ŠTÍTEK: LIAZ

V Litvínově se uskutečnil již osmý sraz historických vozidel. Letos na něj poprvé přijel legendární jezdec z Dakaru a někdejší závodník ve Formuli Easter Jiří Moskal. Na snímku je v rozhovoru s jedním z návštěvníků.
V pořadí již osmý sraz historických vozidel se uskutečnil v severočeském Litvínově. Areál zdejšího amfiteátru Loučky přivítal tisíce aut i návštěvníků, nechyběly motocykly a přijel i speciální vyprošťovací tank. Středem pozornosti akce, která se tentokrát nesla v duchu rallye, byli speciál Liaz a jeho pilot Jiří Moskal, který s tímto vozem startoval v Rallye Paříž – Dakar.
44 fotografií

Sraz historických vozů v Litvínově: Jiří Moskal ukázal i dakarskou Liazku

Automagazín
Jirka Tupec
Není žádný sudí, který by dokázal řídit osud člověka. Ten si dělá, co chce a kdy chce. A teď se rozhodl ukončit bytí Jirky Tupce. Při vyslovení jeho jména se jabloneckým fotbalovým fanouškům vybaví parádní kousky, které na hřišti předváděl, včetně čtyřiceti vstřelených gólů.

Smutná fotbalová zpráva. Odešel Jirka Tupec

Fotbal
Ilustrační foto.
Druhé kolo prvoligové soutěže mužů a žen, v němž obě kolínská družstva obhajovala výrazné vítězství z prvního dějství, hostil za příjemného počasí mladoboleslavský stadión. Oba kolínské týmy disponovaly tentokrát slabší sestavou, přičemž výrazně hůře na tom byli muži.

Kolínským atletům se dařilo. Ženy vítězné, muži druzí

Ostatní sporty
Roman Kadavý TJ LIAZ Jablonec
Na mítinku v rakouském St. Pöltenu startoval jablonecký Štěpán Schubert, závodník TJ LIAZ. V běhu na 110 m překážek dosáhl času 14.13, což je v průběžných tabulkách druhé místo. Na toto umístění v tabulkách navázala na mítinku v Olomouci dálkařka Adéla Sochorová. A tím nabitý víkend jabloneckých atletů, ve kterém brali medaile všude, kam přijeli, nekončil. 

Atleti a atletky TJ LIAZ brali o víkendu medaile všude

Ostatní sporty
Atletika Jablonec - ilustrační
Velikonoční hala, poslední letošní atletické závody na jablonecké Střelnici, měly velmi solidní účast. Dopoledne soutěžilo ve dvou kategoriích 153 závodníků. Na programu byl čtyřboj, který se skládal z běhu na 50 m, hodem míčem vážícím 1 kg a během na 300 metrů. Domácím závodníkům TJ LIAZ se dařilo.

Sedmnáct medailí vybojovali chlapci a děvčata TJ LIAZ

Ostatní sporty
Výroba stavebnic Seva a Monti System v továrně společnosti Beneš a Lát ve Slané u Semil
Sutice, část Slané na Semilsku, jsou malá vesnička. Právě odtud se ale za dětmi rozlétávají stovky a tisíce stavebnic a chytrých her. Společnost Beneš a Lát tu pořád vyrábí hračky, se kterými si hrávali i dnešní padesátníci, třeba stavebnice Seva či 60 typů modelů automobilů pod značkou Monti System, z nichž kdysi prosluly třeba krabičky plastovými dílky pro stavbu dakarských speciálů Tatra a Liaz. Stojí za tím entuziasmus majitelů společnosti, kterou představuje další díl seriálu Deníku Legendární české značky.
36 fotografií

Ve vesničce u Semil objevili lisovnu. Díky tomu oživili legendární stavebnice

Jablonecko
Dalibor Dědek, majitel společnosti Jablotron.
Podle časopisu Forbes je Dalibor Dědek s majetkem kolem 7,7 miliardy 56. nejbohatším Čechem. Je nepřehlédnutelnou postavou nejen Jablonecka. Pro někoho je tajemný boháč a podnikatel, pro spousty ostatních člověk, který výrazně pomáhá ostatním, a to především v sociální a zdravotní sféře. Na rozhovor s ním se redaktor Deníku vydal přímo do jeho bydliště ve vesničce u Železného Brodu.

Blázen z Jizerských hor? Dalibor Dědek je úspěšný podnikatel, který pomáhá

Jablonecko
atletika Jablonec - ilustrační foto
Na třech místech se konalo Mistrovství Čech mládežnických družstev. Do Mistrovství České republiky si postup vybojovali pouze první tři družstva ze skupin. Z jabloneckých atletů se nejlépe dařilo juniorům, kteří bojovali v Pardubicích. Skupinu B vyhráli s velkou převahou a vybojovali se tím účast na Mistrovství České republiky, které se uskuteční 23. září v Plzni.

Atletické družstvo juniorů LIAZU postoupilo na mistrovství republiky

Ostatní sporty
Atletika Jablonec - ilustrační foto
Hostitelem žákovského Mistrovství České republiky je Břeclav. Tam budou atleti bojovat o tituly a medaile v 19 disciplínách. Na startu nebudou chybět atleti LIAZ Jablonec, závodů se zúčastní jen sedm žáků a pět žákyň. Přesto mají šanci vybojovat několik medailí.

Jedenáctka atletů LIAZU se vypravila na MČR žactva

Ostatní sporty
Kolínští dorostenci obsadili v domácím prostředí druhou příčku.
Jako poslední kategorie se o tituly atletických mistrů Čech utkali dorostenci a dorostenky, a to v Kolíně na stadiónu Mirka Tučka. V domácím prostředí se kolínským dorostencům dařilo a k zisku zlatých medailí starších žákyň a stříbru juniorek a starších žáků přidali rovněž stříbrné medaile a samozřejmě i postup do finále mistrovství České republiky.

Dorostenci obsadili v domácím prostředí druhou příčku

Ostatní sporty
Roman Kadavý TJ LIAZ Jablonec
V Liberci se konalo poslední kolo první atletické ligy mužů a žen. Za velmi teplého počasí se bojovalo o každý ligový bod. Svou letošní suverenitu potvrdila obě družstva Sokola Kolín, která zvítězila i v závěrečném čtvrtém kole. Družstvo mužů tentokrát nastoupilo s řadou mladých nadějí a obsadilo čtvrté místo.

Družstvo atletů, mužů TJ LIAZ Jablonec, obhájilo třetí místo

Ostatní sporty
Náraz sovětského tanku 314 do podloubí na libereckém náměstí 21. srpna 1968
Arnošt Runčík se narodil roku 1943 ve Vsetíně. O otce přišel o dva roky později krátce po osvobození. Jeho matka se tak stala v 27 letech vdovou, v roce 1946 odešla do Jablonce nad Nisou za prací a syna svěřila sestře a jejímu muži, kteří žili v Pardubicích. V roce 1949 se rodina sestěhovala opět k sobě, usadila se v Liberci a Arnošt získal bratra Zdeňka.
7 fotografií

Srpnová invaze mu vzala mladšího bratra. Nechtěli jim vydat urnu s popelem

Liberecko
O víkendu se v pískovně v Kunštátu jedou další závody Mistrovství České republiky v trucktrialu.
S sebou skládací křesílka, slunečníky, dalekohledy. Do pískovny v Kunštátu na Blanensku proudily v sobotu po obědě davy fanoušků motoristického sportu. Výjimkou nebyly celé rodiny s dětmi i prarodiči. O víkendu se tam totiž mezi tamními písečnými dunami jely další závody Mistrovství České republiky v trucktrialu. Disciplíně, při které nákladní auta zdolávají vytyčenou trať v extrémním terénu.
49 fotografií

Trucktrial v extrémním terénu: nákladní auta zdolávala trať v písečných dunách

Automagazín
O víkendu se v pískovně v Kunštátu jedou další závody Mistrovství České republiky v trucktrialu.
/FOTO, VIDEO/ S sebou skládací křesílka, slunečníky, dalekohledy. Do pískovny v Kunštátu na Blanensku proudí v sobotu po obědě davy fanoušků motoristického sportu. Výjimkou nejsou celé rodiny s dětmi i prarodiči. Tahák letošního léta je po roce opět tu. O víkendu se mezi tamními písečnými dunami jedou další závody Mistrovství České republiky v trucktrialu. Disciplíně, při které nákladní auta zdolávají vytyčenou trať v extrémním terénu.
49 fotografií

Tahák léta je tu. V Kunštátu řvou mezi dunami písku náklaďáky

Blanensko
atletika ilustrační
O víkendu se vypravila třicítka atletů TJ LIAZ Jablonec na Mistrovství České republiky juniorů, juniorek, dorostenců a dorostenek. Konalo se na stadionu Julisky v Praze. Závodů se zúčastnilo přes tisíc atletů ze 142 oddílů z celé republiky. O tituly mistrů a medaile bojovali v 79 disciplínách, proto se tomuto mistrovství říká Gigant.

Osm medailí přivezli atleti LIAZU z Gigantu. Nejlepší byl Danilevič

Ostatní sporty