hodinky posunout sami, hodiny v elektronických přístrojích, například v telefonu nebo počítači, se přeřídí automaticky.

Dnes končí zimní čas, hodinky se v noci posunou o hodinu dopředu

Z okolí
Již tuto sobotu si opět budeme muset ve dvě hodiny v noci ze soboty na neděli přeřídit ručičky hodinek na třetí hodinu ranní.
Nepříjemnosti spojené s dřívějším vstáváním do hluboké tmy. Vlakové či autobusové spoje, jež jsme propásli kvůli změně času, na kterou jsme zapomněli. Nějakou nepříjemnost v souvislosti s každoročním dvojím povinným přetáčením hodinových ručiček někdy zažil snad každý. Tomu všemu ale mělo od letoška odzvonit, alespoň podle představ evropských politiků. Změna je ale nakonec v nedohlednu.
5 fotografií

Ponechat letní čas? Lidem nedochází, jak temná by byla zimní rána, říká expertka

Česko a EU